Σάββατο, 19 Ιουνίου 2010

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΛΕΜΟΝΑΤΟ ΜΕ ΠΟΥΡΕ ΠΑΤΑΤΑΣ


Τα παλιά, πολύ παλιά χρόνια, όταν στο σπίτι μαγείρευε η συμβία, το Λεμονάτο Μοσχαράκι ήταν δημοφιλέστατο.
Είπα σήμερα να επαναλάβω, βάζοντας όμως και "πινελιές" . Τι "πινελιές", ξύσιμο-βάψιμο από την αρχή.
Και βγήκε ένα λεμονάτο, που όμοιο του δεν υπάρχει!!
Ο δε συνοδευτικός πουρές, αντικατέστησε τον "ετοιματζίδικο" με τις αποξηραμένες νιφάδες και με μια μικρή διαφορά, έγινε και αυτός νόστιμος, σαν πουρές(!).

Όπως παντα, ξεκινώ με το αποτέλεσμα, με φυσικό φωτισμό

Υ Λ Ι Κ Α
600 γραμ. Μοσχάρι (νουά), κομμένο μερίδες
2 Κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 Λεμόνια (τελικά ήθελε 2), τον χυμό τους
2 κουτ. σουπ. Αλεύρι
1 φλ.τσαγ. Κρασί Λευκό
6 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
Αλάτι
Πιπέρι λευκό
1 φλυτζανάκι του Ελληνικού καφέ Γάλα εβαπορέ light

Για τον ΠΟΥΡΕ
1 κιλό Πατάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες στα 4
400 γραμ Γάλα Εβαπορέ light, χωρίς αραίωση
Αλάτι
Πιπέρι Λευκό
1 κουτ. σουπ. Minerva Benecol με Ελαιόλαδο (για μαγείρεμα)

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι για μερικά λεπτά.
Ρίχνουμε το κρέας και συνεχίζουμε το σωτάρισμα, μέχρι να αρχίσει να αλλάζει χρώμα (να μη γίνει τηγανιτό).
Σβήνουμε με το κρασι και, όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα, ρίχνουμε τον χυμό των λεμονιών και αλατοπιπερώνουμε.
Αν δεν σκεπάζεται το κρέας με τα υγρά, συμπληρώνουμε με λίγο ζεστό νερό (έβαλα περίπου μισό φλυτζάνι).
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 1 1/2 ώρα.
Αν χρησιοποιήσουμε χύτρα ταχύτητος, βράζουμε 45' από το σφύριγμα της βαλβίδας, σε μέτρια φωτιά.
Όταν το κρέας μαλακώσει, παίρνουμε με την κουτάλα μια ποσότητα ζωμό, σε ένα μπώλ, ρίχνουμε το αλεύρι (ή και κορν-φλάουρ), το φλυτζανάκι το γάλα και το ανακατεύουμε πολύ καλά, με το μίξερ χειρός.
Το ρίχνουμε πίσω στην κατσαρόλα και το αφήνουμε να πάρει μια βράση, για να πήξει η σάλτσα.

Για τον πουρέ, βράζουμε στον ατμό κατά προτίμηση, τις πατάτες, για 15', μέχρι να μαλακώσουν.
Τις στραγγίζουμε , αν τις βράσαμε σε νερό και στις στραγγισμένες πατάτες, την ίδια κατσαρόλα, ρίχνουμε το γάλα.
Αφήνουμε να πάρει μια βράση, προσέχοντας να μη κολλήσει στον πάτο.
Οι πατάτες πίνουν αρκετό γάλα και μαλακώνουν κι άλλο, για να τις λυώσουμε με το εργαλείο του πουρέ.
Εγώ τον πουρέ τον θέλω αλοιφή και τις λυώνω με το μπλέντερ-ράβδο.
Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε την μαργαρίνη και ανακατεύουμε λίγο ακόμη.
Κατά την βούληση μας, στον πουρέ, μπορούμε να βάλουμε διάφορα μυρωδικά, όπως μοσχοκάρυδο,κύμινο κ.ά.
Εγώ δεν βάζω. Τον θέλω γνήσιο.

Καλή όρεξη.....με την συνοδεία μπύρας ή κόκκινου κρασιού

Posted by Picasa

13 σχόλια:

Evie είπε...

Μου θύμησες νοστιμιές. Το είχα ξεχάσει τελείως. Σε ευχαριστώ που με έφερες πίσω στα πολύ παλιά χρόνια για να θυμηθώ το μηχανάκι που έφτιαχνε τον πουρέ η μαμά.Καλό φαγοπότι και Σ/Κ

ΦΟΥΛΗ είπε...

νόστιμοοοοοοο
καλησπέρα....

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

Η φωτογραφία είναι από το πρώτο πιάτο που έφαγες ή από το δεύτερο;

Καλησπέρα.

Asteri είπε...

Tέλειο πιάτο!
Η αδυναμία του ανδρούλη μου!
Καλό βράδυ

Thalassenia είπε...

Καλό το μαγείρεμα με αγάπη για την οικογένεια, αλλά τυχερή και η συμβία που έχει φύγει από την κουζίνα.
Μη λέμε ότι θέλουμε!!

Μπυρίτσα καλύτερα και ρίξε καμιά νέα ιδέα με ζαρζαβατικά γιατί το μποστάνι πήρε φόρα.

Καλά να περνάτε.

Ευρύνοος είπε...

Νοστιμότατο..!

το λεμονάτο ειδικά, είναι αδυναμία μου..

ο πουρές, έτσι πρέπει να γίνεται..

καλησπέρα Δυσπιστε :)

you may say i'm a dreamer.. είπε...

Επανήλθες!!Γιούπι!
Κι εγώ που έλεγα με τόση θάλασσα θα μας έφτιαχνες κανένα θαλασσινό-ψαρικό!!

Ρίκη Ματαλλιωτάκη είπε...

Τσ τσ τσ τσ, δε βαριεσαι με τετοια ζεστη;;;;

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Evie:
Τέτοιο μηχανάκι είχε και η δική μου μαμά.
__________
@ ΦΟΥΛΗ:
Λίγο πιο ξυνό έγινε, αλλά καλό ήταν.
Ήταν λέω, γιατί έμεινε πολύ λίγο!
__________
@ Γιαγιά Αντιγόνη:
Η φωτό όντως είναι από το πρώτο πιάτο και βγήκε στο καθιστικό. Στην πορεία όμως της επιστροφής στην κουζίνα έφαγα το μισό, έτσι για να εκτιμήσω.
__________
@ Asteri:
Το είχα ξεχασμένο. Δικαίως αδυναμία!
__________
@ Thalassenia:
Την κοπάνησε και ίχνη δεν άφησε!
Κάνε ανάρτηση με τις παραγωγές σου και εδώ είμαστε (γεμιστά! Ο καϋμός μου).
___________
@ Ευρύνοος:
Για τον πουρέ συμφωνώ. Άλλωστε με τα εργαλεία είναι και εύκολο.
Λέει και η παροιμία "Τα ράσα κάνουν τον Παπά".
___________
@ ...I'm a dreamer:
Μπορεί να είμαι στη θάλασσα, αλλά δεν ψαρεύω και εκτός από κάτι φρεσκότατα τηγανιτά μπαρμπούνια στην τακτική μου ψαροταβέρνα, δεν πέσαμε σε κάτι αξιόλογο.
___________
@ Ρίκη Ματταλιωτάκη:
Ζέστη-ξεζέστη, κάτι πρέπει να τρώμε, πότε-πότε.
___________

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ είπε...

φαγάκι λατρεμένο

Λίλα είπε...

To αγαπημένο μου Κυριακάτικο φαγητό είναι αυτό! Περίσσεψε μια μεριδούλα??

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ:
Κλασσικές εκλογές σε λαϊκό εστιατόριο:
Ψητό κατσαρόλας και Μοσχάρι λεμονάτο.
Σίγουρα πράγματα.
_________________
@ Λίλα:
Μοσχαράκι λεμονάτο και λαμποκοπάει το πιάτο.
Έτσι λαμποκόπησαν και τα δικά μας πιάτα.
_________________

Και λοιπόν;E allora? είπε...

Χμμμ δεν νομίζω να έχω φάει τέτοια εκτέλεση δλδ με γάλα στο λεμονάτο...πρέπει πάντως να το φτιάξω

καλό μεσημέρι

ΥΓ.Κι εγώ πουρέ είχα αλλά με μπιφτέκια ;)