Οι προετοιμασίες για το σημερινό τραπέζι ξεκίνησαν χθες και τελείωσαν σήμερα, λίγο πριν το μεσημέρι.
Το γεύμα είχε και επετειακό χαρακτήρα, με τα γενέθλια της κουνιάδας μου.
Πάμε λοιπόν να δούμε τι φάγαμε.....
ΧΟΥΝΚΙΑΡ ΜΠΕΓΕΝΤΙ
Αυτό είναι μια Πολίτικη συνταγή, που έγινε δημοφιλής τα τελευταία χρόνια εδώ.
Λένε ότι "ΧΟΥΝΚΙΑΡ ΜΠΕΓΕΝΤΙ" θα πει "Ο ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΘΗΚΕ".
Δεν είναι τίποτε άλλο εκτός από ένα κοκκινιστό "Τας κεμπαπ" γαρνιρισμένο με πουρέ μελιτζάνας.
Όποιος θέλει το γαρνίρει με ρύζι ή μακαρόνια ή ότι άλλο τραβά η ψυχή του.
Την δημοφιλία του την οφείλει στο εντυπωσιακό όνομα.
Υ Λ Ι Κ Α για το κρέας
1200 γρ. Μοσχάρι Νουά ή Κιλότο
400 γρ. Τοματάκια Κονκασέ ( 1 κουτί)
3 σκελίδες Σκόρδο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
Λίγη Ζάχαρη (μισό κουταλάκι είναι αρκετό)
1 φλυτζ.τσαγ. Κρασί κόκκινο
Αλάτι-Πιπέρι
Υ Λ Ι Κ Α για τον πουρέ Μελιτζάνας
6 μελιτζάνες χοντρές (φλάσκες)
5 κουτ.σουπ. Αλεύρι για όλα
4-5 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο
2 + φλ.τσαγ. Γάλα
Τυρί σκληρό τριμμένο
Αλάτι
Λευκό Πιπέρι
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Ξεκινάμε πρώτα με την προετοιμασία του πουρέ.
Τρυπάμε με πηρούνι τις μελιτζάνες σε διάφορα σημεία, για να αποφύγουμε την έκρηξη.
Ψήνουμε τις μελιτζάνες στο γκρίλ, μέχρι να μαλακώσουν μέσα και να σκληρύνει η φλούδα τους, γυρνώντας τις μερικές φορές.
Αν έχουμε γκριλ+αέρα τις γυρνάμε μόνο μια φορά.
Αν έχουμε κάρβουνα, είμαστε τυχεροί...
Παρόμοιο αποτέλεσμα έχουμε και στον φούρνο μικροκυμάτων, αλλά δεν θα μυρίζουν "καμμένο" και βγαίνουν πολύ υγρές.
Αφού κρυώσουν λίγο, τις ξεφλουδίζουμε και τις αφήνουμε σε τρυπητό για να στραγγίσουν (τις άφησα όλη τη νύχτα και έβγαλαν δυο δάκτυλα ζουμί).
Τις πολτοποιούμε με μπλέντερ-ράβδο, ή τις ψιλοκόβουμε και χρησιμοποιούμε πηρούνι.
Με το αλεύρι, το λάδι και το γάλα φτιάχνουμε μια απλή σάλτσα , σαν μπεσαμέλ, σφιχτή και την ρίχνουμε στις λυωμένες μελιτζάνες.
Ρίχνουμε αλάτι, λευκό πιπέρι και τυρί τριμμένο και ανακατεύουμε καλά.
Ρυθμίζουμε την ρευστότητα με έξτρα αλεύρι ή γάλα.
Φθάνουμε σε αυτό το αποτέλεσμα
Για τό κρέας:
Το κόβουμε σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς. Όχι μικρότερο γιατί θα διαλυθεί.
Ζεσταίνουμε το λάδι και σωτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο.
Ρίχνουμε το κρέας και τα γυρνάμε μερικές φορές, μέχρι να αρχίσει να ασπρίζει.
Τότε το σβύνουμε με το κρασί και ρίχνουμε το κονκασέ, το αλατοπίπερο και τη ζάχαρη. Εγώ αυτά τα τελευταία τα έκανα πολτό στο multi.
Αν έχουμε χύτρα ταχύτητος , βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 25-30' από το σφύριγμα της βαλβίδας.
Σε απλή χύτρα βράζουμε 50-60'.
Αν έχει πολύ σάλτσα, την αφήνουμε ανοικτή στο μάτι, μέχρι να πήξει.
Σερβίρουμε με τρυπητή κουτάλα για να μη φάμε σούπα , μαζί με τον πουρέ.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi3yq6sDs0Au7Mt8iN4bpoczlB8cIN2qOzi0XtlBYIVYQTNxxnSuVVuboz80zVK-hAxzTp1Q33VVakcwFVPMvAdYhPrJOhcGUlM8U20zmnfMmoveZbxs7eYVsZWCpE6l_LxI7BHA2vbKj4/s400/P4180151.JPG)
Αν μας περισσέψει κάποια ποσότητα, την γαρνίρουμε με ρύζι, πουρέ πατάτας ή μακαρόνια.
Στο τραπέζι βγήκαν χωριστά κρέας, πουρές και έκανα και ένα πιλάφι, για όποιον δεν τρώει μελιτζάνα.
___________________________________ΓΙΑΟΥΡΤΛΟΥ ΚΕΜΠΑΠΤο πρωτοδοκίμασα στη Σύμη, τον περασμένο Σεπτέμβριο, και με ενθουσίασε. Η μερίδα ήταν μεγάλη έως τεράστια και έφαγα το μισό, πράγμα σπάνιο.
Σκαλίζοντας την "κληρονομιά" των συνταγών, πέφτω σε φύλλο από το περιοδικό "Ρομάντσο" (το διάβαζε και ο Δαρείος με τον Αρταξέρξη)!
Είπα να το δοκιμάσω για το τραπέζι της Κυριακής και έκανα τις ανάλογες προμήθειες "επί το υγειινότερον". Άλλαξαν οι εποχές .
Υ Λ Ι Κ Α για πολλές (>8) μερίδες
500 γραμ. Κυμάς Μοσχαρίσιος (από νουά ή κιλότο)
500 γραμ. Κυμάς Χοιρινός (από τηγανιά)
2 φλυτζ.τσαγ. Φρυγανιά τριμμένη (έτριψα στο multi "ολικής, χωρίς")
1/2 φλυτζ.τσαγ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
2 μέτρια Κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3-4 σκελίδες Σκόρδο πολτοποιημένο με την πρέσσα του σκόρδου
1/2 κουταλάκι του γλυκού Κύμινο σκόνη (είχαμε δεκαετίες να χρησιμοποιήσουμε)
1 κουτ.γλ. Πάπρικα γλυκειά
1 κουτ.γλ. Μουστάρδα σε σκόνη ή μια κουτ.σουπ. φτιαγμένη καυτερή
Αλατοπίπερο
ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΛΤΣΑ
1 κουτ.σουπ. Βούτυρο (έβαλα Minerva Benecol με ελαιόλαδο)
400 γραμ Τοματάκια Κονκασέ ( 1 κουτί)
2 σκελίδες Σκόρδο
Λίγη ζάχαρη
1/2 κουτ.γλ. Κανέλλα σε σκόνη (θέλει μάλλον λιγότερο)
Αλατοπίπερο
ΓΙΑ ΤΟ ΠΙΑΤΟ
Πίτες για σουβλάκια
400-500 γρ. Γιαούρτι στραγγιστό
Πάπρικα γλυκειά
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Ρίχνουμε σε μπώλ όλα τα υλικά του κεμπάπ, τα ζυμώνουμε πολύ καλά, με το χέρι ή με τα ζυμωτήρια του μίξερ, το σκεπάζουμε και το βάζουμε στο ψυγείο (όσο περισσότερο τόσο καλύτερα).
Όταν θα το χρησιμοποιήσουμε, πλάθουμε τα κεμπάπ, σαν τετράγωνα σουτζουκάκια.
Τετράγωνα για να τα ψήσουμε σε όλες τις πλευρές.
Πάτησα, επάνω σε λαδόκολλα, τον κυμά με την παλάμη μου και τον έκοψα κάθετες λουρίδες, όπως φαίνεται στην φωτό.
Αυτό που δεν φαίνεται είναι το κατά μήκος κόψιμο, για να γίνουν διπλά κομμάτια.
Τα έψησα,σε δόσεις, στο ριγέ τηγανάκι/γκριλλιέρα, αφού μελέτησα όλες μου τις δυνατότητες ψησίματος (Τοστιέρα ανοικτή, ψησταριά ηλεκτρική με νερό, γκριλ κουζίνας).
Για την σάλτσα χρησιμοποίησα multi.Έριξα μέσα το κονκασέ, το σκόρδο, το λάδι και τα μυρωδικά. Τον πολτό που βγήκε τον σιγόβρασα μέχρι να πήξει.
Παράλληλα έψησα στο γκρίλ της κουζίνας τις πίτες, αφού τις έβρεξα λίγο και τις άλλειψα λάδι με το πινέλλο.
Σερβίρουμε όπως φαίνεται στη φωτό.
Δηλ.: Στρώνουμε τις πίτες σε κάθε πιάτο, αφού τις κόψουμε σε μέγεθος μπουκιάς.
Από πάνω στρώνουμε την σάλτσα , επάνω στην σάλτσα 2 ή 3 κεμπάπια και αριστερά/δεξιά γιαούρτι πασπαλισμένο με πάπρικα (αν θέλουμε βάζουμε καυτερή).
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjxNqUUUnzsEBmuZz8rJgQDpFgoXu5vfUpmchxf7nwSv8XiA2btbOYIbWXvv6N-clXcQTKG4W9mTNDa07uZ2jm5_On8BqOrS-B04qbdNzPGo0f2gCPawO3Q5ttTvy81LyYLVmyhOyFj3Sw/s400/P4180149.JPG)
Αυτό που έφαγα στη Σύμη είχε το γιαούρτι σαν τζατζίκι, με αγγούρι στο ρεντέ, χωρίς άνηθο.
Βίτσια μαγείρων. Κόντρα θα πάμε;
_______________________________________
ΣΠΕΝΤΖΟΦΑΪ
Επειδή στην παρέα ήταν και ένας από τον Βόλο, αποφάσισα να κάνω ένα Σπεντζοφάϊ με μια συνταγή που είχα φέρει από τα Χάνια του Πηλίου, πριν μερικά χρόνια και την έχω δοκιμασμένη αρκετές φορές.
Συμπτωματικά πριν μερικές μέρες βλέπω κάτι παρόμοιο στο φιλικό blog "Betty's Cuisine" .
Τα υλικά και την Εκτέλεση μπορείτε να δήτε πατώντας τον παραπάνω σύνδεσμο.
Τα λουκάνικα που πήρα ήταν Χωριάτικα Τρικαλινά με πράσσο, της creta farm.
Στο τηγάνι, χωρίς λάδι. Βγάζουν τα λουκάνικα και μετά το πέταξα.
Σε κατσαρόλα σωτάρησα με ελάχιστο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και τις χρωματιστές πιπεριέςΈριξα το πολτοποιημένο στο multi κονκασέ, τα μπαχαρικά, το αλατοπίπερο, λίγο νερό και μόλις πήρε βράση, έριξα τα τηγανισμένα λουκάνικα
Σιγοβράζω σε χαμηλή φωτιά, με σκεπασμένη κατσαρόλα για 15', ξεσκεπάζω και πήζω την σάλτσα
και έτοιμο
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhr292I4NYTNsRXaR-0LhrSrqSVix2YY1vl6eB05ikNZQT-5IgqgXjze7h7inMnD210iGPhFJl7ar3i3nqImdcO4vdLfu5ytVUC9WpCHWZ7SKtyLwNBXXk-IMpQ9INeB_MXTMeLbseyf6A/s400/P4180135.JPG)
Η κρίση του φίλου από τον Βόλο, πολύ καλή.
Είπε ότι τα λουκάνικα αυτά είναι καλύτερα από τα Πηλιορείτικα, τα οποία είναι πολύ λιπαρά.
Μεταφέρω τα συγχαρητήρια στην Κα Ελισσάβετ.....
________________________________
Το τραπέζι έτοιμο να δεχτεί τις πιατέλες, λίγο πριν έρθουν τα παιδιά.......
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjxh_C2KLLWjWZlSrAc-qGKHhsgAvVPB10GFvnID-ZpAZd9qO0Myf5c28BP7zh-wtygR9zRZhXr5BIJkccuYxhnoucncI87PyTe5zQ8ixMQt7QFJ3Nzpzf6owGjyR3LXGbiOrcknrdFd_E/s400/P4180141.JPG)
____________________________________
Επειδή δεν ήξερα τα γούστα τους, έκανα και Φιλέτα (κλικ)....
Σαλάτες, μιά κοινή αγγουροτομάτα με λαδοξυδορίγανη και μια πράσινη Ρόκα/Μαρούλι με dressing Ροκφόρ, που μπορείτε να δήτε
ΕΔΩ .
Από κρασί, οι μισοί ήθελαν κόκκινο (σωστό)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhe659HinozYkG31-555Vry3ZDN16zmKiIK3s0n_4CJGSBCZPyBMmcdeej_6gQeCdmHbPccldk7pWetaSw3OJ1WLez2TpuXM45mxIgM-ERxEWl4dL82DrceBx1ZIo7Qcbje-DJmxIsuwBg/s400/P4160128.JPG)
..........και οι άλλοι μισοί λευκό (λάθος)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg2eAH8tqpByaSUtMkr1lj4ryeiFNdBgf6g-tquPoSDlEksXhdQ6csCucLqyIWE2GlumnhrXqR-HbwNdHGZuNQYyVYIdhWHLBmXqHY0cKhNGWBMBXFv7tg8kPdwGg4_F0f-MzlZcht1l-0/s400/P4160131.JPG)
__________________________
Επιδόρπιο είχαμε φρουτοσαλάτα με ανανά και πορτοκάλι, μια κατασκευή της συμβίας και....
την τούρτα των γενεθλίων
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjLmjWGLJkrxWuVuDzyu5m6XWQPpkMW1lss8hpqWft1YVqiz7XfAGMaCqtjswoZ6gbIqX9cUZlLZwT1q_JNz3QsK4LF-OTqIwM15ctmKx33np5ZyUcFPQO7oAKH9f3vfszMkD9laYIDzZY/s400/P4180147.JPG)
και παγωτίνια σε χωνάκι και ξυλάκι.
Για χωνευτικό (απαραίτητο δεν είναι;) ένα Λιμοντσε.... με παγάκι
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjKcqWD8-yQP1TjLtcroVglojyCWTPQAqv0ugJ4Z7YDapWakQde7Y7dRQIiFyAj58OBec0v1Nssnj0m25bEjcpwkGSMN2_4RNdziJp4Zz10HgcCuRSqriK3tTx6MLzV9w0HNdnECUjgNi8/s400/P4160127.JPG)
Να τα χιλιάσεις , Άννυ !!!!!!