Με το καλό να έρθει και το 2015 και ας ΜΗΝ είναι χειρότερο από τα περασμένα.
Η παράδοση του σπιτιού μας απαιτεί δικές μας Βασιλόπιτες και μάλιστα με την παλιά μας συνταγή (ομάδα που νικάει δεν την αλλάζεις).....
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ (με την ζύμη του τσουρεκιού)
ΥΛΙΚΑ
1+ 1/2 κιλ. αλεύρι Άνθος σκληρό (για τσουρέκι)
45 γραμ. μαγιά ξερή (5 φακελλάκια Mac magic των 9 γραμ. το καθένα ή 6 φακελλάκια Γιώτης των 8 γραμ. παρά λίγο)
1 κούπα γάλα light χλιαρό (ή εβαπορέ light αραιωμένο μισό-μισό)
1 κούπα νερό χλιαρό (να αντέχει το δάκτυλο άνετα)
2 κούπες ζάχαρη άσπρη
2 κουτ.σουπ. ελαιόλαδο
1 κουτ.γλυκού αλάτι
1 κουτ.σουπ. μαχλέπι σκόνη (αλεσμένο)
1 κουτ.γλυκού μαστίχα κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη (για να μη κολλήσει στο γουδί)
7+2 αυγά σε κανονική θερμοκρασία
200 γραμ. βούτυρο ή μαργαρίνη με βούτυρο
1 κουτ. γλυκού μπέϊκιν πάουντερ
(Μέσα στα υλικά υπάρχει και ένα μικρό μυστικό, αλιευμένο από τον Τερκενλή στις αρχές της δεκαετίας του '60, αλλά δεν ξέρω πιο είναι)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Διαλύουμε την μαγιά στο χλιαρό (όχι ζεστό) νερό και χτυπάμε με τους αυγοδάρτες του μίξερ χειρός, ώστε να διαλυθεί καλά και την αδειάζουμε σε μεγάλη λεκάνη.
Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε πολύ καλά, παλι με τους αυγοδάρτες.
Ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, αρχίζοντας το ζύμωμα με τα ζυμωτήρια του μίξερ (γάντζους),μέχρι να πετύχουμε μια αφράτη και μαλακιά ζύμη.
Καλύπτουμε την επιφάνεια της με χαρτί ψησίματος (λαδόκολλα), σκεπάζουμε με κάτι μάλλινο και την διατηρούμε σε ζεστό περιβάλλον.
Ο χρόνος φουσκώματος εξαρτάται από την θερμοκρασία του περιβάλλοντος (ιδανικό 30 βαθμοί). Την θερμοκρασία την πετυχαίνω τοποθετώντας την λεκάνη της ζύμης, με τα σκεπάσματα της, επάνω στην κουζίνα και ανάβω τον φούρνο στους 100 βαθμούς, με μισάνοιχτη την πόρτα.
Η ζύμη πρέπει να διπλασιάσει τον όγκο της τουλάχιστον.
Τότε ζυμώνοντας (χαϊδεύοντας) την "ρίχνουμε". Τότε μπαίνει ευλογημένο χέρι, την γυρίζουμε πάνω κάτω πολλές φορές γυρίζοντας λίγο-λίγο την λεκάνη (για να κάνει τις "ίνες που χαρακτηρίζουν τα τσουρέκια).
Οι ποσότητες με 1500 γραμ. αλεύρι, δίνουν 4 πίτες διαμέτρου 20-25 εκατοστών και ένα μικρό πιτάκι, έτσι για να γίνει και η δοκιμή.
Πρίν το φούρνισμα, αλείφουμε την επιφάνεια τους με τους χτυπημένους κρόκους των δύο αυγών και πασπαλίζουμε με σουσάμι ή ότι άλλο μας κάνει κέφι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 150 οC στις αντιστάσεις ή 130 οC αντιστάσεις+αέρα, για 40 λεπτά.
Αν έχουμε αντιστάσεις+αέρα, μπορούμε να βάλουμε δύο ταψιά συγχρόνως, αντιστρέφοντας τα πάνω-κάτω στα 20 λεπτά, ώστε να πάρουν ίσες θερμοκρασίες.
Η γιαγιά μου "σταύρωνε" την ζύμη πριν το σκέπασμα με το μάλλινο, έλεγε και κάποιες προσευχές, έτσι για "μαγεία". Εγώ δεν τα έκανα αυτά, παραφούσκωσε όμως γιατί πρόσεξα τις θερμοκρασίες των υλικών σχολαστικά.
Φυσικά έχουμε βάλει την λίρα, τυλιγμένη σε χαρτί ψησίματος, στο κάτω μέρος, πριν το ψήσιμο, αλλά και μετά δεν πειράζει αν το κάνουμε στα μουλωχτά!!!!
Οι Βασιλόπιτες έγιναν χθες, μέχρι το μεσημέρι, αλλά μου φάνηκαν γυμνές. Και έτσι.....
Σήμερα το πρωΐ (αξημέρωτα που λένε) αποφάσισα να βάλω και γράμματα με γλάσσο, για πρώτη φορά.
Υ Λ Ι Κ Α για το γλάσσο
2 ασπράδια αυγού
2+ φλ.τσ. Ζάχαρη άχνη
5-6 σταγόνες χυμό λεμονιού
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η του γλάσσου
Τα ασπράδια σε μπωλ, χτύπημα με τους αυγοδάρτες του μίξερ χεριού. Συγχρόνως προσθέτουμε "σταγδην" τον χυμό και τμηματικά την άχνη ζάχαρη, μέχρι το μείγμα να γίνει λειο.
Γεμίζουμε ένα κορνέ και γράφουμε ότι θέλουμε, ή κάνουμε σχεδιάκια. Το αφήνουμε σε θερμοκρασία περιβάλοντος για καμιά ώρα, για να στερεοποιηθεί και έτοιμες οι Βασιλόπιτες.
Το περίσσευμα του γλάσσου το έβαλα σε ταψάκι με λαδόκολλα και το έψησα αργά στο φούρνο, στους 100 βαθμούς με αέρα, για μια ώρα και κάτι. Βέβαια οι αναλογίες δεν ήταν κατάλληλες για μπεζάδες (μαρεγκάκια) και άπλωσαν λίγο (εσωτερική κατανάλωση).
Το ράγισμα της μύτης του υφασμάτινου κορνέ ήταν και το τελειωτικό πρόβλημα και το κίνητρο να αγοράσω ένα καινούργιο.
Έλα όμως που έγινε πριν τελειώσει η δουλειά!!! Τότε ξέθαψα ένα αρχαίο μικρό πλαστικό με έμβολο σαν τρόμπα και νάτες, έτοιμες
ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΓΕΡΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΟΝΤΕΣ, -ΟΥΣΕΣ !!!!!