Τους νηστίσιμους λαχανοντολμάδες που κάνω κάθε χρόνο, την Σαρακοστή, δεν έτυχε να τους γράψω. Κάθε φορά τους κάνω στη χύτρα ταχύτητας, όπως και τους κιμαδένιους με το αυγολέμονο.
Αυτή τη φορά βλέπω την συνταγή αυτή στο φούρνο, στο φιλικό blog "Κρήτη: γαστρονομικός περίπλους".
Θα ξαναγράψω τα υλικά, γιατί υπάρχουν μικροδιαφορές, λόγω προσωπικών προτιμήσεων.
Η πρώτη δοκιμή του αποτελέσματος, προκάλεσε ένα "Μενεγάκειο" μμμμμμμμμμ!!! (σαν αυτά τα μουγκρητά που αφήνει η Μενεγάκη, όταν δοκιμάζει τις δημιουργίες των διαφόρων μαγείρων, στην εκπομπή της).
Υ Λ Ι Κ Α
Το λάχανο που πήρα ήταν 2,5 κιλά
1 Κρεμμύδι κόκκινο ψιλοκομμένο
3 Κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα ροδέλλες
2 Καρότα στο χοντρό του τρίφτη
Μαϊντανό και άνιθο κατά κρίση (έβαλα μπόλικο)
200 γραμ. Κονκασέ (μισό κουτί)
1/2 + 1/2 φλ.τσ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1 φλ.τσ. Ρύζι Γλασέ πλυμμένο (κάλυψη επιθυμίας συζύγου)
1 φλ.τσ. Κρασί λευκό ξερό
Αλάτι και Πιπέρι άσπρο
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Ζεσταίνω σε βαθύ τηγάνι το μισό ελαιόλαδο και σωτάρω τα κρεμμύδια, για μερικά λεπτά.
Ρίχνω τα καρότα και τη ντομάτα και αφήνω να πάρουν μια βράση.
Σβήνω με το κρασί και σε μερικά λεπτά ρίχνω το πλυμμένο ρύζι.
Συνεχίζω το σωτάρισμα, ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να σωθούν τα υγρά.
Προς το τέλος ρίχνω μαϊντανό και άνιθο, ανακατεύω καλά και αλατοπιπερώνω.
Με κλικ στην παρακάτω φωτό διακρίνονται όλα τα υλικά
Πριν όμως απ΄την παραπάνω διαδικασία, πλένω το λάχανο, πετώ τα πρώτα φυλλα, τα ταλαιπωρημένα από τις μεταφορές και με μεγάλο μαχαίρι αφαιρώ το κοτσάνι μέχρι το βάθος. Μπήγω την μύτη του μαχαιριού, σχηματίζοντας τετράγωνο, με την λάμα να συγκλίνει προς το κέντρο. Έτσι αφαιρείται μια τετράπλευρη πυραμίδα, που είναι το κοτσάνι.
Όπως έγραψα και στους "άλλους" λαχανοντολμάδες, φροντίζω το λάχανο να χωρέσει ολόκληρο στην κατσαρόλα, όπου βράζει νερό.
Το αφήνω να ζεματιστεί καλά, με την τρύπα του κοτσανιού κάτω. Το γυρίζω με δύο κουτάλες, γιατί δεν έχω κατσαρόλα τόσο βαθειά και το αφήνω μερικά λεπτά ακόμη. Το βγάζω για να κρυώσει.
Τώρα τα φύλλα είναι έτοιμα. Στα πρώτα φύλλα κόβω το χοντρό νεύρο και τυλίγω τους ντολμάδες, μεγαλούτσικους, ανάλογα με το μέγεθος των φύλλων.
Αυτή τη φορά πήρα το στρόγγυλο πυρέξ με το καπάκι, λάδωσα ελαφρά τον πάτο και έστρωσα χαλασμένα φύλλα. Έβαλα τους ντολμάδες κυκλικά, σφιχτά.
Μέχρι εδώ όλα έγιναν χθες βράδυ και με το πυρέξ, στο ψυγείο.
Σήμερα ραντίζω με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ρίχνω και νερό, μέχρι ίσα να καλυφθούν οι ντολμάδες.
Ψήνω με σκεπασμένο το πυρέξ, στους 200 οC, για μιάμιση ώρα (ο τρόπος αυτός είναι μεν ενεργειοβόρος, αλλά δίνει νοστιμότερο αποτέλεσμα και τον "ξεσήκωσα" από ΕΔΩ).