Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

ΜΠΙΖΕΛΙ ΚΟΜΜΕΝΟ, ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΚΑΠΑΡΗΣ

Φεύγοντας από την Σαντορίνη, την δεύτερη φορά που βρέθηκα εκεί, πήρα μαζί μου και μερικά κιλά από την περίφημη Φάβα, από έναν παραγωγό ( έτσι έλεγε).
Όσο είμασταν εκεί την τιμήσαμε δεόντως σε ολες της τις παραλλαγές, με ούζα και κρασιά.
Σήμερα όμως ΔΕΝ έκανα ΦΑΒΑ , ούτε Σαντορίνης, ούτε Ταγκανίκας !
Έκανα το σπασμένο Μπιζέλι, που είναι πιο δημοφιλές στο σπίτι μας, με παρασκευή σαν ΦΑΒΑ, γαρνιρισμένο με μια σάλτσα κάπαρης, της οποίας είμαι fun.

Το τελικό αποτέλεσμα ήταν άριστο, μιας και την σάλτσα την έκανα για πρώτη φορά...

Και, όπως όλα τα τυποποιημένα μας όσπρια, πήρα το εικονιζόμενο μπιζέλι, γνωστής φίρμας, όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά γιατί τα παιδιά που την έχουν ασχολούνται με την ιστιοπλοΐα!
Σε πολλούς θα φανεί άσχετο κριτήριο, αλλά έτσι λειτουργώ σε όλη μου την ζωή. Π.χ. κλείνω ξενοδοχείο μόνο αν δέχεται κατοικίδια, έστω και αν δεν έχω κανένα μαζί μου κλπ.


Στην "δημιουργία" τώρα...

Υ Λ Ι Κ Α
500 γραμ. Μπιζέλι κομμένο (ένα σακκουλάκι)
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 φλυτζ.τσαγ. Ελαιόλαδο Έξτρα παρθένο
Αλάτι - Πιπέρι
1500 ml Νερό
Χύτρα ταχύτητος και (πιθανά) ένα μπλέντερ ράβδο

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΛΤΣΑ
200 γραμ. Κάπαρη σε άλμη (δύο βαζάκια των 150 γραμμαρίων), στραγγισμένη
50 γραμ. Αγγουράκια τουρσί , κομμένα μικρά κυβάκια
1/2 φλ.τσαγ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
2 Κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα
2-4 κουτ.σουπ. τοματάκια Κονκασέ
Αλάτι - Πιπέρι

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Ζεσταίνουμε το λάδι στη χύτρα και σωτάρουμε λίγο το κρεμμύδι.
Ρίχνουμε το μπιζέλι, αφού το καθαρίσουμε και το ξεπλύνουμε, ανακατεύοντας για να λαδωθεί καλά.
Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το νερό.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά (στο 5, με διαβάθμιση διακόπτη 12) και ανακατώνουμε λίγο ακόμη.
Όταν πάρει βράση (σχηματίζεται λίγος αφρός, αλλά αν τον βγάλουμε θα βγάλουμε και το λάδι με το κρεμμύδι), κλείνουμε τη χύτρα και μόλις αρχίσει το σφύριγμα της βαλβίδας ελαφρά, χαμηλώνουμε το μάτι στο 3.
Αυτά είναι για αυτόματο μάτι. Αν χρησιμοποιούμε απλό με τρείς βαθμίδες, τότε κατεβάζουμε ανάλογα, μέχρι το 1.
Σε μισή ώρα σβήνουμε τη φωτιά και αποσύρουμε τη χύτρα όταν σταματήσει το σφύριγμα.
Εκτονώνουμε και ανοίγουμε.
Θα αντικρύσουμε μια πηχτή σούπα, που έχει που και που άσπαστα μπιζέλια. Δεν πειράζει!
Αν έχουμε μπλέντερ "ράβδο" και θέλουμε πιο "βελουτέ" όψη......

........τότε δουλεύουμε τη "σούπα" για λίγο.
Αφήνουμε τη χύτρα στο μάτι, το ανάβουμε ξανά στο 2-3 (0,5-1 για τα απλά), για να σιγοβράσει, μέχρι να γίνει πηχτός χυλός.
Αν έχουμε πιο δυνατή φωτιά, πρέπει να ανακατεύουμε συνέχεια, για να μη "πιάσει" στον πάτο.
Αφήνουμε να κρυώσει και θα πήξει.
Σερβίρεται κρύα ή χλιαρή, ρίχνοντας λίγο λάδι και μερικές ροδέλλες κρεμμυδιού στην επιφάνεια......
.....ΕΚΤΟΣ.....αν κάνουμε και τη Σάλτσα Κάπαρης, όπως παρακάτω....

Τα υλικά τα έγραψα στην αρχή.
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Για να αποφύγουμε την έντονη αλμυράδα , μπορούμε να μουλιάσουμε την κάπαρη και το αγγουράκι, από το προηγούμενο βράδυ. Αλλοιώς δεν βάζουμε καθόλου αλάτι.
Σε αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε το λάδι και σωτάρουμε το κρεμμύδι για 15', μέχρι να γίνει διάφανο και να ροδίσει ελαφρά.

Ρίχνουμε το κονκασέ ή τοματοπολτό και ανακατεύουμε για 5', για να δέσει το μείγμα


Ρίχνουμε την κάπαρη και το αγγουράκι στραγγισμένα, ανακατεύουμε, ρίχνουμε και ένα φλυτζανάκι του Ελλ.καφέ νερό και .....


.... σιγοβράζουμε με σκεπασμένο το τηγάνι, για 15' ακόμη, σε πολύ σιγανή φωτιά, όπως στο μπιζέλι πιο πάνω.

Αφήνουμε να πάρει την θερμοκρασία του δωματίου και σερβίρουμε


Είναι λίγο μπελλαλίδικη κατασκευή, αλλά αξίζει τον κόπο.
Μπορεί να κάνει μια απλή και άχρωμη φάβα, ένα πλήρες "γκουρμέ" γεύμα ή ορεκτικό.

Εμείς την εκτιμήσαμε τόσο, που την φάγαμε σχεδόν ολη και αναγκάστηκα να κάνω και το δεύτερο σακκουλάκι, για αύριο, μιας και είχαμε περίσσευμα σάλτσας.

Ο συνδυασμός είναι διαιτητικός (επίκαιρο), νηστίσιμος (για αργότερα) και πολύ νόστιμος (για πάντα)
Posted by Picasa

14 σχόλια:

kiki είπε...

Πολύ μου άρεσε η ιδέα της "φάβας" με σπασμένο μπιζέλι. Η δε σαλτσουλα δείχνει σούπερ. Θα δοκιμαστεί.

Η τρελή είπε...

Χμ, πολύ ιδιαίτερη και πρωτότυπη συνταγή! όταν την δοκιμάσω θα σου πω κι εντυπώσεις!
Όσο για τα κριτήρια....κάπως έτσι λειτουργώ κι εγώ! χαχαχα!
Καλημέρες παιδιά!

Pansofix είπε...

εχω φαει σε ταβερνα και την ονομαζει πρασινη φαβα...φοβερη γευση και πιο ασυνηθιστη απο την κλασικη κιτρινη...

Και λοιπόν;E allora? είπε...

Φαααααααβα Σαντορινης!!!!!!Μμμμμ!!!Θυμήθηκα την τελευταία φορά που'φαγα...διακοπές

Ευρύνοος είπε...

Εγώ γιατί δέν έχω δοκιμάσει αυτή την γεύση;

κακώς!!

θα γίνει..

καλησπέρα φίλε μου..
ευχαριστώ είπα;

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!

Betty's Cuisine είπε...

Ωραία "φάβα", διαφορετική!
Είμαστε οικογενειακώς λάτρεις της φάβας και θα δοκιμάσω και τη δική σου σύντομα...
Και η σαλτσούλα φαντάζομαι πικάντικη και νοστιμότατη!
Μπράβο, πολύ καλή ιδέα...
Καλό βράδυ...

ΦΟΥΛΗ είπε...

A δεν εχω ματαφάει κάτι τέτοιο, μα ποτέ δεν είναι αργά..

ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΜΙΑ ΑΝΑΠΟΔΗ είπε...

mμα τι περιεργο και νοστιμο φαγακι ειναι αυτο? γεια στα χερια σου

Ανώνυμος είπε...

Thanks for this post, I am considering talking about the same in my blog.

thanxx
scholarships for moms

Ανώνυμος είπε...

I was really interested in this and glad I found the info here! thank

thanxx

Ανώνυμος είπε...

grants for single moms

Ανώνυμος είπε...

Usually I do not post on blogs, but I would like to say that this article really forced me to do so! Thanks, really nice article.

Irene είπε...

λοιπον, εγω γνωριζω μια ωραια σουπα βελουτε με αυτα τα σπασμενα μπιζελια, ολλανδικη συνταγη, την οποιαν θα βαλω συντομα.
και αυτη εδω πρεπει να ειναι νοστιμη

Αστοριανή είπε...

...φασολάκια, και κοτόπουλο με αγγινάρες,
θα κάνω αύριο, μιας και τα παιδιά έρχονται
από την Βιρτζίνια...
Η φάβα;
προτίμησή μου!!!

Φιλιά κι ευχές,
Υιώτα
αστοριανή, ΝΥ