Πρίν κανα δυό βδομάδες, είδα στο blog της Άριστης Δημιουργού "ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ", μια συνταγή για "Μπιτόκ α λα Ρους".
Όταν διάβασα την συνταγή στην σύζυγο, εκείνη ξερογλύφτηκε και της ήρθαν στο νου αναμνήσεις από το πάλαι ποτέ εστιατόριο "ΟΛΥΜΠΟΣ-ΝΑΟΥΣΑ", στην παραλία.
Βρήκα και μια συνταγή ενός Ιταλού ονόματι Michael Bonacini, έκανα ένα κοκταίηλ και προέκυψε κάτι που μοιάζει με το προαναφερόμενο, που όμως θύμιζε σε γεύση έκείνο το παλιό, όπως είπε η σύζυγος, λέγοντας επίσης "γειά στα χέρια σου", κι ας είμαστε "σκοτωμένοι" αυτό τον καιρό!
Και, όπως πάντα ξεκινώ με το αποτέλεσμα σε κολάζ των δύο εκδοχών, που έκανα
Όταν διάβασα την συνταγή στην σύζυγο, εκείνη ξερογλύφτηκε και της ήρθαν στο νου αναμνήσεις από το πάλαι ποτέ εστιατόριο "ΟΛΥΜΠΟΣ-ΝΑΟΥΣΑ", στην παραλία.
Βρήκα και μια συνταγή ενός Ιταλού ονόματι Michael Bonacini, έκανα ένα κοκταίηλ και προέκυψε κάτι που μοιάζει με το προαναφερόμενο, που όμως θύμιζε σε γεύση έκείνο το παλιό, όπως είπε η σύζυγος, λέγοντας επίσης "γειά στα χέρια σου", κι ας είμαστε "σκοτωμένοι" αυτό τον καιρό!
Και, όπως πάντα ξεκινώ με το αποτέλεσμα σε κολάζ των δύο εκδοχών, που έκανα
Οι συνταγή του Ιταλού και η εκτύπωση της Γαστερόπληγος, είναι σε κολάζ και αυτή του Ιταλού και με "γκαστερική" μετάφραση από τα Αγγλικά, μέσω Google Translator. Αξίζει ένα κλικ για να μεγαλώσει και να διαβαστεί, φωναχτά. Έχει πολύ γέλιο...
Πάμε λοιπόν να δούμε τον τρόπο και τα υλικά της δικής μου κατασκευής:
Υ Λ Ι Κ Α (για 4 μπιφτέκια)
600 γραμ. Κιμά μοσχαρίσιο, άπαχο από Νουά, αλεσμένο 2 φορές.
1-1,5 φλ.τσαγ. Κρητικά παξιμαδάκια με γραβιέρα (ψωμί λένε οι σεφ)
(δεν είχαμε μπαγιάτικο ψωμί)
1 πρέζα Κύμινο
2 πρέζες Πάπρικα γλυκειά
1 Κρεμύδι ψιλοκομμένο και σωταρισμένο, σε ελάχιστο λάδι
1/2 φλ.τσαγ. Γάλα για να βρέξουμε τα παξιμαδάκια ή το ψωμί
1 Αυγό
Αλατοπίπερο
1-2 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο για να βρέχουμε τα χέρια
στο πλάσιμο των μπιφτεκιών
ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΛΤΣΑ
1 φλ.τσαγ. Μανιτάρια σε φέτες
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κρασοπότηρο Κρασί κοκκινο ξερό
1 κουτ.σουπ. Κέτσαπ (ετοιματζίδικο)
1/2 νεροπότηρο Γάλα
2 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο, όπως πάντα, Παρθένο
2 κουτ.σουπ. Κάπαρη τουρσί
Πιπέρι λευκό (αλάτι δίνει η κάπαρη)
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Ακολούθησα την σειρά του Ιταλού, δηλ. τα μπιφτέκια πρώτα.
Σε ένα μπώλ έβαλα τα παξιμαδάκια να μουλιάσουν με το γάλα. Επειδή είναι σκληρά, έριξα και ένα φλυτζανάκι νερό. Αν ήταν ψωμί το γάλα είναι αρκετό.
Ριχνω το κρεμμύδι, σωταρισμένο σε λίγο λάδι, στο αντικολλητικό τηγάνι που θα σωτάρουμε τα μπιφτέκια και μετά θα κάνουμε τη σάλτσα.
Μαζί και τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε πολύ καλά, για να ενσωματωθούν.
Πλάθουμε τα μπιφτέκια με λαδωμένα χέρια, λεπτά, και τα σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά και από τις δύο πλευρές, μέχρι να πάρουν χρώμα.
Για την σάλτσα πρώτα σωτάρουμε το κρεμμύδι με τα μανιτάρια, μέχρι να σωθούν τα υγρά τους και σβήνουμε με το κρασί, χωρίς να πλύνουμε προηγούμενα το τηγάνι. Μετά χρησιμοποιούμε multi. Αλέθουμε την κάπαρη ξαλμυρισμένη, σε σουρωτήρι κάτω από την βρύση, μαζί με το περιεχόμενο του τηγανιού και το κέτσαπ.
Ξαναρίχνουμε το περιεχόμενο του multi στο βρώμικο τηγάνι, ρίχνουμε το πιπέρι και μια κουταλιά λάδι, μέχρι να πάρει την πρώτη βράση.
Κατόπιν ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Αν χρησιμοποιούσα λευκό κρασί και λίγο παραπάνω κέτσαπ, ίσως πετύχαινα το επιθυμητό ρόζ χρώμα στη σάλτα, όπως στην ΤΕΛΕΙΑ παρουσίαση της Γαστερόπληγος, που αξίζει να την δει κανείς, κάνοντας "κλικ" στον παραπάνω σύνδεσμο.
Σερβίρουμε το μπιφτέκι με την σάλτσα και από πάνω ένα τηγανητό αυγό.
(Το έκανα στο ίδιο "βρώμικο" τηγάνι, χωρίς λάδι και σκεπασμένο για να ψηθεί ο κρόκκος)
Στην παρουσίαση που ακολουθεί φαίνονται ορισμένες φάσεις της κατασκευής και στο τελος το "πληθωριστικό" σερβίρισμα (για μένα!)
Αν αυτό που βγήκε είναι "Μπιτόκ αλά Ρους", να φωνάξουμε τον Στάλιν και τον Λένιν να μας το πουν!!