Τα μακαρόνια Νο3, όταν δεν τα κάνω παστίτσιο με κυμά, τα κάνω ο'γκρατέν με τυριά και μπεσαμέλ.
Σήμερα είπα να κάνω κάτι διαφορετικό.
Μια πίτα με φύλλο κουρού και γέμιση με τυριά και έβγαλα από την κατάψυξη δύο μπάλλες ζύμης κουρού, μια μεγαλύτερη και μια μικρότερη (έχω σχεδόν πάντα φτιαγμένη ζύμη κουρού στην κατάψυξη).
Μέχρι να ξεπαγώσει, πετάχτηκα και στο καπάνι για μπαχαρικά.
Το αποτέλεσμα ήταν υπεράνω προσδοκιών, μιας και τέτοιο πράγμα έκανα (και γεύτηκα) για πρώτη φορά.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ ΚΟΥΡΟΥ
300 γραμ. Αλεύρι κίτρινο (ανάμεικτο καλαμποκίσιο με σίτου), αντι για κανονικό ή ολικής
1/2 κουτ,σουπ. μπέϊκιν πάουντερ
100 γραμ. Γιαούρτι στραγγιστό 2%, αντί για αγελαδινό πλήρες
1 Αυγό
60-70 γραμ. (ml σωστότερα) ελαιόλαδο έξτρα παρθένο, αντί για βούτυρο ή μαργαρίνη
Πιπέρι λευκό
Αλάτι, αν δεν βάλουμε τυρί στη ζύμη.
2 κουτ.σουπ. ξύδι άσπρο ή κόκκινο (αυτό είναι το μυστικό για να γίνει τραγανή !!!)
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
250 γραμ. Μακαρόνια για παστίτσιο Νο 3 (ή ότι άλλο ζυμαρικό)
150 γραμ. Γιδοτύρι (ή Φέτα, για πιο εύκολα)
100 γραμ. Μυζήθρα ξερή (ή άλλο σκληρό τυρί)
100 γραμ. Dirollo Καπνιστό (ή άλλο κίτρινο)
3 Αυγά
1 ποτήρι Γάλα light
1 φλυτζανάκι Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
Πιπέρι και Αλάτι ανάλογα με τα τυριά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζυμώνουμε όλα μαζί τα υλικά της ζύμης και τα αφήνουμε, σκεπασμένα με μεμβράνη, στο ψυγείο για μια ώρα.
Ξαναζυμώνουμε και την χωρίζουμε στα δυο μπαλλάκια, το ένα λίγο πιο μεγάλο.
Ανοίγουμε το μεγάλο σε φύλλο, λίγο πιο μεγάλο από το ταψί μας.
Λαδώνουμε καλά το ταψί και τοποθετούμε το φύλλο, με τρόπο ώστε να ανεβαίνει και στα τοιχώματα.
Απλώνουμε την γέμιση και καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο.
Γυρίζουμε τα περισσεύματα του κάτω φύλλου και τα ενώνουμε με τις άκρες του επάνω, για να σχηματιστεί ο κόθαρος.
Αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 οC, για 50'.
Στα πρώτα 20' έχουμε σκεπασμένο το ταψί μας με αλουμινόχαρτο.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΓΕΜΙΣΗΣ
Στο χοντρό του τρίφτη, τρίβουμε τα τυριά.
Σε μπωλ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα, το αλατοπίπερο και το ελαιόλαδο.
Έχουμε βράσει τα μακαρόνια στο μισό του χρόνου που λέει το πακέτο, κομμένα στα τρία ή στα τέσσερα και τα ανακατεύουμε με το μείγμα των αυγών και των τυριών.
Εννοείται ότι τρώγεται και κρύα.........