Και να, που το παλιό κόλπο της μαμάς μου, έγινε της μοδός!
Κόλπο για να τρώω το γιαούρτι από την τσανάκα του Τζεβελέκου, που περνούσε από τον δρόμο μας κάθε απόγευμα (έτρωγα μόνο το καϊμάκι, με ζάχαρη).
Το έπαιρνε η μητέρα μου, το σούρωνε από τουλπάνι και το έβαζε στην κατάψυξη, ανακατεμένο με ζάχαρη. Ίσως ενδιάμεσα να το κτυπούσε και με κάποιο τρόπο. Δεν θυμάμαι πια!
Τώρα τα "Frozen Yogurt points" ανοίγουν σε κάθε τετράγωνο. Άνοιξε και ένα κοντά μας (δίπλα στα Ηλύσια).
Έψαξα και βρήκα πολλές συνταγές, όλες όμως είχαν γιαούρτι πλήρες σε λιπαρά και κρέμα γάλακτος και τις απέρριψα.
Έκανα λοιπόν ότι κατεβάσει η κούτρα μου και να το αποτέλεσμα
Υ Λ Ι Κ Α
1 κουπάκι Γιαούρτι στραγγιστό ΜΕΒΓΑΛ 2%
20 ρώγες Σταφύλι Σουλτανίνα
80 γραμ. Ζάχαρη άσπρη
3 κουτ.σουπ. λικέρ Λιμοντσέλο
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Πλένω και κόβω στη μέση τις ρώγες. Τις πασπαλίζω με την ζάχαρη και βάζω το μπωλ, σκεπασμένο, στο ψυγείο, για μισή ώρα.
Ρίχνω το γιαούρτι και το λικέρ και δουλεύω με το ραβδομπλέντερ, μέχρι να διαλυθεί το σταφύλι και η ζάχαρη.
Σκεπάζω και βάζω στην κατάψυξη, μέχρι να αρχίσει το μείγμα να παγώνει στην περιφέρεια (περίπου 1 ώρα στους -22 βαθμούς)
Δουλεύω με τα χτυπητήρια του μίξερ χειρός για να αφρατέψει και ξαναβάζω στην κατάψυξη, για 2 ώρες.
Δοκιμάζω μια στάλα και... ναι, θέλει κι άλλη ζάχαρη, αλλά σκέφτηκα την γαρνιτούρα και δεν έβαλα. Έντονη η γεύση του λικέρ.
Επαναλαμβάνω το χτύπημα/κατάψυξη, άλλες δυο φορές και το αφήνω όλη νύχτα.
Το πρωΐ, έτοιμο για φωτογράφηση, με γλυκό βύσσινο.
Όχι όσο πηχτό θα ήθελα, αλλά αυτό οφείλεται στα χαμηλά λιπαρά.Και το αλκοόλ, επειδή δεν παγώνει, το εμποδίζει να πήξει (ίσως έβαλα και λίγο παραπάνω).
Άνοιξα ένα πεδίο δοκιμών και θα παίζω τακτικά δοκιμάζοντας.
Πάντως παγωτομηχανή ΔΕΝ θα αγοράσω.
Φτάνει που έχει μέσα υλικά που τα ξέρω και όχι διάφορα συντηρητικά, που έχουν τα κανονικά παγωτά.
Το μεσημέρι έριξα μερικές ρώγες στην επιφάνεια του μπωλ, στην κατάψυξη.
Στο απογευματινό μπωλάκι ήταν έτσι
perfect!!!!!!!