ΡΕΒΑΝΙ τύπου ΒΕΡΟΙΑΣ....
Είχαμε πολύ καιρό να κάνουμε ένα γλυκό ταψιού, σιροπιαστό. Έγινε ένα "ταμείο" υλικών που ήδη υπήρχαν στο σπίτι και έστησα ένα ρεβανί .
Και λέω τ.Βεροίας, γιατί από την γνήσια συνταγή έκανα λίγες παρασπονδίες. Σε παρενθέσεις, στα υλικά γράφω αυτά που πρέπει.
Το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό, τόσο που δεν μετάνοιωσα για τις ελλείψεις των υλικών.
"Ποζάρησε" σήμερα , σε φυσικό φωτισμό....
Και λέω τ.Βεροίας, γιατί από την γνήσια συνταγή έκανα λίγες παρασπονδίες. Σε παρενθέσεις, στα υλικά γράφω αυτά που πρέπει.
Το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό, τόσο που δεν μετάνοιωσα για τις ελλείψεις των υλικών.
"Ποζάρησε" σήμερα , σε φυσικό φωτισμό....
Ρ Ε Β Α Ν Ι
ΥΛΙΚΑ για ταψάκι ή πυρέξ 20x30 εκατοστά
3 Αυγά
200 γραμ. ή 1 φλυτζ.τσαγ. Γάλα Εβαπορέ light 4% (1/2 -> 1 κεσεδάκι γιαούρτι)
300 γραμ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
180 γραμ. Σιμιγδάλι ψιλό (χοντρό ή ψιλό ή μισό-μισό)
150 γραμ. Ζάχαρη
1/2 κουτ. γλυκού Baking Powder
1/2 κουτ. γλυκού Σόδα
( 2-3 Βανίλιες)
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
1 λίτρο Νερό
1 κιλό Ζάχαρη
Χυμό από 1 Λεμόνι και την φλούδα του
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξενινάμε πρώτα από το σιρόπι. Σε κατσαρόλα βράζουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να δένει, έτσι που να τρέχει από το κουτάλι με κάποια δυσκολία.
Εδώ μπορεί να γίνει μια απατεωνία: Μετά από 5-7 λεπτά βράσιμο, βγάζουμε το μισό και συνεχίζουμε με το υπόλοιπο, μέχρι να δέσει (αυτό θεωρείται μυστικό, Ευρύνοε!!).
Πιό κάτω θα δούμε γιατί.
Ετοιμάζουμε το μείγμα: Σε μπωλ βάζουμε όλα τα στερεά υλικά και τα ανακατεύουμε καλά.
Σε άλλο μπωλ χτυπάμε το γάλα (ή γιαούρτι) και ρίχνουμε στο μίγμα των στερεών.
Θα γίνει ένα παχύρρευστο μείγμα, που το βάζουμε στο ταψάκι, αφού πρώτα το λαδώσουμε ή το βουτυρώσουμε.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 οC, για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Κόβουμε σε κομμάτια τετράγωνα ή ρομβοειδή.
Τα σιρόπια μας έχουν κρυώσει, και περιχύνουμε το ρεβανί πρώτα με το ζουμερό. Περιμένουμε να απορροφηθεί και μετά ρίχνουμε και το παχύρρευστο, σιγά-σιγά με μια κουτάλα για να το ρουφήξει κι αυτό.
Με αυτόν τον τρόπο, θα γίνει ζουμερό μέσα και γυαλιστερό έξω.
Έτοιμο!!
ΥΛΙΚΑ για ταψάκι ή πυρέξ 20x30 εκατοστά
3 Αυγά
200 γραμ. ή 1 φλυτζ.τσαγ. Γάλα Εβαπορέ light 4% (1/2 -> 1 κεσεδάκι γιαούρτι)
300 γραμ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
180 γραμ. Σιμιγδάλι ψιλό (χοντρό ή ψιλό ή μισό-μισό)
150 γραμ. Ζάχαρη
1/2 κουτ. γλυκού Baking Powder
1/2 κουτ. γλυκού Σόδα
( 2-3 Βανίλιες)
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
1 λίτρο Νερό
1 κιλό Ζάχαρη
Χυμό από 1 Λεμόνι και την φλούδα του
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξενινάμε πρώτα από το σιρόπι. Σε κατσαρόλα βράζουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να δένει, έτσι που να τρέχει από το κουτάλι με κάποια δυσκολία.
Εδώ μπορεί να γίνει μια απατεωνία: Μετά από 5-7 λεπτά βράσιμο, βγάζουμε το μισό και συνεχίζουμε με το υπόλοιπο, μέχρι να δέσει (αυτό θεωρείται μυστικό, Ευρύνοε!!).
Πιό κάτω θα δούμε γιατί.
Ετοιμάζουμε το μείγμα: Σε μπωλ βάζουμε όλα τα στερεά υλικά και τα ανακατεύουμε καλά.
Σε άλλο μπωλ χτυπάμε το γάλα (ή γιαούρτι) και ρίχνουμε στο μίγμα των στερεών.
Θα γίνει ένα παχύρρευστο μείγμα, που το βάζουμε στο ταψάκι, αφού πρώτα το λαδώσουμε ή το βουτυρώσουμε.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 οC, για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Κόβουμε σε κομμάτια τετράγωνα ή ρομβοειδή.
Τα σιρόπια μας έχουν κρυώσει, και περιχύνουμε το ρεβανί πρώτα με το ζουμερό. Περιμένουμε να απορροφηθεί και μετά ρίχνουμε και το παχύρρευστο, σιγά-σιγά με μια κουτάλα για να το ρουφήξει κι αυτό.
Με αυτόν τον τρόπο, θα γίνει ζουμερό μέσα και γυαλιστερό έξω.
Έτοιμο!!
Η φωτογραφία στο πιατάκι βγήκε σήμερα, σε μικρότερη ανάλυση. Από δω και πέρα έτσι θα βγαίνουν, γιατί βαρέθηκα την κάθε ανάρτηση να μή χωράει παρά μόνο 4-5 φωτό.
Με κλικ στις φωτό θα δείτε την διαφορά.
16 σχόλια:
ΚΑΛΗΜΕΡΙΣΙΟΥΣ .........ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΕ ΕΧΕΙ ΒΑΛΕΙ ΕΣΕΝΑ ΝΑ ΜΕ ΠΑΧΥΝΕΙΣ ...ΔΕΝ ΕΞΗΓΕΙΤΕ.......ΑΝΤΕ ΤΣΙΜΠΑΩ 3 ΚΟΜΜΑΤΙΑ ...Κ ΣΟΥ ΑΦΗΝΩ ΕΝΑ ΦΙΛΑΚΙ!!!!!!!
@ LENA:
Αυτό το φιλάκι αξίζει τρία ταψάκια και όχι τρία κομμάτια μόνο!!!
Καλή σου μέρα!!
_________________
Δεν έχω λόγια και για τη συμμετοχή και για το ρεβανί!!!!
Καλημέρα και ευχαριστώ για τη συμμετοχή!
Μου αρέσει τρελάαααααααααα!!!!!
Δεν αντέχω πρωί πρωί να βλέπω τέτοια πράγματα!!
Είπα να κάνω δίαιτα μέχρι τις γιορτές.
Το γλυκό σου είναι άκρως λαχταριστό!!
ΠΑΩ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΕΤΑΣ ΚΙ ΕΝΑ ΡΕΒΑΝΙ....ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ....ΕΧΕΙΣ ΄΄ΆΠΟΘΡΑΣΥΝΘΕΙ΄΄ ΣΕΦ ΜΑΣ...ΔΕΝ ΣΕ ΠΙΑΝΟΥΜΕ.......ΑΦΙΕΡΩΣΕΣ ΠΑΛΙ!!!!
ΚΑΛΗΜΕΡΑΑΑΑΑΑΑ
Αγαπημενο γλυκακι.. γεια στα χερια σου πρωι πρωι...
καλημερα!
Φέρνοντας την εικόνα με το πυρέξ μπροστά μου με ένα κλικ γέμισε η οθόνη σιρόπια, ευωδιές, λες και ήρθε "ντελίβερι"!!!
Α,παπα με κόλασες!!!!
εγώ το προτιμώ με λίγα σιρόπια συνήθως,αλλά επειδή έχω να φάω χρόνια δεν θα'΄λεγα όχι για 2-3 κομμάτια μαζεμένα :)
Καλά πειράζει που γλείφομαι???
Μου αρέσουν πολύ τα σιροπιαστά....Θέλω όμως να σε ρωτήσω το εξής. Ειδικά για το ρεβανί αλλά και για το σάμαλι, πως μερικά μοσχομυρίζουν μαστίχα. Ξέρεις κάποια τέτοια συνταγή?
Φιλάκια και καλό απόγευμα.
Loulou.
@@@@@
LENA,
Λίλα,
Asteri,
ΜΑΡΙΑ ΠΙΟΥΚΑ,
Maria,
Ελπινίκη,
Γιαγιά Αντιγόνη,
...E alora,
loulou
Κάτι τέτοια καλά λόγια, μου δίνουν το κουράγιο για να συνεχίσω.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
________________
@ loulou:
Μαστίχα μπαίνει στο σάμαλι.
Αυτές οι δύο συνταγές έχουν αρκετές διαφορές στα υλικά.
textΠΑΤΑ ΕΔΩ.
Το συγκεκριμένο σάμαλι, δεν έπρεπε να φουσκώσει τόσο πολύ. Ίσως ήθελε λιγότερο διογκωτικό μπέϊκιν (όχι λιγότερο ανθρακούχο νερό).
_______________
Αν μοιάζει με το "Βεροίας" που θυμάμαι, θέλω ολόκληρο το πυρέξ παρακαλώ
Αχ βρε τι μας κάνεις!
Δεν ξέρω τελικά τι τρέχει πιο πολύ, τα σορόπια σου ή τα σάλια μας, με αυτά που μας παρουσιάζεις!
Και το απόγευμα διάβαζα στο μπλογκ μιας φίλης πως μαγείρεψε τους γίγαντές σου και ξετρελλλάθηκε!
νομίζω οτι είναι και στην Ουγγαρία
Δεν θυμάμαι σε ποιό μπλογκ το διάβασα γιατί ήμουν και στη δουλειά...
@ Vita:
Δεν ξέρω "ποιό" Βεροίας θυμάσαι, αλλά αυτό είναι το original, με συνταγή από το πιο φημισμένο εργαστήριο της πόλης, πίσω από τα Δικαστήρια!
________________
@ Logia:
Για ένα σιροπιαστό δίνω ρέστα.
Για τα φασόλια διάβασες ΕΔΩ
Κι εγώ όταν αντιγράφω και βάζω και πινελές, δίνω λινκ.
Τίμια πράγματα.
________________
Επιτέλους,μας μαγειρεύεις με Ελληνικά προϊοντα.Να ευχαριστήσουμε τη Λίλα.
Είχαμε μπουχτίσει από Κινέζικα φασόλια,και κρεμύδια,Αργεντινής.
Καθόλου δυσεύρετα δεν είναι τα
αυγά Γεωργικής Σχολής, από αυτα παίρνω κι εγώ,έχει ο Μασούτης κ.α.
@ Frezia:
Τα αυγά τα βρίσκω και αλλού. Του Μασούτη είναι μεγάλο μέγεθος, αλλά δεν του φέρνουν πάντα.
Καμιά φορά του δίνω παραγγελία για την άλλη μέρα.
Για ποσότητες όμως (Πάσχα) πάω μια βόλτα στην πηγή τους.
____________________
Δημοσίευση σχολίου