Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

CLAFOUTIS......PLUS


Αν ήταν ποτέ δυνατόν να μη πειράξω μιά συνταγή!!!!
Χθες το βράδυ είδα στο φιλικό blog "grEAT"  μια συνταγή, που την έλεγε "Clafoutis" , κλασσικό Γαλλικό κέϊκ, με κεράσια.
Το είδος των υλικών κάτι με θύμισε, αλλά δεν μπόρεσα να το εντοπίσω. Ήταν και βράδυ, γύρισα κα "πτώμα" και το άφησα για σήμερα.
Σήμερα το πρωί, αφού έκανα το κέτσαπ της προηγούμενης ανάρτησης, πήρα κεράσια και ξεκίνησα.
Τότε ήρθε η λάμψη και πήγα πίσω στον περασμένο Νοέμβριο και είδα ότι το "Κέϊκ με δαμάσκηνα"  είναι παρόμοιο.
Ευκαιρία να συμπληρώσω την παλιά μου συνταγή.
Ξεκινώ, κάνω τις απαραίτητες διορθώσεις και να το αποτέλεσμα 
  Θα ξαναγράψω όμως τα υλικά και την εκτέλεση, γιατί έχουν διαφορές από τις παραπάνω συνταγές
Υ Λ Ι Κ Α
500 γραμ. Κεράσια Εδέσσης (σκληρά)
85 γραμ.+ 3 κουταλάκια Ζάχαρη άσπρη
250 γραμ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 Βανίλιες σκόνη
2 αυγά
1 φλ.Ελλην.καφέ Τεντούρα (λικέρ)
200 ml Γάλα Εβαπορέ light διαλυμένο
Μια πρέζα Αλάτι
1 κοφτό κουταλάκι Baking Powder
1 κουτ.σουπ. Μινέρβα Benecol (για το βουτύρωμα)
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ
250 γραμ. Κουβερτούρα
5 κουτ.σουπ. Γάλα Εβαπορέ light 4%, αδιάλυτο
2 κουτ.σουπ. Μινέρβα Benecol σαν το παραπάνω
2 κουτ.σουπ. Ζάχαρη άσπρη
  Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Πλένουμε και ξεκουκουτσώνουμε τα κεράσια, με το ειδικό εργαλείο και γάντια (βάφουν).
Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι 22x26 εκατοστά, πασπαλίζουμε με τα τρία κουταλάκια ζάχαρη και στρώνουμε τα κεράσια.
Σε μπωλ, με το μίξερ χειρός, χτυπάμε την υπόλοιπη ζάχαρη με τα αυγά, μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε το αλεύρι, μαζί με την βανίλια και το baking, σταδιακά εναλλάξ με το γάλα.
Εδώ διαπίστωσα ότι η ποσότητα του γάλακτος είναι υπερβολική, γιαυτό αύξησα το αλεύρι στα 250 γραμ., αντί των 100 που έγραφε η συνταγή.
Ρίχνουμε και το λικερ, ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι η ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα.
Τότε μπαίνει στο παιχνίδι ο αυγοδάρτης και η κραυγή "Α,ρε, Κυρά-Πιπίνα, πόσο ηρωίδα ήσουν, χωρίς μίξερ, που έφτιαχνες τα γλυκά".
Ρίχνω το μείγμα του μπωλ επάνω από τα κεράσια και περιμένω να έρθει το ρεύμα.
Το ρεύμα ήρθε μετά από μιάμιση ώρα, αλλά εν τω μεταξύ τα κεράσια ανέβηκαν στην επιφάνεια και μου χάλασαν το σχέδιο να το αναστρέψω μετά το ψήσιμο.
Το ψήνω, χωρίς προθέρμανση, στους 180 οC, για 40', μέχρι να βγαίνει στεγνό το μαχαίρι που βυθίζουμε στο κέντρο.
Το αφήνουμε να κρυώσει για μισή ώρα και κάνουμε το γλάσσο, λυώνοντας την σοκολάτα και τα υπόλοιπα υλικά σε μπαιν-μαρι (ή 2' στο ζέσταμα των μικροκυμμάτων).
Όπως έγραψα και στα δαμάσκηνα, θέλει 3 ώρες στο ψυγείο, αλλά που να βρεις την υπομονή. Στην μία ώρα το έκοψα και voila το αποτέλεσμα

Posted by Picasa

14 σχόλια:

Αστοριανή είπε...

Σταύρο μου,
αγόρασα δέντρο κερασιάς, πρόπερσι, με τέσσερα είδη (!) μπολιασμένη, ΔΕΝ έπιασε, πήγα γι' αντικατάσταση, μου έδωσαν μια "σχέτη"... έβγαλε κάτι ματσάκια... τίποτα από καρπό! μετά από λίγο καιρό, γεμάτη μαυροπράσινα μυγάκια σαν εκείνα που πιάνουν οι τριανταφυλλιές!!!
Βέβαια τα κλάδεψα, μα...

όσο για τις ντοματιές, φέτος, τις έβαλα σε μεγάλες γλάστρες,
και παρόλο τον κακό καιρό,
γέμισαν ντομάτες, είδος "μπιφ"... για να δούμε!
Χαιρετισμούς στην Ράνια μας,
Υιώτα
αστοριανή
ΝΥ

Ερμιόνη είπε...

Αν και επεισοδιακή η εκτέλεση, το αποτέλεσμα είναι άκρως λαχταριστό!

Evie είπε...

Δεν γράφεις εάν σου άρεσε? Όμως το βλέπω επιτυχημένο.

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

Κουράστηκα με τη διαδικασία!
Αυτά ανήκουν σε ..άλλες εποχές!
Προτιμώ να το φτιάχνουν οι άλλοι!
Μια φορά για κέρασμα δεν κάλεσες!

Καλημέρα!

Irene είπε...

πολυ ωραιο σου εγινε.
και το γλασο ωραια ιδεα.

Pansofix είπε...

Μοιάζει η υφή του καθόλου με τσουρέκι...οπτικά φαίνεται υπέροχο και προσωπικά μου αρέσει ιδιαίτερα η προσθήκη σοκολάτας από πάνω...το απογειώνει!!!

Εφη είπε...

Κλαφουτις όλων των λογιών έχω δοκιμασει αλλά με γλάσσο σοκολάτας ούτε που είχε περάσει από το μυαλό μου!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Αστοριανή :
Για κερασιά δεν το ζυζητώ, αλλά για ντομάτιές, έβαλα πόρους που είχα από το 2007, στο ψυγείο, σε πέντε γλάστρες και οι δύο θέριεψαν.
Θα δούμε!
Φιλιά σε όλους και από τρην συμπατριώτισσα σου, ιδιαίτερα!
__________________

@ Ερμιόνη :
Ας όψεται η ΔΕΗ, που πάλι είχαμε διακοπή δυόμιση ωρών και ήρθε πρι λίγο.
__________________

@ Evie :
Με το άρωμα της τεντούρας και το γλάσο, έγινε τέλειο.
__________________

@ Γιαγιά Αντιγόνη :
Αν δεν είχα την διακοπή ρεύματος, η διαδικασία είναι απλή και εύκολη (το μιξεράκι νά'ναι καλά).
__________________

@ grEAT :
Είπα και άλλοτε. Πρέπει να δικαιολογώ το παρατσούκλι που μου δώσανε! Πειραχτήρι!!
__________________

@ Pansofix :
Δεν μοιάζει με τσουρέκι. Είναι συμπαγής η ζύμη, αλλά το ψάχνω, γιατί θα ήταν κορυφαίο!
__________________

@ Έφη :
Το γλάσο το είχα σκεφτεί όταν έκανα με τα δαμάσκηνα, πέρσυ.
Φέτος, όταν είδα ότι μοιάζουν οι ζύμες, θυμήθηκα να συμπληρώσω την συνταγή.
__________________

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΕ ΜΟΥ...
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΝΩ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΟΥ..ΑΛΛΑ ΠΑΝΤΑ ΕΡΧΟΜΑΙ ΝΑ ΔΩ ΤΙ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ...ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟΝ ΣΠΑΝΑΚΟΤΡΑΧΑΝΑ...ΜΜΜΜΜ...ΤΟΝ ΖΗΛΕΨΑ[ΞΕΡΕΙΣ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΣΠΑΝΑΚΙ]...ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΡΑΣΟ ΚΕΙΚ ΣΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΜΟΥ ΜΜΜΜΜΜSOYPERIOUS!
NA MOY EISAI KAΛΑ!
ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΕ ΗΡΕΜΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΟΧΟ ΗΛΙΟ!
ΦΙΛΙΑ Χ 2

Μαίρη (Ginger) είπε...

Aαααα το αγαπημένο του άντρα μου. Το φτιάχνει κάθε καλοκαίρι την εποχή των κερασιών (εδώ ευτυχώς βρίσκουμε κεράσια σαν τα Βοδενων)αλλά του το χαρίζω όλο γιατί δεν μου αρέσει. Βέβαια δεν είναι η PLUS εκδοχή η δική σου αλλά του αρέσει. Καλή Κυριακή.

Thalassenia είπε...

Perimene na sou ferw agries fraoules gia to epomeno.

Xairetw apo makria.

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ [handmade+art] x2 :
Μαρία μου (υποθέτω), το ίδιο συμβαίνει και με μένα. Έρχομαι πάντα, αλλά δεν εχω λόγια για να σχολιάσω. Δηλώνω "έκθαμβος".
Ευχαριστώ!
________________

@ Ginger :
Που τα ξέρεις, εσύ μια Νότια, τα Βοδενά (η Έδεσσα, για τους άλλους);
Τα καλύτερα κεράσια (και ροδάκινα)!
Την προσθήκη που έκανα την είχα σκεφτεί από πέρσυ, ότι κάτι έλειπε από το δαμασκηνένιο και την δοκίμασα φέτος.
Για του χρόνου, έχω κάτι άλλο κατά νου!!
_______________

@ Thalassenia :
Apo poso makria dhladh????????
_______________

Magia da Inês είπε...

✿•˚。
° 。✿ °° 。
Olá, amigo!
Passei para uma visitinha.
Já faz muito tempo que não venho aqui.
Suas receitas continuam maravilhosas e deliciosas.
Bom domingo!
Beijinhos.
Brasil.
✿•˚。
° 。✿ °° 。

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Magia da Inês :
Bem-vindo voltou, um amigo do Brasil distante.
Aqui você vai encontrar alguns pratos não dieta mediterrânica.
Nossa vida diária.
Beijos de Thessaloniki!
______________________