Σάββατο, 4 Ιουνίου 2011

ΣΑΛΤΣΑ ΜΕ ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΣΟΛΟΜΟ


Σήμερα το πρωί, βλέποντας ένα newsletter που πήρα στο mail μου, πέφτω επάνω σε μια σάλτσα "Alfredo" με σολομό.
Σκέφτηκα αμέσως το πακέτο σολομού που ήταν στο ψυγείο και πλησίαζε η λήξη του, αλλά αυτή η σάλτσα που είδα ήταν τίγκα στη χοληστερίνη, με βούτυρο και βαριά κρέμα γάλακτος.
Ότι πρέπει για άμεσο έμφραγμα.
Δεν είμαστε για τέτοια, λέω και ξεκινώ μια παραγωγή δική μου, κι ας μη με λένε Αλφρέντο!
Το αποτέλεσμα ήταν ένα μουγκρητό "μμμμμμμμμμμμμμ! Γειά στα χέρια σου! Νοστιμότατο", δηλ. επιβράβευση!!
Και αντί η σάλτσα να συνοδεύσει πέννες ή σπαγγέτι, οι πέννες συνόδευσαν την σάλτσα
Υ Λ Ι Κ Α ( Για 4 μερίδες)
1/4 φλ.τσαγ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
2 Κρεμμυδάκια φρέσκα σε ροδέλλες
3 Τομάτες ξεφλουδισμένες και ξεσποριασμένες
2 σκελίδες Σκόρδο
1/2 κουτ.γλ. Ζάχαρη μαύρη
1/2 φλ.τσαγ. Κρασί άσπρο
1/2 φλ.τσαγ. Γάλα Εβαπορέ light
2 κουτ.σουπ. Κάπαρη τουρσί
3-4 κουτ.σουπ. Μαϊντανό ψιλοκομμένο
200 γραμ. Σολομό καπνιστό σε φέτες
1 κουτ.γλ. Κόρν-Φλάουερ (προαιρετικά)
Πιπέρι χοντροτριμμένο και, φυσικά, να μη ξεχάσω
500 γραμ. Πέννες (ή ότι άλλο ζυμαρικό θέλουμε)


Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Πολτοποιούμε στο multi τις 2 τομάτες, με την ζάχαρη και το σκόρδο.
Σε αντικολλητικό τηγάνι, σωτάρουμε το κρεμμύδι στο λάδι, για μερικά λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα, ρίχνουμε τον χυλό από το multi.
Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 5' και ρίχνουμε το γάλα, την 3η τομάτα σε κυβάκια (μαζί με τον χυμό της που έβγαλε κόβοντας).
Αν δούμε το μείγμα πολύ αραιό, διαλύουμε ένα κουταλάκι κορν-φλάουρ σε λίγο ζεστό νερό και το ρίχνουμε στο μείγμα, για να αρχίσει να πήζει. Αυτό εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τις τομάτες.
Αυτές που είχα, μύριζαν έντονα "ντοματίλα", όπως παλιά και δεν χρειάστηκε πηκτικό. Έφθασε το γάλα.
Στο τέλος ρίχνουμε την κάπαρη, βγάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε και τον σολομό, κομμένο κομματάκια. Ανακατεύουμε καλά, μέχρι να αλλάξει χρώμα και να γίνει κάπως ροζέ.
Πασπαλίζουμε με το πιπέρι και τον μαϊντανό
Βράζουμε τα ζυμαρικά 2' λιγότερο από όσο γράφει το πακέτο και σερβίρουμε
Για ντεκόρ φυλλαράκια μαϊντανού
Πιστεύω να μη ξέχασα να γράψω κάποιο υλικό, γιατί αυτή η ανάρτηση θα είναι "μπούσολας" για μελλοντική επανάληψη.
Είναι "one design" που λέμε στους αγώνες.
Posted by Picasa

12 σχόλια:

Vita είπε...

Αυτή η σάλτσα είναι από τις αγαπημένες μου. Στη δική μου παραλλαγή δεν βάζω κορν φλάουερ και σβήνω με βότκα ή με άσπρο κρασί.Του πάει.

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Vita:
Με άσπρο κρασί την έσβησα και δεν έβαλα κορν-φλάουερ.
Απλά το έγραψα σαν προαιρετικό για κάποιον που βιάζεται να την πήξει.
Με τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο έκαμνα παλιότερα, που είχα πολλά αποθέματα από Χαλκιδική (είναι και αυτό σαν την βότκα).
_____________________

Λίλα είπε...

Αντιφατικά τα συναισθήματα....από τη μια μου τρέχουν τα σάλια με το φαγάκι αφού είμαι λάτρης του σολωμού από την άλλη βλέπω τις κορμάρες από πάνω και νοιώθω τύψεις που κρατάω ένα μπολάκι παγωτό στο χέρι και του έχω ρίξει και σάλτσα φράουλας από πάνω!!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Λίλα:
Μη νομίζεις ότι ΚΑΙ αυτές οι κορμάρες δεν τρώνε παγωτό!!
Μόνο που δεν το βλέπουμε!
____________________

Thalassenia είπε...

H γνήσια Αlfredo είναι εκπληκτική.
Με το σολωμό έχω ενδοιασμούς, αλλά αφού το προτείνεις θα το δοκίμαζα.

Καλό βράδυ.

Ανέστης Θ.Κετσετζίδης είπε...

Σταύρε
σ'ευχαριστώ για την υποδοχή.

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Thalassenia:
Αυτή που έκανα δεν είναι Αλφρέντο.
Η γνήσια Αλφρέντο, φυσικά, θα είναι νόστιμη, αλλά με τόσο βούτυρο και πλήρη κρέμα γαλακτος......οι χοληστερίνες;
Καλημερα!
_____________________

@ Ανέστης Θ.Κετσετζίδης :
Στο κολάζ του υπέρτιτλου, έγραψα "ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ", γιαυτό ..... μόνο μια Καλημέρα!!!!!!!
_____________________

ElenaG είπε...

Πεντανόστιμη φαίνεται!!!!
Κανένα μεσημεράκι να το τολμήσουμε!!!
Βραδυ αποκλείεται!!!!...ο γιος απαγορεύει μακαρονάδες βραδιάτικα!:-(

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ ElenaG :
Κάτι ξέρει ο γιός!!!!
Να τα ακούτε τα παιδιά!!!
Έχουν πιο σωστές βάσεις από μας!!
Καλή Εβδομάδα!!
__________________

Thalassenia είπε...

ΔΥΣΠΙΣΤΕ η ζωή μας ομορφαίνει δια του περιττού.


Περιμένω νέα από την εκδήλωση του υπέρτιτλου.

Καλή εβδομάδα.

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Thalassenia:
Όλα τα αμαρτωλά είναι ελκυστικά και νόστιμα!!!!

Την εκδήλωση μπορείς να παρακολουθήσεις ζωντανά και μέσω Livestream (πάτα στο Bannerάκι).

Θα προσπαθήσω να βγάλω φωτογραφίες και να κάνω ανάρτηση.
____________________

Thalassenia είπε...

Πώς ξεχωρίζουν οι ωραίοι!!!!!!
Από μακριά:-))
Καλά περάσατε έμαθα, μπράβο, πάντα τέτοια.