Αυτές οι πρώτες φωτό είναι σημερινές
====================================
Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2010
ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ "ΚΑΡΝΙΓΙΑΡΙΚ"....ή όπως λέμε....ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΙΑ
Καθε καλοκαίρι, τις μελιτζάνες τις δίνουμε και καταλαβαίνουν, σε όλες τις μορφές.
Και "Παπουτσάκια", ή όπως έλεγε η γιαγιά Δήμητρα στα τούρκικα "καρνίγιαρικ".
Φέτος, δεν έτυχε μέχρι σήμερα....
Και είχα αυτό το αποτέλεσμα........
Υ Λ Ι Κ Α
5 Μελιτζάνες φλάσκες (παχουλές)
600 γραμ. Κυμάς Μοσχαρίσιος άπαχος (από νουά)
2 Κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα
400 γραμ. Τομάτες αποφλοιωμένες και ξεσποριασμένες
2 σκελίδες Σκόρδο
3-4 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
2 κρασοπότηρα Κρασί Λευκό
Αλάτι
Πιπέρι λευκό
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Ξεφλουδίζω τις μελιτζάνες κατά μήκος, αφήνοντας ρίγες φλούδας. Τις κόβω στα δύο κατά μήκος και τις βάζω όρθιες στο τρυπητό.
Αλατίζω καλά, για να ξεπικρίσουν και βάζω το τρυπητό σε βαθύ πιάτο, για να μαζέψει τα ζουμιά.
Τα αφήνω μια ώρα.
Όταν βγάλουν τα υγρά τους, τις ξεπλένω καλά και, με ένα μαχαιράκι αφαιρώ την "ψύχα" και σχηματίζω ενα κανάλι.
Τις πασαλείβω με λάδι και τις βάζω σε προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν έτσι....
Ζεσταίνω το λάδι σε βαθύ τηγάνι και σωτάρω το κρεμμύδι για 3-4'. Ρίχνω τον κυμά και ανακατεύω συνέχεια, μέχρι να ξεσβωλιάσει και να αλλάξει χρώμα.
Ρίχνω το μείγμα του multi και το κρασί και σιγοβράζω με σκεπασμένο το τηγάνι, για 20-25'.
Με κουτάλι, γεμίζω καλά το κανάλι με την γέμιση
Και "Παπουτσάκια", ή όπως έλεγε η γιαγιά Δήμητρα στα τούρκικα "καρνίγιαρικ".
Φέτος, δεν έτυχε μέχρι σήμερα....
Και είχα αυτό το αποτέλεσμα........
Υ Λ Ι Κ Α
5 Μελιτζάνες φλάσκες (παχουλές)
600 γραμ. Κυμάς Μοσχαρίσιος άπαχος (από νουά)
2 Κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα
400 γραμ. Τομάτες αποφλοιωμένες και ξεσποριασμένες
2 σκελίδες Σκόρδο
3-4 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
2 κρασοπότηρα Κρασί Λευκό
Αλάτι
Πιπέρι λευκό
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Ξεφλουδίζω τις μελιτζάνες κατά μήκος, αφήνοντας ρίγες φλούδας. Τις κόβω στα δύο κατά μήκος και τις βάζω όρθιες στο τρυπητό.
Αλατίζω καλά, για να ξεπικρίσουν και βάζω το τρυπητό σε βαθύ πιάτο, για να μαζέψει τα ζουμιά.
Τα αφήνω μια ώρα.
Όταν βγάλουν τα υγρά τους, τις ξεπλένω καλά και, με ένα μαχαιράκι αφαιρώ την "ψύχα" και σχηματίζω ενα κανάλι.
Τις πασαλείβω με λάδι και τις βάζω σε προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν έτσι....
Στο multi βάζω τις τομάτες, την "ψύχα", το σκόρδο, το αλατοπίπερο και τα κάνω χυλό. Σήμερα το υλικό ήταν πολύ και έγινε σε δύο δόσεις.
Στο μεταξύ ετοιμάζω τον κυμά.Ζεσταίνω το λάδι σε βαθύ τηγάνι και σωτάρω το κρεμμύδι για 3-4'. Ρίχνω τον κυμά και ανακατεύω συνέχεια, μέχρι να ξεσβωλιάσει και να αλλάξει χρώμα.
Ρίχνω το μείγμα του multi και το κρασί και σιγοβράζω με σκεπασμένο το τηγάνι, για 20-25'.
Με κουτάλι, γεμίζω καλά το κανάλι με την γέμιση
Φτιάχνω μια βασική μπεσαμέλ με 3 κουταλιές ελαιόλαδο, 3 κουταλιές αλεύρι, 500-550 ml γάλα και αλάτι και λευκό πιπέρι .
Καλύπτω τον κυμά με μπεσαμέλ.......
Καλύπτω τον κυμά με μπεσαμέλ.......
......και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 οC, για 45'. Στο ταψί τρίχνω και 2-3 φλυτζανάκια νερό.
Το περίσσευμα της γέμισης, ή το σκορπάμε ανάμεσα στις μελιτζάνες, η, σε ρηχό πυρεξάκι, κάνουμε μια άλλη κατασκευή.....
Αλλά γι αυτό...... σε λίγο!
ΤΟ ΠΕΡΙΣΣΕΥΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΙΑ...και άλλα!!!
Έκοψα ψιλες λωρίδες καρότα και πιπεριές και τα έβρασα 15' σε αντικολλητικό τηγάνι, με νερό σκέτο, ίσα για να μαλακώσουν
Τα έστρωσα πάνω στον κυμά
Κάλυψα με την υπόλοιπη μπεσαμέλ, πασπάλισα με τριμμένη μυζήθρα και στον φούρνο, μαζί με το ταψί της προηγούμενης ανάρτησης.
Σε δύο επίπεδα, με αέρα
Και έγινε έτσι
Και ομολογώ ότι αυτό το κομμάτι ήταν "όλα τα λεφτά" που λένε
Και η σημερινή "τσόντα" (πάντα περισσεύει και κάτι)
Σε αυτό το τελευταίο, σήμερα έβαλα φέτες πατάτας από κάτω και, μαζί με καρότα & πιπεριές, βρασμένα στον ατμό.
Την επόμενη φορά που θα πιάσω μελιτζάνες στο χέρι μου, θα κάνω κάτι πιό Παραδοσιακό και συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής!!
7 σχόλια:
Τα κοντινά σου είναι ξεσηκωτκά,χαχαχα.
Καλά και δεν πεινάω, θα πεταγόμουν μια βολτίτσα;-)
Καλό βράδυ.
Έλα μου!!! το αγαπημένο μου φαγητό,
με διαφορετική (πολύωρη) συνταγή... κάτι σαν μουσακά...
Σταύρο μου,
ήξερες ότι υπάρχουν αρσενικές και θυληκές μελιτσάνες;!
αν όχι,
σε άλλη στιγμή...
ασε που θα με τρελάνεις αγοράζοντας μελάνι, για ν' αντιγράφω τις συνταγές σου, για την Όλγα μας...
Σε φιλώ, και την Ράνια σου (ίδιο όνομα με της πεθεράς της κόρης μας... νομίζω σου το έχω ξαναγράψει...)
πάντα με αγάπη,
Υιώτα
αστοριανή
ΝΥ
ΕΙΠΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΩ ΛΙΓΟ ΤΟ ΠΑΚΕΤΑΡΙΣΜΑ(ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗ) ΒΛΕΠΕΙΣ Κ ΝΑ ΠΑΡΩ ΜΙΑ ΜΕΡΙΔΟΥΛΑ ΔΙΟΤΙ ΓΙΑ ΚΑΝΑ ΜΗΝΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΘΩ ΜΕ ΒΛΕΠΩ ...ΤΣΙΓΓΑΝΑΚΙ ΑΠΟ ΔΩ ΑΠΟ ΚΕΙ ΣΕ ΦΙΛΟΥΣ ΝΑ ΤΡΩΩΩΩΩ....ΛΑΤΡΕΥΩ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ
Κατ'αρχήν μου έκλεψες το τραπεζομάντηλο το κεντητό στην τελευταία φωτογραφία.
Δεύτερον παπουτσάκια δεν έχω φτιάξει ποτέ δυστυχώς! είναι μπελαλίδικα παναθεμά τα, αλλά νόστιμα!!
Η Χαλκίδα σας χαιρετά με πολλά φιλιά.
Mέλι έχεις???
Ολη την Εύβοια εχεις μαζέψει.
Φοβερά τα παπουτσάκια,θα σου στειλω και την Αϊναφετς να τη μάθεις να μαγειρεύει
Συνήθως 37 φοράω, αλλά από αυτά θέλω Νο 43!!!!!
@ Thalassenia :
Μετά από το πέσιμο της μηχανής, πάσχω από macro, αλλά τα βολεύω με απατεωνίες.
___________________
@ Αστοριανή:
Ξέρω για ρέγγες αρσενικές και θηλυκές, αλλά για μελιτζάνες, όχι!
Περιμένω!!
Πολλά φιλιά από όλους μας, για όλους σας!
___________________
@ LENA :
Το είπα αι παλιότερα. Η πόρτα μας είναι ανοικτή, ειδικά για ¨αναξιοπαθούντες υπό μετακόμιση"
___________________
@ Marί :
Το τραπεζομάντηλο ήταν της μητέρας μου, προϊστορικά.
___________________
@ Τhalassokrator :
Μέλι Σιθωνίας και μερικές φορές του Ανέστη του Κετσεντζίδη, φίλου από το My Γόνιμο.
Θα κάνω μια συλλογή παραδοσιακών συνταγών από Εύβοια, επώνυμες!!
Σε λίγο!
___________________
@ manousina :
Δηλαδή, σαν του Παπουτσωμένου Γάτου, των νεανικών μου χρόνων!!
Έχουμε και τέτοια!!!!!!!!!!!!!
___________________
Δημοσίευση σχολίου