Τρίτη, 2 Νοεμβρίου 2010

ΚΕΪΚ ΜΕ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ ("ΓΛΥΚΟ" το λέει!)


Είπα σήμερα να κάνω κάποιο κέϊκ και μιας και είχα ξερά δαμάσκηνα ξεκουκούτσωτα (Καλιφόρνιας, φυσικά!).
Έψαξα και βρήκα την κατάλληλη συνταγή, διαίτης και ξεκίνησα, από χθες το βράδυ!

Αυτό είναι το αποτέλεσμα

Υ Λ Ι Κ Α
250 γραμ. Δαμάσκηνα ξερά, χωρίς κουκούτσι
250 γραμ. Αλεύρι κοινό
1 Αυγό
3 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1 βανίλια
1 κουτ.γλ. Baking Powder (έγραφε "1 κ.σ. Βύνη". Άντε ψάξε να βρείς!)
Λίγο αλάτι

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Βάζουμε τα δαμάσκηνα σε ζεστό νερό, για 12+ ώρες.
Τα σουρώνουμε και κρατάμε το νερό, όπου μούλιασαν (η συνταγή δεν έγραφε σε πόσο νερό. Εγώ φρόντισα να καλύπτονται συν λίγο).


Βάζουμε σε μπωλ το αλεύρι, το αυγό, την μία απο τις τρεις κουταλιές Ελαιόλαδο, το αλάτι, το Baking (ή την βύνη) και την βανίλια.
Δουλεύουμε με το μίξερ χειρός και προσθέτουμε σταδιακά το νερό των δαμάσκηνων, μέχρι να πετύχουμε ένα μείγμα όχι σφικτό.
Το ρίχνουμε σε πυρέξ 20x30 εκατοστά που το λαδώσαμε με τις υπόλοιπες δύο κουταλιές ελαιόλαδο



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 οC με αντιστάσεις ή 180 οC με αντιστάσεις+αέρα, για 45'

Όταν το δοκίμασα, μου φάνηκε άγλυκο, μιας και δεν προβλέπεται προσθήκη ζάχαρης.



Πιστεύω ότι η έλλειψη ζάχαρης είναι λάθος της συνταγής, η οποία υπάρχει στο www.diet.gr και www.dietstories.gr
Posted by Picasa

9 σχόλια:

KANTHAR0S είπε...

Δεν το χω δοκιμάσει. Πολύ ενδιαφέρουσα η πρότασή σου.

Evie είπε...

Λίγο ανάγλυκο? κι εμένα μου αρέσουν τα γλυκά αλλά αυτό είναι γλυκό δίαιτας, για διαβητικούς.

Λοιπόν το baking powder είναι σαν την σόδα, για να φούσκωση η ζύμη. Όμως διαφορετικό, η σόδα πικρίζει.
Μπορείς να το φτιάξεις μόνος σου, εάν δεν έχεις στο σπίτι, 1/2 κ.γ. κρεμόριο + 1/4 κουταλάκι μαγειρική σόδα = 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ.

Καλό σας βράδυ!!

Asteri είπε...

Καθόλου ζάχαρη εεεε;;; ούτε λίγοοοοο;;;

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

Καθόλου;
Κοίτα ατυχία, το μόνο που δεν έχω είναι ζάχαρο!

RIRI είπε...

Επειδή βλέπω οτι ειναι πολύ ελαφρύ, θα προσθέσω 1/2 κούπα μάυρη ζάχαρη και θα το φτιάξω!Απο οτι κατάλαβα, το νερό των δαμάσκηνων εχει αντικαταστήση το λάδι, ε και λίγη ζάχαρη ,δεν χάθηκε ο κόσμος..
Καλό Βράδυ!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ KANTHAR0S:
Κι εγώ την είδα πρωτότυπη, χωρίς γάλα και με ένα μόνο αυγό, αλλά ήθελε και την ζαχαρίτσα της.
_______________
@ Evie:
Η συνταγή έλεγε "βύνη". Υποθέτω ότι αυτό θα ήταν το διογκωτικό και γιαυτό βάζω Baking.
Δεν βρήκα βύνη εδώ κοντά.
Πιθανόν να ήταν το γλυκαντικό
_______________
@ Asteri:
Την επόμενη φορά θα ψάξω να βρω βύνη σε καταστήματα bio ή στα μπαχαρικά και θα δοκιμάσω πάλι χωρίς ζάχαρη, να δω τι θα γίνει.
________________
@ Γιαγιά Αντιγόνη:
Ένα μικρό διαβητάκο τύπου 2 τον έχω και τον πολεμάω
("Και διατί να το κρύψωμεν, άλλωστε", όπως λέει και ο γνωστός "εξ' από 'δώ").
________________
@ RIRI:
Η δοκιμή που είπα παραπάνω, θα γίνει και με ζάχαρη και θα δούμε.
________________

ELENI είπε...

ΤΕΛΕΙΟ....ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΧΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΘΟΤΙ..ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ .......ΘΑ ΠΑΡΩ 2 ΚΟΜΜΑΤΙΑ ......ΚΑΛΗΜΕΡΕΣ!!!

Frezia είπε...

Αν θυμάμαι καλά, βύνη ειναι μια ουσία που
την πέρνανε από το γλυκάνησο,και κάνανε ένα ειδος τσουρεκιού,το Πάσχα που τα λέγανε συμίθια η σμύθια, στην Κολινδρινή διάλεκτο.
Μαγιά δεν βάζανε, η βύνη ήταν που τα
φούσκωνε, γιαυτό η συνταγή σου δεν έχει διογκωτικό, η βύνη ηταν αφέψημα του γλυκάνησου.
Η σχετική συνταγή υπάρχει σε παλιο τεύχος των "ΚΟΛΙΝΔΡΙΝΩΝ ΝΕΩΝ"
Ο VAD ξερει την εφημερίδα.

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ ELENI:
Για διαιτητική συνταγή την έχουν, αλλά αν φας με μιας όλο το ταψί, πάει περίπατο η δίαιτα. Όλο η ποσότητα είναι 2000 θερμίδες και την δίνει για 6 μερίδες!!
_______________________
@ Frezia:
Το ψυλλιάστηκα ότι είναι το διογκωτικό, γιαυτό έβαλα μπέϊκιν.
Είπα να βάλω μπύρα, που παράγεται από βύνη, αλλά δεν μπορώ να υπλογίσω την ποσότητα.
Κυρίως η βύνη είναι από τον σπόρο του κριθαριού, μόλις αρχίσει να βλασταίνει και το ψήνουν σε φούρνο. Μετά κάνει τη ζύμωση της μπύρας. Αυτά από το σχολείο, αν θυμάμαι καλά μετά από 500 χρόνια!!
_____________________