Πέμπτη, 4 Νοεμβρίου 2010

ΦΟΥΝΤΕΣ (φουντίτσες) ΟΓΚΡΑΤΕΝ


Προς Θεού!!! Μη πάει ο νους σας ότι μετακόμισα στα Ζωνιανά!!
Πρόκειται για τις φούντες που μένουν αφού καθαρίσουμε το μπρόκολο (ή και το κουνουπίδι), από το κεντρικό κοτσάνι.

Στο πατρικό μου, το μπρόκολο το είχαμε σαν υποδεέστερο του κουνουπιδιού και ποτέ δεν το μαγείρεψε, ούτε η μητέρα μου, ούτε η γιαγιά μου.

Άσε που και στο Λύκειο είχαμε καθηγητή που τον λέγαμε "ο Μπρόκολας"!
"Κρύψε την απουσία μου, γιατί σήμερα θα με σηκώσει ο Μπρόκολας και δεν ξέρω τίποτα" έλεγε συμμαθητής μου, που με περίμενε στο στενό του ΙΝΤΕΑΛ και καταλάβαινα σε ποιά ώρα να κάνω την πλαστογραφία!!!

Στο δικό μας σπίτι, το χρησιμοποιούμε βραστό για σαλάτα, μαζί με κουνουπίδι.
Ογκρατέν δεν το κάναμε ποτέ! Μόνο το κουνουπίδι....

Μου το θύμισε η καλή blogοφίλη από "ΤΑ ΛΙΛΑ ΤΗΣ ΛΙΛΑΣ" (κλικ), προτείνοντας ένα διαφορετικό τρόπο για το παρεξηγημένο μπρόκολο, σαν ΟΡΕΚΤΙΚΟ (κλικ).

Αυτό είναι το πρώτο κομμάτι, που έβγαλα από το πυρεξάκι και ποζάρει με αρκετή φωτογένεια, για την αναμνηστική

Υ Λ Ι Κ Α
500 γραμ. Μπρόκολο (μόνο τις φουντίτσες, από 4 μπόκολα, βάρους 1200 γραμ.)
2 - 3 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
100 γραμ. Παριζάκι με φέτα και τομάτα (Creta farm) σε κυβάκια
200 ml Γάλα εβαπορέ light, αραιωμένο 1/1
2 κουτ.σουπ. Κορν φλάουρ
2 φλυτζ.τσαγ. τυριά τριμμένα ('εβαλα γιδοτύρι και ξερή μυζήθρα)
Αλατοπίπερο

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Πλένουμε καλά τις φούντες και τις ζεματάμε σε αλατισμένο βραστό νερό, για 5'

Στραγγίζουμε το μπρόκολο σε τρυπητό και σωτάρουμε για λίγο σε κατσαρόλα, με το ελαιόλαδο.
Ρίχνουμε και το αλλαντικό, για να σωταριστεί και αυτό μαζί.
Διαλύουμε το κορν φλάουρ στο κρύο γάλα και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύοντας συνέχεια, μόλις αρχίσει να πήζει το μείγμα, βγάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά.
Ρίχνουμε μέσα τα μισά τυριά, ανακατεύουμε καλά για να ενσωματωθούν με την πρασινωπή μπεσαμέλ που δημιουργήθηκε και βάζουμε το μείγμα σε πυρεξάκι ή ταψάκι 20x30 εκατοστά.
Πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα τυριά και
ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 150 οC με αντιστάσεις και αέρα ή στους 170 οC μόνο με αντιστάσεις, για 30', ή μέχρι να ροδίσουν τα τυριά.



Καλή μας όρεξη!!!
Posted by Picasa

25 σχόλια:

Dimos El Grec είπε...

Χμ...
Ενδιαφέρον!
Εδώ Βαρκελώνη κυκλοφορεί πολύ περισσότερο το μπρόκολο από το κουνουπίδι.
Αλλά αγαπητέ Δύσπιστε, εγώ από παιδί έχω συνδέσει μπρόκολο και κουνουπίδι με εκείνη την απίστευτα δυσβάσταχτη μυρωδιά που νικούσε ακόμα και τον απορροφητήρα κάθε φορά που τα έβαζε στην κατσαρόλα η μάνα μου...
Πως μπορούμε να εξαφανίσουμε αυτή τη μυρωδιά;;;

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

Μισό λεμόνι μέσα στην κατσαρόλα και δεν μυριζει. Εγώ βάζω το υπόλοιπο μισό σε αλουμινόχαρτο, μετά στο μπρίκι και το "ψήνω" στο μικρό ματάκι.

Maria είπε...

ΦΟΒΕΡΟ ΦΑΓΗΤΟΟΟΟΟΟΟ!!!!!!!!!
ΜΙΑΜ ΜΙΑΜ!!!!!ΑΓΑΠΩ ΚΑΙ ΜΠΡΟΚΟΛΟ ΚΑΙ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ!!!!!

Evie είπε...

Εγώ δεν είχα δει μπρόκολο, αμ και που να δω αφού δεν πήγαινα για ψώνια, το έμαθα όταν ήρθα εδω μαζί με αλλα. Με το μπρόκολο εκτός σαλάτα κι ογκρατεν, το φτιάχνω νόστιμη σουπιτσα θρεπτική.

Όσο για την μυρουδιά που ρωτά ο φίλος, προσθέτω ένα κλωναράκι σέλινο.

Πάντως το δικό σου φαίνεται νόστιμο και λαχταριστό. Καλό μεσημέρι.

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ είπε...

τώρα τελευταία οι μερίδες σου
"τα σπάνε" πολύ φωτογένεια έχουν βρε παιδί μου και γίνονται πειρασμός!!!!

Asteri είπε...

Πολύ μου αρέσει λέμεεεεεεεεεεε :)

Thalassenia είπε...

Εδώ που είμαι κάνω άλλα πράγματα, που καιρός για συνταγές.
Όταν επιστρέψω όμως και βγουν τα μπρόκολα του κήπου θα τα ξαναπούμε.

Καλό απόγευμα.

zoyzoy είπε...

Υπερπαραγωγή του'κανες !
Υπέροχο είναι και'γω συνήθιζα το κουνουπίδι ωγκρατέν να φτιάχνω καθώς τα παιδιά δεν το'τρωγαν μικρά.
"Δεν θέλω λουλούδια "έλεγαν και εννοούσαν το κουνουπίδι.

Το κολπάκι με το κολάζ πως το κάνεις??

georgiaxara είπε...

Αν και δεν μου αρέσει πολύ το μπρόκολο, τώρα έτσι που το είδα άρχισα να αλλάζω γνωμη...

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Maria:
Το έκανα σαν συμπληρωματικό, αλλά τελικά έγινε κύριο.
____________
@ Evie:
Σούπα από μπρόκολο βελουτέ δοκίμασα σε γιορτινό τραπέζι φίλης μας.
____________
@ ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ:
Αν δεις την προηγούμενη ανάρτηση, θα δεις και μια τελευταία επιβράβευση.
Δοκιμές κανω και μαθαίνω!
____________
@ Asteri:
Και σε μας άρεσε. Δυστυχώς ήταν λίγο κα δεν έστειλα στην επίσημη δοκιμάστρια μου, την γειτονοπούλα!
____________
@ Thalassenia:
Από που θα επιστρέψεις, καλέ;
Μ΄πως από εκεί που νομίζω;
____________
@ Zoyzoy:
Καλά λένε τα παιδιά! Λουούδια είναι!!
Το κολάζ δεν έχει κανένα κόλπο.
Χρησιμοποιώ Picasa 3 και έχει τέτοια επιλογή.
____________
@ georgiaxara:
Κι εγώ άλλαξα γνώμες και γούστα από άλλα πιο ασήμαντα πράγματα (π.χ. φακές, ρεβύθια κ.ά.π.)
Καλώς ήρθες
____________

painter είπε...

Αυτό είναι μπρόκολο...με τα όλα του!!!
Κι εγώ το φτιάχνω ογκρατέν γιατί είναι ο μόνος τρόπος να το φάνε και τα παιδιά...

Καλό βράδυ

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Painter:
Και να φανταστείς ότι ο παππούς μου το θεωρούσε βρωμιάρικο λαχανικό και δεν το πλησίαζε.
_______________

ΜΑΡΙΑ ΠΙΟΥΚΑ είπε...

Μου αρέσει το μπρόκολο και ο τρόπος που το έκανες τέλειος!!
Καλό βράδυ

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ ΜΑΡΙΑ ΠΙΟΥΚΑ:
Είναι κόλπο για αυτούς που δεν το τρώνε αλλιώς!
________________

Ανεστης Θ. Κετσετζιδης είπε...

Αυτή η μυρουδιά δεν φεύγει ούτε με 10 μποφώρ.
Καλοφάγωτα Σταύτε.

ΝΑΝΤΙΑ είπε...

Κι άλλη ενδιαφέρουσα συνταγή για φτιάξημο!!
Καλημέρα κι ευχαριστώ!

Frezia είπε...

Εξαιρετικό φαγητό!
Χάρμα οφθαλμών, και γεύσεις σύγουρα.
Το γράφω στο τετράδιο μου.
Θα περιμένω να γήνουν τα φυτά του κήπου.
Καλή σου μέρα...

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Ανέστης Κετσετζίδης:
Φίλε μου, φεύγει και χωρίς αυτά τα αποσμητικά χώρου. Στην αναγκη βάζω ένα πιατάκι με βανίλια στο σώμα του καλοριφέρ. Και τέλος!!
Τις Καλημέρες μου.
________________
@ ΝΑΝΤΙΑ:
Καλά είναι και τα δύσκολα, αλλά κ εγώ, σαν όλους, προτιμώ τα εύκολα.
________________
@ Frezia:
Αμάν, βρε παιδί μου, εσύ και η Θαλασσένια, βαλθήκατε να με κομπλεξάρετε!
Όλο για τα φυτά και τα λουλούδια σας λέτε, τώρα που δεν έχω κήπο.
Αλλά και όταν τον είχα, ήμουν πολύ νέος για να ασχοληθώ. Η μητέρα μου τα έφτιχανε.
________________

VAD είπε...

Είδα Φούντες στον τίτλο και λέω,πάει,τον έβαλε φωτιά ο Σταυρος τον αργιλέ:)))

Αφιερωμένο

http://www.youtube.com/watch?v=cDLnw5J3d3E

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ VAD:
Αγαπητέ μου Βασίλη, δεν πρέπει να πιανόμαστε από τίτλους. Στο κείμενο είναι το ζουμί.
Από την άλλη, και να τον βάλω φωτιά τον ναργκιλέ, τι έγινε;
Εδώ γίνονται Σόδομα και Γόμορα, (ο Θεός να συγχωρέσει την ψυχούλα της Σαπφούς Νοταρά!), αυτό δεν είναι τίποτα! Χάνεται!!
Να'σαι καλά, μ'έκανες και γέλασα.
Καλή σου μέρα.
__________________

kiki είπε...

Εμάς μας αρέσει και το μπρόκολο και το κουνουπίδι. Πολύ ωραίο σου βγήκε το κομμάτι! Καλό πσκ!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Kiki:
Το κομμάτι είναι το πρώτο που έκοψα, ακόμη πολύ ζεστό και, όπως είναι φυσικό, αμέσως μετά την φωτογράφηση, το έφαγε ο φωτογράφος.
Κάθε φωτογράφος που σέβεται τον εαυτό του, στο τέλος, "τρώει" το μοντέλλο του.
Καλό βράδυ
___________________

ΑΣΤΟΡΙΑΝΗ είπε...

Έλα, πάλι Φίλε μου!
Κατ΄αρχήν...
να είσαι καλά!
Πάλι, δεν μπορεσα να εντοπίσω...!!! τα σχόλια!!! που κάνω λάθος;
Τι φταίει::::::::::::::::::::::::;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
..και ήθελα να σου πω ότι φτιάνω θαυμάσιους κουνουπιδο κεφτέδες, στο τηγάνι... μα για να μη πετάγονται τα...λάδια, χρησιμοποιώ μια ανοξείδωτη - φυσικά. κατσαρόλα,,,
γνώριζα για το σέλινο, μα όχι για το...μισό λεμόνι...
πάντα με αγάπη,
αστοριανή
Υιώτα
ΝΥ

AMANTA είπε...

Λατρεύω κάθε τι που γίνεται με "απλά" υλικά. Με την πρώτη ευκαιρία θα το φτιάξω. Και φυσικά ψηφίζω μπρόκολα, ένα απ τα βασικά φάρμακα της φύσης! Πάω να δω τι έχω απο υλικά, ε.. ας λείπει και κανένα, όπως το εβαπορέ γάλα, κανει και αραιωμένο γιαούρτι στη θέση του.

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ ΑΜΑΝΤΑ:
Πολύ σωστά με το γιαούρτι και μάλιστα λίγο αραιωμένο, για να είναι πιό πηχτό από το γάλα.
Καλό Σ/Κ
________________