Σάββατο, 6 Νοεμβρίου 2010

ΦΙΛΕΤΟ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΥ ΣΤΗ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ - ( ΝΟΕ 2010)

Μεταφορά από τον Μάϊο του 2009, όταν αυτό το blog είχε ΕΝΑ ΜΗΝΑ "ζωης".

Οι αλλαγές που έγιναν επισημαίνονται με ΚΟΚΚΙΝΟ
__________________________


Πέμπτη, 14 Μαΐου 2009

ΦΙΛΕΤΟ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΥ ΣΤΗ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ


Χθες το πρωί, κάνοντας εκκαθάριση στο ψυγείο, πέφτω επάνω σε ένα πακέτο κατεψυγμένο μπακαλιάρο σε ροδέλλες.
Μιας και δεν είχαμε φαγητό, ψάχνω να φτιάξω κάτι ιδιαίτερο, που να μπορεί να κολλήσει αυτός ο κοινός μπακαλιάρος.
Ανακαλύπτω στα κιτρινισμένα χειρόγραφα της γιαγιάς μου τα υλικά για ένα ψάρι στη λαδόκολλα.
Εννοούσε βέβαια παλαμίδα, που ήταν κάτι συνηθισμένο στους Έλληνες της Πόλης, αλλά εδώ, θυμήθηκα ότι το έφιαχνε με οτιδήποτε ψάρι σε φέτα (σφυρίδα, συναγρίδα, ξιφία).
Εκτέλεση δεν υπήρχε, όπως οι περισσότερες συνταγές της, αλλά ήταν εύκολο να την μαντέψω και να την κατασκευάσω.
Και, αν πετύχει, να την αναρτήσω. Έτσι και κάνω !


ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)
8 φιλέτα μπακαλιάρου κατεψυγμένα ή ότι άλλο ψάρι σε φέτα, ακόμη και ξαλμυρισμένος μπακαλιάρος σε κομμάτια
4 πατάτες κομμένες σε φέτες ανάλογες με το ψάρι
2 πιπεριές κέρατο σχισμένες κατά μήκος
4 σκελίδες σκόρδο κομμένες φετάκια
Λαδόκολλα

Για την σάλτσα
1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
1 μεγάλη τομάτα ψιλοκομμένη ή 3-4 κουτ.σουπ. κονκασέ
1 κρασοπότηρο κρασί λευκό
3-4 κουτ.σουπ. μανιτάρια ψιλοκομμένα (εγώ είχα πλευρώτους baby που είναι μικρά)
1/4 φλ.τσαγ. ελαιόλαδο

Για την μαρινάδα
2-3 λεμόνια (τον χυμό τους)
1/4 φλ.τσαγ. ελαιόλαδο
2 κουτ.γλυκού μουστάρδα έτοιμη απαλή ή καυτερή (εγώ έβαλα DIJON)
Πιπέρι
Ρίγανη
Αλάτι (αν θέλετε)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε τα κομμάτια του ψαριού σε μπώλ ή σε πιατέλλα και τα περιχύνουμε με την μαρινάδα που φτιάξαμε κουνώντας δυνατά τα υλικά της σε ένα βαζάκι.
Αφήνουμε στο ψυγείο 2 ώρες.
Σε κατσαρολάκι σωτάρουμε το κρεμμύδι και τα μανιτάρια, με το ελαιόλαδο για 5 λεπτά, μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους.
Προσθέτουμε την τομάτα και το κρασί και αφήνουμε να βράσει ακόμη 5 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα υγρά.
Κοβουμε 4 κομμάτια λαδόκολλα περίπου 60x60 εκατοστά.
Βάζουμε πρώτη στρώση φέτες πατάτας ανάλογα με το ψάρι που θα βάλουμε από επάνω.
Μετά το ψάρι την μισή πιπεριά ανοιγμένη επίπεδη .
Επάνω στην πιπεριά 2 κουταλιές σάλτσα, τις φετούλες μιας σκελίδας σκόρδου και περιχύνουμε με 2 κουταλιές από την μαρινάδα.
Κλείνουμε την λαδόκολλα καλά και στρίβουμε τις άκρες σαν καραμέλλα και τις γυρνάμε από κάτω.

2010

Στο ταψί ρίχνουμε μισό φλυτζάνι νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 οC για 45-60'.
Δεν υπάρχει φόβος να καεί, αν είναι καλά κλεισμένα τα πακέττα.

Πριν τον φούρνο



Σερβίρουμε σαν πακέττο ή ανοίγοντας την λαδόκολλα από κατω και τραβώντας τις άκρες προσεκτικά προς τα έξω, για να μείνει στο πιάτο το περιεχόμενο στημένο όπως ήταν, σε πατώματα.

Σερβιρισμένο (2009)


Σερβιρισμένο (2010)

Σημείωση: Με φρέσκο ψωμί για τσαλαβούτες είναι θαυμάσιο!!
Posted by Picasa

Ανώνυμος είπε...


Bρώμησε ο μπακαλιάρος τόσες μέρες.Βάλε και κάτι άλλο,μουχλιάσαμε!!!


ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

Πράγματι σκούριασε ο μπακαλιάρος, αλλά το ιστολόγιο αυτό δεν είναι μόνο για μαγειρική, ούτε μπορεί να με απασχολεί για πολλές ώρες.
Άσε που με είπαν να "μη περνιέμαι και για μάγειρας" διάφορες (ψευτο)μαγείρισσες.
Από την άλλη μεριά δεν θεωρώ σκόπιμο να γράφω κοινότυπες συνταγές που τις βρίσκει κανείς παντού, ούτε να γράψω για το "ελαφρύ" Ιμαμ μπαϊλντί που μόλις τελειωσα, για το μεσημέρι.
Θα δούμε μελλοντικά.......

_______________________________
__________________________

Στην μεταφορά της ανάρτησης από το 2009, άφησα και τα σχόλια, για να δουν "ορισμένοι" Ανώνυμοι, ότι εκτιμώ και τα ανώνυμα σχόλια!!!!
Posted by Picasa

10 σχόλια:

Frezia είπε...

Ωραία! τη δευτέρα που έχει λαική στη
γειτωνιά μου θα πάω να πάρω ψάρια,και θα εφαρμόσω τη συνταγή.
Τι είπες? οχι δεν έχει ψάρια ο κήπος μου.

Μαριάνθη είπε...

Ε! τώρα τι να σου πω!!Έπεσες διάνα! Μόλις επέστρεψα από το Super market έχοντας αγοράσει μπακαλιάρο κατεψυγμένο και με τη σκέψη πώς να τον μαγειρέψω. Σκεφτόμουν διάφορα και να μου έδωσες μια καλή ιδέα.
Να σαι καλά σε χαιρετώ.

big mama είπε...

Ωραία ιδέα για αυτές τις ροδέλες μπακαλιάρου που σκέτες δεν είναι καθόλου νόστιμες. Έτσι θα είναι νοστιμότατες!

zoyzoy είπε...

Λοιπόν σήμερα έψαχνα την συνταγή της δικής σου γιαγιάς (ναι καλά διαβάζεις)για τα παστρουμαδοπιτάκια και εξαφανίστηκε ως δια μαγείας!
Βρήκα μια στο net αν πετύχουν θα στη δώσω!

Πάντως πολύ καλή και για το ψάρι και ασυνήθιστη η συνταγή.

Καλοφάγοτο!
Και καλό ΣΒΚ να'χεις!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Frezia:
Όποιο ψάρι σε φέτα κάνει για αυτή τη συνταγή. Ακόμη και σωλομός, που είναι τίγκα σε Ω3 λιπαρά.
Πολύ χαίρομαι που έδωσες πρόωρη απάντηση σε ερώτηση που σίγουρα θα έκανα, από την ζήλεια μου!!!!
________________
@ Μαριάνθη:
Δεν ζητούσες ένα βαγόνι λίρες, να έρθει ουρανοκατέβατο;
Συνταγή βρήκες να ζητήσεις;
Καλή επιτυχία.
________________
@ Big mama:
Με άλλο ψάρι σε φέτα είναι καλύτερη.
Την έκανα και με φιλέτα γλώσσας, στην προblogική(!) εποχή και έφαγε ο φιλοξενούμενος νεαρός. Η μάνα του έκανε τον σταυρό της και μου ζήτησε τη συνταγή. Δεν είχε φάει ψάρι ποτέ.
________________
@ Zoyzoy:
Αυτές οι συνταγές με τον παστουρμά, δεν υπάρχουν στις αναρτήσεις. Σου τις είχα στείλει στις 5/12/09 και σου το ξαναστέλνω.

ΜΑΡΙΑ ΠΙΟΥΚΑ είπε...

Πολύ νόστιμο το ζουμάκι, όντως είναι για βούτες.

zoyzoy είπε...

Αυτό σου λέω ότι τις έχασα απ'το e-mail μου!

Asteri είπε...

Mπακαλιάρο έχωωωωωωωω οπότε από εβδομάδα μάλλον θα δοκιμαστεί!

Και λοιπόν;E allora? είπε...

φαγητό στη λαδόκολλα είναι πάντα αγαπημένο!!!!

καλό απόγευμα

LENA είπε...

ΕΓΩ ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ...ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ...ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ...ΚΟΙΝΩΣ ΝΑ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΤΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙ!! ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!!