Πέμπτη, 14 Μαΐου 2009

ΦΙΛΕΤΟ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΥ ΣΤΗ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ


Χθες το πρωί, κάνοντας εκκαθάριση στο ψυγείο, πέφτω επάνω σε ένα πακέτο κατεψυγμένο μπακαλιάρο σε ροδέλλες.
Μιας και δεν είχαμε φαγητό, ψάχνω να φτιάξω κάτι ιδιαίτερο, που να μπορεί να κολλήσει αυτός ο κοινός μπακαλιάρος.
Ανακαλύπτω στα κιτρινισμένα χειρόγραφα της γιαγιάς μου τα υλικά για ένα ψάρι στη λαδόκολλα.
Εννοούσε βέβαια παλαμίδα, που ήταν κάτι συνηθισμένο στους Έλληνες της Πόλης, αλλά εδώ, θυμήθηκα ότι το έφιαχνε με οτιδήποτε ψάρι σε φέτα (σφυρίδα, συναγρίδα, ξιφία).
Εκτέλεση δεν υπήρχε, όπως οι περισσότερες συνταγές της, αλλά ήταν εύκολο να την μαντέψω και να την κατασκευάσω.
Και, αν πετύχει, να την αναρτήσω. Έτσι και κάνω !


ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)
8 φιλέτα μπακαλιάρου κατεψυγμένα ή ότι άλλο ψάρι σε φέτα, ακόμη και ξαλμυρισμένος μπακαλιάρος σε κομμάτια
4 πατάτες κομμένες σε φέτες ανάλογες με το ψάρι
2 πιπεριές κέρατο σχισμένες κατά μήκος
4 σκελίδες σκόρδο κομμένες φετάκια
Λαδόκολλα

Για την σάλτσα
1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
1 μεγάλη τομάτα ψιλοκομμένη ή 3-4 κουτ.σουπ. κονκασέ
1 κρασοπότηρο κρασί λευκό
3-4 κουτ.σουπ. μανιτάρια ψιλοκομμένα (εγώ είχα πλευρώτους baby που είναι μικρά)
1/4 φλ.τσαγ. ελαιόλαδο

Για την μαρινάδα
2-3 λεμόνια (τον χυμό τους)
1/4 φλ.τσαγ. ελαιόλαδο
2 κουτ.γλυκού μουστάρδα έτοιμη απαλή ή καυτερή (εγώ έβαλα DIJON)
Πιπέρι
Ρίγανη
Αλάτι (αν θέλετε)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε τα κομμάτια του ψαριού σε μπώλ ή σε πιατέλλα και τα περιχύνουμε με την μαρινάδα που φτιάξαμε κουνώντας δυνατά τα υλικά της σε ένα βαζάκι.
Αφήνουμε στο ψυγείο 2 ώρες.
Σε κατσαρολάκι σωτάρουμε το κρεμμύδι και τα μανιτάρια, με το ελαιόλαδο για 5 λεπτά, μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους.
Προσθέτουμε την τομάτα και το κρασί και αφήνουμε να βράσει ακόμη 5 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα υγρά.
Κοβουμε 4 κομμάτια λαδόκολλα περίπου 60x60 εκατοστά.
Βάζουμε πρώτη στρώση φέτες πατάτας ανάλογα με το ψάρι που θα βάλουμε από επάνω.
Μετά το ψάρι την μισή πιπεριά ανοιγμένη επίπεδη .
Επάνω στην πιπεριά 2 κουταλιές σάλτσα, τις φετούλες μιας σκελίδας σκόρδου και περιχύνουμε με 2 κουταλιές από την μαρινάδα.
Κλείνουμε την λαδόκολλα καλά και στρίβουμε τις άκρες σαν καραμέλλα και τις γυρνάμε από κάτω.
Στο ταψί ρίχνουμε μισό φλυτζάνι νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 οC για 45-60'.
Δεν υπάρχει φόβος να καεί, αν είναι καλά κλεισμένα τα πακέττα.

Σερβίρουμε σαν πακέττο ή ανοίγοντας την λαδόκολλα από κατω και τραβώντας τις άκρες προσεκτικά προς τα έξω, για να μείνει στο πιάτο το περιεχόμενο στημένο όπως ήταν, σε πατώματα.



Πριν τον φούρνο
Σερβιρισμένο
Σημείωση: Με φρέσκο ψωμί για τσαλαβούτες είναι θαυμάσιο!!
Posted by Picasa

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Bρώμησε ο μπακαλιάρος τόσες μέρες.Βάλε και κάτι άλλο,μουχλιάσαμε!!!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

Πράγματι σκούριασε ο μπακαλιάρος, αλλά το ιστολόγιο αυτό δεν είναι μόνο για μαγειρική, ούτε μπορεί να με απασχολεί για πολλές ώρες.
Άσε που με είπαν να "μη περνιέμαι και για μάγειρας" διάφορες (ψευτο)μαγείρισσες.
Από την άλλη μεριά δεν θεωρώ σκόπιμο να γράφω κοινότυπες συνταγές που τις βρίσκει κανείς παντού, ούτε να γράψω για το "ελαφρύ" Ιμαμ μπαϊλντί που μόλις τελειωσα, για το μεσημέρι.
Θα δούμε μελλοντικά.......