Τρίτη, 26 Μαΐου 2009

ΜΟΣΧΑΡΙ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΜΕ ΑΤΖΕΜ ΠΙΛΑΦΙ

Όταν χθες βράδυ, σκαλίζοντας πάλι σημειώσεις της γιαγιάς, βρήκα αυτή την συνταγή με το "απωθητικό" τούρκικο όνομα και είπα να την πετάξω. Μετά θυμήθηκα που είδα μια διαγωνιζόμενη στο ".....ψήνεται", που έκανε ατζέμ-πιλάφ και είπα να το φτιάξω, έτσι για να δω πως γίνεται. Στο πατρικό μου δεν το έτρωγα, λόγω ονόματος. Το είχα δοκιμάσει όμως πρόσφατα "έξω" και δεν είχα ενθουσιαστεί. Το έκανα όμως, μιας είχαμε όλα τα υλικά διαθέσιμα, με απρόσμενη επιτυχία και νοστιμιά.
Αυτός είναι και ο λόγος που γράφω την συνταγή:

ΥΛΙΚΑ
1 κιλό μοσχάρι (είχαμε νουά) σε κομματάκια
400 γραμ. τομάτες ώριμες αποφλοιωμένες
ή
1 κουτί τοματάκια αποφλοιωμένα, ή κονκασέ
1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
Αλάτι,πιπέρι,ρίγανη
2 σκελίδες σκόρδο
2 φλυτζ.τσαγ. ρύζι για πιλάφι (είχαμε νυχάκι Agrino)
1 φλυτζ.τσαγ. κριθαράκι ψιλό ή χοντρό (είχαμε χοντρό και λίγο παραπάνω)
1 φλυτζ.τσαγ. ελαιόλαδο
6-7 φλυτζ.τσαγ. νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
"Βρέχουμε" τον πάτο μιας κατσαρόλας με λίγο από το λάδι και σωτάρουμε το κρεμμύδι. Ρίχνουμε το κρέας και σωτάρουμε λίγο ακόμη.
Ρίχνουμε το νερό και το βράζουμε 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει κάπως (θα ακολουθήσει και άλλο βράσιμο με την τομάτα). Αν χρησιμοποιήσουμε χύτρα ταχύτητος, βράζουμε 10-15' από το σφύριγμα της βαλβίδας.
Βγάζουμε το κρέας σε ένα πιάτο και σουρώνουμε το ζουμί από ψιλό σουρωτήρι.
Μετράμε 6 φλυτζάνια και τα βάζουμε στην κατσαρόλα που θα γίνει το πιλάφι. Το υπόλοιπο ζουμί μαζί με τα κρεμμύδια που έμειναν στο σουρωτήρι τα επιστρέφουμε στην πρώτη κατσαρόλα, μαζί με το κρέας και το σκόρδο την τομάτα και την αλατοπιπερορίγανη, αφού τα περάσουμε απο το multi (εκτός από το κρέας εννοείται).
Βραζουμε περίπου 10-15', μέχρι να πήξει λίγο η σάλτσα.

(Στο σημείο αυτό πηγαίνουμε να καταθέσουμε την φορολογική μας δήλωση. Φέτος, μετά από χρόνια, είχε μια ιδιομορφία και δεν γινότανε να υποβληθεί ηλεκτρονικά, εύκολα και γρήγορα.)

Στην επιστροφή, πριν το μεσημέρι, βράζουμε το κρατημένο ζουμί και ρίχνουμε το ρύζι να βράσει για 8 λεπτά.
Συγχρόνως βάζουμε το υπόλοιπο λάδι σε ένα τηγάνι ή κατσαρολάκι να κάψει και σωτάρουμε το κριθαράκι μέχρι να αρχίσει να σκουραίνει.
Στο μεταξύ το ρύζι βράζει, έχει ακόμη αρκετό νερό και ρίχνουμε το κριθαράκι να βράσουν μαζί ακόμη 7-8 λεπτά.
Όταν βράσουν, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα, βάζουμε το καπάκι και αφήνουμε 15', για να απορροφηθούν οι ατμοί.

Αν θέλουμε το ρύζι να παραμείνει σπυρωτό, τότε, πριν το βράσιμο, το ξεπλένουμε για να φύγει η κόλλα. Αν δεν το ξεπλύνουμε, τότε γίνεται ελαφρά κολλώδες, οπως στο ρυζότο.

Διευκρινίσεις για την φωτογραφία:
Το πιάτο είναι διαμέτρου 26 εκατοστών, η τρύπα της φόρμας έχει μέσα το κρέας με την σάλτσα. Το τυρί που φαίνεται είναι ξερή μυζήθρα χοντροτριμένη (προαιρετικά).
Η συνολική ποσότητα είναι διπλάσια από την φωτογραφημένη (θα τρώμε δηλαδή 2-3 μέρες).
Η μισή ποσότητα της φόρμας έβγαλε 2 μερίδες, αλλά αρχίσαμε να ξύνουμε και από το υπόλοιπο. Η καλύτερη στιγμή είναι αυτή. Όταν αρχίσει το "ποντικοφάγωμα" του υπολοίπου, σημαίνει ότι το φαγητό μας ΕΙΝΑΙ καλό. Πέραν πάσης ευγενείας..........
Posted by Picasa

5 σχόλια:

MOLEMOU είπε...

KALHMERA APO TO MONAXO EDO H ORA EINAI 2+10 TO PROH KAI DEN EFAGA KAI PEFTO PANO STH SELIDA SOU KAI :::::::::::::::::::::::::TI ME KANEIS TORA MIAMMMMMMMMMMMMMMMMMM NA DOKIMASO LIGO DEN 8A FONAKSI OK-PINAO TI NA KANO LIGO FAGAKI MONO

korinoskilo είπε...

καλα οπου εχει φαι καθομαι και εγω........

νικο εγω που το ειδα πρωινιατικα και τρεχουν τα σαλιαμ και πειναωωωωωωωω
χαχαχαχαχαχαχα

καλημερα δυσπιστε :)))))

εγω στο φαι ειμαι ευκολοπιστη παντως:ρρρρ

VickyR είπε...

Αυτή είναι η γνήσια συνταγή για Ατζέμ Πιλάφ.
Στο σπίτι μας το κάναμε και με φιδέ.
Είπαν να κάνω μια έρευνα στο διαδίκτυο και έπεσα επάνω σε τέρατα.
Ότι τους κατέβει το ονομάζουν Ατζέμ.
Βρήκα από απλό πιλαφάκι μέχρι ρυζότο να το λένε ατζέμ.

grEAT είπε...

καπως διαφορετικο απο το δικο μου. αλλα εσυ το εφιαξες με κρεας και δεν ειχες αναγκη να το αρωματισεις με κανελα!!!!!
με τον ζωμο κρεατος ειναι ασυγκριτο, πολυ πιο νοστιμο αλλα αυτην την φορα ηθελα κατι βετζετεριαν!!!!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ grEAT :
Κατά καιρούς δοκίμασα και με άλλα ρύζια, με διαφορετικές γεύσεις, όπως μπασμάτι ή γιασμίν, που έδεσαν ωραία.
Συνήθως το κάνω με νυχάκι ή καρολίνα.
Το δικό σου με παρμπόϊλντ γίνεται σίγουρα σπυρωτό, χωρίς να προσέχεις και τόσο τις αναλογίες.

Καλό Απόγευμα!
______________________