Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2010

鬥湖豆烘箱..........στη γλώσσα μας "ΦΑΣΟΥΛΟΝΤΑΒΑΣ" !!!!


Αν απορείτε για τα Κινέζικα, είναι ο Φασουλονταβάς!
Τα φασόλια που αγόρασα, ωραίοι γίγαντες, καθαροί, συσκευασμένοι σωστά, με μακρυνή ημερομηνία λήξης, αποδείχθηκε ότι είχαν χώρα προέλευσης: ΚΙΝΑ και συσκευασία Ελληνική.
Είπα μια να τα πετάξω αμέσως, αλλά ήταν πολύ πρωί για να βγω να πάρω άλλα και ξεκίνησα, με προορισμό ένα φασουλονταβά, που ήξερα ότι θα ήταν περιπετειώδης.
Πριν από όλα όμως το αποτέλεσμα, πολύ καλό μεν, αλλά για να φτάσω ως εδώ, μου βγήκε η πίστη

Υ Λ Ι Κ Α
500 γραμ. Φασόλια Γίγαντες
1 φλ. τσαγ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
2 Καρότα μεγάλα, καθαρισμένα και κομμένα κυβάκια
3 σκελίδες Σκόρδο ψιλοκομμένες
1 Κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
400 γραμ. (ένα κουτί) Τομάτες κονκασέ, χυλό στο multi
1 φλ.τσαγ. Μαϊντανό μέτρια κομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
1 κουτ.σουπ. Ρίγανη
(κανονικά ήθελε και 2 πιπεριές κόκκινες & 2 πράσινες, αλλά δεν είχα)
2 νεροπότηρα Κρασί λευκό ξηρό
Νερό όσο δεν μπορεί να φανταστεί, ούτε η Κινέζικη φαντασία (χρειάστηκε 4(!) νεροπότηρα και πάλι στεγνά βγήκαν)


Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Από την προηγούμενη μέρα μουλιάζουμε τα φασόλια σε μπόλικο νερό. Είπα να βάλω και μια χούφτα αλάτι, αλλά δεν άντεξε η ψυχή μου. Λένε ότι το αλάτι "σφίγγει" τα όσπρια, η φίλη όμως ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ έχει αντίθετη γνώμη. Δεν την ακολούθησα, ίσως λάθος!
Την άλλη μέρα, χαράματα, στραγγίζω και βράζω τα φασόλια, σε νερό που να τα σκεπάζει και λίγο ακόμη. Χρησιμοποίησα χύτρα ταχύτητος και τα έβρασα 20'. Σε απλή κατσαρόλα θέλουν 1 ώρα.
Τα στραγγίζω ξανά, βγάζω 10-15 φλούδες που ξεκόλλησαν και τα ρίχνω σε οβάλ πυρέξ.
Ετοιμάζω τη σάλτσα.
Σωτάρω το κρεμμύδι και το σκόρδο, στο ζεσταμένο λάδι, σε βαθύ τηγάνι, μέχρι να αρχίσει να ξανθαίνει.
Ρίχνω την τομάτα, το ένα ποτήρι κρασί, μαζί με ένα ποτήρι νερό, τα καρώτα, αλατοπιπερώνω και αφήνω να βράσουν, σε χαμηλή φωτιά, με σκεπασμένο το τηγάνι, περίπου 15', μέχρι να αρχίσει να πήζει η σάλτσα, ελαφρά.
Προς το τέλος πασπαλίζω και με τον μαϊντανό.
Ρίχνω την ζουμερή σάλτσα στο πυρέξ με τα φασόλια, ανακατεύω και πασπαλίζω με την ρίγανη. Ρίχνω και το δεύτερο ποτήρι κρασιού και στον φούρνο σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο, στους 180 οC, με αντιστάσεις και αέρα. Σε μία ώρα πρέπει να φύγω. Ανοίγω το φούρνο, δοκιμάζω και ακόμη έιναι σκληρά !!
Τα υγρά τους έχουν σχεδόν τελειώσει. Ρίχνω 2 ποτήρια ζεστό νερό, χαμηλώνω τους  βαθμούς στους 100 και φεύγω με την σκέψη ότι όταν γυρίσω, μάλλον πάλι σουτζουκάκια "Διαγωνίου" θα χτυπήσουμε.
Αυτές οι φάσεις φαίνονται εδώ
Γυρίζω σε 2 ώρες και, ώ του θαύματος, ο Κινέζος μαλάκωσε και έγινε λουκούμι. Ανεβάζω τους βαθμούς στους 200 για 15' και γυρίζω στο γκριλ για να κάνουν κρούστα.
Σερβίρω, φωτογραφίζω και τρώμε με τη συνοδεία τσίπουρου, χωρίς γλυκάνισο και μεγάλης ποσότητας φέτας (γιδοτύρι για την ακρίβεια).
Στην Ελληνική συσκευασία των Κινέζικων φασολιών, έχει μια συνταγή, περίπου σαν την συνταγή που μου είπανε στις Πρέσπες, αλλά αν την ακολουθήσει κανείς, θα πρέπει να επισκεφθεί οδοντίατρο, για τα σπασμένα δόντια. Σε 50' που λέει, κοτρώνια θα είναι ακόμη!!!
Κάθε χρόνο, τετοια εποχή, έκανα μια βόλτα από τις Πρέσπες και είχα τις προμήθειες της χρονιάς. Τώρα όμως δεν τυχαίνει και παίρνω από δω κι από κει, ότι τύχει.
Στην περιοχή μου υπάρχει ένα μαγαζί που λειτουργεί σαν εκθετήριο Φλωρινιώτικων προϊόντων, αλλά δεν πουλάνε. Η Νομαρχία Φλώρινας ενδιαφέρεται μόνο να δείχνει τα φασόλια, τις πιπεριές και τα κρασιά Αμυνταίου!!
Και όμως, βρήκα πολύ κοντά μας, μανάβικο που έχει φασόλια Πρεσπών (και αμπελόφυλλα της Μαριάννας)! Και το βρήκα στο site του Συνεταιρισμού Πρεσπών.
Και πάλι θα πω "στερνή μου γνώση, να σε είχα πρώτα".

Posted by Picasa

28 σχόλια:

Asteri είπε...

Μα Κινέζικα φασόλια;;; δεν έχουμε στην Ελλάδα; τα καλύτερα έχουμε!! απαπα μα να εισάγουμε μέχρι και φασόλια; δεν το καταλαβαίνω. Πάλι καλά που σου βγήκαν καλά κι ας παιδεύτηκες :)))
Καλό απόγευμα

Εφη είπε...

Αχ, Μαρία, έχουμε πήξει στο εισαγώμενο....
Πολύ σπαστικό να μην σου βράζουν τα όσπρια...Την έχω πατήσει μία φορά με γίγαντες κι εγώ και μάλιστα επώνυμους (αυτό μας μάρανε) και μία με ρεβίθια...
Και τις δύο δεν είχα την υπομονή να τα συνεφέρω και τα σούταρα κατευθείαν. Πλέον παίρνω από τη λαϊκή μας, από συγκεκριμένο άνθρωπο, προέλευσης Φλωρίνης και Πρεσπών (ομολογουμένως βγάζουν τα καλύτερα!). Εδωσες ιδέα γιατί πήξαμε στο κρεατικό αυτές τις μέρες!
Καλό απόγευμα!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

Αν βγει κανείς από τους ρεμπεσκέδες που μας κυβερνούν και απαγορεύσει τέτοιες εισαγωγές, θα τον πουν φασίστα.
Ο Παπαδόπουλος είχε απαγορεύσει την εισαγωγή μπανανών, για να προστατεύσει τα μήλα μας και πέσαν όλοι να τον φάνε.
Ελεύθερη οικονομία σου λέει και παγκσμιοποίηση και να εισάγουμε τα πάντα!

Ελπινίκη είπε...

Ωραιοι οι γιγαντες, αλλα δυστυχως δεν κανω συχνα γιατι δεν τους πολυτρωει ο αγαπημενος..

Μαριάνθη είπε...

Να παίρνεις από τη λαϊκή γίγαντες ή ελέφαντες Πρεσπών ή Καστοριάς. Εγώ από κει προμηθεύομαι και είναι εξαιρετικοί. Διαφορετικά συσκευασία ΠΟΠ Agrino. Ε! δεν πιστεύω ναναι κινέζικοι διότι αναφέρουν δύο παραγωγούς. Λες;ναναι και να νομίζω;χα χα όπως και ναχει σπέσιαλ φαγητό!!Συνήθως το συνοδεύω και με πίτα καισαρίας με παστουρμά από τον Κοσμά.
Χαιρετώ σε.

Frezia είπε...

Oxι και κινέζικα φασόλια!
Είδη διατροφής, προτιμώ να τα στεριθώ,
παρά να πάρω εισαγόμενα,το καλοκαίρι που δεν υπήρχαν ελληνικά λεμόνια προτιμούσα,ξύδι παρά να πάρω λεμόνια αργεντινής.
Υπάρχουν και οι λαικές, κι άμα θέλεις βιολογική λαική, κάθε Σάββατο γίνεται στην Καλαμαριά,
όπου έχουν εξαιρετικά προϊόντα.

LENA είπε...

ΠΩ ΠΩ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑ ΤΟ ΤΙ ΠΕΡΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ......ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΟΥ ΑΣΕ ΠΟΥ ΤΑ ΟΣΠΡΙΑ ΤΑ ...ΣΙΧΑΙΝΟΜΑΙ ...ΚΑΚΟ ΑΥΤΟ ΜΟΥ ΛΕΝΕ!!

ΕΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΝΑ ΣΕ ΚΕΡΑΣΩ ....ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ!! ΤΑ ΠΡΟΤΙΜΩ ...ΑΝ ΚΑΙ ΠΑΧΑΙΝΟΥΝ!!


Α ΝΑ ΜΗΝ ΑΜΕΛΗΣΩ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ .....ΣΜΟΥΤΣ!!!!!!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Asteri:
Σε κάτι τέτοιες δυσκολίες εχω μεγάλα αποθέματα υπομονής, αρκεί να έχω χρόνο.
Στο ψάρεμμα δεν τα καταφέρνω.
________________
@ Έφη:
Δεν πηγαίνω σε καμιά λαϊκή.
Η κοντινότερη είναι στο 1,5 χλμ, οπότε μου πέφτει μακρυά.
Την επόμενη φορά θα πάρω του Συνεταιρισμού, από εδώ κοντά (αν δεν πάω Πρέσπες σαν ημερήσια εκδρομή)
_________________
@ Ελπινίκη:
Πρέπει να τραβάμε τα γούστα, για να συμπέσουν κάπου.
Δεν μπορεί, κάτι θα γίνει.
_________________
@ Μαριάνθη:
Δεν δοκίμασα ποτέ αυτό τον συνδυασμό.
Δεν ήξερα ότι ο Κοσμάς έχει και τέτοια.
Πίτα Καισαρείας έκανα πέρσυ, αλλά δεν πρόλαβα να βγάλω φωτογραφίες.
Θα το επαναλάβω και φέτος.
_________________
@ Frezia:
Πιο εύκολα μου έρχεται να πεταχτώ στις Πρέσπες, παρά στου Κόδρα το Σάββατο.
_________________
@ LENA:
Κι εγώ βιάζομαι να έρθει γρήγορα το Καλοκαίρι, αλλά εσύ το παράκανες.
Μελομακάρονα είπες;
Για κάντο λιανά! Ενδιαφέρον ακούγεται.
Με το καλό ο Δεκέμβρης, να περνάει γρήγορα.
___________________

Thalassenia είπε...

Την άλλη φορά πες να στείλω πιπεριές που δεν ξέρω τι να της κάνω κι εσύ θα μου δώσεις ένα πιατάκι Φασουλονταβά. Άκου όνομα!!!!
Φασουλονταβάς μέσω Κίνας, άιντεεεε.
Το πιατάκι το θέλω όμως, χαχαχα.

Βρε θα μας καβαλήσουν οι Κινέζοι όχι εμάς, όλο τον κόσμο.
Καλό βράδυ.

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Thalassenia:
Τι θα μας καβαλήσουν! Μας καβάλησαν ήδη!
________________

Vita είπε...

Δεν θα σχολιάσω την προέλευση.Όλα τα περιμένω πια έτσι που καταντήσαμε, μας κατάντησαν τι να πω...Μια ερώτηση όμως.Τα συσκευάζει γνωστή εταιρεία;
Ο τρόπος μαγειρέματος πάντως είναι εξείρετος

ΜΑΡΙΑ ΠΙΟΥΚΑ είπε...

Αυτό το φαγητό μου το ζητάει συνέχεια ο γιός μου, αλλά εγώ η άπονη μάνα έχω κάτι χρόνια να φτιάξω, από τότε που είχα πάει στις Πρέσπες. Βλέπεις το αποφεύγω γιατί φοβάμαι αυτά που έπαθες εσύ.
Είναι τέλειο φαγάκι όμως!!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Vita:
Ναι, συσκευάζονται για αλυσίδα Σ/Μ, πολύ γνωστή και το γράφει με πολύ ψιλά γράμματα.
________________
@ ΜΑΡΙΑ ΠΙΟΥΚΑ:
Δεν είναι και τόσο τρομερό, αλλά με λίγη προσοχή το αποφεύγεις.
________________

VAD είπε...

Αγαπημενο φαγητό των πεινασμενων παιδικών χρόνων,εσπαγε η...ρουτινα,οχι καθε μερα φασόλια σούπα,πότε πότε μοσχομυριζε και φασουλονταβά:)
Να σου πω την αλήθεια,οταν στα δεκαοκτώ εφυγα απ'το χωριό,φασόλια εφαγα πάλι στα τριάντα,δεν αντεχα άλλο,ειχα παθει...φασουλίαση...

Καλο μηνα....

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ VAD:
Καλημέρα και καλό μήνα!
xaxaxaxa!! Φασουλίαση! Καλόόόό!!
_________________

Αστοριανή είπε...

...γεια σου, φίλε μου!
έτσι για μια σύντομη "καλημέρα"

απόλαυσα όχι μόνο την...περιπέτεια
μα και τις γνώμες ...μία μία!

Εδώ, αγοράζω γίγαντες LIMA, βράζουν σε ...μισή περίπου ώρα, με λίγη "διακόσμηση" γίνονται γευστικότατοι!!!

Θα τα λέμε,
Γιώτα
αστοριανή,
ΝΥ

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Αστοριανή:
Καλημέρα και καλό μήνα!
Όλες οι γνώμες (και η δική μου) συγκλίνουν στα φασόλια Πρεσπών!
"Παπούτσι από τον τόπο σου.....κλπ"
________________

Nana Tsouma είπε...

Σκληρο καρυδι ο Κινεζος ε;;;;Μήπως είχαν και κινεζικη γείωση;;;;;;;χαχαχαχα
Τις περιπετειές σου θα διαβασω το βραδυ με λίγη σαλτσα δικια μου!!!!!!!!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Nana Tsouma:
Νανά μου, ότι σάλτσα και να βάλεις, όσο καυτερή και να είναι, θα την σβήσω με ... τσίπουρο!!!
Όπως ξέρεις το ΚΙΟΣΚΙ το παρακολουθώ κάθε βράδυ.
Και για τους φίλους που δεν ξέρουν το ΚΙΟΣΚΙ να δώσω κα το link
ΚΛΙΚ ΕΔΩ
_____________________

ElenaG είπε...

Καλο μηνα!
Δεν τα έχω δοκιμάσει ποτε με κρασί
ωραία ακούγεται!
Κινεζικα E! Τι θα δούμε ακόμα...
μάλλον τι θα φάμε ακόμα!!!
Αύριο λέω να φτιάξω τα γιαλατζί
μα δεν έχω κληματόφυλλα...και που να
τρέχω!...θα γεμίσω κρεμμύδια...
Κοπιάστε!Φέρε το τσιπουρο...

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ ElenaG:
Ε, όχι και κρεμμύδια γιαλαντζή!
Κρεμμύδια γεμιστά με τυρι(-ά), ναι.
Πάτα ΕΔΩ, υπάρχει μια ιδέα!

Καλό μήνα!!
___________________

logia είπε...

ωραία φαίνονται μμμμ!!!!1
έτσι την πάτησα και γω προχθές με τα ρεβύθια
λές να ήταν κι αυτά κινέζικα; με τιποτε δεν έλεγαν να βράζουν

την καλημέρα μου και καλό μήνα!!!

ElenaG είπε...

E! τι να σου κάνω!!!
Εγώ σας προσκάλεσα...αν ερχόσασταν δεν θα είχες αμφιβολίες!!!
ΤΕΛΕΙΑ!
Δεν γεμίζω τα κρεμμύδια αλλα ένα ένα τα φύλλα
και σχεδόν πάντα "ορφανά" τα φτιάχνω!
Όσο για τη συνταγή με τα τυριά πολύ
ευχαρίστως να τη δοκιμάσουμε!
Μετά τις νηστείες φυσικά :-(

Ginger είπε...

Καλά τίποτα δεν έχει γεύση πιά. Θυμάμαι από πριν φύγω απ' την Ελλάδα. (Δεν κάνω σίγκριση με Ουγγαρία σε καμμια περίπτωση - εδώ μόνο το χοιρινό έχει γεύση, αντε και η σπιτική γλυκειά πάπρικα). Οι πατάτες Νάξου που λάτρευα γίναν Θηβών και μετά από καιρο μάθαμε ότι αυτό το Θηβών ήταν Αιγυπτιακή προέλευση. Σκόρδα κινέζικα έχουμε κι εδώ. Ευτυχώς όσπρια βρίσκω στη λαική και δεν είναι καν συσκευασμένα. Ειδικά κατι φασόλια φρέσκα, μεγάλα σαν γίγαντες αλλά πιό πλακέ και με κάτι γκρενά γραμμούλες (σαν αυτά http://www.apartmenttherapy.com/uimages/kitchen/2009_01_22-SlowCookerBeans.jpg αλλά πιό μεγάλα και πιό πλακέ) που βρήκα το καλοκαίρι τα χώρισα μερίδες και μπήκαν κατάψηξη. Λοιπόν οι συνταγή σου αλλά χωρίς τους αιώνες μαγειρέματος που περιγράφεις θα δοκιμαστεί ίσως και αυτό το ΣΚ. Αν πετύχει θα φωτογραφίσω το αποτέλεσμα και θα στο στείλω. Η γεύση δυστυχώς δεν φωτογραφίζεται ακόμα. Καλό βραδάκι.

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Logia:
Η σύζυγος (τελωνεικός) είπε ότι περνούν πολλά κονταίηνερ με όσπρια και ξηρούς καρπούς από Κίνα. Επειδή θεωρείται "τρίτη χώρα", δηλ, εκτός ΕΕ, όλα ελέγχονται και πληρώνουν υποτυπώδεις δασμούς.
Ή εκτελωνίζονται στην Ιταλία και έρχονται ελεύθερα, στους συσκευαστές, για να μην αφήνυν "ίχνη".
Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη πουθενά και γιαυτό "δυσπιστείτε" σε όλα!!
_________________
@ ElenaG:
Δεν είχα καταλάβει το γέμισμα των κρεμμυδιών με την γέμιση του γιαλαντζή.
Καλό ακούγεται!!
_________________
@ Ginger:
Κάτι τέτοια μεγάλα φασόλια έβλεπα στο Βέλγιο και γελούσα. Μου φαίνονταν σαν υπερτροφικά μπαρμπουνοφάσουλα (χάντρες).
Να στείλεις το αποτέλεσμα πετύχει-δεν πετύχει και να το αναρτήσεις. Θα το αντιγράψω και θα δώσω και link.

zoyzoy είπε...

Πάντως κινέζικα δεν ήταν έτσι?
Λοιπόν είναι τα μόνα φασόλια που κάνω στο σπίτι γίγαντες στο φούρνο!
Αλάτι βάζω στα ρεβίθια μια κουταλιά χοντρό όχι χούφτα όλο το βράδυ και αποφεύγω έτσι τη σόδα.Οσο και να βράσουν μ'αυτόν τον τρόπο δεν λιώνουν και μένουν πάντα μαλακά.
Και'γω στη χύτρα για 20' τα βράζω και μετά στο πύλινο για 1-2ώρες και γίνονται λουκούμι.

Καλό ΠΣΒΚ να'χεις!

Υ/Γ Τι έκανες με το πρόγραμμα σε βοήθησε καθόλου??

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Zoyzoy:
Τι 1-2 ώρες! Εδώ λέμε για 3-4 κινέζικες ώρες. Βαρέθηκα να περιμένω.

Το πρόγραμμα είναι μηχανή αναζήτησης, που "κατσικώθηκε" στον Μozilla και δεν ξέρω να το βγάλω.
Από τον Explorer το έβγαλα.
____________________

Ginger είπε...

Καλημέρα, Καλή Κυριακή!

Η συνταγή έχει μπει σε δράση. Οι σχετικές φωτογραφίες έχουν βγεί. Το πύλινο σκεπασμένο είναι στο φούρνο. Αν υπάρξει επιτυχία απόψε θα κάνω ανάρτηση με αποδεικτικά στοιχεία και σχετική αναφορά. Οσο και να επιμένεις δεν θα με πείσεις να κάνω ανάρτηση αν αποτύχω στη γεύση και στην εμφάνιση. Τώρα πάω να στολίσω το σπίτι (δέντρο δεν στολίζουμε, δεν υπάρχει χώρος άσε που έχουμε 2 σχετικά δέντρα στον κήπο ολοζώντανα τι να το κάνουμε κομμένο μέσα). Ελπίζω να τα ξαναπούμε αργότερα σήμερα. Καλή όρεξη σε όλους.