Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

ΣΑΛΤΣΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ για ζυμαρικά κλπ

Παρασκευή μεσημέρι, στο σπίτι μόνος, στο ψυγείο και στα ντουλάπια πολλά πράγματα, αλλά που θέλουν ετοιμασία.
Η εύκολη λύση κάποιο διαφημιστικό που έχουμε από κάποιο κοντινό delivery, για ότι τραβάει η ψυχή κάποιου πεινασμένου. Υπάρχουν απ'όλα εδώ γύρω, από χαμπουργκεράδικα, γυράδικα, πιτσαρίες και μαγειρευτάδικα. Διαλέγεις και παίρνεις.
ΟΧΙ !! (τι νομίζετε, μόνο ο Μεταξάς το είπε;) . Και τότε, αυτοσχεδιάζοντας, ξεκινάω μια άσπρη σάλτσα μανιταριών, για να συνοδεύσει κάτι μακαρονοειδές...
Στη κατάψυξη υπήρχαν μανιτάρια σε φέτες και κρεμμύδι ψιλοκομμένο.
Τα υπόλοιπα είναι τα σταθερά που υπάρχουν πάντα.
Και ξεκινάω με τα

Υ Λ Ι Κ Α (υπολόγισα με το μάτι για 4 μερίδες)
250 γραμ. Μανιτάρια σε φέτες, κατεψυγμένα
1 φλυτζ.τσαγ. Κρεμμύδι ψιλοκομμένο, επίσης κατεψυγμένο
1/2 φλ.τσαγ. Ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
2 κουταλάκια του γλυκού Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 + 1 φλ. τσαγ. Κρασί λευκό
100-150 γραμ. Γιδοτύρι
1 φλ.τσαγ. Γάλα εβαπορέ light
3 - 4 πρέζες Ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε 2-3 κουταλιές από το λάδι και σωτάρουμε τα μανιτάρια, μέχρι να τελειώσουν τα υγρά που βγάζουν και τα σβήνουμε με το ένα φλυτζάνι κρασί, συνεχίζοντας λίγο ακόμη.
Στο μπλέντερ βάζουμε το κρεμμύδι (δεν ήθελα να το σωτάρω μαζί με τα μανιτάρια), το υπόλοιπο λάδι, το αλεύρι, το δεύτερο φλυτζ. κρασί , το γάλα και το αλατοπίπερο.
Δουλεύουμε το μπλέντερ για 3 λεπτά, μέχρι να γίνει ένας χυλός.
Ρίχνουμε τον χυλό στο τηγάνι με τα μανιτάρια, ανακατεύοντας για λίγο. Αν χρειαστεί αναλύουμε με λίγο γάλα ακόμη.

Βράζουμε λίγο ακόμη και τρίβουμε το τυρί με το χέρι και λίγο μετά ρίχνουμε και τη ρίγανη.
Η σάλτσα μας είναι έτοιμη.
Βράζουμε τα ζυμαρικά ( εγώ διάλεξα πέννες), σερβίρουμε, καλύπτουμε με 3 κουταλιές σάλτσα και, αν δεν ξεχάσουμε, τρώμε....

Σαν άλλη εκδοχή, μπορούμε να βράσουμε 1 πακέτο ζυμαρικά (500 γραμ.) και να τα ανακατώσουμε με την σάλτσα, αφού τα στραγγίσουμε.
Εγώ έβρασα 120 γραμ. πέννες, για μια καλή μερίδα.

Διαιτολογικά, η μερίδα των μακαρονιών πρέπει να είναι 80-100 γραμμάρια, συν η σάλτσα και το τριμμένο τυρί από επάνω, να μη μας δίνει περισσότερες από 550-600 θερμίδες.
Καλή όρεξη !!!
Posted by Picasa

9 σχόλια:

oreksinaxeis είπε...

Ωραία σαλτσούλα Δύσπιστε...θα προτιμήσω την δεύτερη εκδοχή και αλήθεια αντί για γιδοτύρι ποιό άλλο τυρί προτείνεις ?

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Pandora: Κανονικά θάπρεπε να βάλω φέτα, αλλά εμείς παίρνουμε κατσικίσιο, για λιγότερα λιπαρά.
Η δεύτερη εκδοχή είναι πιο καλή όταν τρώμε όλη την ποσότητα των μακαρονιών.
Εγώ έβαλα από πάνω, γιατί το υπόλοιπο κρατήθηκε για το μέλλον, το οποίο ήταν σήμερα, με φρεσκοβρασμένο σπαγγέτι.
______________

oreksinaxeis είπε...

κι εγω την φέτα σκέφτηκα...thnks για την απάντηση...Καλό βράδυ

Dreameraki είπε...

Αυτό πάλι με τις συνταγές δεν το καταλαβαίνω!Δεν μας φτάνουν τα Χριστουγεννιάτικα γλύκα,που μόνο όγω Χριστουγέννων,τα τρώμε,έχουμε και τον Δύσπιστο με τις light συνταγές του!Αστειεύομαι!Κόντεψα να βραχυκυκλώσω το πληκτρολόγιο από τα σάλια που έτρεχαν,ειδικά με τη τελευταία φωτό!Οι διαπιστώσεις είναι δύο:1)Απαγορεύεται να βλέπω το blog σου μετά τις 9 το βράδυ και 2)Έχουμε τα ίδια πιάτα!Καληνύχτα!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ ...I'm a dreamer: Που να δεις και αυτά που έρχονται!
Τα πιάτα αυτά είναι αρκετά γερά και δεν σπάζουν εύκολα. Έτσι κινδυνεύουν περισσότερο τα κεφάλια!
Να είσαι καλά. Καλή Κυριακή.
______________

Και λοιπόν;E allora? είπε...

Ω ρε κάτι πένες!!!!!Πείνασα,πάω να φάω γλυκάκι μου ;)

Καλή Κυριακή!!!!

ΦΟΥΛΗ είπε...

Α ρε δύσπιστε να μπορούσα να πάρω το πιάτο από το post,και τι στον κόσμο!!
Την καλημέρα μου...

Ελένη Ε. είπε...

Σταύρε καλημέρα.

Τα μανιτάρια τα κάνω και εγώ λίγο διαφορετικά.

Χρησιμοποιώ τα φρέσκα μεγάλα Portobello και τα κάνω με σκόρδο και θυμάρι ‘η με μείγμα από Θυμάρι, ρίγανη, δενδρολίβανο και μαντζουράνα.

Τα σβήνω με άσπρο κρασί και τα σερβίρω με ταλιατέλες και τριμμένο τυρί .

Πότε θα τα πούμε και από κοντά.

Φιλιά

Ελένη.

Lila Xagorari είπε...

Nα είχα ένα τόσο δα πιατάκι και τι δε θα'δινα!