Πήρα λοιπόν μια συνταγή από μια μπλογκοφίλη, που ήταν διαφορετική.
Στα υλικά αντί για αλεύρι, είχε σιμιγδάλι.
Ακολούθησα κατά γράμμα και έγινε η πλήρης αποτυχία. Τα μελομακάρονα σαν χώμα, τρώγονται μόνο με κουταλάκι.
Νόστιμα, δε λέω, αλλά.... Μάλλον έλειπε κάτι το συνδετικό. Ίσως έπρεπε μισό σιμιγδάλι και μισό αλεύρι.
Νευρίασα με την αποτυχία και ξεκινώ την παλιά, αγαπημένη συνταγή της γιαγιάς Δήμητρας.
Η πρώτη εικόνα είναι το τελικό αποτέλεσμα.....της κανονικής συνταγής
_______________________________________________
..........Οι επόμενες δύο είναι η "αποτυχία".
________________________________________________________
Αυτή τη συνταγή, της γιαγιάς μου την έστειλα για δημοσίευση στο HUNGRY.GR, πέρσυ, αλλά δεν δημοσιεύθηκε ποτέ.
Κυκλοφόρησε μόνο στο forun του ίδιου site.
Υ Λ Ι Κ Α για 25-26 κομμάτια, μέτρια
1 φλ.τσαγ. Ελαιόλαδο
3/4 φλ.τσαγ. Ζαχαρη
1 φλ.τσαγ. Κρασί γλυκό, Μοσχάτο Λήμνου ή Μαυροδάφνη Πατρών
(Όλες οι ανάλογες συνταγές δίνουν κονιάκ. Αυτή δίνει κρασί,
και έχει δίκιο, γιατί αποκτά ιδιαίτερη γεύση). Εγώ φέτος
έβαλα Μαυροδάφνη.
1 κουταλάκι τσαγ. Κανελογαρύφαλλο
1 κουτ.τσαγ. κοφτό Σόδα ή καλύτερα Baking Powder (για λιγότερο Νάτριο)
Αλεύρι όσο σηκώσει. Για αυτή την ποσότητα 6 φλυτζ.τσαγ.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
1 1/2 Νεροπότηρο Νερό
2 1/2 φλ.τσαγ. Ζάχαρη
4-5 κουτ.σουπ. Μέλι
Μερικές σταγόνες Λεμόνι
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
1 κουταλάκι κανέλα
1 κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
150 γραμ. Καρυδόψιχα χοντροκοπανισμένη (ή για λίγο στο multi)
3 κουτ. σουπ. Ζάχαρη άσπρη ή χοντρή μαύρη
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Δουλεύουμε σε μπωλ, με τα ζυμωτήρια του μίξερ χειρός, μαζί το λάδι, τη ζάχαρη, το κρασί και τα κανελογαρύφαλλα.
Ρίχνουμε τη σόδα και το αλεύρι σταδιακά. Αν θέλουμε διαλύουμε τη σόδα στον χυμο ενός πορτοκαλιού.
Πέπει να γίνει μια μάλλον σφιχτή ζύμη. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε στο ψυγείο για μια ώρα ή και περισσότερο.
Πλάθουμε με τον ακόλουθο τρόπο:
Με ένα κουταλάκι παίρνουμε ζύμη, την ζυμώνουμε λίγο στο χέρι και την πλαταίνουμε μέχρι μισό δάκτυλο πάχος και κάνουμε ένα βαθούλωμα που θα βάλουμε τη γέμιση
Βλ. φωτό
Κλείνουμε τα χείλη επάνω από τη γέμιση
και τα αραδιάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 οC για 25-30 λεπτά.
Βράζουμε το σιρόπι για 5' και τα μελώνουμε ρίχνοντας τα στο σιρόπι για 3-5 λεπτά.
Τα βγάζουμε με την τρυπητή κουτάλα.
Από πάνω ρίχνουμε καρυδοκανελογαρύφαλλο, ίδιο με της γέμισης.
Αυτό είναι ένα συμπληρωματικό πιάτο για τα υπόλοιπα.
Και κομμένο είναι έτσι
17 σχόλια:
Aφού πρώτα κεραστώ, εύχομαι καλά χριοστούγεννα, και ότι το καλύτερο για την νέα χρονιά!
Χρόνια Πολλά!
Καλά Χριστούγεννα!!!!!!!!
Βουτάω και 5-6 μελομακάρονα .... γιαμ γιαμ σλουρπ χιχιχιχιχι
Φιλιάαααααααα
Μιαμ μιαμ μιαμ μιαμ!!!!
Με λίγωσες άτιμε πρωινιάτικα...
Χχαχαχαχαχαχαχαχαχαχχαχα
Χρόνια πολλά και γλυκά... γεμιστά με καρύδια..και μυρωδιές κανέλας.. και αίσθηση πληρότητας και ευτυχίας!!!!!!
Εμένα μια φορά μου αρέσουν τ' αποτυχημένα γλυκά χεχεχε!
Λοιπόν, θα φάω ένα γεμιστό σιροπιαστό απ' τα χεράκια σου και θα σου ευχηθώ καλές γιορτές με αγάπη και ζεστασιά και γλυκές μυρωδιές και και και... ό,τι θες εσύ!
Πολλά φιλιά :)
Ερε γλέντια μμμμμμμ νοστιμότατο μπράβο σου, και του χρόνου....
Καλά χριστούγεννα με υγειά....
Πάντα ευπρόσδεκτα τα μελομακάρονα, θα πάρω κι εγώ ένα και θα ευχηθώ
Καλά Χριστούγεννα, με υγεία, αγάπη και πολλή χαρά!
Και του χρόνου!
Μμμ πολύ καλύτερα η παλιά καλή και δοκιμασμένη συνταγή.. πάνω που ήθελα να πω στην προηγούμενη ανάρτηση να μας πεις γιατί απέτυχαν για να ξέρουμε μη τη πατήσουμε. Έχω ακούσει από Κωνσταντινοπολίτισσα θεία μου ότι βάζει ελάχιστο σιμιγδάλι ή λίγο αλεύρι χωριάτικο που είναι πιο χοντροκομμένο μέσα στην ποσότητα του κανονικού αλευριού.
Και του χρόνου να είσαι καλά και να ξαναφτιάξεις αγαπητέ Δύσπιστε.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!
Εμείς εδώ τα λέμε "Φοινίκια" κάθε χρόνο τα φτιάχνω με σιμιγδάλι και 2πλή ποσότητα αλευριού και είναι τρέλα!!
Ισως ανεβάσω σε άλλο ιστιολόγιο την συνταγή είναι πολύ πετυχημένη.
Φέτος τα γέμισα με γλυκό πορτοκάλι και καρύδι χοντροκομμένο!
Σκέτη κόλαση!!
Χαρούμενα Χριστούγεννα να'χεις με τους ανθρώπους που "αγαπάς"!
Φίλε Σταύρο, χρόνια πολλά και του χρόνου να είσαι καλά να μας ξανακεράσεις.
Μην στεναχωριέσαι, οι πειραματισμοί και οι αποτυχίες είναι μέσα στο πρόγραμμα...... Αλλά επειδή ως γνωστόν δεν πετάμε τίποτα, (ελπίζω να σε πρόλαβα) δες εδώ για μια πουτίγκα http://www.megatv.com/glykesalximies/page.asp?catid=15523&subid=20531#synt
ή να τα λιώσεις και να τα κάνεις μια βάση για cheesecake.
Καλές γιορτές, με υγεία και ευτυχία :)))
Σε καταλαβαίνω
Ξέρεις τί αποτυχίες έχω;
Με τα τσουρέκια!!! χρόνος, υλικά,απογοήτευση!!!
Και το μόνο που θέλω να έχουν "κλωστές" όπως στα ζαχαροπλαστεία!!
χρόνια πολλά
@@ cumulus/Asteri/aKanonisti/Ανεμοδούρα/ΦΟΥΛΗ/Betty's/Margo/Zoyzoy/EYH/Ελιτσα
Ευχαριστώ για τις ευχές και αντεύχομαι τα ίδια...
_____________________
Για την ΕΥΗ: Δεν πρόλαβες! Τα φάγαμε!
Για την Ελίτσα: Για τις κλωστές, βρες εδώ στο side-bar ΠΑΣΧΑΛΙΑΤΙΚΑ(4)
και θα λυθεί η απορία σου.
Είναι η πρώτη συνταγή που έγραψα
http://stamarstavros.blogspot.com/2009/04/blog-post_15.html
γεμιστά μελομακάρονα;;;;εγώ η μελομακαρονού γιατί δε τα έχω φάει ποτέ μου!!!!;
Δυσπιστε εύχομαι σε'σενα και την οικογένειά σου καλά Χριστούγεννα και χαρούμενες γιορτές!!!Γεμάτα υγεία,αγάπη,χαρές και ευτυχία!!!
Χρόνια πολλά με αγάπη, δύναμη,και καθε μέρα ένα ακόμα κομμάτι ήλιου
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ φίλε μου Δυσπιστε.
Σου ευχομαι υγεία και ευτυχία προσωπική και οικογενειακή. Από ότι καταλαβαίνω μάλλον δεν προλάβαμε τα μελομακάρονα......
Πέσανε όλοι και τα ρημαξανε.....
Χρόνια πολλά!!χαρούμενα χριστούγεννα και πρωτοχρονιά να περάσεις σου εύχομαι απο καρδιάς,με υγεία και πολύ πολύ αγάπη γύρω σου!!! Ούπς θα ξεχνούσα να πάρω μελομακάρονα !!!Νοστιμότατα !!!και του χρόνου να είσαι γερός και δυνατός να ξανακάνεις,χωρίς παρεμβάσεις στην συνταγή σου...Και εγώ την ίδια κάνω,χωρίς σιμιγδάλι,αλλα διπλάσια δόση,μόνο που σου συνιστώ ανεπιφύλλακτα,να βάλεις αντι κονιακ,η μαυροδάφνη, Τεντούρα Πατρών...γίνονται μυρωδάτα επειδή η τεντούρα είναι φτιαγμένη απο κανελλογαρύφαλλα και εσπεριδοειδή....!!!καλοφάγωτα λοιπόν και του χρόνου!!!φιλιά πολλά!!
Δημοσίευση σχολίου