Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

ΣΟΚΟΛΑΤΑΚΙΑ ΜΕ ΓΕΜΙΣΤΟ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ

Είχαμε: Κουβερτούρα, δαμάσκηνα ξερά χωρίς κουκούτσι (Καλιφόρνιας), κάσιους και φυστίκι τύπου Αιγίνης, αλουμινόχαρτο, ψυγείο, βούτυρο και φούρνο μικροκυμμάτων.
Δεν ήθελα τίποτε άλλο.
Και έκανα αυτό που φαίνεται κομμένο στην φωτό, με τον ακόλουθο τρόπο:

Υ Λ Ι Κ Α
125 γραμ. Κουβερτούρα (μια πλάκα ΠΑΥΛΙΔΗΣ), μείον λίγο. Ένα κομματάκι!!
1 κουτ.σουπ. Minerva Benecol με ελαιόλαδο, για μαγείρεμα
Δαμάσκηνα
Κάσιους και Σάνφυστικ (έτσι λέμε το Αιγινίτικο φυστίκι)

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Σε πιάτο βάζουμε την κουβερτούρα κομματιασμένη, μαζί με το βούτυρο και το βάζουμε στον φούρνο μικροκυμμάτων, στο ζέσταμα, για ενάμισυ λεπτό (90").
Αφού το βγάλουμε, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι καλά, για να ομοιογεννοποιηθεί η σοκολά τα με το βούτυρο.
Τα παλιά χρονια αυτή η δουλειά γίνονταν σε μπαιν-μαρί. Πιο χρονοβόρος και ενεργειοβόρος, που λένε και οι οικολόγοι.
Ευτυχώς ακόμη, ούτε οι Αμερικάνοι ανακάλυψαν τρόπο να βγάζουν το κουκούτσι από το δαμάσκηνο, χωρίς τρύπα.
Από την τρύπα που άφησαν, βάζουμε σε κάθε δαμάσκηνο από ένα ξηρό καρπό. Αν χωράει βάζουμε δύο.
Με μια λαβίδα (αν δεν έχουμε, κάνει και το τσιμπιδάκι των φρυδιών, πλυμένο φυσικά), παίρνουμε ενα-ένα τα δαμάσκηνα και τα κυλάμε στη σοκολάτα. Τα ακουμπάμε επάνω σε λαδόκολλα, όπως φαίνεται στην φωτό.....
...........σηκώνουμε με μεγάλη προσοχή τη λαδόκολλα και τη βάζουμε στο ψυγείο. Για να γίνει αυτή η δουλειά χωρίς ατύχημα, χρησιμοποίησα τρία στενόμακρα κομμάτια, αλλά και για να έχω ξεχωριστά τα δύο είδη ξηρών καρπών και τα σκέτα, για όσους θέλουν.
Σοκολάτα δεν περίσσεψε καθόλου. Το πιάτο το σκούπισα καλά με ψωμί. Τέλειο ήταν.

Όταν στερεοποιηθεί η σοκολάτα,αν θέλουμε, τα τυλίγουμε σε κομματάκια αλουμινόχαρτο, με την πιο γυαλιστερή μεριά πρός το σοκολατάκι. Το γιατί το είχα πει παλιότερα, αλλά χρήσιμο είναι να επαναληφθεί. Η γυαλιστερή πλευρά είναι καλύτερα επεξεργασμένη.

Αν θέλουμε χρησιμοποιούμε και ξερά βερύκοκα ή χουρμάδες (αφού βγάλουμε το κουκούτσι) ή ξερά σύκα Κύμης, ή ότι άλλο μας κάνει κέφι.
Ωραία γίνονται με φλούδα πορτοκαλιού (γλυκό κουταλιού) στραγγισμένη από τα πολλά σιρόπια .



Και όταν το κόψετε είναι έτσι

Posted by Picasa

13 σχόλια:

ΦΟΥΛΗ είπε...

Καλέ πας καλά;; βαλτός είσαι με τα διάφορα καλούδια νισάφι πια!!!!
Καλό βράδυ φιλιά....

mia maria είπε...

Γεια στα χέρια σου! Καλές γιορτές σου εύχομαι!

aKanonisti είπε...

Σε μισώ...
Τέλος!!!!!!

(θα με καταστρέψεις...)

Ευρύνοος είπε...

Ωραία σοκολατάκια!!!
και σε ποιόν δέν αρέσουν..

ευφάνταστες ιδέες και εύκολες σε εφαρμογή..

μπορεί να μπώ στον πειρασμό να τα φτιάξω..

καλησπέρα :)

ΦΙΛΙΠΠΟΣ είπε...

pros to blog sas.....eimaste ena neo blog pou ksekinisame prin peripou 40 imeres efxomaste kai elpizoume kai sti diki sas stiriksi...eimaste pamta sti diathesi sas gia oti xriastite
sas efxaristoume ek ton proteron..
www.ksipnistere.blogspot.com

Ελιά Μαϊστρα είπε...

Καταιδρωμένη ήρθα
ακόμα λίγο και θα σου έστελνα μέιλ
Η σοκολάτα όσο θα βουτάμε τα δαμάσκηνα δεν παγώνει; Μπορούμε να τη ξαναζεστάνουμε; δεν θα κόψει; καεί;
Ωραία ιδέα και νόστιμη

Καλό σου βράδυ Σταύρο..

ΕΥΗ ΚΟΥΚ είπε...

Γεια στα χέρια σου φίλε Δύσπιστε.
Ετσι τα φτιάχνω κι εγώ αλλά αφήνω και μερικά δαμάσκηνα σκέτα χωρίς γέμιση για τους περίεργους.
Επίτρεψέ μου να αναφέρω τα 2 tips που συγκράτησα απο την συνταγή σου και ήταν όλα τα λεφτά: 1)Το σκούπισμα του πιάτου με το ψωμί.... Δεν χρειάζεται και πλύσιμο μετά!!!
2) το σοκολάτιασμα των δαμάσκηνων με το πλυμένο, φυσικά, τσιμπιδάκι ματιών. χαχαχαχα
Μπορείς την λαδόκολα να την βάλεις πάνω σε ταψί ή δίσκο και να τα τοποθετείς μαζί στο ψυγείο, χωρίς φόβο.
Καλές γιορτές :))

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ ΦΟΥΛΗ: Αυτές οι μέρες το απαιτούν.
___________
@ big mama: Ομοίως.
___________
@ aKanonisti: sagapo!
___________
@ Ευρύνοος: Εύκολα πράγματα και λειτουργικά. Τα διατηρείς στο ψυγείο και μπαίνεις-βγαίνεις στη κουζίνα, ρίχνεις και από ένα.
___________
@ ksipnistere: Καλοτάξιδο το μπλογκ σας. Ήδη παρακολουθώ.
___________
@ Ελίτσα: Είχα έτοιμα γεμισμένα τα δαμάσκηνα, όταν έβαλα τη σοκολάτα στο φουρνάκι, σε πιάτο της σούπας. Δεν πρόλαβε να κρυώσει μέχρι να βουτήξω τα 37 κομμάτια. Για τόσα έφτασε η ποσότητα. Στη φωτό, αν μετρήσεις, τα κομμάτια είναι 35. Ε!να μη δοκιμάσουμε να δούμε πως γίνονται;
Καλημέρα.
____________
@ ΕΥΗ: Αν προσέξεις την φωτό, είναι τρείς οι ομάδες. Οι δύο γεμιστές και μια σκέτα. Το λέω και στο κείμενο.
Για το τσιμπιδάκι, ναι, είναι κόλπο, γιατί δεν νομίζω να υπάρχουν πολλά σπίτια που να έχουν τόσο ψιλή λαβίδα, σαν το τσιμπιδάκι (λαβίδα λέγαμε σαν φοιτητές,θυμάμαι, την τσιμπίδα που είναι λίγο μεγαλύτερη από μια πιθαμή).
Το σκούπισμα του πιάτου, γίνεται καλύτερα με κουλούρι, αυτό που εσείς οι Αθηναίοι λέτε Θεσσαλονίκης,αλλά που να το βρεις τέτοια ώρα. Ακόμη και η Γιαγιά-Λένα στη Τσιμισκή είναι κλειστά!
__________

Asteri (Maria) είπε...

Μου άρεσε που έγραψες μία πλάκα σοκολάτα αλλά έλειπε ένα κομματάκι χεχε.

Καλές γιορτές να έχουμε

Φιλιά :)))))))))

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ είπε...

εμείς τα τσακίζουμε με καρύδια που είναι και τα αγαπημένα της οικογένειας
και του χρόνου με υγεία

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Asteri: Ποιός είναι αυτός που θα σπάσει κουβερτούρα και δεν θα "δοκιμάσει" ένα κομματάκι, έτσι για να δει αν είναι καλή;;;
_________
@ ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ: Μωρε καρύδια ήθελα να βάλω, αλλά δεν είχα εκείνη την ώρα.
_________

Και λοιπόν;E allora? είπε...

Μπορώ να φάω μόνο τη σοκολάτα;χιχιχιχι είμαι παλαβή το ξέρω :p

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ E allora: Μπορείς, φυσικά. Να γλύψεις το κάλυμα και να φτύσεις το περιεχόμενο. Λογικό δεν είναι;
__________