Ε!! Και;; Σιγά το δύσκολο, είπα μόλις η συμβία μου, η Ράνια, μου είπε ότι έβγαλε κυμά από την κατάψυξη, για να κάνει γιουβαρλάκια.
Όταν ο κυμάς αποψύχθηκε, με πέταξε έξω από την κουζίνα και επέτρεψε τουλάχιστον την φωτογράφηση.
Αυτά γίνανε χθες.
Για σήμερα όμως και για το αποτέλεσμα, που φαίνεται, θα πω παρακάτω.....
Όταν ο κυμάς αποψύχθηκε, με πέταξε έξω από την κουζίνα και επέτρεψε τουλάχιστον την φωτογράφηση.
Αυτά γίνανε χθες.
Για σήμερα όμως και για το αποτέλεσμα, που φαίνεται, θα πω παρακάτω.....
ΥΛΙΚΑ
500 γραμ. Κυμάς μοσχαρίσιος (από Νουά)
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλυτζανάκι του Ελληνικού καφέ Ελαιόλαδο
1 φλυτζ.τσαγ. Ρύζι Καρολίνα ή Γλασέ (γλασέ έβαλε)
Αλάτι
Πιπέρι
Αλεύρι για το αλεύρωμα
ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ
Χυμό από 2 Λεμόνια
2 Αυγά
2 κουτ.σουπ. Αλεύρι
1 σφηνάκι νερό
4-5 κουτάλες σερβιρίσματος σούπας Ζωμό από τα βρασμένα γιουβαρλάκια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζυμώνουμε σε ένα λεκανάκι ή μπωλ, τον κυμά με τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το αλεύρι.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για μια ώρα.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό για να βράσει.
Πλάθουμε το μείγμα του κυμά σε μπαλλάκια, λίγο μεγαλύτερα από καρύδι, τα κυλάμε στο αλεύρι, για να αλευρωθούν απ'όλες τις πλευρές και τα ρίχνουμε με προσοχή, ένα-ένα, στο νερό που ήδη έχει βράσει.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15-20 λεπτά.
Σβήνουμε την φωτιά (ή το μάτι) και αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία τους.
Μεταγγίζουμε με προσοχή σε σκεύος ψυγείου και τα αφήνουμε ως αύριο.
Ως εδώ η δουλειά έγινε χθες.
Σήμερα, πριν το μεσημέρι, βγήκε το σκεύος από το ψυγείο και, μιας και ήταν κατάλληλο για μάτι, μπήκε στο μάτι σε μέτρια θερμοκρασία.
Μέχρι να ζεσταθεί και να γίνει χλιαρό, αναλαμβάνω εγώ για να κάνω το αυγολέμονο.
Στο μπωλ του μίξερ χειρός το σφηνάκι το νερό, ρίχνω τα αυγά, κρόκο και ασπράδι μαζί, δουλεύοντας συνέχεια και προσθέτω λίγο-λίγο το χυμό των λεμονιών. Χτυπάω λίγο ακόμη για να ομογενοποιηθούν τα υλικά και ρίχνω το αλεύρι σταδιακά, δουλεύοντας συνέχεια.
Αρχίζω να αραιώνω το μείγμα, ρίχνοντας με την κουτάλα ζωμό από τα γιουβαρλάκια που ήδη έχουν ζεσταθεί, λίγο πριν βράσουν. Δουλεύω συνέχεια και όταν όλα τα υλικά ομογενοποιηθούν, δίνω, στον αέρα, ένα μαγικό ρουφηχτό φιλι, και ρίχνω το αυγολέμονο στα γιουβαρλάκια. Δεν ανακατεύω, παρά μόνο κουνάω κυκλικά την κατσαρόλα, αρκετές φορές, για να ενσωματωθούν.
Είναι έτοιμα για σερβίρισμα.
Αν έχουμε χρόνο, αφήνουμε στο σβυστό μάτι, για να πήξει κι άλλο το ζουμί.
Το κλικ στις φωτό τις μεγαλώνει...
Καλή Όρεξη
15 σχόλια:
Όταν τα πρωτοέφτιαξα στο φίλο μου πριν μερικά χρόνια έφαγε 3 πιάτα!Δεν είχα βάλει αλεύρι στο αυγολέμονο για να είναι σούπα,έκανε κρύο δες εδώ
.
Περιττό να σου πω ότι ο σκύλος του που είναι υπάκουος και δε ζητάει όταν τα μυρίζει απλά ΤΡΕΛΕΝΕΤΑΙ και ζητάει,με το πόδι!!!!
Η μητέρα μου όμως μας τα έφτιαχνε πηχτά,έβαζε όμως κορν-φλαουρ...καμιά φορά έβαζε και λίγη ντομάτα όσο τα έβραζε.
Καλό Σαββατόβραδο
ξέχασα....τάρταρα τη γειτόνισσα μου πριν 2 βδομάδες γιατί μου έκανε μια εξυπηρέτηση και ξετρελάθηκε...άφησε στο σύζυγο και στο γιο-μαντράχαλο από μια μπάλα κρέας για να δοκιμάσουν χαχαχα και να φανταστείς της είχα πάει 2 πιάτα σε ταπερ!Να μαθαίνουν και οι Ιταλοί ότι δεν είναι μόνο ο μουσακάς κ το τζατζίκι η ελληνική κουζίνα :)))
μμμμ τρελαίνομε για φαγητά αυγολέμονο,και το λέω αυτό γιατί τα γιουβαρλάκια τα προτιμάει ο σύζυγος κόκκινα,είμαι γενικά του λεμονιού...
Καλό σκ...
Εγώ πάλι σπάνια τα κάνω ώς καθόλου!
Πάει χαμένος λένε ο κιμάς στην σούπα!
Προτιμούν μακαρόνια με κιμά,παστίτσιο και γενικά οτιδήποτε άλλο εκτός από γιουρβαλάκια!
Και είναι πανεύκολο φαί γμτ!!
Καλό ΣΒΚ να'χεις!!
Ρε φίλε τα σάλια μου πέσανε, κι όχι τίποτα άλλο δεν έφαγα και τίποτα σήμερα.
Μιαμ μιαμ
Φιλια
Δείχνει κ α τ α π λ η κ τ ι κ ό!!!!!!!
Καλό ΣΚ
ΣΑΝ ΤΙΣ ΜΑΜΑΣ ΜΟΥ !!! ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ!!!
Αυτό με το φιλί στον αέρα (αλλά με κατεύθυνση την κατσαρόλα) είναι top secret..
μην τα δίνεις έτσι εύκολα όλα..
κράτα τα μεγάλα μυστικά!!
τέλειο το φαγάκι ειδικά χειμώνα κι αυτό..
ευτυχώς ακόμη με κρατάει το γιουβέτσι που έφαγα αλλιώς θα ορμούσα..
καλό ξημέρωμα :)
@ E allora?: Είδες οι σκύλοι τι ένστικτο έχουν;
Λες για την μητέρα σου,που εβαζε ντομάτα. Βρε, μπας και είχαμε τη ίδια μάνα;
Εγώ τρατάρω τη γειτόνισσα και χωρίςνα μου έχει κάνει εξυπηρέτηση!
__________
@ ΦΟΥΛΗ: Τι να κάνουμε, γούστα είναι αυτά...
__________
@ Zoyzoy: Κρίμα που είμαστε μακρυά, ειδικά τώρα τον χειμώνα. Το καλοκαίρι με το μελτέμι, θα μπορούσα να σου στείλω ένα μεγάλο τάπερ, μισογεμάτο για να επιπλέει!
___________
@ Εβίτα: Δεν είσαι η μόνη. Εδώ που μπλέξαμε, και σε μένα τρέχουν τα σάλια, όταν περνάω από μερικά blogs.
Γιαυτό παρήγγειλα σαλιάρες στο μέγεθος μου. Θα σου δώσω και εσένα μια!
____________
@ Asteri: "Βγάλε την σκούφια σου και βάραμε" λέει ο λαός. Δίκιο δεν έχει;
____________
@ ELENI: Η δική μου μαμά τα έκαμνε με τομάτα. Αυτή είναι απλοποίηση της Κυρά-Ράνιας, έτσι για ευκολία.
_____________
@ Ευρύνοος: Από παλιά με κατηγορήσανε που γνώσεις που απέκτησα με αίμα, κάθομαι καιτις δίνω τζάμπα. Δεν διορθώθηκα.Έτσι έμεινα και έτσι θα πεθάνω.
Πάντως αυτό το φιλί, η μητέρα μου το κόλλησε από την θεία Λούλα και το πήρα κι εγώ. Πάντως πιάνει το μαγικό. Κανένα αυγολέμονο δεν μου έχει κόψει. Αμ πως!!
________________
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗ.
Καλημέρα!!! Μετά την χθεσινή κρασοκατάνυξη λόγω εορτής κιμά ξεπαγώνω κι εγώ για γιουβαρλάκια! Τα συγχαρητήρια στη Ράνια για το αυγολέμονό της! Εγώ προσθέτω και κυβάκια καρότου στο ζωμό και μπόλικο μαϊντανό στον κιμά!
Καλή Κυριακή και καλή όρεξη παιδιά!
@ Λίλα: Είμαι σίγουρος ότι περάσατε καλά και φάγατε πολύ καλύτερα.
Και του χρόνου να είστε όλοι καλά να ξαναγιορτάσετε.
Σε συγχωρώ που μου έκλεψες τη ΔΟΞΑ!
Το αυγολέμονο ΤΟ ΕΚΑΝΑ ΕΓΩ, σαν πιο μάστορας.
Μαϊντανό έβαζε η μητέρα μου, αλλά καρότα ποτέ. Θα δοκιμαστεί έτσι την επόμενη φορά που θα το κάνω εγώ ολοκληρωτικά.
Να'σαι καλά και του χρόνου.
__________
@ Τρελη: Ευχαριστούμε. Περάστε να σας τρατάρουμε κάτι τις.
__________
Εεε εδώ οι σχέσεις με τους γειτόνους είναι λίγο διαφορετικές απ'την Ελλάδα,εκτός και αν είσαι φίλος.Πάντως μου ζήτησε τη συνταγή :)
Αααα ξέχασα στο ζωμό βάζω να βράσει μερικέ χούφτες ρύζι,ανάλογα με την ποσότητα....απ'την μητέρα μου κι αυτή η πατέντα!
Καλή Κυριακή
ΥΓ.Η φωτογραφία με τις ευχές απ'τα σκυλιά σου είναι απίθανη!!!!!
Καλά θα περιμένω το καλοκαίρι να στείλεις κανένα καλό μεζέ σε ταπεράκι!
Δώσε στίγμα να περιμένω:))
Καλέ αυτό το φιλί μου'τοχει μάθει η μάνα μου και το'χω συνήθεια!
Αφού να σκεφτείς όταν είχα πριν χρόνια ένα γκριφόν μέσα στο σπίτι κάθε φορά που έριχνα το αυγολέμονο ερχόταν και μου κουνούσε την ουρά νόμιζε ότι τον φώναζα!χα!χα!
Είναι λαχταριστά με αυτό το τέλειο αυγολέμονο.Μπράβο!
Δημοσίευση σχολίου