Σήμερα μαζί με άλλα, είχε και φρέσκους ζωχιούς. Πήρα λίγο πάνω από ένα κιλό.
Φορτώθηκα σαν χαμάλης, περπάτησα το ένα χλμ για το σπίτι και, περιμένοντας να τελειώσει από την κουζίνα η κυρία που μας καθαρίζει, πήρα ένα βιβλίο......
.....για να διαβάσω.
Σε κάτι τέτοιες στιγμές κατεβαίνουν ιδέες πονηρές.
Ζύγισα τους ζωχιούς στην καταπληκτική ζυγαριά κουζίνας, ξεχώρησα 300 γραμμάρια και έβγαλα το μοναδικό φύλλο σφολιάτας που υπήρχε, για να ξεπαγωνει .
Η απόφαση ήταν να δοκιμάσω πως γίνεται μια πιτα , που αντί να έχει σπανάκι, θα έχει χόρτα ζωχιούς.
Και έγινε με αυτό το αποτέλεσμα.....
ΧΟΡΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΖΩΧΙΟΥΣ
ΥΛΙΚΑ
1 φύλλο Μακεδονική σφολιάτα (είναι 40x30 εκατοστά και φτάνει για ένα πυρεξάκι των 20x30 εκατοστών, στο κόντρα. Κόθαρος γίνεται σε τρεις πλευρές)
300 γραμ ζωχιούς καθαρισμένους, καλά πλυμένους και κομμένους σε μικρά κομμάτια
200 γραμ. Γιδοτύρι ή φέτα στο χοντρό του τρίφτη
1 κρεμμύδι μέτριο
1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
Για την Μπεσαμέλ
2 κουτ.σουπ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ.σουπ. ελαιόλαδο
2 φλυτζ.τσαγ. γάλα light
1 αυγό
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε βαθύ τηγανι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι για μερικά .
Προσθέτουμε τα χόρτα, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σωτάρισμα μέχρι να μαλακώσουν. Ένα φλυτζανάκι του καφέ νερό, πιθανόν να χρειαστεί.
Σε κατσαρολάκι βάζουμε το αλεύρι με τις δυό κουταλιές λάδι, ανακατεύουμε μέχρι να βραχεί το αλεύρι και ρίχνουμε σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς με το μιξεράκι χειρός, μέχρι να πήξει στο επιθυμητό.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το αυγό, κρόκο και ασπράδι μαζί, συνεχίζουμε το ανακάτεμα, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το τυρί.
Η κρέμα είναι έτοιμη.
Αν θέλουμε ανακατεύουμε και τα χόρτα με την κρέμα. Έτσι θα αποφύγουμε να νοτίσει το κάτω φύλλο από τα χόρτα.
Λαδώνουμε το πυρέξ και στρώνουμε το μισό φύλλο. Το υπόλοιπο μένει από έξω, για να το γυρίσουμε από πάνω. Δεν το κόβουμε.
Βοηθάμε το κάτω φύλλο να ανασηκωθεί και να καλύψει τα πλάγια.
Στρώνουμε καλά την γέμιση και καπακώνουμε με το υπόλοιπο φύλλο.
Πιέζουμε τα άκρα με τα δακτυλα για να κολλήσουν και να γίνει κόθαρος.
Χαράζουμε την επιφάνεια μόνο σε κομμάτια , όπως στην φωτό.....
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 οC, για 45-50 λεπτά.
Στα πρώτα 20' έχουμε σκεπασμένο το πυρέξ με αλουμινόχαρτο.
Δεν πασάλειψα την επιφάνεια με τίποτα.
Αν θέλουμε πιο καλό χρώμα από αυτό της φωτό....
Στα πρώτα 20' έχουμε σκεπασμένο το πυρέξ με αλουμινόχαρτο.
Δεν πασάλειψα την επιφάνεια με τίποτα.
Αν θέλουμε πιο καλό χρώμα από αυτό της φωτό....
Η γυναίκα μου προτιμάει το σπανάκι και ελαφρώς ξύνισε τα μούτρα. Επί τέλους θα την φάω μόνος και όσοι πιστοί προσελθετε............
21 σχόλια:
Καλέ τύφλα να έχει η Βέφα!! δεν πα να γίνεις ο νέος Βέφος ,θα χε.... στο τάλιρο... εύγε νέε μου...
Καλό βράδυ...
Δεν είναι απλά ότι σ'αρεσει να μαγειρεύεις. Έχεις και φαντασία.
Μπράβο!
Ένα κομματάκι θα το πάρω για δοκιμή. Μια και δεν τρώω τους ζωχιούς σαλάτα ας τους φάω στην πιτούλα σου.
Η οποία είναι φτιαγμένη με μεράκι.
Και ως πιστή προσήλθα.
Καλό βράδυ.
Τυφλα να χει η Βέφα που ειπαν και παραπάνω
Α! τυχερέ!!!
Θα την φας μόνος σου τόση πίτα;
Ξέρεις πόσο μου αρέσουν τα χόρτα στη διατροφή, είτε ωμά, είτε βραστά είτε -ακόμη καλύτερα- και σε πίτα!
Με ζωχιούς θα δοκιμάσω σίγουρα.
Μου έδωσες καλές ιδέες...
Να είσαι καλά φίλε Σταύρο.
Καλό βράδυ!
Ωραία η συνταγή..
ξεχωριστή..
υποθέτω και νόστιμη!
χαιρετώ σας :)
ΧΑΧΑΧΑΧΑ, Αυτό το "επιτέλους θα τη φάω μόνος".....όλα τα λεφτά! Καλή όρεξη παιδιά.....!
Καλημέρες
@ ΦΟΥΛΗ: Η Βέφα δεν ήταν ποτέ μέσα στις φιλοδοξίες μου.
Άσε που έχει και πολλά λάθη στις συνταγές της, όταν άρχισε να τα 'κονομάει.
Εγώ έχω αναλάβει το καθημερινό μας και σαν επάγγελμα, το κοινότυπο "έμπορος" μου ταίριαξε.
Να'σαι καλά
ΥΓ: Αυτό το "νέε" τι τόθελες. Με έλυωσε. Thanks!!
________________
@ Χρωματιστή: Αυτού του είδους την φαντασία, εγώ την λέω "Μαγκαϊβερισμό".
Το μαγείρεμα, μάλλον, η ανάγκη μου το προκάλεσε.
Να'σαι καλά
________________
@ Thalassenia: Δύσκολα βρίσκω ραδίκια και έτσι, βολεύομαι με τους ζωχιούς. Με μισά-μισά θα ήταν καλύτερη, νομίζω.
Ε! Όχι και μόνο ένα κομματάκι. Δεν την καταλαβαίνεις αν δεν φας το μισό ταψί!
________________
@ Ρίκη Ματαλλιωτάκη: Για την Βέφα χρειάζεται ειδικό πόνημα με ανάρτηση των συνταγών της, που έχω εκτυπώσει, και με τις σημειώσεις που έγραψα επάνω.
Πρέπει κάποτε να απομυθοποιηθεί η "Εθνική Μαγείρισσα", έστω και από έναν ερασιτέχνη/χομπίστα.
Καλή σου μέρα
_________________
@ VASILIKI: Αν με ειδοποιούσες, θα μπορούσα να σου φέρω μερικά κομμάτια, μια που είμαστε και κοντά.
Καλημέρα, αγαπητή φίλη.
________________
@ Ευρύνοος: Πρώτη φορά δοκίμασα κάτι άλλο, εκτός από σπανάκι.
"Έξω" στις χορτόπιτες που τρώμε, δεν ξέρει κανείς τι χόρτα βάζουν, αλλά κάτι μυρώνια και καυκαλήθρες δεν μου αρέσουν. Ίσως γιατί δεντα ξέρω.
Εμείς στην αυλή μας μόνο τσουκνίδες είχαμε...
Καλή σου μέρα, φίλτατε.
________________
@ Τρελή: Ναι, αλλά μετά λέει και 'όσοι πιστοί προσέλθετε'
Καλημέρα
__________________
ΘΑ ΤΙΜΗΣΩ ....ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ .ΣΤΑΥΡΟ.....ΦΕΡΕ ΤΟ ΤΑΨΙ....ΤΩΡΑ!!!!!!!!
@ ELENI: Ελενάκι μου, τέτοια ώρα, το ταψάκι έμεινε μισό.
Αλλά έχει ακόμη αρκετό για ...εκτιμήσεις.
Καλή μέρα νάχεις.
______________
Αργησα;
Τη φάγατε όλη;
Σταύρο μου λύνεις μιά απορία;
Πώς σε μιά συνταγή δική μας που συνήθως τα βάζουμε όλα με το μάτι..
εσύ καταφέρνεις να δίνεις αναλογίες (μαγειρεύεις και ζυγίζεις;)Σε ρωτάω γιατί φτιάχνω τέτοιες συνταγές αλλά δεν μπορώ να τις μεταφέρω στις φίλες μου!!
Καλημέρα!!!!
@ Ελίτσα: Έχει ακόμη λίγο, αλλά νότισε ελαφρά. Λιγότερο απ'ότι περίμενα..
Για τις ποσότητες, χρησιμοποιώ και ζυγαριά, αλλά όταν από ένα πακετάκι τυρί των 400 γρ. κόβεις και τρίβεις το μισό, τότε είναι το μισό.
Τους ζωχιούς τους έβαλα με το μάτι, αλλά ζύγισα τους υπόλοιπους πριν τους βράσω για σαλάτα.
Τα κουτάλια γλυκού,σούπας,φλυτζάνια,ποτήρια, έχουν και αυτά τα βάρη και τον όγκο τους, αλλά είναι μπέρδεμα να αναφερθούν έτσι. Πιό καλά με το σκεύος.
Καλημέρα, ελπίζω να τα είπα σωστά.
Αν δεν, ας διορθώσει όποιος τα διαβάσει αυτά...
Mπορώ να έχω ένα κομματάκι με το πρωινό μου καφεδάκι? Η μαμά μου λόγω Ηπειρώτικης καταγωγής ποτέ δεν έφτιαχνε σπανακόπιτα, πάντα μας έφτιαχνε χορτόπιτα! Το ίδιο κάνω κι εγώ αφού εγώ έχω τη δυνατότητα να μαζεύω μόνη μου τα χόρτα που χρησιμοποιώ! Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο!
@ Λίλα: Κάτι προλαβαίνεις ακόμη. Εμείς οι "τσιμεντοβίωτοι" δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα.
Πριν τρία χρόνια μάζεψα μια σακκούλα ραδίκια και δεν θα το ξανακάνω ποτέ!
Μου κόστισαν ένα χρόνο ταλαιπωρίας και 2500 € .
Όταν βρίσκω, παίρνω "παντελονάτα", όσο και αν κοστίζουν.
Καλή σου μέρα.
H Kυρά Αλεξιάδου είναι η πιο γλυκιά και έμπειρη μαγείρισσα του κόσμου! Χάρη σε αυτήν έφαγε ψωμί πολλυε κοσμος και άπειρεςοικογένειες, πόσες παρουσιάστριες έγιναν χάρη σε αυτ΄ν διάσημες και τώρα από πάμφτωχες πλούτησαν !; Όσο και να την πολεμάτε από τη ζήλεια σας θα πεθάνετε!!!
@ "Ανώνυμη": Στο ότι πολλές μεταγενέστερες, χε----κανε στο τάλληρο, συμφωνώ. Όχι όμως και Εθνική μαγείρισσα.
Απλώς ήταν η πρώτη που έβγαλε τα δύο πρώτα βιβλία, με επαγγελματική φωτογράφηση και η πρώτη που εμφανίστηκε στην τηλεόραση.
Τον τίτλο του πρώτου δεν της τον αρνείται κανείς και, όσον αφορά εμένα, ποτέ δεν είπα ότι περνιέμαι για μάγειρας. Αυτόν τον ρόλο τον παίζουν άλλοι/-ες !!
Καλή σου μέρα παλιόφιλη "Ανώνυμη"
Μιαμ μιαμ μιαμ!!!
Τρελαίνομαι για πίτες...
Εμεινε κανένα κομματάκι?????
Βάζω τους γίγαντες και το κρασί Μοντεφάλκο,βάλε την πίτα και το ούζο και νομίζω ότι γεύμα είναι σούπερ!Φέρε και τον σκύλο παρέα....αλήθεια πως τον λένε;
Καλημερούδια!!!
@ aKanonisti: Κάτι έμεινε. Μπορούμε να το κανονίσουμε!!
____________
@ E! Allora?: Συμφωνώ και επαυξάνω. Τον σκύλο τον λένε Έρικ. Οι άλλοι που δεν εμφανίζονται συχνά είναι ο Adam και η Μπεμπέκα. Θα ετοιμαστεί ειδικό αφιέρωμα κάποια στιγμή.
Καλημέρα απ'την Θεσσαλονίκη.
_____________
Περί κυρίας Αλεξιάδου
Οι άσχημες και υπερφίαλες συμπεριφορές ακυρώνουν και τον καλλύτερο..
(άν μπορεί βέβαια κάποιος να τις διακρίνει)
Ας μήν πώ τίποτα άλλο!
Δημοσίευση σχολίου