Όταν σκαλίζεις το ψυγείο ή τα αποθηκευτικά ντουλάπια, πρωί-πρωί, σχεδόν πριν πιεις καφέ, για να βρείς τι θα φάμε το μεσημέρι, βρίσκεις διάφορα και κατεβαίνουν και ιδέες.
Έτσι κι εγώ σήμερα βρήκα σπανάκι, ρύζι και αυγά και τόκανα το ΣΠΑΝΑΚΟΡΥΖΟ, αλλά διακοσμημένο με αυγά, με τρεις διαφορετικούς τρόπους φτιαγμένα (παραδερνόμαστε ανάμεσα σε διαφορετικά γούστα).
Να μη ξαναγράφω την συνταγή του σπανακόρυζου, είναι τόσο απλό και μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ.
Χρησιμοποίησα ρύζι νυχάκι Θεσσαλονίκης (πες σωβινιστής, τοπικιστής, ή ότι άλλο θες. Τιμή μου!!)
Και πρώτα το αποτέλεσμα με τα Αυγά Ποσέ (δηλ. βρασμένα γυμνά).
Βάζουμε νερό να βράσει σε κατσαρολάκι.
Στηρίζουμε όρθια την κουτάλα της σούπας, όπως μπορούμε, ή βρίσκουμε ένα χαραμοφάη να μας την κρατήσει όρθια.
Σπάζουμε με προσοχή το αυγό στην κουτάλα και την βυθίζουμε σιγά-σιγά στο βραστό νερό, για να πάρει η κουτάλα.
Την κρατάμε εκεί μέχρι να σφίξει το ασπράδι και ο κρόκος να γίνει όπως τον θέλουμε.
Εγώ το αφήνω 5' και γίνεται "δακρυσμένος", όπως φαίνεται στην φωτό, που τον έκοψα για να φανεί (με κλικ οι φωτό μεγαλώνουν)
Άλλοι προτιμούν το αυγό, τηγανητό, αλλά μέσα πάλι "δακρυμένο".
Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και, χωρίς λάδια ή βούτυρα, σπάζουμε με προσοχή το αυγό.
Αν το τηγάνι μας είναι καλά ζεσταμένο, το αυγό στέκεται και δεν απλώνει.
Σκεπάζουμε το τηγάνι και όταν ασπρίσει από πάνω ο κρόκος το βγάζουμε.
Το έσκισα και λίγο για να φανεί
Και τώρα στα δύσκολα!!
Αυγό βραστό και πάλι δακρυσμένο!!
Βάζουμε το αυγό σε κατσαρολάκι με κρύο νερό και φθάνουμε σε σημείο βρασμού. Αν το θέλουμε λίγο πιο σφιχτό από μελάτο, το αφήνουμε να βράσει 1' και βγάζουμε το κατσαρολάκι από την φωτιά.
Το αφήνουμε στο ζεστό νερό για μερικά λεπτά και το κρυώνουμε με νερό
Αφού το κόψουμε στα δύο, μπορούμε να το στολίσουμε με λίγη μαγιονέζα, ή μουστάρδα και μερικούς κόκκους κάπαρη τουρσί.
Εγώ σήμερα έβαλα λίγο από το "ειδικό" χοντρό" αλάτι, που είπα σε προηγούμενη ανάρτηση.
9 σχόλια:
Αγαπημένο μας φαγάκι! Το κόλπο με την κουτάλα δεν το ήξερα για το ποσέ, μέχρι τώρα τηγανητά τους τα έκανα, έδωσες ιδέα!
Καλό μήνα!
Σταύρο αυτή τη στιγμή μίλησα με την Νανά στο facebook, αλλά δεν μου απάντησε σε κάτι που την ρώτησα.
Σταύρο όταν φτιάχνω σπανακόρυζο προς το τέλος του μαγειρέματος σπάω αυγά στην επιφάνεια του φαγητού, κλείνω το καπάκι και γίνονται τα ωραιότερα ποσέ. Τα βάζω στο πιάτο γαρνιρισμένα γύρω γύρω με το σπανακόρυζο.
Περιττό βέβαια να σου πω πόσο μου αρέσει ο συνδυασμός σπανάκι-αυγό.
Καλό βράδυ.
@ Εφη:
Θέλει υπομονή, αλλά το αποτέλεσμα είναι πιο υγειινό.
___________
@ ΜΑΡΙΑ ΠΙΟΥΚΑ:
Δηλαδή πως μίλησες;
Μπαίνω στην μερίδα της και βλέπω μια-δυο καταχωρήσεις πριν μερικά λεπτά.
Για τα αυγά όπως τα κάνεις, το δοκίμασα μια φορά, παλιότερα, αλλά το ασπράδι διαχύθηκε μέσα στο σπανάκι, μέχρι να πάρει την θερμοκρασία και να πήξει.
Δεν το ξαναδοκίασα.
______________
Καλο μηνα!
Δεν είχα σκεφτεί η ακούσει ποτέ
αυτό το συνδυασμό!
Ευκαιρία!!! μου έφεραν ωραία σπιτικά αυγά!
Σταύρο να σου πω πως έγινε: ήμουν στο facebook και είδα ότι ήταν on line μέσα κι εκείνη, της έγραψα στο chat(συνομιλία) Νανά τι κάνεις; και μου απάντησε: Γειά σου χρυσό μου. Την ρώτησα κάτι άλλο και δεν μου απάντησε και φοβάμαι μήπως την στεναχώρησα ή την έφερα σε δύσκολη θέση.
Τώρα για το σπανακόρυζο: πρέπει το φαγητό να έχει πιεί το ζουμί του και η επιφάνεια να είναι σταθερή για να μην διαλυθεί το αυγό. Αυτό θα γίνει 5-8 λεπτά πριν σβήσεις το φαγητό.
Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ με το σπανακόρυζο αυγουλάκι, ωραία ιδέα.
Μα τι καλή ιδέα γιά ποσέ είναι αυτή με την κουτάλα. Εχω σταματήσει να τα τρώω έτσι γιατί δεν μπορώ να τα συμαζέψω. Να'σαι καλά Σταύρο μου.
Και μιά ερώτηση τώρα. Με ποιό software (δεν είμαι καλή στην ελληνική ωρολογία συγνώμη) τακτοποιείς τις φωτο σου έτσι?
Φιλιά στο σπίτι σε όλους.
@ ElenaG:
Υπάρχει κόσμος που μόνο έτσι τρώει το σπανάκι (πχ η συμβία μου όταν ήταν ακόμη στην αγκαλιά της μαμάς της).
_________
@ ΜΑΡΙΑ ΠΙΟΥΚΑ:
Ο νους μου, είπα κι άλλη φορά, κάτι έχει κατεβάσει, αλλά δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω.
Είδα τις καταχωρήσεις χθες, με φωτογραφίες.
Απόψε, αν μπορέσω, θα τις αναλύσω για να δω πότε βγήκαν.
Και....περιμένω με υπομονή.
____________
@ Manousina:
Είναι πολύ καλός συνδυασμός.
Άσε που στο Βέλγιο τον συνάντησα σε "γκουρμέ" εστιατόριο, σαν πρώτο πιάτο.
____________
@ Ginger:
Την επεξεργασία την κάνω με το Picasa 3, που το δίνει η google δωρεάν.
Το πρόγραμμα της Olympus δεν το χρησιμοποιώ καθόλου.
____________
Δημοσίευση σχολίου