Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2009

ΣΠΑΚΑΝΟΡΥΖΟ.... (sorry ΣΠΑΝΑΚΟΡΥΖΟ)

Μια που στην κατάψυξη υπήρχε Σπανάκι σε φύλλα, καθαρισμένο και ζεματισμένο, είπα να κάνω την παρακάτω δύσκολη ρετσέτα.
Ήταν σε μισόκιλα σακκουλάκια και πήρα το ένα, έτσι για μια φορά.




ΣΠΑΝΑΚΟΡΥΖΟ και όχι όπως στον τίτλο

ΥΛΙΚΑ
1/2 κιλό σπανάκι
1 φλυτζ.τσαγ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2-3 κουτ.σουπ. άνιθο ψιλοκομμένο
1 φλυτζ.τσαγ. ρύζι καρολίνα ή γλασέ
1 λεμόνι (τον χυμό)
Αλατοπίπερο
2 φλυτζ.τσαγ. νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια κατσαρόλα ή χύτρα ταχύτητος σωτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο για 2-3 λεπτά και ρίχνουμε το σπανάκι. Σωτάρουμε μαζί για 2-3' ακόμη.
Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το νερό και τον χυμό του λεμονιού.
Όταν πάρει βράση, ρίχνουμε τον άνιθο και το ρύζι και ανακατεύουμε καλά.
Κλείνουμε το καπάκι, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 12-15 λεπτά στην απλή κατσαρόλα ή 5-6 λεπτά στην χυτρα από την στιγμή που θα αρχίσει το σφύριγμα της βαλβίδας ελαφρά και χαμηλώσουμε την φωτιά επίσης. Βγάζουμε την χύτρα από την φωτιά και την ανοίγουμε σε 5 λεπτά.
Σερβίρουμε με μπόλικο λεμόνι ανάλογα μετα γούστα.


Posted by Picasa

5 σχόλια:

η ψαχασθενής ξανθιά είπε...

αγαπημενο φαι
με τυρακι

kiki είπε...

Σπακανόρυζο το έλεγε ο γιος μου μικρός!!!

VASILIKI είπε...

Το αγαπημένο μας... σπακανόρυζο, εύκολο, γρήγορο και πολυβιταμινούχο, καλά είναι να το βάλουμε στο εβδομαδιαίο μας διαιτολόγιο, αλλά συνήθως το ξεχνάμε...
Εγώ το βάζω στο φούρνο, ρίχνω και λίγο τριμένο τυράκι μέσα και το αφήνω να πιάσει λίγο κρούστα.
Γίνεται μμμ.... νόστιμο!!!
Δεν μένει καθόλου...
Καλά που μας το θύμισες φίλε Σταύρο.

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@Ξανθούλα
Μέσα σε πολλά αγαπημένα και με τόνους φέτα ή, το πιο άπαχο, κατσικίσιο.


@kiki
Το άκουγα σε παλιό σήριαλ με τον Κωνσταντάρα (Δόγκανος) και το "κόλλησα"

@VASILIKI
Πολύ σωστά τα λες, αγαπητή Βασιλική, στον φούρνο με τυρί.
Για ποικιλία καμιά φορά το στρώνω στο ταψάκι, κάνω λακουβάκια με κουτάλα και σπάζω αυγά (μάτια) ψιχαλισμένα με πιπέρι.
Και μετά στον φούρνο.

Καλό βράδυ να έχετε...

xsclean είπε...

Και μόλις έψαχνα μία καλή συνταγή για σπανακορυζο......Ευχαριστώ!!!!!!!!