Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2009

ΡΕΒΥΘΑΔΑ ΣΙΦΝΕΪΚΗ.........


.........Το αγαπημένο φαγητό (;) της μητέρας μου, που δεν το δοκίμασα ποτέ. Για μένα ήταν πάντα "μπλιαχ"!!!
Και ήταν πολύ "δημοφιλές", γιατί κάθε φορά που το
έκανε, φεύγαν τα ταπεράκια σύννεφο, στις φιλενάδες
της. Εμένα, όταν πια είχα μεγαλώσει, με ειδοποιούσε
από το πρωί και έτρωγα "έξω". Μικρότερος έτρωγα
και καμιά σφαλιάρα, μετά την προσγείωση του πιάτου
μου στην συκιά της αυλής!!

Αυτή είναι η γάστρα που χρησιποιούσε, αντί για το
πήλινο "τσικάλι" που έγραφε ο Τσελεμεντές της.
Είχαμε και καλές σχέσεις με τον φούρνο της περιοχής
και το πήγαινε σφραγισμένο, για να το πάρει το άλλο
μεσημέρι.
Μετά από χρόνια έτυχε να πέσουν στα χέρια μου ρεβίθια και αποφάσισα να ενεργοποιήσω την γάστρα, με την γνήσια συνταγή του Τσελεμεντέ, που ήταν Σιφναίος.
Αυτό έγινε πέρυσι, γιαυτό και δεν έχω φωτό.

Ρεβυθάδα Σιφνέϊκη

ΥΛΙΚΑ
500 γραμμ. Ρεβύθια
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 φλυτζ.τσαγ. ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι
2 κουτ.σουπ. αλεύρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μουλιάζουμε τα ρεβύθια από βραδύς σε μπόλικο νερο.
Την επομένη μέρα τα τρίβουμε ανάμεσα σε δύο πετσέτες για να ξεφλουδιστούν. Αυτό το αποφεύγουμε αν πάρουμε ξφλουδισμένα.
Τα στραγγίζουμε και τα τοποθετούμε στο τσικάλι, αν έχουμε, ή στην γάστρα που σίγουρα θα υπάρχει.
Ρίχνουμε τα κρεμμύδια, το λάδι, το αλατοπίπερο και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το αλεύρι. Ρίχνουμε νερό ¨μαλακό" (σιγα να μη βρούμε βρόχινο) εμφιαλωμεένο μέχρι να τα σκεπάσει και 2-3 εκατοστά παραπάνω.
Με λίγο αλεύρι και νερό φτιάχνουμε λίγο ζυμάρι και σφραγίζουμε το καπάκι της γάστρας.
Μετά, αν δεν έχουμε τα μέσα στον "ξυλόφουρνο" της γειτονιάς, τα βάζουμε στον φούρνο της κουζίνας μας, στους 80 οC για 8-12 ώρες.

Αν παρ'όλη αυτή την μπελαλίδικη προετοιμασία, εξακολουθούν να παραμένουν σκληρά σαν στραγάλια, τα βάζουμε στο μπλέντερ και τα κάνουμε πουρέ ή βάζουμε πολυ νερό στον πουρέ και τα κάνουμε σούπα.

Έτσι γίνεται το "κορώνα κερδίζω,γράμματα χάνεις".

ΥΓ: Η γιαγιά μου η Δήμητρα έβαζε και πιπεριές και τομάτες, αλλά αυτή δεν είναι η γνήσια Σιφνέϊκη....

Posted by Picasa

2 σχόλια:

VASILIKI είπε...

Ώστε έτσι γίνεται η ρεβυθάδα η σιφνέϊκη;
Δηλαδή, το μεγάλο μυστικό είναι ότι σιγοβράζει στο φούρνο για 8-12 ώρες, αν κατάλαβα καλά...
Κατά τα άλλα είναι πολύ απλή και με λιγότερα υλικά απ' ότι βάζουμε συνήθως.
Θα κρατήσω την συνταγή για το χειμώνα που θα έχω περισσότερο χρόνο και διάθεση για τόσες ώρες μαγείρεμα!!!
Πάντως, πρέπει να γίνεται νοστιμότατη!
Αφού ότι σιγοβράζει, συνήθως, γίνεται πεντανόστιμο..

Να είσαι καλά που μας έδωσες αυτή τη συνταγή, φίλε Δύσπιστε.

α.ζ. είπε...

Σε βρήκα από το koukfamily-cook.blogspot.com (σήμερα κάνω ρεβύθια & ποτέ δεν θυμάμαι συνταγή...). Να'σαι καλά, πέρυσι το καλοκαίρι πήραμε το "τσικάλι" που λες & ακόμη κάθεται αχρησιμοποίητο. Ό,τι πρέπει για σαββατοκύριακο!