Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

ΓΑΡΙΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ

Σήμερα το πρωί, πριν την επιδρομή της Μαργαρίτας, γυρνώντας με τον Έρικ και την Μπεμπέκα (τα δύο από τα τρία σκυλάκια μου) από την πρωινή τους βόλτα, είδα τον ψαρά (για την ακρίβεια τον ψαροπώλη) της γειτονιάς μου να ξεφορτώνει ένα τελάρο με ζωντανές γαρίδες. Πράγμα σπάνιο σήμερα.
Τις λιγουρεύτηκα και του είπα να διαλέξει όσες κουνιούνται.
Έτσι πήρα την απόφαση για την συνταγή που δίνω παρακάτω.

.................. η γαριδόσαλτσα περιμένει τα μακαρόνια......

............. ήρθανε και τα μακαρόνια.........και καλή όρεξη.

ΓΑΡΙΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ

ΥΛΙΚΑ
500 γραμμ. γαρίδες μετά το καθάρισμα (χωρίς κεφάλια-ουρές)
δεν πετάμε κεφάλια και ουρές.
1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο ή ψιλοκομμένες ή ολόκληρες για να τις βγάλουμε
1 καυτερή πιπεριά ή ότι καυτερό θέλουμε
2-3 κουτ.σουπ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουτ.γλυκ. ζάχαρη
400 γραμμ. τοματάκια κονκασέ
3-4 κουτ.σουπ. ελαιόλαδο
1 νεροπότηρο κρασί λευκό
Αλάτι
500 γραμμ. σπαγγέτι Νο 6 ή 10

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε τις γαρίδες βγάζοντας το ραχιαίο εντεράκι με μια φουρκέτα και τις ρίχνουμε σε νερό που βράζει για 3-4 λεπτά.
Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, κρυώνουν και κόβουμε κεφάλια και ουρές που τα ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα για να συνεχιστεί ο βρασμός. Καθαρίζουμε και το σώμα από τα "λέπια" και τα ποδαράκια, που δεν είναι λέπια αλλά σκελετός. Προσέχουμε μήπως αφήσαμε υπολείμματα από το εντεράκι.
Σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το λάδι και σωτάρουμε το κρεμμύδι για 3-5 λεπτά, ρίχνοντας το σκόρδο προς το τέλος.
Προσθέτουμε τα τοματάκια να πάρουν μια βράση και σβύνουμε με το κρασί.
Τότε ρίχνουμε την πιπεριά,αλάτι,ζάχαρη,μαϊντανό και αφήνουμε να σιγοβράσουν σκεπασμένα για 30 λεπτά, για να δέσει η σάλτσα. Αν χρειαστεί προσθετουμε και λίγο νερό.
Μετά ρίχνουμε τις γαρίδες και αφήνουμε να βράσουν 7-8 λεπτά.
Η σάλτσα μας είναι έτοιμη.
Τα μακαρόνια τα βράζουμε στο νερό που έβρασαν οι γαρίδες και τα κεφάλια, αφού το σουρώσουμε, προσθέτοντας λίγο λάδι και αλάτι.
Στραγγίζουμε τα μακαρόνια και σερβίρουμε όπως στην φωτό ή ρίχνουμε την σάλτσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε.

Σημείωση: Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένες, αλλά, αφού τις αποψύξουμε σύμφωνα με τις οδηγίες, τις ξεπλένουμε με ξυδούχο νερό, για να μη μυρίζουν αμμωνία ή ότι άλλο Ε και συντηρητικό έχουν.

Καλή σας όρεξη !
ΥΓ: Εννοείται ότι μόλις γίνανε αυτές οι δύο κατασκευές, έφυγαν τα σχετικά ταπεράκια για την Μαργαρίτα.
Σιγά που θα τα τρώγαμε όλα μόνοι μας.
Πάντα πρέπει να μοιραζόμαστε τα κατασκευάσματα μας με τους φίλους μας, έτσι για να ακούσουμε το "ΓΕΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ" .-


Posted by Picasa

3 σχόλια:

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Υπέροχη συνταγή!
Αλλά και ο τρόπος που την περιγράφεις και μας την σερβίρεις, πολύ εμπεδωτικός!
Μου άρεσε η λεπτομέρεια που δίνεις για το καθάρισμα, "το ραχιαίο εντεράκι με τη φουρκέτα"...
Είσαι τυχερός που συναντήθηκες με τον ψαρά την ώρα που ξεφόρτωνε ζωντανές γαρίδες!
Γιατί το φρέσκο είναι φρέσκο...
(Από τα πολύ αγαπημένα μου καλοκαιρινά φαγητά)
Πολύ χρήσιμες, επίσης, και οι συμβουλές που δίνεις!

Να είσαι καλά φίλε...

ΕΥΗ ΚΟΥΚ είπε...

Που να βρούμε εμεις τώρα ψαρά και να έχει και γαρίδες που κουνιούνται μου λες; Αντε να δούμε πως θα καταφέρουμε να συγκρατηθούμε με όλα αυτά.... Φέρε και κατα δω κανένα μπολάκι να σου πούμε "γεια στα χέρια σου". Καλή συνέχεια.... :)

Ανώνυμος είπε...

Μιαμ μιαμ, τρέχουν τα σάλια μου...
Έχω κι αδυναμία στις γαρίδες και με ξεσηκώνεις!!!