Σάββατο, 27 Ιουνίου 2009

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ "ΜΑΝΤΗΛΑΚΙΑ"

Ξεκίνημα ανορθόδοξα, με το αποτέλεσμα πρώτα. Αν αρέσει το αποτέλεσμα τότε μπορούμε να προχωρήσουμε και στα υπόλοιπα


Σήμερα το πρωί,σερφάροντας σε μπλογκ e-φίλων, είδα στο
μπλογκ " Η Εύη μαγειρΕύη" την συνταγή για τις
"ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΤΥΡΟΠΙΤΕΣ".
Το σχήμα τους με θύμισε τα "Μακεδονικά μαντηλάκια" που
έπερνα πέρσι στη Λάρισα, καθημερινά.
"Πείραξα" λιγάκι την συνταγή της Εύης και προέκυψε
το παρακάτω κατασκεύασμα:

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ ΜΑΝΤΗΛΑΚΙΑ
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
1 1/2 φλυτζ.τσαγ. Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του απλό
1 φλυτζ.τσαγ. Φαρίνα ολικής αλέσεως
2 κουτ.τσαγ. μπέϊκιν πάουντερ
1/2 φλ.τσαγ. Ελαιόλαδο Έξτρα παρθένο
250 γραμ. Γιαούρτι στραγγιστό 2%
1 κουτ.γλυκ. Αλάτι
Πιπέρι όσο θέλουμε
2+ κουταλ.σουπ. Νερό κρύο
2 κουτ.σουπ. Ξύδι άσπρο
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
450-500 γραμ. Φέτα ή Γιδοτύρι τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
1 Αυγό ολόκληρο και 1 μόνο το ασπράδι
Λίγο Γάλα
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
Τον κρόκο του αυγού που του πήραμε το ασπράδι
Λίγο Γάλα για την διάλυση του
Σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Όλα τα υλικά για το φύλλο στο μπωλ του μίξερ και κτυπάμε
καλά, μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπώλ.
Την βάζουμε σε πιάτο, καλύπτουμε με μεμβράνη και την
αφήνουμε στο ψυγείο για μια ώρα (Φωτό)

Ενδιάμεσα βγάζουμε βόλτα τα σκυλιά μας.
Στην επιστροφή ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης, προσθέτοντας λίγο-λίγο γάλα,μέχρι να πλησιάσει τον πηχτό χυλό (Φωτό)

Ξαναζυμώνουμε την ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια με αλευρωμένα χέρια, την κάνουμε ρολό και την κόβουμε σε 8-10 κομμάτια.
Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε φύλλο με τον πλάστη, κάπως τετραγωνισμένο και βάζουμε μια κουταλιά σούπας γέμιση στο κέντρο. Διπλώνουμε το "μαντηλάκι" μας σε τετράγωνο και τα βάζουμε στη λαδόκολλα που απλώσαμε στο ταψί, με την ένωση προς τα κάτω.
Η Κα Εύη το περιγράφει πολύ καλά στο http://koukfamily-cook.blogspot.com/2009/06/blog-post_26.html .
(Φωτό)
Αλείφουμε με το μίγμα κρόκος-γάλα και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
(Στην Λάρισα είχε χοντροτριμμένο κεφαλοτύρι)
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 οC με αντιστάσεις ή 160 οC αν έχουμε αντιστάσεις + αέρα, μέχρι να ροδίσουν (30-40')
Αυτό είναι το αποτέλεσμα.

Posted by Picasa

11 σχόλια:

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η διαφορά τεμαχίων ανάμεσα στην πρώτη φωτό και στο ταψι, οφείλεται στην αστραπιαία κατανάλωση.

Δέσποινα Πατεράκη είπε...

φαίνονται πεντανόστιμα πάντως!!!δέχεσαι παραγγελίες???

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

Η περιορισμένη παραγωγή σημαίνει και ύψιστες τιμές.
Πάντως για μια δωρεάν δοκιμή,πολύ ευχαρίστως....

Δέσποινα Πατεράκη είπε...

ψήνομαι!!!

Τζίνα είπε...

Mου άνοιξε η όρεξη τώρα..

zoyzoy είπε...

Να τα βλέπουμε και να τα τρώμε είναι χάρμα για να τα κάνουμε απαιτούν ώρα και χάσιμο χρόνου!Πως τα προλαβαίνεις μου λές??

loulou είπε...

Καλα εισαι το κατι αλλο μου φαινεται!!! Και κανουμε και διαιτα το κερατο μου....Πω πωωω!!

ΚΑΛΗ ΣΟΥ ΜΕΡΑ.

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ zoyzoy : Χάσιμο χρόνου δεν είναι,προκειμένου να τρώμε τα ετοιματζίδικα, που δεν ξέρουμε με τι υλικά είναι φτιαγμένα και τι λίπη έχουν μέσα.
Για το πως προλαβαίνω, να πω το πιο πρόσφατο,χθεσινό, παράδειγμα:
Γύρισα σουρωμένος από την Αριδαία στι 6 μμ. Κοιμήθηκα μια ώρα.Καφέ,χαβαλέ μέχρι τις 7.30, κάνω την ζύμη,στο ψυγείο, βόλτα με τα σκυλιά μέχρι τις 9. Τότε άρχισα και στις 9.30 ήταν στο φούρνο. Στις 11 ήταν ήδη ποσταρισμένο.
Σωστή διαχείρηση χρόνου.
Καλό μεσημέρι...

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ loulou : Όπως λένε και οι γιατροί για τα φάρμακα, έτσι και η δίαιτα πρέπει να γίνεται ΠΡΟ KAI META το φαγητό!!! ΧΑΧΑ!
Κι εγώ κάνω δίαιτα. Το μεγάλο μυστικό κρύβεται στις ποσότητες. Τρως απ'όλα αλλά λίγο και "μεσογειακά".
Αν δεις την συνταγή της Εύης, έχει και βούτυρο. Η δικιά μου δεν έχει.Αντικαταστάθηκε με λίγο ελαιόλαδο παραπάνω. Κάποια στιγμή θα γράψω μερικά τρύκ που έκανε η μητέρα μου,αφού μάλωνε με την γιαγιά μου.
Καλό μεσημέρι να έχεις.....

EYH είπε...

Λοιπόν η κα Εύη(χαχαχα), μετά απο λίγη ξεκούραση, μόλις τώρα είδε τα μαντηλάκια σου!!!! Τέλεια τα εφτιαξες. ;) Θα δοκιμάσω και εγώ την πειραγμένη τους έκδοση, όσον αφορά το αλεύρι ολικής. Τώρα σε σχέση με τη μαργαρίνη, είναι πολυ μικρή η ποσότητα που περιέχουν.....εξάλλου μην ξεχνάμε είναι κουρού ζύμη, που για να γίνεται τριφτή χρειάζεται βούτυρο, συνήθως 250 γραμ.
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, ότι η σωστή δίαιτα κρύβεται στις ποσότητες και όχι στη στέρηση.......

Betty's Cuisine είπε...

ωωω...φαίνονται θαύμα!
αυτά είναι και με σπιτική ζύμη, δεν το συζητώ, ανάρπαστα θα έγιναν!
γειά στα χέρια σου...