Πέμπτη, 4 Ιουνίου 2009

ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΕΥΚΟΛΗ ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ!!


Η πατατοσαλάτα είναι κάτι κοινό, που το βρίσκει κανείς σε άπειρες παραλλαγές, παντού.
Μια πολύ δημοφιλής έκδοση είναι αυτή με μαγιονέζα.
Η κατασκευή όμως της μαγιονέζας, κάτω από τον φόβο ότι θα κόψει, είναι ένα φρένο.
Το πιό εύκολο είναι να χρησιμοποιήσουμε έτοιμη, άσπρη-άσπρη με όλα αυτά τα συντηρητικά και τα ύποπτα υλικά.
Προτιμώ όμως την σπιτική, με μια εύκολη συνταγή, δοκιμασμένη για πολλά χρόνια και με απόλυτη επιτυχία ΠΑΝΤΑ!!
Γι'αυτό παρακάτω γράφω πρώτα την μαγιονέζα και όταν κάνουμε αυτήν, όλα τα άλλα είναι απλά:

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΚΟΛΗ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ
(στις παρενθέσεις είναι τα υλικά που χρησιμοποιώ)

2 κροκκάδια αυγών φρέσκων κατα προτίμηση
1 κουτ.τσαγ. χυμός λεμονιού
2 κουτ.σούπας ξύδι (άσπρο από άσπρο κρασί, γιατί ο καημός μου είναι να γίνει όσο πιο άσπρη γίνεται, χωρίς να τόχω καταφέρει)
1/2 κουτ.τσαγ. κοφτό μουστάρδα σε σκόνη
1 κουτ.τσαγ. κοφτό αλάτι
Λίγο πιπέρι (άσπρο)
1 φλυτζ.τσαγ. ελαιόλαδο (Άλτις έξτρα παρθένο ελαφρύ)
1 κουτ.σουπ. φυτίνη ή ελαιόλαδο (Μινέρβα Μπένεκολ για μαγείρεμα)
4 κουτ.σουπ. κοφτές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλυτζ.τσαγ. νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ρίχνουμε σε ένα μπωλ τα κροκκάδια, τον χυμό λεμονιού, το ξύδι, την μουστάρδα, το αλάτι, το πιπέρι και το λάδι. Τα αφήνουμε όπως είναι, χωρίς να τα ανακατέψουμε.
Λυώνουμε την "φυτίνη" σε μικρό κατσαρολάκι και ρίχνουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε ζωηρά για μερικά λεπτά και προσθέτουμε το νερό.
Βράζουμε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς με τους αυγοδάρτες του μίξερ χειρός μέχρι που να αρχίσει να πήζει.
Το ρίχνουμε, ζεστό όπως είναι, επάνω στα αυγά και τα άλλα υλικά που είναι στο μπωλ και κτυπάμε γρήγορα πάλι με το μίξερ.
Συνεχίζουμε το κτύπημα μέχρι που να πήξει η μαγιονέζα και να γίνει λεία.
Το μιξεράκι είναι το κλειδί για την επιτυχία.
Αυτες οι ποσότητες βγάζουν σχεδόν όσο ένα μεγάλο βάζο της γνωστής ετοιματζίδικης hel......ans.

Μετά από όλα αυτά μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε.

Για να γίνει πατατοσαλάτα, βράζω στον ατμό 4-5 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κυβάκια.
Ανακατεύουμε απαλά με την μαγιονέζα και, αν θέλουμε το κάτι άλλο, προσθέτουμε μουστάρδα DIJON, κάπαρη, αγγουράκι τουρσί ψιλοκομμενο, μαϊντανό ψιλοκομμένο και ότι άλλο νομίζουμε (ακόμη και κρεμμύδι ψιλοκομμένο).
Έτσι δίνουμε την προσωπική μας νότα!

Στην σημερινή πρόσθεσα και 2 κουταλιές κέτσαπ, έτσι για να πάρει λίγο χρώμα.

( Την συνταγή της μαγιονέζας την έστειλα στο forum του www.hungry.gr ( ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του), στις 5 Δεκεμβρίου 2008. Φυσικά δεν δημοσιεύθηκε στο site λόγω της παρατεταμένης νιρβάνας του διαχειριστού, μέχρι που τα έφτυσε!!! )
Posted by Picasa

9 σχόλια:

VichyR είπε...

Καλησπέρα σε όλους.
Να αρχίσω από το τέλος.
Παρακολουθούσα πριν χρόνια αυτό το φόρουμ, μέχρι που μαζεύτηκε κάθε καρυδιάς καρύδι και διάφορες ντεμέκ/μαγείρισες και το παράτησα.
Γιαυτό δεν είδα δικές σου αναρτήσεις.
Νομίζω ότι με αυτή την σίγουρη, όπως λες, μαγιονέζα, δίνεις λύση σε
ένα χρόνιο πρόβλημα μου.
Εγώ θα την κάνω για ψάρι με κάμποσα
από τα "ξυνά".
Θα γράψω αποτελέσματα μόλις την κάνω.

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

Καλησπέρα Βίκυ,
Για το "ντεμέκ" δεν συμφωνώ. Είναι/ήταν σοβαρές κυρίες με κοινό ενδιαφέρον στη μαγειρική. Κακώς οι παλιοί τα παρατήσατε. Εγώ ήμουν νέος, 2-3 μήνες μόνο και "είδα" αρκετά πράγματα.
Τι ψάρι θα χρησιμοποιήσεις;
Με λίγο ψαχτήρι θα μπορούσες να βρεις πολύ καλές συνταγές. Όλες όμως μπορεί να "κόψουν".
Αυτή δεν έκοψε ποτέ με το μιξεράκι,όχι με το χέρι.
Καλή επιτυχία!!!!!!!!

korinoskilo είπε...

τι θελω και μπαινω τετοια ωρα εδω?
αφου ξερω οτι θα με πιασει λιγουρα...
αχχχ αχ αχ!!!

μιαμ φαινετε παντως....

εμεις παλι την κανουμε χωρις μαγιο.. αλλα με κανα δυο κουταλιες μουσταρδα και μπολικο λεμονι ...πικλες .. και πρεπει να κατσει μια νυχτα στο ψυγειο

μιαμ......
φευγω μην τρεξουν τα σαλιαμ κατα δω:Ρρρρ


καλο βραδυ :)

VickyR είπε...

Μπράβο!!
Τώρα που πέτυχα σωστή κατασκευή και, απ'ότι φαίνεται,αρκετά υγειινή, θα την κάνω συχνά, για πολλά φαγητά που "φρενάριζα" όπως είπες.
Σήμερα βρήκα μόνο φρέσκα κεφαλόπουλα και, αφού τα έβρασα για σούπα,τα ξεψάχνισα και τα κάλυψα με την μαγιονέζα. Τέλεια!!!
Καλό βράδυ.

VickyR είπε...

Sorry λάθος.
Μπακαλιάρους ήθελα να πω.
Άκου εκεί κεφαλόπουλα. Πως μούρθε;
ποτέ μου δεν έχω φαει τέτοια.

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@Βικυ....Αν δεν διόρθωνες το ψάρι, θα έλεγα ότι μας δουλεύεις.'Αψογος ο μπακαλιάρος.

@korinoskilo....Η πρόθεση μου δεν είναι να σε πιάνει λιγούρα. Και μεις κάνουμε πατατοσαλάτα όπως λες. Αυτή την έγραψα μόνο και μόνο για την μαγιονέζα.

Ανώνυμος είπε...

Να πώ στην VichyR.ότι είμαστε ντεμέκ μαγείρισες όταν δεν ξέρουμε να φτιάχνουμε βασικές συνταγές όπως αυγολέμονο ή μαγιονέζα και μας κόβει. Και φυσικά ενθουσιαζόμαστε με ντεμέκ λύσεις όπως κόρν φλάουερ στην μαγιονέζα. Ας μάθει λοιπόν να την φτιάχνει σωστά ή ίδια και μετά να κάνει κριτική σε άλλους. Όσο για το κάθε καρυδιάς καρύδι...εεε τι να πώ, καθένας εκφράζεται ανάλογα με το επίπεδό του.
Αρκετά έχουμε ακούσει, παλιοί και νέοι χανγκρίτες, άς τελειώσει πια αυτή η ιστορία.
Σταύρε καλή επιτυχία στη νέα σου προσπάθεια!
Γιάννα

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Ανώνυμη : Δεν μπορούσα να μην αναφέρω το φόρουμ και ας μην υπάρχει πια.
Όλες οι κρίσεις είναι σεβαστές και πρέπει να αντιμετωπίζονται με κατανόηση.
Γιάννα, ευχαριστώ για τις ευχές. Δυστυχώς ακόμη δεν είναι στο επίπεδο που θέλω και ίσως να μη φθάσει ποτέ.

Ανώνυμος είπε...

Τέλεια η πατατοσαλατα αυτή ......σίγουρα θα την δοκιμάσω!