Αν νόμιζες ότι θα γλύτωνες από μένα τόσο εύκολα, έκανες λάθος!!!
Εδώ είμαι ξανά, με μια παλιά παραδοσιακή συνταγή, στην καινούργια της εκτέλεση.
Σιφνέϊκη Ρεβυθάδα, στη γάστρα και όχι στο "τσικάλι"
Με την πρώτη κουταλιά ακούω "μμμμμμμμμμ.....γλύκισμα".
Με τις επόμενες άκουσα και άλλα, που δεν τα θυμάμαι!
Η κουβέντα για την original Σιφνέϊκη Ρεβυθάδα, που την ξεκίνησα χθες το πρωί και την τελείωσα σήμερα, πριν το μεσημέρι.
Τα ρεβύθια φερμένα από Λάρισα, πριν τρία χρόνια (Μαρ'08).
Αλλά, αυτή τη φορά, ακολούθησα οδηγία της "Γαστεροπλήξ" και τα μούσκεψα 24 ώρες περίπου, με μια φούχτα αλάτι.
Τα ξέπλυνα πολύ καλά και χρησιμοποίησα την καινούργια γάστρα.
Σε 5 ώρες με θερμοκρασία φούρνου στους 120 οC, ήταν έτοιμα.
Παρακάτω μεταφέρω την ανάρτηση του ΙΟΥΝ'09
Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2009
ΡΕΒΥΘΑΔΑ ΣΙΦΝΕΪΚΗ.........
.........Το αγαπημένο φαγητό (;) της μητέρας μου, που δεν το δοκίμασα ποτέ. Για μένα ήταν πάντα "μπλιαχ"!!!
Και ήταν πολύ "δημοφιλές", γιατί κάθε φορά που το
έκανε, φεύγαν τα ταπεράκια σύννεφο, στις φιλενάδες
της. Εμένα, όταν πια είχα μεγαλώσει, με ειδοποιούσε
από το πρωί και έτρωγα "έξω". Μικρότερος έτρωγα
και καμιά σφαλιάρα, μετά την προσγείωση του πιάτου
μου στην συκιά της αυλής!!
Αυτή είναι η γάστρα που χρησιποιούσε, αντί για το
πήλινο "τσικάλι" που έγραφε ο Τσελεμεντές της.
Είχαμε και καλές σχέσεις με τον φούρνο της περιοχής
και το πήγαινε σφραγισμένο, για να το πάρει το άλλο
μεσημέρι.
Αυτό έγινε πέρυσι, γιαυτό και δεν έχω φωτό.
Ρεβυθάδα Σιφνέϊκη
ΥΛΙΚΑ
500 γραμμ. Ρεβύθια
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 φλυτζ.τσαγ. ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι
2 κουτ.σουπ. αλεύρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μουλιάζουμε τα ρεβύθια από βραδύς σε μπόλικο νερο.
Την επομένη μέρα τα τρίβουμε ανάμεσα σε δύο πετσέτες για να ξεφλουδιστούν. Αυτό το αποφεύγουμε αν πάρουμε ξφλουδισμένα.
Τα στραγγίζουμε και τα τοποθετούμε στο τσικάλι, αν έχουμε, ή στην γάστρα που σίγουρα θα υπάρχει.
Ρίχνουμε τα κρεμμύδια, το λάδι, το αλατοπίπερο και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το αλεύρι. Ρίχνουμε νερό ¨μαλακό" (σιγα να μη βρούμε βρόχινο) εμφιαλωμεένο μέχρι να τα σκεπάσει και 2-3 εκατοστά παραπάνω.
Με λίγο αλεύρι και νερό φτιάχνουμε λίγο ζυμάρι και σφραγίζουμε το καπάκι της γάστρας.
Μετά, αν δεν έχουμε τα μέσα στον "ξυλόφουρνο" της γειτονιάς, τα βάζουμε στον φούρνο της κουζίνας μας, στους 80 οC για 8-12 ώρες.
Αν παρ'όλη αυτή την μπελαλίδικη προετοιμασία, εξακολουθούν να παραμένουν σκληρά σαν στραγάλια, τα βάζουμε στο μπλέντερ και τα κάνουμε πουρέ ή βάζουμε πολυ νερό στον πουρέ και τα κάνουμε σούπα.
Έτσι γίνεται το "κορώνα κερδίζω,γράμματα χάνεις".
ΥΓ: Η γιαγιά μου η Δήμητρα έβαζε και πιπεριές και τομάτες, αλλά αυτή δεν είναι η γνήσια Σιφνέϊκη....
Το μεσημέρι έκανα την τρίτη ταραμοσαλάτα της σαιζόν, αλλά και μια ΡΕΓΓΟΣΑΛΑΤΑ, εκμεταλλευόμενος το χαβιάρι από τις δύο καπνιστές ρέγγες που πήρα για να ψήσω, άλλη μέρα.
Ο τρόπος είναι ίδιος με τον ταραμά, μόνο που θέλει περισσότερο λάδι, για να σπάσει η αλμύρα,
Up date: Σήμερα είδα ΙΔΙΑ ρεγγοσαλάτα στο φιλικό blog "Armenaki" (κλικ ΕΔΩ)
Up date: Σήμερα είδα ΙΔΙΑ ρεγγοσαλάτα στο φιλικό blog "Armenaki" (κλικ ΕΔΩ)
Την ψύχα από το φρεσκοψημμένο ψωμί την έβαλα στις αλοιφές (δεν είχα μπαγιάτικο) και έτσι οι βουτιές έγιναν με τις κόρες.
Αν όλα αυτά είναι Νηστεία......... τότε εγώ είμαι τούρκος!!!
27 σχόλια:
Καλώς επέστρεψες!
κι ας μη μας λες πού ήσουν!
Η ρεβυθάδα, μπελάς!
θα τα πούμε πάλι,
Υιώτα
αστοριανή
ΝΥ
ΚΑΛΩΣ ΤΟΝ....ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ..ΓΕΜΙΣΑΝ ΕΣΤΩ Κ ΛΙΓΟ ΟΙ ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ ..ΤΟ Σ/Κ ΕΙΧΕ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΚΑΙΡΟ Κ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΗΚΕΣ ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΜΑΣ...........ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΘΩ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΤΡΩΩ ΤΕΤΟΙΑ ΦΑΓΗΤΑ(ΚΑΚΩΣ ΜΟΥ ΛΕΝΕ).....ΠΕΡΑΣΑ ΝΑ ΠΩ ΜΙΑ ΚΑΛΗΜΕΡΑ .....ΕΝΑ WELKOME ..ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΗΣΩ ΑΥΤΟ..http://www.youtube.com/watch?v=73FmIHlmJYY..ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ..............KEEP SMILING!!!!!!
@ Αστοριανή:
Εδώ ήμουν, βιδωμένος στη Θεσσαλονίκη.
Για την ρεβυθάδα; Καθόλου μπελάς
1' να πλύνεις τα ρεβύθια και να τα βάλες στο αλατόνερο.
Κάνεις τις δουλειές σου.
Την άλλη μέρα, 1-2' να τα ξεπλύνεις και να τα βάλεις με τα αλλα υλικά και το νερό στη γάστρα.
Ανάβεις τον φούρνο στους 100 και φεύγεις για τις δουλειές σου.
Γυρίζεις σε 8 ώρες και τρώς.
Σύνολο 3' (τρία λεπτά). Που είναι ο μπελάς;
Εγώ έβαλα μεγαλύτερη θερμοκρασία και έγιναν σε 5 ώρες.
Καλήμέρα από την Θεσσαλονίκη και καλό ξημέρωμα στη ΝΥ
________________
@ LENA:
Αυτό ακριβώς το κομμάτι χρησιμοποίησα σαν το "σιχτίρ κομμάτι", για να πω στα παιδιά, τους φίλους του ανηψιού μου, ότι το πάρτυ τελείωσε και φάνηκαν οι πρώτες ακτίνες του ήλιου πίσω από τον Άθω (του έκαν τον DJ).
Ε υ χ α ρ ι σ τ ώ
Καλή σου μέρα!!
__________________
Καλή σου μέρα!!
Χαρά μάς έδωσες με την επιστροφή σου.
(Να σου πω με την ευκαιρία εγώ τα ρεβύθια τα βάζω από βραδύς στο νερό, 10-12 ώρες περίπου, μετά τα στραγγίζω από το νερό και τα αφήνω μισή με μία ώρα περίπου πασπαλισμένα με λίγη σόδα-σκόνη.
Σε απλή κατσαρόλα μέσα σε μία το πολύ ώρα λιώνουν)
και πάλι καλή σου μέρα και να ξέρεις με εντυπωσίασε η ρεγγοσαλάτα.
@ Μαριάνθη:
Οι χρόνοι εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα ρεβύθια.
Αυτά τα είχα φέρει από Λάρισα και, ακόμη και πριν τρία χρόνια, ήταν πέτρες. Στραγάλια σκέτα.
Σόδα δεν δοκίμασα ποτέ, αλλά το αλάτι είναι πιο απλή χημική ένωση από την σόδα (διττανθρακικό νάτριο).
Τις ρέγγες από πάντα τις ζητούσα "αρσενικές" και σε κάθε κουτί υπάρχουν 3-4. Στον Κοσμά έψαξε ο νεαρός το κουτί και δεν βρήκε. Πηρα λοιπόν "θηλυκές" και για να μη πετάξω το χαβιάρι, μου ήρθε στο νου αυτή η "αλοιφή" που είχα φάει παλιότερα στην Καβάλα.
Και έγινε. Μαζί με τον ταραμά, θα έχουμε μεζέ για να βγάλουμε και το καλοκαίρι, που λέει ο λόγος!!!
Καλή σου μέρα!
_______________
ΚΑΛΩΣ ΤΟΝ ....ΑΝ ΚΑΙ ΕΧΩ ΜΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ...ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΦΥΓΕΣ ΠΟΤΕ...ΕΤΣΙ ΜΠΡΑΒΟ...ΓΙΑΤΙ ΧΩΡΙΣ ΔΥΣΠΙΣΤΟ ΜΕ ΤΑ ΩΡΑΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΤΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ...
ΣΦΑΛΙΑΡΑ ΕΕΕΕΕΕ...ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΤΡΩΓΕΣ...ΕΙΔΕΣ ΤΙ ΕΧΑΝΕΣ!
ΥΠΕΡΟΧΗ ΡΕΒΥΘΑΔΑ...ΚΙΑ ΟΝΤΩΣ ΕΥΚΟΛΗ!
ΠΑΩ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΠΗΛΙΝΗ ΓΑΣΤΡΑ!
ΦΙΛΙ Χ 2
@ handmade+art] x2 :
Δεν είπα ποτέ ότι φεύγω!
Εδώ έμεινα και παρακολουθούσα λιγο, όσο πατάει η γάτα!
Από σφαλιάρες, άλλο τίποτα. Για όλα τα όσπρια. Φασόλια άρχισα να τρώω σαν φοιτητής, φακές πριν μερικά χρόνια και ρεβύθια πρόσφατα.
Να δω πότε θα πιάσω πάτο απ'το κατάντημα!!!!
Η γάστρα χρήσιμο εργαλείο.Τα πετάς μέσα και ξενοιάζεις...
Φανταστική η ρεβυθάδα σου!!!
Σταθερή αξία οι παραδοσιακές συνταγές!!! Εμένα μου αρέσουν πολύ τα ρεβυθάκια, σφαλιάρα έχει πέσει για τον τραχανά...χωρίς το επιθυμητό αποτέλεσμα!!! χαχαχα!!!
Καλημέρα!
Αν όλα αυτά είναι Νηστεία......... τότε εγώ είμαι τούρκος!!!
Χα!Χα! καλά το λες!
Φάτα όμως 50 μέρες και τα ξαναλέμε...χι χι
Καλημέρα!!πολύ χαίρομαι που σας ξαναβρίσκω κύριε!!! :-)
Άσε τι έπαθα με τη ρεβιθάδα
πριν λίγες μέρες!
είπα να τα ψήσω σε γάστρα μέσα στο τζάκι!
Δεν το είχα ξαναδοκιμάσει...τα βάζω λοιπόν από το βραδυ...τελικά η χύτρα με έσωσε τελευταία στιγμή!
Θα το ξαναπροσπαθήσω...στο φούρνο φυσικά!
@ Εφη:
Βλέπω και τα σημερινά παιδιά, μέσα από τον ανηψιό μου. Δεν τρώνε τέτοια φαγητά, όπως και εγώ μικρός.
Καλό μεσημέρι.
_______________
@ ElenaG:
Εμείς δεν έχουμε τζάκι για να ξέρω.
Στη χύτρα, παλιά, η προσπάθεια απέτυχε. Έμειναν σκληρά και τα πλάκωσα με το μπλέντερ-ράβδο και τα έκανα χυλό.
Εννοείται ότι εγώ δεν έφαγα...
Καλό μεσημέρι.
_______________
Με εβαλες σε μπελάδες!
Τα έχω δοκιμάσει στην Σίφνο και ηταν εκπληκτικά.
Μου έκανε εντύπωση οτι τους έδωσες το ίδιο χρώμα (φαντάζομαι και γεύση) με τα αυθεντικά.
Την Κυριακή ανάβω φούρνο και αν κάτι στραβώσει θα πάρω τη βοήθεια ...του τηλεφώνου.
Καλώς επέστρεψες Captain.
Μήπως δεν το ΄ξερα ότι θα γυρνούσες!!!
Στα ρεβίθια έχω αλλεργία!
Απ'τη Σίφνο έχω να θυμάμαι πολλά ώραια!
@ Thalassokrator:
Στη Σίφνο πέτυχα Σάββατο απόγευμα, στον φούρνο της Απολλωνίας.
Ήταν ΤΟ θέαμα! Μέχρι έξω τα "τσικάλια" με μονόγραμμα απ'έξω, για να μπουν στον φούρνο όλη νύχτα, μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής.
Στις Καμάρες παραγγείλαμε δύο μερίδες, που τις έφαγε η γυναίκα μου. Εγώ ψάρι.
Αν χρησιμοποιήσεις τον ξυλόφουρνο, να σφραγίσεις την γάστρα με ζυμάρι, για να μη μυρίσουν καπνίλα.
Άντε, με το καλό και...κάνε ανάρτηση, να δούμε και ΄μεις, πυ δεν έχουμε τα μπερεκέτια του ξυλόφουρνου!
Οτι θέλεις, στο κινητό, γιατί αύριο πάω Πόρτο Καρρά, να τους πάω τα φαρμάκια.
Καλό απόγευμα!
_______________
@ ....I'm a dreamer:
Κι εγώ έτσι έλεγα, μέχρι που μεγάλωσα. Παραμεγάλωσα θα μπορούσα να πω!
Είναι ωραία να δημιουργείς αναμνήσεις. Θα εχεις να θυμάσαι!
________________
Μου έκλεψες την ιδέα!
Σήμερα την είχα σε διαφορετική εκδοχή θα την δεις άλλη μέρα!:))
Καλώς ήρθες στη γειτονιά μας:))
Τα θαλασσινά μου:))
Καλώς τον!!!! Τώρα που ξεκίνησα να τρώω ρεβύθια θα δοκιμάσω και αυτή την εκδοχή!!!!!
Καλώς ξανάρθες!
Σιγά που θα ελειπες για πολύ!!!Χαίρομαι πάντως που επέστρεψες σύντομα!!!Η ρεβυθάδα απίθανη, μια φορά στις 15 την φτιάχνω,στο πήλινο τσουκάλι!!
Καλό απόγευμα!!
μμμ... μπελαλίδικο αλλά θα ήθελα να δοκιμάσω ~ δεν έχω φάει ποτέ μου τέτοια ρεβυθάδα, με τον κλασσικό τρόπο τα φτιάχνω πάντα, που χρόνος για τέτοια διαδικασία :(
... μα που ήσουν;;; :)
@ Zoyzoy:
Μετά από τον έλεγχο (καθυστερημένα) στα φιλικά blogs, είδα ότι έκανες "ρεγγοσαλάτα".
Πιστεύω να μην εννοείς αυτό κλοπή ιδέας. Αν ήταν θα έβαζα link (και γιατί να μη το κάνω τώρα; Πάω).
Τα ρεβύθια ανέλπιστα μαλακά και νόστιμα.
______________
@ Manousina:
Καλώς ήρθες στο club!!!
______________
@ Vita:
Καλώς σας βρήκα!!
______________
@ RIRI:
E, όχι και κάθε 15!!!
Υπερβολή!!
______________
@ Betty's Cuisine:
Για να δεις ότι δεν είναι μπελαλίδικο, πήγαινε πιο πανω, στην απάντηση προς "Αστοριανή".
Τα βάζεις, πας στη δουλειά σου, γυρίζεις, τρως!!!
_________________
δεν έχω φάει ποτέ αλλά οφείλω να ομολογήσω έχω ακούσει τα καλύτερα!!!
@ Pansofix:
Εγώ ήξερα πόσο δημοφιλής είναι! Έβλεπα μικρός τα ταπεράκια της μαμάς μου να φεύγουν σύννεφο.
Αργότερα έφερνε τάπερ η γυναίκα μου, που της το έδινε συνάδελφος στο Τελωνείο.
Στη Σίφνο, αρνήθηκα να δοκιμάσω, αλλά κάποτε έρχεται και η παρακμή!!!
Να'σαι καλά! Καλό βράδυ
_________________
καλώς τον, αυτό το τελευταίο το έχω νιώσει κι εγώ αυτές τις μέρες. Είπα να νηστέψω αλλά παρ΄όλο που δεν τρώω τίποτα απ'τα απαγορευμένα φτιάχνω κάτι νοστιμιές που αισθάνομαι ενοχές στο τέλος της κάθε μέρας. Λοιπόν η ρεβυθάδα σου πάει γιά δοκιμή δυστυχώς όχι σε ξυλόφουρνο. Εχω στα σκαριά και τους ρεβυθοκεφτέδες που ανακάλυψα ούτε θυμάμαι από που προχθές, με ρεβυθάλευρο. Αν την κάνω νόστιμη θ'ακούσεις νέα μου αν όχι θα το αποσιωπίσω. Παρασκευή αύριο γιά μας τους μη προνομιούχους!
Ακριβώς σαν τη νηστεία με κάτι καραβίδες να, με το συμπάθειο που λένε:)
Ευτυχώς η ανασυγκρότηση ήταν γρήγορη.
ρεβίθια! δυστυχώς μου τελείωσαν και δε βρίσκω τον παραγωγό που με προμηθεύει και ρεβίθια (γενικά όσπρια) δεν παίρνω από όπου να' ναι, αγαπημένο φαγάκι, εμένα τα παιδιά μου από μικρά τρώνε όλα τα όσπρια, με μόνη ιδιοτροπία τα ρεβίθια τα θέλουν λευκά οπότε στη γάστρα συνήθως τη σιφνέικη μέθοδο ακολουθώ!
@ Ginger:
Τώρα παίρνεις τον ρόλο γιατρού!
Τις επιτυχίες τις βλέπει η δημοσιότητα και τις αποτυχίες τις κρύβει το χώμα!!!
__________________
@ Thalassenia:
Από σήμερα αρχίζουν μικροαπουσίες, αλλά δεν θα τις αφήσω να φανούν!!!
__________________
@ ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ:
Δεν πρόσεξες που γράφω το κόλπο σου με το αλάτι!!
Νομίζω ότι με αυτόν τον τρόπο, το πόσο βραστερά είναι, πέφτει σε δεύτερη μοίρα!
__________________
xa ωραία ιδέα για αύριο!!!!
ευχαριστώ
καλημέρα σου!!!
είδες τι ώρα έγραψα το σχόλιο, πως να επισημάνω ότι είδα, με ένα μάτι!!!!!! κοιμισμένη έγραφα!
όταν μιλάει η γαστεροπλήξ να την ακούς, είδες που είχα δίκιο και επέμενα; τα όσπρια είναι η ειδικότητα της οικογένειας!!!
σε συγκεκριμμένους παραγωγούς δεν επιμένω τόσο για το πόσο βραστερά θα είναι τα όσπρια, αλλά για τη νοστιμιά τους
καλό Σ.Κ
Δημοσίευση σχολίου