Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2011

ΓΙΓΑΝΤΕΣ .... ΤΗΓΑΝΙΤΟΙ

Από την περιήγηση σε διάφορα φιλικά και μη blogs, "ψάρεψα" την παρακάτω συνταγή, με  ενδιαφέροντα τίτλο

ΜΕ ΚΙΤΡΙΝΟ ΧΡΩΜΑ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΟΥ ΕΠΙΛΟΓΕΣ-ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ  

Υ Λ Ι Κ Α

200 γρ. γίγαντες (Κινέζικοι! Όσοι επιπλέουν είναι επηρεασμένοι από την ελαφρότητα της Σκέψης του ΜΑΟ)
1 κούπα αλεύρι  έβαλα σχεδόν 2 ολικής
1 κουτάκι μπύρα
2 κουταλιές Ελαιόλαδο για το κουρκούτι
1 φλυτζανάκι του Ελληνικού καφέ τσίπουρο 
λίγο αλάτι
λάδι για τηγάνισμα
Για τη σάλτσα:
1 μικρή ντομάτα τριμμένη
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
1/2 κούπα ελαιόλαδο
λίγο κύμινο και λίγη πάπρικα καυτερή

Η παρακάτω φωτό είναι η "δανεικιά"
 


 Οι υπόλοιπες είναι από την σημερινή κατασκευή
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Πλένουμε (για να φύγει η Κινεζίλα) και Μουλιάζουμε (σε αλατισμένο νερό) αποβραδύς τους γίγαντες. Την άλλη μέρα τους βράζουμε σε μπόλικο αλατισμένο νερό μέχρι να γίνουν. Προσοχή να μη μας λιώσουν. 
Ετοιμάζουμε το κουρκούτι ανακατεύοντας το αλεύρι, με τη μπύρα μαζί με μια πρέζα αλάτι και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να βράσουν τα φασόλια. Μόλις γίνουν, τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Βάζουμε σε ένα τηγάνι λάδι για τηγάνισμα και το αφήνουμε να κάψει. Περνάμε τα φασόλια από το κουρκούτι και τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν. 
Για την σάλτσα: βάζουμε την ντομάτα με το κρεμμύδι και το σκόρδο στο μπλέντερ. Μετά μαζί με μία κούπα νερό και το ελαιόλαδό μας, τα βάζουμε στην κατσαρόλα. 
Σιγοβράζουμε για 20-25 λεπτά περίπου, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και κύμινο και αν χρειαστεί ρίχνουμε κι άλλο νερό. 
Μπορούμε να σερβίρουμε την σάλτσα χωριστά.
Προτίμησα μαζί, για να δώσει και λίγο χρώμα.






31 σχόλια:

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ είπε...

η κόρη μου τους έφαγε στη Λευκάδα και μου μετέφερε με ενθουσιασμό την εμπειρία της...
αν και δεν μου επιτρέπονται τα όσπρια προς το παρόν θα ονειρεύομαι τη γεύση τους, ή θα φάω με μπόλικη σαλάτα κι ας μου βγει και σε κακό!!!!
με σκανδαλίζεις!!

grEAT είπε...

εαν δεν ειχαμε φαει φασολια πριν 3 ημερες θα τα εφιαχνα αυριο κι'ολας.
ετσι ομως, θα τα φιαξω την επομενη εβδομαδα.
δηλαδη ειναι λευκαδιτικο το φαγητο;

Εφη είπε...

Τι είναι τούτο???? Δεν το έχω ξανακούσει ποτέ!
Στα υπόψη!!!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ:
Επειδή οπτικά τα έκανα για να θυμίζουν μπακαλιάρο, μόλις έκανα και μια σκορδαλιά (με καρύδι φυσικά), σαν συνοδευτικό.
___________

@ grEAT:
Εμένα πάντα κάτι με τραβάει στο Ιόνιο, λόγω καταγωγής παππού.
Αύριο θα τα δοκιμάσω και με σκορδαλιά (αν όχι τρο βράδυ)
___________

@ Εφη:
Αν και αποφεύγω τα τηγανιτά, έκανα πέτρα την καρδιά μου και τα έκανα, σε χαμηλή θερμοκρασία και με ελαιόλαδο έξτρα παρθένο.
Με 200 γραμ. φασόλια, βγήκαν 10 κουτάλες για 10 κροκέττες.
___________
___________

painter είπε...

Ε, αυτό το πιάτο, ομολογώ πως πρώτη φορά το βλέπω... Και η αλήθεια είναι πως ενθουσιάστικα!!!
Θα το φτιάξω οπωσδήποτε και μάλιστα πολύ σύντομα...

Καλό σου βράδυ

manousina είπε...

Τώρα που άρχισα να τρώω όσπρια τίποτα δεν με σταματάει....

Αμερικλάνος είπε...

Ε όχι. Μετά από πολύ - πάρα πολύ - καιρό κάποιος κατέφερε να με αφήσει άφωνο με ελληνική συνταγή. Θα τα κάνω λίαν συντόμως.

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Painter:
Για όλα τα πράγματα υπάρχει η πρώτ φορά.
Το συνιστώ και με σκορδαλιά!
____________

@ Manousina:
Οι ποσότητες είναι μικρές.
Ζήτημα κάθε κομμάτι να έχει 5-6 φασόλια!
____________

@ Αμερικλάνος:
Εμείς στο σπίτι μας πάντα κάναμε Ελληνικές (και Πολίτικες) συνταγές.
Αν ψάξεις στις "ετικέτες" θα βρεις πολλές, κυρίως Μεσογειακής διατροφής.
_____________

Thalassenia είπε...

Είσαι μακράν μπροστά σε όλα!!!

Στο τηγάνι κολλάω αλλά θα το προσπεράσω.

Καλό βράδυ από τα Νότια.

Αμερικλάνος είπε...

Τις έχω διαβάσει όλες, αλλά αυτή με εξέπληξε κιόλας γι'αυτό το λέω!

Nandia είπε...

Πολύ καλοί φαίνονται....!!!!τρελαίνομαι για γίγαντες σε όποια εκδοχή τους

ElenaG είπε...

Πρώτη φορα που μου είπαν για γίγαντες τηγανιτούς γέλασα γιατί το θεώρησα πως μου το επε για αστείο ένας παππούς που μου είπε ότι τα έφτιαχνε ο πατέρας του
στη ταβέρνα τους για μεζέ!!!
Ο παππούς 80 χρονών λογάριασε τώρα για ποτε τα έφτιαχναν στη ταβέρνα!!!τότε που ήταν φτώχεια!!
Μου είπε λοιπόν ότι τα παρουσίαζαν με διαφορες σάλτσες, ντομάτας, μαγιονέζα...γνώριζαν καλε τη μαγιονέζα από τότε;

zoyzoy είπε...

Πρώτη φορά το βλέπω και θα το ξεχάσω όπως το είδα.
Εξαφάνισέ το μην το δεί ο δικός μου και μου ζητάει γιατί το τηγάνι το απεχθάνομαι!

Γίγαντες γλυκό κουταλιού έχεις φάει?
Το είδα και αυτό και τρελάθηκα λέμε:))

Καλό μήνα με θαλασσινά βρόχινα!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Thalassenia:
Με μερικές απατεωνιές και το τηγάνι δεν είναι τόσο βλαβερό.
Πχ. Χαμηλή θερμοκρασία, αγνό ελαιόλαδο και όχι πολύ ροδοκόκκινα.
Μετά στράγγισμα σε καινούργιο κουζινόχαρτο για κάθε παρτίδα.
_______________

@ Αμερικλάνος:
Και εγώ θυμήθηκα που είδα σε κατάλογο στην Λευκάδα, αλλά τότε δεν είχα δώσει σημασία.
_______________

@ Nandia:
Για συνοδευτικό συνιστώ σκορδαλιά με καρύδι ή "αλειάδα" με πατάτα.
_______________

@ ElenaG:
Δεν το πιστεύω, μέρα που είναι!!
_______________

@ Zoyzoy:
Καλά, εσείς τα μικρά ψάρια, στις γάτες τα δίνετε;
Δεν τα τηγανίζετε;
Και μη γυρίσεις και με πεις ότι πιάνετε μόνο μεγάλα ψάρια, γιατί τώρα παιρνω το αερόπλαο κι'έρχομαι!
Σκέφτομαι όμως και έναν άλλο τρόπο, όχι τηγανιτά.
Θα δούμε. Για την ώρα προέχει η προετοιμασία της βάρκας.
____________________

VAD είπε...

Κάτι λειπει πάλι,δε συνοδεύτηκε με τσίπουρο;:)

Καλό μήνα....

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ VAD:
Καλό μήνα, φίλτατε!
Το τελεταίο φλυτζανάκι το έβαλα στο κουρκούτι και το άλλο από κούμαρα που περιμένω, δεν ήρθε ακόμη!
_______________

zoyzoy είπε...

Αυτό σου λέω ντε!
Τα δικά μας ψάρια τα περισσότερα γίνονται τηγανιτά,καλαμάρια,κεφτέδες αν αρχίσω τώρα να τηγανίζω και όσπρια ζήτω που καήκαμε:))

Φωτιά + Πάγος είπε...

Είναι πολύ καλή ιδέα η προσθήκη της σκορδαλιάς, δεν έχω δοκιμάσει ακόμη να φτιάξω με καρύδι, οπότε θα το επιχειρήσω. Χάρηκα ιδιαίτερα που σου άρεσε η συνταγή =)

The Dark Chef είπε...

Γειά σου Δύσπιστε, πολύ ωραία και μερακλίδικη η συνταγή σου. Νομίζω πως την έχω δει ή ακούσει (δεν είμαι και απόλυτα σίγουρη) από τον Μαμαλάκη.
Είμαι φαν των οσπρίων, για ένα μικρό και χορτοφαγικό μεζεδάκι θα πρέπει να είναι άψογοι οι τηγανιτοί αυτοί γίγαντες!
Καλό μήνα!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Zoyzoy:
Καλά λες!!
Περίμενε να τα δοκιμάσω αλλιώς και θα σε πω.
___________

@ Φωτιά + Πάγος :
Η γνήσια σκορδαλιά με καρύδι γίνεται.
Η άλλη με βρασμένη πατάτα ή σκέτη ψύχα ψωμιού λέγεται "αλειάδα" (από το Ιταλικό aglio, όπως λέει σε σχόλιο φίλη από Ιταλία)
Και το ποστ της σκορδαλιάς βρίσκεται ΕΔΩ.
_____________________

@ The Dark Chef :
Έχεις δίκιο! Έψαξα στο site του Μαμαλάκη και τα βρήκα.
Τα βουτάει στο κουρκούτι και τα τηγανίζει ένα-ένα.
Δεν μας λέει όμως σε πόσα χρόνια θα είναι έτοιμα!!
Εγώ έκανα το κουρκούτι πιο πηχτό από την συνταγή, τα έριξα όλα μέσα και έπαιρνα μια κουταλιά κάθε φορά.
Γιαυτό πήραν και το σχήμα του τηγανιτού μπακαλιάρου και μου κατέβηκε η ιδέα της σκορδαλιάς.

Αστοριανή είπε...

...na dokimaseis tous ths Xilh's!

Se 20' einai etoimoi...

YG.sou egrapsa prin (x8es) panw s' afto... ma den bghke!
Den peirazei!
Panta me agaph,
Yiwta
astoriani
NY

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Αστοριανή:
My Dear Yiwta, Your yesterday's comment went to the previous post and I have given my answer there.
You have confused me with these Greeklish, alternating with Greeks, sometimes.
I think that is better to communicate in English, directly!

ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΙΛΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ!!!

Panicos είπε...

Πρώτη φορα που μου είπαν για γίγαντες τηγανιτούς γέλασα γιατί το θεώρησα πως μου το επε για αστείο ένας παππούς που μου είπε ότι τα έφτιαχνε ο πατέρας του
στη ταβέρνα τους για μεζέ!!!
Ο παππούς 80 χρονών λογάριασε τώρα για ποτε τα έφτιαχναν στη ταβέρνα!!!τότε που ήταν φτώχεια!!
Μου είπε λοιπόν ότι τα παρουσίαζαν με διαφορες σάλτσες, ντομάτας, μαγιονέζα...γνώριζαν καλε τη μαγιονέζα από τότε;

Σήμερα 3 του μηνός...
Ελπίζω να με πιστέψεις!!!χι χι

Pansofix είπε...

πολύ σούπερ ιδέα...εννοείται πως θα την φτιάξω...και αφου είναι και επτανησιακής προέλευσης, ένας λόγος παραπάνω!!!

kiki είπε...

Αυτό κι αν είναι πρωτότυπο φαγητό!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Panicos:
Σαν κάπου πιο πάνω διάβασα τα ίδια!!
Ναι, είναι 3 του μηνός, αλλά εξακολουθώ να είμαι "δύσπιστος", όλο τον χρόνο!
Δύσπιστος, λέμε! Όχι άπιστος!!!
______________

@ Pansofix:
Από την Λευκάδα, λέει.
Κάπως ψηλότερα από τη Πατρίδα!!
______________

@ Kiki:
Σήμερα καταναλώθηκε το τελευταίο κομμάτι, μαζί με σκορδαλιά και "ψίχουλα" ρέγγας, μεζές για το ούζο (Το τσίπουρο δεν ήρθε ακόμη, αλλά θα το φυλάξω για τους γνωστούς λόγους!).
______________

ElenaG είπε...

Μα τι θέλει και αυτός και μπερδεύεται
μέσα στα πόδια μου...ο Panicos καλε!
Τώρα το πρόσεξα!:-)

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ ElenaG:
Αφού έκανε τον κόπο του copy/paste, σημαίνει ή ότι δεν έχει κάτι διαφορετικό να πει, ή ότι ήταν σε εκείνη την ταβέρνα!!!
_________________

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ ElenaG:
Να μη μας πιάνει Πανικός, ένας Panicos είναι!
(Λες να είναι ο περιφερειάρχης μας, ο Ψωμιάδης; Πανίκο τον λένε οι φίλοι του!!
________________

grEAT είπε...

λοιπον, εχθες, 4 ιουνιου, εκανα τηγανιτους γιγαντες. λιγο διαφορετικους απο τους δικους σου, αλλα τους εκανα.
τρελλο μεζεδακι. σοβαρα.
αν και χρειαζεται τεραστια υπομονη.
θα τους βαλω στο μπλογκ μια απο αυτες τις ημερες.

grEAT είπε...

εαν εχεις ορεξη δες τους στο μπλογκ μου!