Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2011

ΤΟ "ΨΑΡΙ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ" ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΑΣ !!!!!!!!!

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΤΗΓΑΝΗΤΟΣ ΜΕ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ (original)
Ο ταπεινός μπακαλιάρος, ή "φτωχογιάννης" για τους Έλληνες, ή "ψάρι του βουνού" για τους Βάσκους, μαγειρεύεται (λένε οι Πορτογάλλοι) με 1000τρόπους.
Εμείς στο Πατρικό μου τον κάμναμε πάντα τηγανητό (και καμιά φορά πλακί, που δεν έτρωγα).

Για φέτος  αγόρασα διπλή ποσότητα φιλέτο, για να μείνει. Τρώγεται το ίδιο καλά και σε επόμενες μέρες.

Άρχισα την προετοιμασία από χθες, αλλάζοντας το νερό ξαλμυρίσματος κάθε 4 ώρες.
Παράλληλα έκανα και ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ με ΚΑΡΥΔΙ , που την "έκρυψα" για σήμερα.

Το σημερινό αποτέλεσμα
Το περσυνό αποτέλεσμα


ΥΛΙΚΑ

Φιλέτο Μπακαλιάρου, κομμένο κομμάτια και ξαλμυρισμένο
Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο για το τηγάνισμα

ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ
3 φλ.τσαγ. Αλεύρι (έβαλα 2 φλ. κίτρινο και 1 φλ. Αυτοφούσκωτο ολικής)
2-3 κουταλιές λάδι
1 κουτάκι Μπύρα lager 330 ml
1 φλυτζανάκι του Ελληνικού καφέ τσίπουρο

Μισό φακελλάκι ξερή μαγιά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πρώτα φτιάχνουμε το κουρκούτι
Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπωλ του μίξερ και χτυπάμε μέχρι να γινουν παχύρευστος χυλός.
Τον αφήνουμε να σταθεί τουλάχιστον μια ώρα πριν την χρήση. Εγώ τον έβαλα και μισή ώρα στο ψυγείο. Όταν το κουρκούτι είναι κρύο, δεν ξεκολλάει στο τηγάνισμα. Αν είχε 1-2 αυγά δεν χρειάζεται.
Βάζουμε μπόλικο λάδι σε τηγάνι, να κάψει, αλλά να μην αρχίσει να καπνίζει.
Βουτάμε ένα- ένα κομμάτι στο κουρκούτι και το τηγανίζουμε 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά


Για να μη στάζουμε κουρκούτια σε όλη την κουζίνα, βουτάμε απ'την αρχή όλα τα κομμάτια και παίρνουμε με τσιμπίδα.
Αν τα κομμάτια μας είναι λεπτά και πρόκειται να ψηθούν γρήγορα, τότε στο κουρκούτι προσθέτουμε 1 κουταλάκι τσαγιού Ζάχαρη.
Έτσι ροδοκοκκινίζουν σε λιγότερο χρόνο και δεν παραψήνεται το ψάρι.
Να και το αποτέλεσμα, πριν το σερβίρισμα

Συνοδεύεται με λευκό ξηρό κρασί παγωμένο , και με βραστές ή ωμές σαλάτες.
Για φέτος ΜΕΛΙΣΑΝΘΗ  από το κτήμα PORTO-CARRAS και μαρούλι.

ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ, ΑΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΕΡΟΙ (γεροί λέω όχι γέροι!!!)
ΕΛΠΙΖΩ..........ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!!
Posted by Picasa

9 σχόλια:

Τhalassokrator είπε...

Σου γράφω απο το παλιο λιμάνι της Σκιάθου.
Πριν λίγο φιάξαμε μια καραβίδα (καρακούκο) 2,5 κιλά στον ατμό απο θάλασσα.
Αύριο πρωί πρωί πάω στον Μαυρίκη χαχαχα.
Καλό βράδυ Captain.

[handmade+art] x2 είπε...

Δεν περιμενα να δω "before and after" σε μαγειρικο μπλογκ RENOVATION μπακαλιαρου...χαχαχα...
Εκανες πολυυυ καλη δουλεια φετος!!!τα αποτελεσματα δειχνουν οτι ειναι πεντανοστιμο οτι εφτιαξες!!...η δε σκορδαλια με το καρυδι....πρεπει να ειναι το κατι αλλο!!!!!!!
Καλο Σκ και πολλα φιλιαΧ2

liakada είπε...

Δεν ξερω ποσο καλα ακολουθησα τις οδηγιες σου για τα φιλετακια του παραδοσιακου μπακαλιαρου αλλα η συνταγη σου εθαυμαστηκε χτες! Καλως εντοπια το στεκι σου εδω, Δυσπιστε!

VAD είπε...

Για άλλη μια φορά αποκαλυπτομαι!Κι όπως πολύ σωστά ανεφερες,ο μπακαλιάρος δεν ειναι μονο για την 25 Μαρτίου...
-Μας εχεις δειξει ποτέ "μπακαλιαράδικα" της Θεσσαλονίκης;

Καλό διήμερο...

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Thalassokrator:
Αποκλείεται να έχεις σύνδεση στον Μαυρίκη, αλλά όταν έρθεις στον λεγόμενο πολιτισμό, θα δεις το μήνυμα και με την πληροφορια ότι ο καρακούκος θεωρείται πολύ αφροδισιακό αστακοειδές.
Αλλά τότε θα είναι αργά!!
Καλά να περνάς και...έξω καρδιά!!
_____________

@ [handmade+art] x2 :
Η ανανέωση, σε μας τους γέρους, είναι απαραίτητη.
Και επειδή στον κύκλο του έτους τρώμε μερικές φορές τα ίδια, φροντίζω να βάζω και μικροδιαφορές, πολλές φορές για πειραματισμό.
_____________

@ Liakada:
Διαπλεκόμενοι είμαστε και από την εκπομπή της Νανάς (έχεις κανένα νέο;;)
___________

@ VAD:
Στα μπακαλιαράκια στο λιμάνι δεν ξαναπάω. Πρώτον γιατί δεν αλλάζουν λάδια κα δεύτερον γιατί δεν βάζουν φιλέτο και έχει κόκκαλα που με νευριάζουν.
Όσο μπορώ κρατάω τις παραδόσεις, εδώ στο σπίτι.
Καλό Σ/Κ
______________

grEAT είπε...

καθε φετος και καλυτερα! μπραβο. ομορφο το αποτελεσμα.

Ειρήνη είπε...

ωραια η συνταγη σου, μου αρεσει το κουρκουτι σου,φαινονται λαχταριστοι!

liakada είπε...

Και μας λειπει! Αδαισαν τα δραδια και απο τα τραγουδια και απο τις συζητησεις μας και τη χαλαρωση μεσα στο φιλικο κλιμα που με ενα ξεχωριστο τροπο δημιουργουσε...

liakada είπε...

αδειασαν*