Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011
ΡΥΖΟΤΟ ΜΕ ΑΡΑΚΑ
Σαν συνοδευτικό ή σαν πρώτο πιάτο είναι ιδανικό.
Ο χρόνος παρασκευής του δεν ξεπερνάει την μία ώρα και, αν παραλείψουμε το τυρί, γίνεται και Νηστίσιμο.
Το τελικό αποτέλεσμα, πρώτο όπως πάντα
Υ Λ Ι Κ Α (σαν γαρνιτούρα για 4 άτομα)
250 γραμ. Ρύζι (είχα Νυχάκι Θεσσαλονίκης. Το ιδανικό είναι το αρμπόριο, αλλά.....)
125 γραμ. Αρακά κατεψ. (Extra fine)
3 σκελίδες Σκόρδο ψιλοκομμένο ή στην πρέσσα
1 φλ.τσαγ. Κρασί άσπρο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1,5 λίτρ. Ζωμό Λαχανικών (είχα σπιτικό)
2 κουτ.σουπ. Μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουτ.σουπ. Άνιθο ψιλοκομμένο
3+2 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
Αλάτι, Πιπέρι, Παρμεζάνα (ή ότι άλλο τυρί έχουμε)
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε τον ζωμό, μέχρι λίγο πριν να βράσει.
Σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα ζεσταίνουμε τις 3 κουταλιές λάδι και σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, για μερικά λεπτά, μέχρι να γίνουν διάφανα.
Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε ζωηρά, μέχρι να λαδωθεί.
Σβύνουμε με το κρασί και περιμένουμε μέχρι να εξατμιστεί το οινόπνευμα.
Χαμηλώνουμε την φωτιά στο μέτριο και τώρα αρχίζει το παιχνίδι με τον ζωμό.
Ρίχνουμε με την μεγάλη κουτάλα της σούπας, μια κουταλιά κάθε φορά και ανακατώνουμε μέχρι να απορροφηθεί.
Αυτό γίνεται για 12-13 λεπτά. Υπολόγισα ότι χρειάζεται 10 κουτάλες.
Μαζί με την τελευταία κουταλιά, ρίχνουμε τον αρακά, τον μαϊντανό και τον άνηθο, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε και τις υπόλοιπες 2 κουταλιές λάδι.
Ανακατεύουμε στην φωτιά ακόμη για 3-4' και ρίχνουμε το τυρί .
Εμείς για τέτοιες δουλειές χρησιμοποιούμε ξερή μυζήθρα, ψιλοτριμμένη για μέσα και "φιλεταρισμένη" για από πάνω.
Στο δικό μου πιάτο έβαλα Νιβατό και έτριψα και πιπέρια.
Ο χαρακτηρισμός "νηστίσιμο" που δίνω, είναι αν παραλείψουμε το τυρί....
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
7 σχόλια:
ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!
ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΟ ΦΑΓΗΤΟ!!
Στο ριζότο λέμε ναι!!!!!!!
@ Georgiaxara:
Στο ρυζότο μπορείς να κάνεις άπειρους συνδυασμούς και πάντα είναι καλό!
_____________
@ Manousina:
Αν λέμε λέειιιιιιιιι!!!!!
_____________
Παρουσιάστηκε πάλι αυτή η ανεξήγητη ανωμαλία και χάθηκαν οι φωτό.
Τις ξαναανέβασα και αυτή τη φορά θα τις κρατήσει....μάλλον.
Θα δούμε!
_____________
Δεν νηστεύω!
Είμαι ασθενής!!
Αν κάνεις τον Κινέζο στη παραγγελιά-αντίδοτο,πάει με το ρυζότο!!
Τυχαίο;;
Θέλω Θεσσαλλλλλλλλλλονίκη :(
@ ....I'm a dreamer:
Κι εγώ νόμιζα ότι είσαι μόνο οδοιπόρος..........
Άντε, ρίξε μια στάση στο πέρασμα σου, κι ας είναι Μ.Εβδομάδα!!
_______________
Stavro mou,
to mageirepsa pro hmerwn... dixws to krasi k.l.p.
Tin alli fora, 8a to kanw sta dika sou metra...
Xairetismous,
Yiwta
astoriani
NY
Εκτός από καλομάγειρας είσαι και ωραίος φωτογράφος.
Οι αποτυπώσεις σου είναι επαγγελματικές.
Να δούμε πότε θα ασχοληθώ και μ΄αυτό.
Χαίρεταιιιιιι
Ωραίο και το φαγάκι!
Δημοσίευση σχολίου