Τρίτη, 22 Μαρτίου 2011

ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΟ ΚΕΪΚ ΙΝΔΟΚΑΡΥΔΟ


Αυτό το "αναντάν-μπαμπαντάν" οικογενειακό μας γλυκό ΔΕΝ είναι νηστίσιμο, όπως μπορείτε να δήτε και ΕΔΩ
Αλλά και για να δικαιολογήσω το παρατσούκλι "πειραχτήρι", έκανα μια δοκιμή, δηλ. να αφαιρέσω τα "κακά" υλικά.
Και πέτυχε......
Ο τρόπος είναι ίδιος, με νέα σύνθεση υλικών
ΚΕΪΚ ΙΝΔΟΚΑΡΥΔΟ, ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΟ, ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΜΟΥ (!)

ΥΛΙΚΑ για ταψάκι ή pyrex 30x40 εκατοστά
1 κρασοπότηρο χλιαρό νερό (ή χυμό πορτοκαλιού)
1 1/2 νεροπότηρο Αλεύρι (Φαρίνα κόκκινη που φουσκώνει μόνη της)
1 νεροπότηρο Ζάχαρη άσπρη
160 γρ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
160 γρ. Ινδοκάρυδο
2 κουταλάκια μπέϊκιν πάουντερ

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
1 1/2 νεροπότηρο Ζάχαρη
1 1/2 νεροπότηρο Νερό

ΓΙΑ ΚΑΛΥΨΗ (Προαιρετικά)
200 γρ. Κουβερτούρα
2 κουταλιές μαργαρίνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κτυπούμε το ελαιόλαδο με την ζάχαρη, να ασπρίσει, όσο γίνεται και να γίνει πολτός, ρίχνουμε το ινδοκάρυδο, μετά το αλεύρι και τελευταίο το χλιαρό νερό, μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει το μπέϊκιν.
Λαδώνουμε το ταψί, αδειάζουμε και στο φούρνο, στους 180 οC, για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να ξεκολλάει (δοκιμάζουμε στο κέντρο με οδοντογλυφίδα, να βγαίνει στεγνή).

Για το σιρόπι, βράζουμε το νερό με την ζάχαρη, επί 3 λεπτά και σιροπιάζουμε περιχύνοντας σιγά-σιγά.

Από πάνω πασπαλίζουμε με ινδοκάρυδο, αν θέλουμε.
Επειδή αυτό το σιροπιαστό είναι δημοφιλέστατο σε πολλά σπίτια (Πατρικά και μετέπειτα), αν δεν πετύχαινε η συνταγή, πάλι θα την έγραφα, για να αποτρέψω κάποιον επόμενο να αποτύχει.
Είδα όμως ότι δεν είχε διαφορά από το "γνήσιο" .
Ίσως λίγο στο χρώμα (πιό ανοικτόχρωμο), αλλά και παλιότερα δεν έβαζα τα 4 αυγά που έλεγε η original. Έβαζα 2...

6 σχόλια:

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

Δεν το συζητώ.. αναμπαμ παπανταμ ...
Για τα λιγότερα αυγά να συμφωνήσω..για τους γνωστούς λόγους!
Καλή μας όρεξη!

Λίλα είπε...

Μπήκε από τώρα στο μενού της
15στης! Τόσες μέρες αντέχουν σύζυγος και γιος να νηστέψουν!!!
Καλημέρα!

Ελπινίκη είπε...

Καλημερα.. ενδιαφερον το γλυκακι, δεν τρωει με τιποτα ο καλος μου ινδοκαρυδο, αλλα θα το κανω και θα το μοιρασω αλλου γιατι το ζηλεψα!

Μαριάνθη είπε...

Λοιπόν Σταύρο φάνηκες σήμερα πολύτιμος!!!Μου είχε περισσέψει αρκετή καρύδα από τις προηγούμενες μέρες που έφτιαξα μια τούρτα στα γενέθλια του γιου μου και πήρα να τη διακοσμήσω.Αναρωτιώμουν τι να την κάνω!!!Να η λύση!
Σε ευχαριστώ και σε χαιρετώ.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΑΝ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΠΕΡΝΑΩ ΚΑΠΩΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΑ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΗΣΥΧΑ Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ.
ΑΠΟ ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ Η ΚΑΡΥΔΑ!!!!!!ΝΙΑΜ ΝΙΑΜ.ΑΝΤΙΓΡΑΦΩ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ.

Vita είπε...

Μ΄αρέσουν τα κέικ με ιδοκάρυδο. Και το δικό μου έχει "κακά" υλικά οπότε βρίσκω πολύ ενδιαφέρον το νηστίσιμο