Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2011

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΑ ΜΕ ΜΑΚΑΡΟΝΑΚΙ "ΚΟΠΤΟΝ"

Το άριστο συνοδευτικό των ζυμαρικών, κατά γενική ομολογία, είναι η σάλτσα με κιμά (Μπολωνιέζ).
Επειδή όμως είναι περίοδος νηστείας, αντικαθιστώ τον κιμά με μανιτάρια σε φέτες.
Μπορώ να πω ότι ήταν καλύτερα σε γεύση και οπτικά
Υ Λ Ι Κ Α
500 γραμ. Ζυμαρικά (μακαρονάκι κοφτό)
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κουτί Κονκασέ (400 γραμ.)
3 σκελίδες σκόρδο
300 γραμ. Μανιτάρια σε φέτες
3 καρότα σε λουρίδες
2-3 κουταλιές Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1 νεροπότηρο Κρασί άσπρο
1/2 κουταλάκι ζάχαρη
Αλάτι - Πιπέρι
Μαϊντανό & Βασιλικό ψιλοκομμένα
 Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Σε κατσαρολάκι (ή βαθύ τηγάνι) ζεσταίνω το λάδι και σωτάρω το κρεμμύδι για 2-3'. Προσθέτω ένα φλυτζάνι νερό και τα καρότα. Τα αφήνω να βράσουν μέχρι να σωθούν τα υγρά.
Ρίχνω τα μανιτάρια, σβύνω με το κρασί και συνεχίζω τον βρασμό, πάλι μέχρι να σωθούν τα υγρά.
Βάζω στο multi το κονκασέ, τα σκόρδα, τη ζάχαρη και το αλατοπίπερο και τα πολτοποιώ. Ρίχνω τον πολτό στο κατσαρολάκι και βράζω 15' ή και λίγο περισσότερο, μέχρι η σάλτσα να αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα.
Σβύνω τη φωτιά και ρίχνω τον μαϊντανό και τον Βασιλικό.
Αν θέλουμε αντικαθιστούμε τα μυρωδικά αυτά με ρίγανη ή θυμάρι.
Στο ενδιάμεσο βράζουμε τα ζυμαρικά 2' λιγότερο από τον χρόνο που γράφει το πακέτο.
Αυτό σε περίπτωση που τα στραγγίζουμε, χωρίς να τα ξεβγάλουμε.
Αν θέλουμε να τα ξεβγάλουμε και να σταματήσουμε την θερμοκρασία, τότε τα αφήνουμε στον χρόνο που λέει το πακέτο.
Τρώγοντας ακούμε και τα σχετικά επιφωνήματα και το περίφημο πια "γεια στα χέρια σου".

16 σχόλια:

Nandia είπε...

Τι ήθελα και μπήκα στο μπλογκ σου τέτοια ώρα;είναι βράδυ και έχω κόψει το βραδυνό....καταλαβαίνεις τι έπαθα..ήτταααα

[handmade+art] x2 είπε...

ΣΟΥΠΕΡ ΦΑΓΑΚΙ...ΑΜΑ ΣΟΥ ΠΩ..ΟΤΙ ΑΝΟΙΞΑ ΤΟ ΝΤΟΥΛΑΠΙ ΚΑΙ ΕΙΔΑ ΕΝΑ ΣΑΚΟΥΛΑΚΙ ΜΕ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ...ΚΑΙ ΑΝΑΡΩΤΙΩΜΟΥΝ ΤΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΝΩ........ΕΠΕΣΕΣ ΔΙΑΝΑΑΑΑΑ!
ΚΑΛΟ ΝΟΣΤΙΜΟ ΒΡΑΔΥ!!!!!!
ΦΙΛΙ Χ 2

Thalassenia είπε...

Αν και χορτάτη μία λιγούρα την έπαθα η γυναίκα.

Είσαι μερακλής το έχουμε εμπεδώσει.

Αστοριανή είπε...

Stavro mou,
!!! ti einai to "konkase!!!"
-vlepeis, leipw xronia....-

an den mou to peis, kati tha leipei...

ki arese stin kori mas!

Oso gia to..."kopton" xaritwmeno!
Se filw, mazi kai tin Rania sou,
Yiwta
astoriani, NY

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Nandia:
Το blogοζάπινγκ βράδυ, βλάπτει σοβαρά την υγεία. Κι εγώ βρίσκομαι σε μειωμένες ποσότητες, γιατί κάθε χρόνο την Σαρακοστή έπαιρνα 2-3 κιλά.
Φέτος ακόμη πάω καλά....και βλέπουμε!!
___________

@ [handmade+art]x2:
Σωστή αξιοποίηση του στοκ, λέγεται αυτό.
Και αν αυξηθεί η ποσότητα των μανιταριών, είναι και κύριο πιάτο από μόνο του!
___________

@ Thalassenia:
Στιγμιαία έμπνευση (όπως λέμε στιγμαίο λάθος).
___________

@ Αστοριανή:
ΥΠΟΤΗΕΤΟ ΟΤΙ PREPEI NA GRAPSO ETSI, MIA KAI DEN EISAI STO MEROS SOY!
TO KONKASE EINAI NTOMATAKIA PSILOKOMMENA SE KONSERBA.
EPEIDH OMOS XRHSIMPOIO MULTI, MPORO NA PARO KAI OLOKLHRA.

Here is Thursday already, but your grandson doesn't know it yet, I suppose.

Many kisses for all of you!
_____________

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

Οτι καλύτερο για τους μη κρεατοφάγους!
Το "κοπτόν" αγαπημένο!
Καλημέρα!

Ginger είπε...

Καλή η ιδέα σου Σταύρε μου. Το βάζω στη λίστα να το μαγειρέψω το ΣΚ γιά την βδομάδα μου. Θ'αντικαταστήσω το ελαιόλαδο με κάτι πιό νιστίσιμο (ποτέ δεν κατάλαβα γιατί η ελιά είναι νιστίσιμη αλλά το λάδι όχι) και θα προσθέσω και κομμάτια κόκκινης πιπεριάς. Νάσαι καλά φιλαράκι μου.

Γιά κοίταξε εδώ μήπως σ'ενδιαφέρει γιά τα παιδιά σου>

http://free-to-eat.blogspot.com/2011/03/blog-post_22.html

Φιλιά

ElenaG είπε...

A! μπράβο τέλεια!!!
Ότι σκεφτόμουν τι θα φτιάξω για μεσημέρι
δυστυχώς μανιτάρια έχω μονο κονσέρβα
βρέχει...και που να τρέχω!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Γιαγιά Αντιγόνη:
Το καλύτερο δε λες τίποτα!
Επειδή όμως δεν θέλει και πολύ μάσημα, τρως μεγάλη ποσότητα.
Εδώ παίζει ρόλο η ισχυρή θέληση, που όμως δεν την εχω πάντα!!!
____________

@ Ginger:
Το κρεμμύδι βγάζει αρκετό νερό και συμπληρώνεις κι άλλο για να βράσουν τα καρότα (και οι πιπεριές που θέλεις).
Έτσι το λάδι είναι περιττό.
Κάνε το "αλάδωτο". Το ίδιο νόστιμο θα γίνει!!

Είδα στο link, αλλά ορισμένα από τα συστατικά τα έχω στα απαγορευμένα. Έχουμε και κάποιο παρελθόν, κακό.........
_____________

@ ElenaG:
Μια χαρά είναι και η κονσέρβα.
Δεν θέλουν και πολύ βράσιμο (έως καθόλου).
Βρέχει εκεί, ε;
Εδώ έχουμε μια λιακάδα, αλλά με ένα ασπρουλιάρη ήλιο, που μου μοιάζει ύποπτη για το απόγευμα!
________________

Asteri είπε...

Πολύ ωραίο φαγητό!!!
Τα λατρεύω τα μανιτάρια

cummulus είπε...

Τέλειο, συγχαρητήρια. Μας αρέσουν πολύ τα μακαρόνια με σάλτσες μανιτάρια.
(θέλω το προγραμματάκι με το οποίο έκανες τις φωτό να φαίνονται η μία πάνω στην άλλη. Ευχαριστώ εκ των προτέρων)

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Asteri:
Και μας μας αρέσουν και τόσα χρόνια στις πεζοπορείες μας στον Όλυμπο, βλέπω πολλά, αλλά φοβάμαι να τα πάρω.
Είναι και ένα-δύο είδη που τα ξέρω, αλλά...
__________

@ Cummulus:
Έστειλα link στο mail σου.
Πάντως, επειδή δεν είναι μυστικό, η επεξεργασία αυτή γίνεται με το Picasa 3.
___________

[handmade+art] x2 είπε...

ΚΑΤΙ ΕΙΠΕΣ ΓΙΑ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ....ΜΕ ΚΑΡΥΔΙ...ΜΟΥ ΜΥΡΙΣΕ...ΚΑΙ ΕΙΠΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΩΩΩΩΩ...ΝΩΡΙΣ ΕΕΕΕΕ?ΑΥΡΙΟ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΕΔΩ?ΧΙΧΙΧΙ
ΚΑΛΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ!

Αστοριανή είπε...

Σταύρο μου,
Χρόνια Πολλά.

...και να σκεφτεις, ότι αρχικά το "υποθέτω"
το διάβασα "υπόθετο!!!!!!!!!!!!!!"

ακόμη γελάω, με μένα βέβαια.

ευχαριστώ που με προσέχεις!
Υιώτα
αστοριανή
ΝΥ

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ [handmade+art] x2 :
Την έχω έτοιμη από χθες, όπως πάντα, μια μέρα πριν.
Αυτή τη φορά όμως, έβαλα τα σκόρδα στο τέλος, αφού έβγαλα μια σχετική ποσότητα για τους "Άσκορδους".
Όλους πρέπει να τους σκέφτομαι!
Καλά να περάσεις, όπου και αν πας!!!
______________

@ Αστοριανή:
Έγώ άλλα νέα περιμένω.
Εδώ είναι ήδη Παρασκευή!
Χρόνια Πολλά και του Χρόνου!
______________

Ginger είπε...

ΕΠΕΣΤΡΕΨΑ γιά να δηλώσω την νοστιμιά της συνταγής. Αυτή την βδομάδα είναι η μιά απ'τις δύο εκδοχές μου γιά γεύμα. Οπως παντα πεντανόστιμη. Μπράβο Σταύρε κι ευχαριστώ πάλι για την ιδέα.