Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

ΣΑΛΤΣΑ ΚΕΤΣΑΠ ΣΠΙΤΙΚΗ


Οι τομάτες που έμειναν ήταν περίπου ένα κιλό.
Μετά την αποφλοίωση και το ξεσπόριασμα έμειναν 800 γραμμάρια και επειδή φέτος δεν πήγα στο Λαγκαδά να πάρω πιο κατάλληλες τομάτες, είπα να τις κάνω "κέτσαπ".
Από τον καιρό που έκλεισε η Ομοσπονδία Γεωργ.Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης, δεν βρήκα έτοιμο κέτσαπ που να ταιριάζει στα γούστα μας.

Υ Λ Ι Κ Α για 2 βαζάκια (του κιλού)
1 κιλό Τομάτες ώριμες
1 Πιπεριά Φλωρίνης κόκκινη
1 Πιπεριά κέρατο (πράσινη)
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι γλυκου Πιπέρι άσπρο
1 κουτ.σουπ. Αλάτι
1/2 φλ.τσαγ. Ξύδι άσπρο
3 κουτ. σουπ. Ζάχαρη
1 σκελίδα Σκόρδο
2 κουτ.γλ. Μουστάρδα πικάντικη (Dijon π.χ.)
1/2 κουτ.γλ. Κανελλογαρύφαλλο

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Ζεματάμε τις τομάτες σε βραστό νερό για 1' και τις αποφλοιώνουμε.
Τις κόβουμε κόντρα στη μέση και βγάζουμε τα σπόρια και τον αφαλό.
Σε αυτή τη φάση προτιμώ να τις πολτοποιήσω με τη ράβδο-μπλέντερ ή το multi τμηματικά. Άλλοι τις βράζουν πρώτα.
Στην κατσαρόλα που θα χρησιμοποιήσουμε, σωτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να γυαλίσει (3-4').
Προθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζουμε, με σκεπαμένη κατσαρόλα, για μισή ώρα.
Αν θέλουμε η κέτσαπ να γίνει τελείως βελουτέ, την ξαναδουλεύουμε με το μπέντερ.
Εγώ δεν τη περνάω από ψιλό σουρωτήρι, πριν το ξαναβράσιμο. Μου αρκεί το δεύτερο "μπλεντάρισμα" .
Ξαναβράζουμε με ανοιτό το καπάκι, μέχρι να πυκνώσει στο επιθυμητό (~30').
Την διατηρούμε σε αποστειρωμένα, με καυτό νερό, βάζα, ρίχνοντας λίγο λάδι στην επιφάνεια. Εγώ την έχω στο ψυγείο συνέχεια. Το λάδι στην επιφάνεια παγώνει και αυτό βοηθάει να βγάζω με το κουτάλι, τραβώντας το λίγο την άκρη. Μετά μόνο του ξανακαλύπτει την επιφάνεια.
Αυτή η ποσότητα θα μου φτάσει μέχρι τα Χριστούγεννα. Ενδιάμεσα, ελπίζω, να βρω τις τομάτες που θέλω και να φτιάξω μεγάλη ποσότητα, γιατί έχουμε να δώσουμε σε πολλούς, όπως κάθε χρόνο και το περιμένουν.

Posted by Picasa

14 σχόλια:

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

Μια πιο μοντέρνα έκδοση!
Μου θύμησες τον πελτέ που φτιάχναμε για τον χειμώνα, τότε που ντομάτες δεν βρίσκαμε παρά στην εποχή τους μόνο.
Καλημέρα!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Γιαγιά Αντιγόνη:
Ναι, αν συνέχιζα το πήξιμο, σαν πελτές θα γινόταν, αλλά με μυρωδικά.
Καλή σου μέρα και άμα βρεις τομάτες καλές, έστω και στην εποχή τους, σφύρα μου κλέφτικα!!!!
__________________

Lila Xagorari είπε...

Σταύρο μου τι οίστρος είναι αυτός????
Ακόμα δεν χωνέψαμε τα φασόλια μας πετάς κατακέφαλα την κέτσαπ!!!!

Vita είπε...

Πολύτιμη συνταγή.Ευχαριστούμε πολύ κ.Δύσπιστε.Θα την φτιάξω σίγουρα όταν θα έχω κατάλληλες ντομάτες.Για την ώρα την αποθηκεύω στα "οπωσδήποτε"

ElenaG είπε...

A ωραία!... έρχονται νηστείες σίγουρα θα είναι χρήσιμη στο σπίτι...
όλο και κάπου θα χρειαστεί!!!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Λίλα:
Η κέτσαπ δεν είναι για χόρταση!
Και ο οίστρος υποθέτω ότι είναι για την εκτόνωση των νεύρων μου, που έχασα τις φωτογραφίες. Λέω!!!
______________
@ Vita:
Αυτός ο τρόπος είναι, ας πούμε, το απόσταγμα διαφόρων συνταγών, προσαρμοσμένος σε μας.
Κάνε μια δοκιμή και αν κάτιδεν σου αρέσει, αυξομείωσε υλικά.
______________
@ ElenaG:
Τι νηστείες! Δεν είναι μόνο για τις νηστείες!
Καμιά φορά, που, μόνος, θέλω να φάω κάτι, κάνω 80-100 γραμ. σπαγγέτι, με δυο κουταλιές κέτσαπ και λίγο τυρί και εντάξει.
Ή και με ρύζι πάει, και με ψητά και ότι άλλο φανταστείς....
_______________

ELENI είπε...

YΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ Μ ΑΡΕΣΕΙ??/???????
ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ........ΠΕΡΑΣΑ ΝΑ ΠΩ ....ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ..........ΦΙΛΑΚΙΑ!

ElenaG είπε...

Καλε δεν είπα ΜΟΝΟ για τις νηστείες!!!
Αλλα όταν νηστεύεις είναι καλά να έχεις εναλλακτικές λύσης!!!
Όταν δεν νηστεύεις υπάρχουν τόοοοοοοοοοοοοοοσα!!!

Frezia είπε...

Eκλεισε το εργοστάσιο της "ομοσπονδιας"? γιυτό δεν βρίσκω στο Σ.Μ.
Δεν έμεινε και τίποτα ανοικτό..
Μου άρεσε η συνταγή, θα την κρατήσω για του χρόνου, γιατί τώρα της ξεριζώσαμε της ντοματιές.

zoyzoy είπε...

Πολύ νόστιμο θα'ναι με τόσα μυρωδικά!
Οταν έβρισκα παλαιότερα ντομάτες καλές και φθηνές έφτιαχνα χυμό και κρατούσαν όλο το χειμώνα.
Τώρα ούτε ντομάτες δεν υπάρχουν τόσο καλές!

Καλό σου βράδυ!

Asteri (Maria) είπε...

Πολύ ενδιαφέρον! Στα υπόψιν μπας και αποφασίσω να το φτιάξω
Καλό μήνα και καλή εβδομάδα

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ ELENI:
Όλα τα ωραία εδώ είναι μαζεμένα.
Φτύσε με να μη με βασκάνεις! ΧΑΧΑΧΑ
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!
_______________
@ ElenaG:
Και για την δίαιτα, καλή είναι αυτή η σάλτσα. Δεν έχει λίπη και άλλα "πονηρά" συντηρητικά, όπως αυτές του εμπορίου.
_______________
@ Frezia:
Η Ομοσπονδία κλονίστηκε από το 2005. Χρωστούσε πολλά στην ΑΤΕ, αλλά μέχρι πριν ένα χρόνο, το εύρισκα.
Είχα πάντα 1-2 μπουκάλια στο ψυγείο. Είχα παρακολουθήσει και τις φάσεις παραγωγής του και ήταν γνήσιο.
Αυτό που κάνω έχει πολλά χαρακτηριστικά από εκείνο!
________________
@ Zoyzoy:
Το καλύτερο είναι να βρεις βιολογικό βιομηχανικό τοματάκι, αλλά είναι πολύ σπάνιο.
________________
@ Asteri:
Εύκολο και νόστιμο βγαίνει έτσι.
________________

Μαίρη (Ginger) είπε...

Σταύρε, την κοπιάρισα μόλις τώρα. Καταχωρείται στα επιλεμένα μου γιατί την εμπορική κέτσαπ την έχω καταργήσει εδώ και κάτι χρόνια. Δεν μου άρεσε πιά η γεύση της. Με την πρώτη ευκαιρία ετοιμάζω σπιτική κέτσαπ. Είσαι διαμάντι. Ευχαριστώωωωωωωωωωω Φιλάκια

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Ginger:
Το τελευταίο μου απόθεμα το κατανάλωσα στην μαρινάδα του χοιρινού.
Και τώρα;
Λέω να δοκιμάσω με τοματάκι αποφλοιωμένο κονσέρβα και στο multi.
Θα κάνω λίγο και θα το αναρτήσω, έστω και αν δεν είναι καλό.