Σ'αυτό το σπίτι, χοιρινό και τηγανητά τρώμε σπάνια.
Σήμερα ήταν μια από αυτές τις σπάνιες φορές και έκανα ένα αγαπημένο, από τα νειάτα μου, συνδυασμό:
Μαριναρισμένες Χοιρινές μπριζόλες, με πατάτες τηγανητές και σάλτσα.....
.....σαν αυτήν
Ξεκίνησα το πρωί, φτιάχνοντας την μαρινάδα και ....(βλέπε παρακάτω), με ένα μπουκάλι μισού λίτρου κόκκινου κρασιού
Σήμερα ήταν μια από αυτές τις σπάνιες φορές και έκανα ένα αγαπημένο, από τα νειάτα μου, συνδυασμό:
Μαριναρισμένες Χοιρινές μπριζόλες, με πατάτες τηγανητές και σάλτσα.....
.....σαν αυτήν
Ξεκίνησα το πρωί, φτιάχνοντας την μαρινάδα και ....(βλέπε παρακάτω), με ένα μπουκάλι μισού λίτρου κόκκινου κρασιού
Υ Λ Ι Κ Α
2 Χοιρινές μπριζόλες κανονικές (όχι λαιμού)
3 Πατάτες μέτριες κομμένες κυβάκια (ή όπως αλλιώς θέλουμε)
ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΡΙΝΑΔΑ
500 ml Κρασί κόκκινο
1/2 φλ.τσαγ. Χυμό Πορτοκαλιού
1 φλ.τσαγ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
Λίγο ξύσμα Πορτοκαλιού
2 κουτ.σουπ. Ρίγανη
ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΛΤΣΑ
Την Μαρινάδα
1 κουτ.γλυκού Αλεύρι
1 κουτί 400 γρ. Κονκασέ
Αλατοπίπερο
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
........σε σκεύος ΟΧΙ μεταλλικό (άλλοτε θα πούμε γιατί).
Τις αφήνουμε, με σκεπασμένο το σκεύος, στο ψυγείο, για 5-6 ώρες.
Όταν έρθει η ώρα, βγάζουμε τις μπριζόλες και, όπως είναι τις ψήνουμε όπως θέλουμε, σε κάρβουνα(!), στο γκριλ της κουζίνας, σε ψηστιέρα, σε πλάκα ψησίματος, σε μπάρμπεκιου υγραερίου με πέτρες ή, όπως εγώ, σε ριγέ τηγανάκι-γκριλλιέρα.
Σήμερα, είδα ότι οι μπριζόλες δεν είχαν πολύ εμφανές λίπος και ακολούθησα το σύστημα των "τριλέπτων".
Και εξηγούμαι: Ζέστανα καλά την γκριλλιέρα και άφησα τις μπριζόλες τρία λεπτά από κάθε πλευρά.
Χρειάστηκαν 4 τρίλεπτα και έγιναν αρκετά ζουμερές μέσα.
Σε κάθε γύρισμα φρόντιζα οι ρίγες από την γκριλλιέρα να έρχονται κάθετα προς τα ίχνη της περασμένης φοράς, για να σχηματιστούν τα "καρεδάκια".
Παράλληλα τηγανίζω τις πατάτες σε μέτρια ζεστό λάδι. Έτσι το λάδι (Ελαιόλαδο χρησιμοποιώ) δεν "καίγεται" και είναι κάτω από 170 οC.
2 Χοιρινές μπριζόλες κανονικές (όχι λαιμού)
3 Πατάτες μέτριες κομμένες κυβάκια (ή όπως αλλιώς θέλουμε)
ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΡΙΝΑΔΑ
500 ml Κρασί κόκκινο
1/2 φλ.τσαγ. Χυμό Πορτοκαλιού
1 φλ.τσαγ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
Λίγο ξύσμα Πορτοκαλιού
2 κουτ.σουπ. Ρίγανη
ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΛΤΣΑ
Την Μαρινάδα
1 κουτ.γλυκού Αλεύρι
1 κουτί 400 γρ. Κονκασέ
Αλατοπίπερο
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Βάζουμε τις μπριζόλες στην μαρινάδα, αφού ανακατέψουμε καλά τα υλικά της. Πρέπει να σκεπάζονται τελείως.........
Τις αφήνουμε, με σκεπασμένο το σκεύος, στο ψυγείο, για 5-6 ώρες.
Όταν έρθει η ώρα, βγάζουμε τις μπριζόλες και, όπως είναι τις ψήνουμε όπως θέλουμε, σε κάρβουνα(!), στο γκριλ της κουζίνας, σε ψηστιέρα, σε πλάκα ψησίματος, σε μπάρμπεκιου υγραερίου με πέτρες ή, όπως εγώ, σε ριγέ τηγανάκι-γκριλλιέρα.
Σήμερα, είδα ότι οι μπριζόλες δεν είχαν πολύ εμφανές λίπος και ακολούθησα το σύστημα των "τριλέπτων".
Και εξηγούμαι: Ζέστανα καλά την γκριλλιέρα και άφησα τις μπριζόλες τρία λεπτά από κάθε πλευρά.
Χρειάστηκαν 4 τρίλεπτα και έγιναν αρκετά ζουμερές μέσα.
Σε κάθε γύρισμα φρόντιζα οι ρίγες από την γκριλλιέρα να έρχονται κάθετα προς τα ίχνη της περασμένης φοράς, για να σχηματιστούν τα "καρεδάκια".
Παράλληλα τηγανίζω τις πατάτες σε μέτρια ζεστό λάδι. Έτσι το λάδι (Ελαιόλαδο χρησιμοποιώ) δεν "καίγεται" και είναι κάτω από 170 οC.
Όταν οι πατάτες τηγανιστούν και πάρουν ρόδινο χρώμα, τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα σκεύος με καλυμμένο τον πάτο με κουζινόχαρτο, για να απορροφηθεί το επιπλέον λάδι.
Αδειάζουμε το λάδι του τηγανίσματος σε ένα κατσαρολάκι και χρησιμοποιούμε το τηγάνι, χωρίς να το πλύνουμε, για την σάλτσα.
Ρίχνουμε την μαρινάδα και την αφήνουμε να βράσει 10-15', για να εξατμιστεί το αλκοόλ, πρώτον και δεύτερο να αποστειρωθεί από τυχόν μικροοργανισμούς που τυχόν αναπτύχτηκαν στη διάρκεια του μαριναρίσματος.
Βάζουμε το κονκασέ στο multi, μαζί με το αλεύρι και το αλατοπίπερο και τα πολτοποιούμε.
Μετά το βράσιμο της μαρινάδας, ρίχνουμε και το μείγμα του multi και συνεχίζουμε το βράσιμο, ανακατεύοντας πότε-πότε, μέχρι να αρχίσει να πήζει.
Αδειάζουμε το λάδι του τηγανίσματος σε ένα κατσαρολάκι και χρησιμοποιούμε το τηγάνι, χωρίς να το πλύνουμε, για την σάλτσα.
Ρίχνουμε την μαρινάδα και την αφήνουμε να βράσει 10-15', για να εξατμιστεί το αλκοόλ, πρώτον και δεύτερο να αποστειρωθεί από τυχόν μικροοργανισμούς που τυχόν αναπτύχτηκαν στη διάρκεια του μαριναρίσματος.
Βάζουμε το κονκασέ στο multi, μαζί με το αλεύρι και το αλατοπίπερο και τα πολτοποιούμε.
Μετά το βράσιμο της μαρινάδας, ρίχνουμε και το μείγμα του multi και συνεχίζουμε το βράσιμο, ανακατεύοντας πότε-πότε, μέχρι να αρχίσει να πήζει.
Για να πάρω την "νοστιμιά" του χοιρινού και το έριξα ξανά στη σάλτσα.
24 σχόλια:
Τι τα θέλεις, όταν ο άνθρωπος έχει μεράκι τέτοια πιάτα παρουσιάζει!
Η σάλτσα είναι πολύ πικάντικη ή μου φαίνεται;
Καλή μας όρεξη!
@ Γιαγιά Αντιγόνη:
Για αυτά όλα έφταιξε μια μπαταρία!
Πως;;;
Το πρωί, η μπαταρία του αυτοκινήτου αρνήθηκε και ξεμείναμε στο σπίτι.
Αυτά ήταν η απονεύρωση μου!
Η σάλτσα δεν έγινε καυτερή και το σύνολο θυμίζει μπριζόλα κρασάτη.
Καλό απόγευμα!
_____________
Ωραία μαρινάδα!!και έψαχνα το πρωί να βρω (γιατί είχαμε μπάρμπεκιου στον κήπο), αλλά τίποτα.Τελικά τις μαρινάρισα σε λάδι και λεμόνι.
αγαπημένος συνδυασμός, που και που ας τρώμε και καμιά τηγανιτή πατατούλα να σπάμε την μοντοτονία!!
@ ΜΑΡΙΑ ΠΙΟΥΚΑ:
Καλώς ήρθες στο φτωχικό μου!
Πολύ σωστά την έκανες την μαρινάδα.
Τα βασικά συστατικά για κρετικά είναι λάδι και ένα οξύ (λεμόνι,ξύδι,κρασί κ.ά.) και από κει και πέρα μπαίνει η προσωπική επιλογή.
Σηκώνει πολλά υλικά.
Καλώς όρισες!
_______________
@ ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ:
Ε, ναι!!
Να μη τρελαθούμε κιόλας!!
Όλα χρειάζονται...
_______________
Ολόκληρη παραγωγή!!!
Καλά φαίνεται μούρλια...Η γιαγιά μου στο τηγάνι με τις μπριζόλες έβαζε πάντα και κρεμμύδια.Δένει τόσο πολύ η γλύκα τους με το κρέας και τις πατάτες!!!
Γέρε και μια χωριάτικη στο 4 κι είμαστε εντάξει!
:-)
@ Porcupine:
Το έκανα λιγάκι μπλεγμένο για να περάσει η ώρα, μιας και η εκδρομούλα (για μερικές δουλειές) στο σκάφος αναβληθηκε για άλλη μέρα.
Έρχεται η χωριάτικη, αλλά προτιμώ ένα συνδυασμό κουνουπίδι με μπρόκολο και λαδολέμονο απλό!!!
Καλό απόγευμα!
_____________
ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ!
ο ορισμός του μερακλή!!!!
Σταύρε καλή εβδομάδα να εχεις.
Κράτα μας ενήμερους για τον διαγωνισμό.
@ Ανέστης Κετσετζίδης:
Μπορεί να μην είχα "κάτι σε παϊδάκια",όπως είπες, έκανα όμως μπριζόλες!
Ο διαγωνισμός φαίνεται ότι πάει καλά.
Τώρα συμμετέχει και η γυναίκα μου και είναι δεύτερη.
Αν πατήσεις ΕΔΩ, θα σε πάει σε σελίδα όπου η αριστερή στήλη είναι τα περισσότερο ψηφισμένα άλμπουμ.
Το πρώτο είναι το δικό μου, χάρη στους φίλους μου (εσάς όλους) και το δεύτερο της συζύγου, χάρη στις φίλες της.
Καλή εβδομάδα και μόλις βρούμε τη βλάβη που μου ξελιγώνει την μπαταρία, θα περάσω, όπως είπα...
ΕΙΝΑΙ 11΄15 ΤΟ ΒΡΑΔΥ...ΕΙΧΑ ΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΜΕΡΑ.... ΑΠΑΝΤΩ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΟΥ... ΜΕΤΑ ΛΕΩ ΓΙΑ ΚΑΝΑ ΜΙΣΑΩΡΟ ΝΑ ΔΩ ΚΑΙ ΤΙ ΚΑΝΑΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ!!! ΚΑΙ ΣΕ ΑΝΟΙΓΩ..... ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΩ ΚΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ...ΚΑΙ ΣΕ ΡΩΤΩ ΒΡΕ ΠΑΛΛΙΚΑΡΙ!!!.....
ΠΕΣ ΠΩΣ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΩ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΑΝΟΙΞΕΣ ΤΗΝ ΟΡΕΞΗ ΚΑΙ ΞΕΡΟΚΑΤΑΠΙΝΩ ΣΑ ΧΑΖΗ ΚΑΙΘΕΛΩ ΝΑ ΜΠΩ ΣΤΟ PC ΝΑ ΤΑ ΦΑΩ ΟΛΑ!ΟΧΙ ΔΕΝ ΤΟ ΣΤΡΕΩ[ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΤΗΝ ΕΛΕΓΕΣ ΜΚΡΟΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΚΦΡΑΣΗ]...ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟΟΟ ...ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Η ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΑΖΙΜΟΥ.....ΚΟΙΝΩΣ...
ΑΗ ΧΑΣΟΥ ΜΥΡΜΗΓΚΑΚΙ....ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ....ΓΚΡΓΚΡΡΡ
Όταν έχει κέφια η κουζίνα γίνονται θαύματα.
Το ωραίο είναι ότι εσένα η κουζίνα σου έχει πάντα κέφια!!!
Καλή εβδομάδα.
@ Maria:
Δεν ήταν αυτή η πρόθεση μου. Άλλωστε το βράδυ πρέπει να τρώμε ελαφρά.
Ή μήπως κάνω λάθος;
Καλό βράδυ!!
______________
@ Thalassenia:
Ίσα-ίσα, σήμερα δεν είχα κέφια, που ακύρωσα την εκδρομούλα και ήμουν όλο νεύρα!
Για να ηρεμήσω τόκανα!
Το δώρο πήρε ήδη τη θέση του στο side-bar.
Δυστυχώς τα δικά μου είναι παράταιρα, από διάφορες εξάδες. Άλλα χαμένα, άλλα κλεμμένα στα τόσα χρόνια!
Καλό βράδυ!
______________
...το βραδυ...παντα ελαφραααα
Eπαθα οτι και η Μαρία.. μόνο που εγω ειδα τις μπριτζόλες 1.23 ...
Εντάξει..ξέρω τι θα κάνω, αφού δεν μπορώ να ΄τις φάω τώρα, πάω να ετοιμάσω την μαρινάδα , μπριτζόλες εχω, και αυριο το μεσημέρι θα τις απολάυσω! Καλό ξημέρωμα
Ήρθα ... ήρθααααααααα..... πρόλαβα τίποτα;
Καλή εβδομάδα
Aν μου επιτρέπεις μια συμβουλή?
Στη μαρινάτα να βάζεις και δεντρολήβανο,μειώνη πολύ τις βλαβερές τοξίνες του κρέατος.
Ωραία η μαρινάδα! Πολύ αρωματική και γλυκειά! Καλή εβδομάδα1
Άντε μετά να κανεις δίαιτα!
Πεντανόστιμες έγιναν. Πάλι καλά που ξέμεινες!!!!
Αυτό μάλιστα!Γιατί τις προάλλες είδα κρεμύδια και δεν είμαι λάτρης τους,έτσι να το πω ευγενικά!Σαν το κρεατάκι τίποτα ρεεεε!!
Πού είσαι ρε μάνα;;;
Σωστά λέμε, κάθε εμπόδιο για καλό, κοίτα τι νοστιμιές μας έφτιαξες, είσαι πολύ μερακλής!!!
Καλή εβδομάδα
αααχ εγώ φταίω που μόλις γυρίσω σπίτι πεινασμένη παίρνω σβάρνα τα blogs και πέφτω πάνω σε τέτοιες κολασμένες φωτογραφίες :)
Λαχταριστό πιάτο! Μπράβο σου!
@ RIRI:
Τέτοια ώρα αργά, πιστεύω να τις απόλαυσες!!
________________
@ Asteri:
Έλα πάντα κρατάω μυστικά αποθέματα...
________________
@ Frezia:
Δεν το πολυχρησιμοποιώ το δενδρολίβανο, αλλά αν είχα φέρει τα κλαδάκια που έκοψα, σίγουρα θα έβαζα.
Θα τα φέρω σύντομα (τα έχω κρεμασμένα ανάποδα στο σκάφος και τα ξέχασα)
________________
@ Big Mama:
Όλες ο μαρινάδες δίνουν το διαφορετικό στις γεύσεις.....
________________
@ ElenaG:
Δίαιτα; Τι είναι αυτό;
Μόνο μείωση των ποσοτήτων! Να μή ξεχνάμε και τις γεύσεις......
________________
@ Manousina:
Ξέμεινα, αλλά έσκασα από νεύρα και ξέσπασα στην κουζίνα.
________________
@ ....I'm a dreamer:
Όλα χρειάζονται, στην ώρα τους.
Και τα κρεμμύδια και τα σκόρδα έχουν τη θέση τους.
________________
@ Evie:
Κάθε εμπόδιο σε καλό, έλεγε ο παππούς μου (και άλλοι...)
________________
@ Betty's Cuisine:
Να ανοίγεις τα φιλικά blogs, μετά το φαγητό, σαν να παίρνεις φάρμακο.
Μετά το φαγητό, δεν λένε οι γιατροί;
________________
@ Δέσποινα:
Μαζί με την γεύη πρέπει να πηγαίνει και η εικόνα.
________________
Δημοσίευση σχολίου