Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ "ΚΑΡΝΙΓΙΑΡΙΚ"....ή όπως λέμε....ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΙΑ

Καθε καλοκαίρι, τις μελιτζάνες τις δίνουμε και καταλαβαίνουν, σε όλες τις μορφές.
Και "Παπουτσάκια", ή όπως έλεγε η γιαγιά Δήμητρα στα τούρκικα "καρνίγιαρικ".
Φέτος, δεν έτυχε μέχρι σήμερα....
Και είχα αυτό το αποτέλεσμα........

Υ Λ Ι Κ Α
5 Μελιτζάνες φλάσκες (παχουλές)
600 γραμ. Κυμάς Μοσχαρίσιος άπαχος (από νουά)
2 Κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα
400 γραμ. Τομάτες αποφλοιωμένες και ξεσποριασμένες
2 σκελίδες Σκόρδο
3-4 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
2 κρασοπότηρα Κρασί Λευκό
Αλάτι
Πιπέρι λευκό

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Ξεφλουδίζω τις μελιτζάνες κατά μήκος, αφήνοντας ρίγες φλούδας. Τις κόβω στα δύο κατά μήκος και τις βάζω όρθιες στο τρυπητό.
Αλατίζω καλά, για να ξεπικρίσουν και βάζω το τρυπητό σε βαθύ πιάτο, για να μαζέψει τα ζουμιά.
Τα αφήνω μια ώρα.
Όταν βγάλουν τα υγρά τους, τις ξεπλένω καλά και, με ένα μαχαιράκι αφαιρώ την "ψύχα" και σχηματίζω ενα κανάλι.
Τις πασαλείβω με λάδι και τις βάζω σε προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν έτσι....




Στο multi βάζω τις τομάτες, την "ψύχα", το σκόρδο, το αλατοπίπερο και τα κάνω χυλό. Σήμερα το υλικό ήταν πολύ και έγινε σε δύο δόσεις.
Στο μεταξύ ετοιμάζω τον κυμά.
Ζεσταίνω το λάδι σε βαθύ τηγάνι και σωτάρω το κρεμμύδι για 3-4'. Ρίχνω τον κυμά και ανακατεύω συνέχεια, μέχρι να ξεσβωλιάσει και να αλλάξει χρώμα.
Ρίχνω το μείγμα του multi και το κρασί και σιγοβράζω με σκεπασμένο το τηγάνι, για 20-25'.

Με κουτάλι, γεμίζω καλά το κανάλι με την γέμιση

Φτιάχνω μια βασική μπεσαμέλ με 3 κουταλιές ελαιόλαδο, 3 κουταλιές αλεύρι, 500-550 ml γάλα και αλάτι και λευκό πιπέρι .
Καλύπτω τον κυμά με μπεσαμέλ.......

......και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 οC, για 45'. Στο ταψί τρίχνω και 2-3 φλυτζανάκια νερό.

Το περίσσευμα της γέμισης, ή το σκορπάμε ανάμεσα στις μελιτζάνες, η, σε ρηχό πυρεξάκι, κάνουμε μια άλλη κατασκευή.....

Αλλά γι αυτό...... σε λίγο!



Posted by Picasa

8 σχόλια:

Asteri (Maria) είπε...

Σλουρπππππ στείλε καμιά μεριδούλα κατά δωωωωωωωωωωωωωωω

zoyzoy είπε...

Ω...ναι και'γω τις προτιμώ απ'τον Μουσακά καλύτερα.
Και έξυπνο με τον φούρνο αποφεύγεις το τηγάνι!
Ομως στην μπεσαμέλ συνηθίζεις λάδι!
Εχεις μαλώσει με το βούτυρο:))

Καλοφάγωτα τα παπουτσάκια!!

ιρινι είπε...

Αυτά ειναι φαγητά !!!τα βλέπεις και τα λαχταράς...καλά εκανες και τα εφτιαξες οσο υπάρχουν ακόμα μελιτζάνες..
Καλό βράδυ!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Asteri:
Μόνο μεριδούλα; Μεριδάρα θα σου στείλω!
______________
@ Zoyzoy:
Το βούτυρο, όπου μπορώ, το αποφεύγω.
Μια χαρά γίνεται και με λάδι, άντε το πολύ με το ειδικό για μαγείρεμα Benecol, πάλι όμως από ελαιόλαδο!

ΥΓ: Ο διαγωνισμός βλέπω πάει καλά.
Κατσικωθήκαμε στις 4 πρώτες θέσεις.
Και συνεχίζει για 4 μέρες ακόμη.
Τώρα στο τέλος είναι επικίνδυνα, με το Boat Show, στο Ελ.Βενιζέλος.
_______________
@ RIRI:
Φέτος με τις συνεχείς αποδράσεις τα ξέχασα τα παπουτσάκια.
Χθες μου κατέβηκε η ιδέα, στο Σ/Μ.
_______________

manousina είπε...

με τέτοιο φαγητάκι θέλω να γιορτάσουμε την νίκη σου!!!! το λατρεύω

mari beika είπε...

Και τι δεν θα έδινα να είχα τώρα δύο κομμάτια!! λατρεύω τις μελιτζάνες και δείχνουν τόσο λαχταριστές.

Frezia είπε...

Ολα ωραία, αλά θα προτιμούσα από πάνω, αντι για μπεσαμέλ να βάλεις φέτες ντομάτας.
Για πιο εύκολο και ελαφρύ.

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Manousina:
Εννοείς τον διαγωνισμό φωτογραφίας;
________________
@ ΜΑΡΙΑ ΠΙΟΥΚΑ:
Παρ'όλο που δεν τις τηγάνισα, έγιναν πολύ νοστιμες και ελαφριές.
Μακάρι να είμασταν κοντά. Χαίρομαι όταν μοιράζω...
________________
@ Frezia:
Έτσι με φέτες τομάτας και ένα κομμάτι φέτα, είναι το original, που έφτιαχνε η γιαγιά μου.
Αργότερα η μητέρα μου έβαζε μπεσαμέλ και μου έμεινε και μένα!
_________________