Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΡΑΧΑΝΑ.....

Χθες το απόγευμα, δεχθήκαμε επίθεση με τραχανάδες, από την καλή φίλη και συνάδελφο της συζύγου, την ονομαστή Διαμαντούλα!!!
Και λέω ονομαστή για να μη πω τυχερή, μιας και σώθηκε από το ναυάγιο του "Σαμίνα", έξω από την Πάρο, στην πορεία της για Σάμο, όπου σπούδαζε ο γυιός της.
Η Διαμαντούλα λοιπόν, κάθε καλοκαίρι, συνδύαζε τις μέρες αδείας της, με την κατασκευή διάφορων τύπων τραχανά! Ένας γλυκός, ένας ξυνός, ένας νηστίσιμος, ένας με καυτερή πιπεριά και δεν ξέρω πόσους άλλους......
Ήρθαν τα "πεσκέσια" και, μετά που έφυγε, έκανα μια περιορισμένη ποσότητα ξυνού.

Είπα να ακολουθήσω τις αναλογίες που γράφουν στα σακκουλάκια του εμπορίου, δηλαδή ένα μέρος τραχανάς προς 3 μέρη νερό και 1 μέρος γάλα.
Αυτή η αναλογία, την επόμενη μέρα (σήμερα) αποδείχτηκε ανεπαρκής και χρειάστηκε να συμπληρώσω 2 (!) μέρη νερό ακόμη, για να αραιώσει λίγο.



Υ Λ Ι Κ Α
1 νεροπότηρο τραχανά ξυνό
3+2 ποτήρια νερό
1 ποτήρι γάλα
4-5 κουταλιές πηχτό χυμό τομάτας
αλάτι
Τυρί τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι στο κάθε πιάτο
Πιπέρι άσπρο για μέσα
Κρουτόν

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Βράζουμε το νερό με το γάλα. Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 10'.
Αν είναι να καταναλωθεί αμέσως, τρίβουμε φέτα και περιμένουμε λίγα λεπτά για να λυώσει.
Ιδανικό είναι να φτιάξουμε κρουτόν, τηγανίζοντας κυβάκια ψωμιού σε φρέσκο βούτυρο! Η χοληστερίνη όμως......... !! Ακυρώνουμε κάθε υγειινό!
Εγώ έριξα στο πιάτο μου Κρητικά παξιμαδάκια, με γραβιέρα (λίγα).

ΥΓ: Μάλλον το παραπάνω νερό χρειάστηκε γιατί ήταν πολύ καλά αφυδατωμένος, στην αύρα της Χαλκιδικής, σε αντίθεση με του εμπορίου που ξεραίνονται σε φούρνους, όχι τέλεια (για να σηκώνουν βάρος). Νομίζω..........
Posted by Picasa

12 σχόλια:

Asteri (Maria) είπε...

Όντως πολύ τυχερή!
Τέλειο πιάτο ο τραχανάς αν και εμένα δεν είναι η αδυναμία μου :P

Η τρελή είπε...

Αφού ευχηθώ στην Διαμαντούλα νάναι πάντα τόσο τυχερή, ο τραχανάς είναι ότι πρέπει φίλε Σταύρο με τα μπουμπουνητά και την καταιγίδα που ετοιμάζεται εδώ στην Αττική!
Την καλησπέρα μου

manousina είπε...

Τύχη βουνό είχε η Διαμαντούλα. Να 'ναι καλά. Τώρα που χειμωνιάζει ο τρχανάς είναι ότι πρέπει.

Thalassenia είπε...

Αυτές οι εξηγήσεις σου με συναρπάζουν, χαχα.
Άντε καλό χειμώνα με τον κλασικό ή τους περίεργους τραχανάδες.

Την Διαμαντούλα από κοντά, είναι τυχερή γυναίκα.
Να είστε καλά εσείς και οι φίλοι σας.

Frezia είπε...

Καλή σας όρεξη...
Να είχα κι εγώ λίγο, θα μου έκανε καλό στο λαιμό, που πονάω σήμερα.

Dreameraki είπε...

Πού 'σαι ρε γιαγιά να δεις πόσο προχώρησε η τεχνολογία!
Σνιφ..
Εντελώς γιαγιακίστικο φαγητό στο μυαλό μου,ασυμπάθηστο μέχρι τέρμα!

Evie είπε...

Τύχη βουνό είχε η Διαμαντουλα αλλά κι εσείς που την έχετε φίλη.

Τραχανά έχω να φάω πάρα πολλά χρόνια, όχι γιατί δεν βρίσκω, αλλά δεν είχε την γεύση της μαμάς μου.

Τώρα που βλέπω τον δικό σου, έτσι πολύ ζηλευτός, μου καλάρεσε η ιδέα. Καλή μέρα σας

VAD είπε...

Εχεις δοκιμάσει μπουκιές τραχανα πριν τον απλώσει η φίλη σας για να ξεραθεί;Αριστούργημα:))

ELENI είπε...

ΩΡΑΙΟ ΠΙΑΤΟ!! ΠΑΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ !! ΚΑΛΟ Σ/Κ!

Frezia είπε...

VAD Δεν είναι τέτοιος ο τραχανάς,
του φίλου μας,είναι σαν ζυμαρικό,αυτός ο τραχανάς που νομίζεις
είναι από πλιγούρι,έπρεπε να το καταλάβεις από το χρόνο βρασήματος.
Ο δικός μας θέλει μία ώρα και κάτι για να βράσει.
Πέρα από τα Κολινδρινά τίποτα δεν ξέρεις.Σε καλό σου...

VAD είπε...

Frezia μου,σιγά που θα κοιτάω συνταγές και τετοια,εγω μόνο να τρωω ξερω,και τραχανάς ειναι μόνο ένας,ο κολινδρινός:))Στείλε συνταγή στο ΔΥΣΠΙΣΤΟ,να γλειφει τα δάχτυλά του:))

zeidoron dtsoukas είπε...

Δεν είναι λίγο νωρίς για τραχανά;Για πιο χειμωνιάτικο φαγητό τον έχω,πάντως νοστιμότατος!
Να είσαι καλά αγαπητέ Σταύρο και καλό Σαββατοκύριακο!