Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

ΣΑΡΔΕΛΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ

Αυτό είναι το τελικό αποτέλεσμα της όλης προσπάθειας για την κατασκευή του σημερινού μεσημεριανού φαγητού μας.
Για όποιον δεν το κατάλαβε είναι Σαρδέλες Φούρνου με σάλτσα τομάτας.

ΥΛΙΚΑ
1+ κιλό Σαρδέλλες μεγάλες (ή ότι άλλο μέγεθος βρούμε, φρέσκες)
(πήρα 1300 γραμ. για να μείνει 1 κιλό μετά το καθάρισμα)
1/2 - 1 φλ.τσαγ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
2 λεμόνια (το χυμό τους)
Ρίγανη
Αλάτι-Πιπέρι
400 γραμ. τοματάκια αποφλοιωμένα
2 κουτ. σουπ. Μαϊντανό
2 σκελίδες Σκόρδο
1 φλ.τσαγ. Κρασί λευκό.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αφαιρούμε το κεφάλι και τα σπάραχνα από τις σαρδέλες και τις ξελεπιάζουμε κάτω από τρεχούμενο νερό.
Ή , καλύτερα, ζητάμε να μας τις καθαρίσει ο ψαράς και τις περνάμε εμείς ένα δεύτερο χέρι.
Σε ένα βαζάκι βάζουμε το χυμό των λεμονιών, το ελαιόλαδο, τη ρίγανη και το αλατοπίπερο.
Το κουνάμε ζωηρά, για να αναμειχθούν καλά και περιχύνουμε τις σαρδέλες, που τις έχουμε στρώσει σε ταψί, ανάλογο με την ποσότητα.

Αφήνουμε στο ψυγείο 1 ώρα, για να μαριναριστούν.
Στο multi βάζουμε τα τοματάκια, το σκόρδο, τον μαϊντανό και το κρασί, τα χτυπάμε να ομογενοποιηθούν και όταν βγάλουμε το ταψάκι από το ψυγείο, περιχύνουμε με το περιεχόμενο του multi τις σαρδέλες, χωρίς να αφαιρέσουμε την μαρινάδα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 οC (αντιστάσεις πάνω+κάτω+αέρα), για 30-40'.
Αν δεν έχουμε αέρα ανεβάζουμε τους βαθμούς στους 200.

Όταν ετοιμαστεί το φαγητό, σερβίρουμε (βλ. στην αρχή) και συνοδεύουμε με κάποια βραστή σαλάτα.
Εδώ είναι Βρυξελάκια (έτσι λέω τα λαχανάκια Βρυξελλών), βρασμένα στον ατμό στη χύτρα ταχύτητος για 5', με λαδολέμονο και μουστάρδα Dijon.

Εννοείται ότι το φρεσκοψημένο ψωμί, με αλεύρι κίτρινο+ολικής, χρησιμοποιείται για τσαλαβούτες στο ζουμί (σάλτσα).
Για κανονικούς ανθρώπους, αυτές οι ποσότητες είναι για τέσσερις...........
Το λευκό κρασί, παγωμένο, δεν χρειάζεται να το αναφέρω......εννοείται!!!

11 σχόλια:

Anestis Ketsetzidis είπε...

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ
μμμμμμμμμ
Καλό απόγευμα.

Και λοιπόν;E allora? είπε...

απ'τα αγαπημένα μου φαγητά....να'χω ένα πιάτο γεμάτο και δε θέλω τίποτ'αλλο :)))

καλό σου βράδυ :)

Ελιά Μαϊστρα είπε...

Λοιπόοοον : Δηλώσεις!! χαχαχα!!
Εγώ τις σαρδέλες τις τρώω μόνο ωμές!!!!
Δηλ.παστωμένες μόνο για μιά μέρα!
Ολες της σαρδέλες και όχι μόνο της Καλλονής Ονειρο είναι σλουρπ!

Καλό βράδυ
Το γατί της γειτονιάς σας

Betty's Cuisine είπε...

ωχ ωχ ωχ... σαρδελίτσες ε;
από τα πιο αγαπημένα ψάρια, ψητές τις φτιάχνω συνήθως, και με σαλτσούλα όνειρο είναι και πολύ ωφέλιμες!!!

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ είπε...

ποτέ δε λέμε όχι σε σαρδελίτσες, αν έχουν σαλτσούλα για βουτιές ακόμη καλύτερα!!!!!

Alice World είπε...

Τα λαχανάκια βρυξελώς φαντάζουν σαν σαλιγκάρια στη φοτό. Σταύρο, φαντάζομαι να συμφωνείς ότι είναι σπουδαίος μεζές με πιλάφι ή στα κάρβουνα με λαδολέμονο;

Καλό σου βράδυ!!!

mia maria είπε...

Πολύ λαχταριστές οι σαρδέλες! Με ζεστό ψωμάκι, ότι καλύτερο!

ΕΥΗ ΚΟΥΚ είπε...

Αγαπημένο φαγάκι, το φτιάχνω και με γαύρο. Δοκίμασε στη σάλτσα αντί κρασάκι να ρίξεις ουζάκι.... Εκεί να δείς άρωμα!!!
Καλό βράδυ :)))

Global Greek είπε...

Καλημέρα Δύσπιστε, σε θυμηθηκα χθές που πήγα να φάω ψάρι εδώ κι ενω έχουν καλά και πολλά ψάρια δεν ξέρουν πως να τα μαγειρεύουν! απογοήτευση δηλαδή! Εκτυπώνω τη συνταγή σου!

logia είπε...

ωραίες οι φούρνου
μα και οι ψητές στα κάρβουνα...
ασε έφαγα όλο το μαύρο ψωμάκι σου και φούσκωσα...

Lila Xagorari είπε...

Nα πάρω κι εγώ μεζεδάκι? Αγαπημένες οι σαρδέλες και πολύ υγιεινές και στο φούρνο ακόμα καλύτερες!