Η ιδέα προήλθε από την "ΜΙΚΡΗ ΚΟΥΖΙΝΑ" της περασμένης Παρασκευής...
........ http://mikrikouzina.blogspot.com/2009/11/blog-post_20.html........... και θυμήθηκα το στιφάδο, είδα ότι υπηρχαν και υλικά κατάλληλα και έγινε,
χωρίς να είναι άλλη συνταγή, αλλά με τροποποιημένες τις ποσότητες, τα μυρωδικά,τον τρόπο παρασκευής και ελαφρά την προέλευση των βασικών υλικών.
Τα κρεμμυδάκια (κοκκάρι) είναι κατεψυγμένα, καθαρισμένα, έτοιμα για χρήση.
Τα μανιτάρια είναι Πλευρώτους baby extra fine, επίσης κατεψυγμένα.
Το κρασί είναι CHIANTI και το ξύδι άσπρο. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε παρακάτω.
........ http://mikrikouzina.blogspot.com/2009/11/blog-post_20.html........... και θυμήθηκα το στιφάδο, είδα ότι υπηρχαν και υλικά κατάλληλα και έγινε,
χωρίς να είναι άλλη συνταγή, αλλά με τροποποιημένες τις ποσότητες, τα μυρωδικά,τον τρόπο παρασκευής και ελαφρά την προέλευση των βασικών υλικών.
Τα κρεμμυδάκια (κοκκάρι) είναι κατεψυγμένα, καθαρισμένα, έτοιμα για χρήση.
Τα μανιτάρια είναι Πλευρώτους baby extra fine, επίσης κατεψυγμένα.
Το κρασί είναι CHIANTI και το ξύδι άσπρο. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε παρακάτω.
400 γραμ. Μανιτάρια Πλευρώτους (μικρά) κτψ ή κανονικά κομμένα κομμάτια
750 γραμ. Κρεμμυδάκια στρογγυλά (κοκκάρι) κτψ
400 γραμ. (1 κουτί) τοματάκια αποφλοιωμένα ή κονκασέ, πολτοποιημένα στο multi, μαζί με
2 σκελίδες σκόρδο
1/2 φλ.τσαγ. Ελαιολαδο έξτρα παρθένο
1/2 φλ.τσαγ. κρασί κόκκινο ξερό
1/2 φλ.τσαγ. ξύδι άσπρο
1 ξυλάκι κανέλλα
1-2 πρέζες γαρύφαλο τριμμένο
Αλατοπίπερο κατά βούληση και
Μια Χύτρα Ταχύτητος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεσταίνουμε το λάδι στη χύτρα και σωτάρουμε τα μανιτάρια πρώτα για 5' και μετά τα κρεμμυδάκια για άλλα 5'.
Σβήνουμε με το κρασί και ρίχουμε τον τοματοχυμό, που μέσα του περιέχει το σκόρδο, το αλατοπίπερο και τα μυρωδικά.
Όταν αρχίσει ο βρασμός, κλείνουμε την χυτρα και όταν αρχίσει το σφύριγμα της βαλβίδας, χαμηλώνουμε την φωτιά στο 1/3.
Σε 10-12 λεπτά ανοίγουμε τη χύτρα, αφού την εκτονώσουμε.
Αν το περιεχόμενο έχει πολύ ζουμί, αφήνουμε την χύτρα ανοικτή στο μάτι, μέχρι να μειωθεί στο επιθυμητό.
Αν δεν χρησιμοποιήσουμε χυτρα, τότε ο χρόνος πρέπει να τριπλασιαστεί.
Αν έχουμε Πλευρώτους μεγάλα φρέσκα, τότε πρέπει να δοκιμάσουμε την σκληράδα τους, γιατί "κρατάνε" περισσότερο από τα μπέϊμπυ.
Εννοείται ότι, παρ'όλο που είναι χορτοφαγική συνταγή, συνοδεύεται με κόκκινο ξηρό κρασί, το Ιταλικό CHIANTI, ή το Ελληνικό ΡΑΨΑΝΗ, ή ότι άλλο έχετε τέλος πάντων.
Και, από αντίδραση, βάζω το αποτέλεσμα στο τέλος....
14 σχόλια:
Και στιφάδο και μανιταρια!!!!Γιαμ γιαμ έχω να πω!!!!
Απο Chianti προτείνω το Otto Santi
Καλημερούδια :)
Ναι, όντως έγινε πολύ νόστιμο. Σχεδόν σαν της μαμάς μου, που το δοκίμαζα μόνο και δεν το έτρωγα.
CHIANTI παίρνω ότι βρίσκω. Έτσι κι αλλιώς είναι Denominazione di origine controllata.
Αυτή την εποχή έχω παραγωγή του 2007.
Καλό μεσημέρι.
πάλι καλοφάγατε και δίχως ενοχές, διότι δεν υπηρχε κρέας στο φαγάκι.
με πλευρώτους πρέπει να έγινε νοστιμότατο το φαγάκι, εγώ συνήθως το φτιάχνω με ολόκληρα μικρα μανιτάρια, επειδή συνήθως αυτά υπάρχουν στο σπίτι, αλλά το πλευρώτους μοιάζει περισσότερο στη γεύση με κρέας, οπότε θα δοκιμαστεί και έτσι.
Μια φορά που είχα πάρει αυτά τα κατεψυγμένα κρεμμυδάκια, μου γίνανε λίγο σκληρά και δεν τα ξαναπήρα. Μάλλον θα θέλανε πιο πολύ μαγείρεμα. Πάντως αυτό το φαγητό το έχω στο μάτι από τότε που το είδα στη Μικρή Κουζίνα και δε θα μου γλυτώσει!
Καλή εβδομάδα από αύριο!
Μα λες;γιατί όχι θα το δοκιμάσω και τα λέμε..
Καλή βδομάδα...
@ ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ:Όντως μοιάζουν με το κρέας, είναι όμως πιό σκληρά από τα άλλα και θέλουν συμπεριφορά σαν κρέας. Τα baby που παίρνω είναι πιο τρυφερά.
_______________
@ big mama: Αφού τα γυρίσω 5', τα βράζω σε χύτρα 10-12' και ανοίγω το καπάκι σε 5' ακόμη. Αποτέλεσμα "λουκούμι".
@ Φούλη: Το έφτιαχνε η μητέρα μου τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, από τον καιρό που είχαν αρχίσει τα καλλιεργημένα μανιτάρια. Εγώ όμως, το χαϊβάνι, μόνο δοκίμαζα και έτρωγα κάτι άλλο.
Με τα χρόνια και με την ανάγκη της ποικιλίας, άλλαξα.
Αξίζει μια δοκιμή, ειδικά τώρα που είναι και περίοδος νηστείας.
κατ'αρχήν ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!!!!
καιτο
στιφαδο μ αρεσει αφανταστα πολυ!!!!!!
Για το φαγάκι έχω επιφυλάξεις αλλά για ένα ποτήρι ΡΑΨΑΝΗ θα σου έκανα παρέα.
Καλή εβδομάδα και από εδώ.
ΚΑΤΑΡΧΗΝ...ΠΕΡΑΣΑ ΝΑ ΤΣΙΜΠΗΣΩ ΚΑΤΙ....ΚΑΙ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ...ΚΑΛΗ ΒΔΟΜΑΔΑ!!!!!!
Γιάμι και πολύ επίκαιρο. Θα το δοκιμάσω στα σίγουρα!
Σταύρο, το φαγάκι αυτό το φάγαμε κι εμείς το Σάββατο χιχιχιχι Με πρόλαβες και το ανέβασες εσύ.
Η φωτο που δείχνει το αποτέλεσμα είναι καταπληκτική. Νομίζεις ότι βλέπεις κανονικό στιφάδο.
Γειά στα χέρια σου και άσπρο πάτο :)))
Δεν τα είχα σκεφτεί στιφάδο
Μεχρι τώρα τα έκανα μόνο μαγειρίτσα
Θα τα κάνω... στην πρώτη ευκαιρία!
καλό βράδυ.
Τα έκανες τελικά ε; Σου άρεσαν; Κατεψυγμένα κρεμμύδια δεν έχω πάρει ποτέ! Δεν ξέρω καν αν εχω δει!!!
Δημοσίευση σχολίου