Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

ΕΡΜΗΝΕΥΟΝΤΑΣ ΟΡΟΥΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ......(VΙΙ)...

Σήμερα θα συνεχίσω ξανά την καταγραφή των μαγειρικών όρων, με το
γράμμα ΚΑΠΠΑ κλπ

ΣΥΝΕΧΕΙΑ VII

ΚΑΠΠΑ

Καβουρδίζω: Τηγανίζω σε χαμηλή φωτιά μια τροφή μέχρι να ροδίσει καλά. Για το καβούρδισμα χρησιμοποιείται λάδι. Έτσι λέγεται και το ψήσιμο ξηρών καρπών.
Καγιέν: Εκτός από μοντέλο της PORCHE, είναι κόκκινο καυτερό πιπέρι, από καυτερές πιπεριές.
Κακαβιά: Ζωμός από ποικιλία μικρών και μεγαλύτερων ψαριών. Η αγαπημένη σούπα των ψαράδων.
Καλβαντός (Calvados): Γαλλικό μπράντυ μήλου από την Νορμανδική ομώνυμη πόλη.
Καλτσούνια: Γλυκό σνακ με Κρητικό μέλι, εξαιρετικής ποιότητας.
Καναπεδάκια (Canapes): Μικρά ανοικτά σαντουϊτσάκια από φέτα Γαλλικής μπαγκέτας, φρυγανιάς ή και μπισκότου, με διάφορα υλικά, με πρώτη στρώση συνήθως βούτυρο και από πάνω κομματάκια τυριών, αλλαντικών, διαφόρων υλικών, ακόμη και μπρικ ή χαβιάρι. Σερβίρονται σαν ορεκτικά σε μπουφέ.
Καπίρα: Ψημένο ψωμί βουτηγμένο σε αγουρόλαδο.
Κάρδαμο: Μπαχαρικό από την Ασία και την Νότια Αμερική. Είναι αποξηραμένος καρπός φυτού της οικογενείας της πιπερόριζας. Έχει γλυκόπικρη και ελαφρώς λεμονίζουσα γεύση.
Καρύκευμα: Η προσθήκη μπαχαρικών και αρωματικών σε φαγητά και σαλάτες, για να πάρουν πικάντικη γεύση.
Κασουλέ (Cassoulet): Φαγητό με έντονη γεύση από την περιοχή Λαγεντόκ της Γαλλίας. Είναι στρώσεις ξηρών φασολιών, χοιρινού καπνιστού κρέατος, λουκάνικου, κρεμμυδιών και καρότου. Όλα σιγοβρασμένα σε ειδικό πήλινο σκεύος, από το οποίο παίρνει και το όνομα του το φαγητό.
Κις: Είδος ανοικτής πίτας με ένα φύλλο ζυμης από κάτω και κάποια γέμιση από πάνω.
Επίσης Κις (Quiche) είναι τάρτα αλμυρή ή γλυκειά, με ποικιλία από γεμίσεις. Η διασημότερη είναι η Κις Λοραίν, με γέμιση από αυγά, κρέμα γάλακτος και μπέϊκον.
Κοκ ω βεν (Coq au vin): Κλασσική Γαλλική συνταγή για μαγειρευτό κοτόπουλο, με κόκκινο κρασί, κρεμμύδια, σκόρδο, μπέϊκον, μανιτάρια, αρωματικά και καρυκεύματα.
Κόλιαντρος: Σπόροι φυτού με έντονο άρωμα. Χρησιμοποιείται ως έχει ή αλεσμένο.
Κόμπλερ (Cobbler): Αμερικανική σπεσιαλιτέ που αποτελείται από διάφορα φρέσκα φρούτα κομπόστα σκεπασμένα με μια ζύμη σαν μπισκότο που ψήνεται στο φούρνο, ώσπου να γίνει τραγανή. Σερβίρεται ζεστή με κρέμα γάλακτος ή παγωτό.
Κον κασέ: Αποφλοιωμένο και ψιλοκομμένο τοματάκι, σε κονσέρβα έτοιμο.
Κονσομέ: Ζωμός κρέατος που σερβίρεται σαν σούπα.
Κονφί (Confit): Φρούτα βρασμένα και διατηρημένα σε ζάχαρη με λίγο μπράντυ. Επεκτείνεται και σε κρέατα και πουλερικά, με πιο γνωστό το Κονφί πάπιας.
Κορν φλάουρ: Λεπτή σκόνη καλαμποκίσιου αμύλου, που χρησιμοποιείται σε κρέμες και στο δέσιμο της σάλτσας.
Κόσκινο: Ανοικτό σκεύος με σίτα στον πάτο για κοσκίνισμα τροφίμων σε σκόνη όπως αλεύρι, ζάχαρη άχνη κ.ά.
Κροκέτες (Croquettes): Γαλλική σπεσιαλιτέ από μαγειρεμένο και ψιλοκομμένο κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι, αναμεμειγμένο με λυωμένες πατάτες και ζυμωμένο με αυγό.Πλάθονται σε διάφορα σχήματα, αλείφονται με αυγό, τυλίγονται σε γαλέττα και τηγανίζονται.
Κρουτόν: Ψωμί κομμένο σε μικρούς κύβους, βουτυρωμένο και φρυγανισμένο.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

6 σχόλια:

Thalassenia είπε...

Κάτι μάθαμε πάλι, όπως το καπίρα κ.ά.
Στην Ελλάδα και να μη το ξέρω.

Κάρδαμο φρέσκο πάντως έχω στην αυλή.
Είναι σαν το μαϊδανό με γεύση καυρερή. Πολύ ωραίο για πράσινες σαλάτες, ακόμα και πίτες.
Χαιρετώ.

Alice World είπε...

Δικαιώνομαι για τη Καπίρα, στην κύπρο η γιαγιά μου μας έκανε πρωινό με καπήρες, χαλούμι και καφέ κυπριακό τον οποίο έριχνε σφηνάκι σε γάλα. Αχ, ακόμα το θυμάμαι σαν το πιο νόστιμο πρωινό του κόσμου!

ΦΟΥΛΗ είπε...

Εντυπωσιακό!!!
Καλημέρα....

καλημέρα είπε...

Ααα, εγώ μπήκα αργα κι έχασα τόσα γράμματα μέχρι το κ, πού θα τα βρω; Για πείτε μου!
Καλημέρα, καλημέρα, καλημέρα!

Υ.Γ. Αν υποψιαστώ ότι ακούς την εκπομπή και εγώ το έμαθα τώρα που μπήκα στο blog,εκτός αν αλλα αντ'άλλων κατάλαβα, τι να πω... καλά να πάθω!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Thalassenia: Είσαι τυχερή που έχεις αυλή και, απ'ότι κατάλαβα, την αξιοποιείς.
_________
@ Alice World: Το χαλούμι καλά, το έχουμε και εδω. Ο καφές όμως ο Κυπριακός πως είναι;
_________
@ ΦΟΥΛΗ: Αν το φυσιολογικό είναι και εντυπωσιακό, τότε σε ευχαριστώ...
_________
@ Καλημέρα: Επειδή αυτά τα γράφω αραιά και που, σε προηγούμενο post έδωσα links για τα προηγούμενα γράμματα. Θα το ξανακάνω και στο επόμενο, σύντομα.
Stand by !!
Ναι παρακολουθώ την εκπομπή, αλλά μόνο όταν είμαι κοντά σε ραδιόφωνο, στο σπίτι,στο αυτοκινητο και στο σκάφος. Δυστυχώς είναι τέτοια ώρα, που γυρίζω και για δουλειές.
Θα τα ξαναπούμε σύντομα...

Alice World είπε...

Όπως ο ελληνικός, ο τούρκικος, ο αράβικος και άμα βρεις την μπάλα πεστην και σε μας καλέ μου φίλε. Κυπριακό χαρμάνι απλά, του κυπριακού καφεκοπτείου βεβαίως βεβαίως :ο) Και επειδή παλιά δεν είχαν την πολυτέλεια αλλά και την οικονομική άνεση να αγοράζουν πολλά είδη καφέ, έψηναν ένα κυπριακό ή ελληνικό χάρην συνεννόησης και τον έριχναν σφηνάκι σε γάλα. Ακούγεται περίεργο αλλά έχει μια απλή ωραιότητα :ο)