Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2009

ΦΑΣΟΛΑΔΑ.....Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Μπορεί ο Χειμώνας να μην ήρθε ακόμη, αλλά η Prova Generale έγινε.
Έχουμε έλλειψη από φασόλια Πρεσπών (το ταξίδι καθυστέρησε) και μη έχοντας εμπιστοσύνη σε άλλα, είπα να δοκιμάσω "ξένα".
Δεν ξέρω πόσο ξένα είναι αλλά γράφει "Ιταλίας". Συσκευασία ενός κιλού, τιμή στο 1/3 των Ελληνικών.
Και στήθηκε το σκηνικό της κατασκευής.

Στην φωτό φαίνονται μερικά από τα απαραίτητα αξεσουάρ, το Tabasco και το κουτάλι ΜΟΥ, κειμήλιο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όχι ότι πολέμησα, αλλά μου το έδωσε η μαμά μου μαζί με την προίκα μου όταν παντρεύτηκα. Είναι Αμερικάνικο και δουλεύει άριστα, ενώ το πιάτο με τον αγκυλωτό έσπασε. Σημαδιακο;;; Ποιός ξέρει....

Οι ποσότητες ήταν για 4 άτομα, από δύο πιάτα ο καθένας. Ποτέ δεν φθάνει μόνο ένα...

ΥΛΙΚΑ
400 γραμ Φασόλια μέτρια
1 Πατάτα σε κυβάκια
4 Καρότα σε ροδέλες
10 φυλλαράκια Σέλινο ψιλοκομμένα
Μισή Σελινόρριζα (μέγεθος γροθιάς) σε κυβάκια
1 φλυτζ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1 Κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
2 σκελίδες Σκόρδο ψιλοκομμένο
1 Πιπεριά κέρατο ψιλοκομμένη (κανονικά θέλει καυτερή κόκκινη, αλλά δεν είχα)
400 γραμ. τοματοχυμό στο Μούλτι, από Τοματάκια αποφλοιωμένα
Πιπέρι όσο θέλουμε
Αλάτι στο τέλος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Από βραδύς ξεπλένουμε τα φασόλια στο τρυπητό με άφθονο νερό και τα μουσκεύουμε σε αρκετό νερό όλη νύχτα.
Την επομένη τα βράζουμε σε νέο νερό, για μια ώρα περίπου. Τα στραγγίζουμε στο τρυπητό και περιμενουν.
Στην κατσαρόλα σωτάρουμε στο λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο, ρίχνουμε τα φασόλια και τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το αλάτι, σκεπάζουμε με νερό σε αρκετό ύψος και βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 30-45'. Λίγο πριν το τέλος, ρίχνουμε το αλάτι και ανακατεύουμε. Σβήνουμε την φωτιά και τα αφήνουμε στο μάτι λίγο ακόμη.

Απαραίτητο συμπλήρωμα κάτι αλμυρό, όπως ρέγγα, σαρδέλλες παστές, παστουρμά θαλάσσης, ή όπως εμείς, σαρδέλλες κονσέρβα με πίρι-πίρι. Και το ταμπάσκο που είπα στην αρχή.
Posted by Picasa

15 σχόλια:

ΦΟΥΛΗ είπε...

Αθάνατη Ελληνική φασολάδα,τη δεύτερη μέρα είναι ακόμα καλύτερη!!!!
Καλησπέρα...

Και λοιπόν;E allora? είπε...

χαχαχ αν σου πω ότι αγοράζω φασόλια κ γίγαντες από Ελλάδα γιατί δε μου αρέσουν αυτά που βρίσκω εδώ ....

να δεις να τελειώνει ολόκληρη κατσαρόλα σε χρόνο dt από φίλους ξένους.

αχ και δεν έχω φασόλια η έρμη να φτιάξω..... :(

Margo είπε...

Μμμμ ένας διαφορετικός τρόπος παρασκευής. Πατάτα, πιπεριά, σελινόριζα.. πολύ ενδιαφέρον, υποθέτω θα γίνονται πιο ελαφριά έτσι.

Αν κάποτε βρεθείς απ' τα μέρη μου Δύσπιστε, θα χαρώ πολύ να σου δώσω φασόλια άσπρα και μαυρομάτικα. Δεν μπορούμε πια να φάμε της αγοράς. Έχουν πολύ μεγάλη διαφορά.
Καλό σου βράδυ!

Ευρύνοος είπε...

Ωραία η παραδοσιακή μας!!

περιμένω να χειμωνιάσει λίγο να σας φτιάξω ένα πολίτικο φαγητό (σούπα)..

και φυσικά να φτιάξω και φασολάδα..

η καυτερή πιπεριά, όλα τα λεφτά..

καλησπέρα σας :)

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ ΦΟΥΛΗ: Σήμερα ήταν η δεύτερη μέρα. Ήταν καλύτερη.
__________
@ E allora?: Έγραφαν προέλευση και όχι τόπο παραγωγής. Μπορεί να ήταν από οπουδήποτε, από Ελλάδα, Ιταλία, Κίνα, Ταγκανίκα ή Καπερναούμ ή και Ουζουμπούρου. Δεν ξέρω. Πάντως ήταν πολύ βραστερά.
Τα πήρα από το Σ/Μ με τα τέσσερα γράμματα, Γερμανική αλυσίδα. Έχετε τέτοια και στην Ιταλία. Όρμα του!!
___________
@ Margo: Ευχαριστώ και εκτιμώ την προσφορά σου. Θα δούμε.....
___________

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Ευρύνοος: Περιμένω το Πολίτικο να το δοκιμάσω. Πάντα μου άρεσαν τα καινούργια.
Καλό βράδυ.
__________

Λίλα είπε...

Έχω να καταγγείλω οτι προσπαθούσα να ζητήσω ένα πιατάκι από αυτή την καταπληκτική φασολάδα νωρίς το απόγευμα και δε μου άνοιγαν τα σχόλια! Πρόλαβα? Έμεινε τίποτα?

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Λίλα: Μακάρι να είμασταν κοντά και θα υπήρχε λύση.
Αυτά τα παράξενα παρατηρώ και εγώ σε διάφορα blogs.
Π.χ. Το ΑΣΤΕΡΟΛΙΛΑ, με τον MOZILA, πάει να ανοίξει και όταν φορτώνει κάτι, χάνεται.
Δουλεύει όμως καλά, αλλά αργά, με τον EXPLORER και με το CHROME.
Το αντίθετο συνέβαινε με άλλα φιλικά blogs και αφαιρώντας κάποιο τελευταίο gadgetάκι, διορθώθηκαν.
Ψάξτε το εσείς που ξέρετε πιο πολλά από μένα, που είμαι νέος(;)
Καλό βράδυ

Betty's Cuisine είπε...

Αγαπημένο και καθαρά χειμωνιάτικο φαγητό! Τέλειο με όλα τα συνοδευτικά που περιγράφεις, την επόμενη φορά (που ελπίζω να κάνει κρύο) θα βάλω κι εγώ καυτερή πιπερίτσα...
καλό βράδυ

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Betty's: Φρόντισα να μη την κάνω πολύ καυτερή και έβαλα λίγες σταγόνες Ταμπάσκο στο δικό μου πιάτο.
Ξέχασα όμως να το ανακατέψω και με την πρώτη κουταλιά, βγήκαν φλόγες από τα αυτιά μου. Την πάτησα σαν αγράμματος.
Καλό βράδυ, Αγαπητή Ελισσάβετ.
_________________

ELENI είπε...

ΕΧΩ ΝΑ ΣΟΥ ΚΑΝΩ ΠΡΟΤΑΣΗ......ΝΑ ΒΑΛΩ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙΣ ΝΑ ΤΗΝ ΦΤΙΑΞΕΙΣ....ΟΠΟΤΕ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ....ΑΠΟΤΥΧΙΑ!!!!ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ!!!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ ELENI: Είναι αδύνατο να αρνηθώ.
Αρκεί ένα σήμα και ήρθα.
Θα φέρω και τα φασόλια μουσκεμένα από βραδύς...
Καλό βράδυ.

logia είπε...

μμμ το ίδιο φαϊ έχουμε
μόνο που εγώ το έφτιαξα από χθες
και ευτυχώς δηλ
γιατί με την οργισμένη μου διάθεση σήμερα
μάλλον η οικογένεια θα έμενε νηστική

EBRULİ είπε...

νόστιμη γεύση πικάντικη πολύ severim.Çok μοιάζει χέρια sağlık.Sevgiler:)

καλημέρα είπε...

Με καυτερή πιπεριά και λίγο σκόρδο,έτσι είναι και για μένα η τελεια φασολάδα. Στο σπίτι αναγκαστικά βάζω μόνο στο πιάτο μου γιατί είμαι η μόνη που τρώει τσούσκες εδώ, δυστυχώς. Την πατάτα γιατί τη βάζεις;
Τώρα να σου πω και τι άλλο κάνω, φασολάδα και λαχανόρυζο είναι τα μόνα φαγητά με ντομάτα στα οποία βάζω λεμόνι. Νομίζω πως τους παει. Δοκίμασε και πες μου. Στο πιατο λίγο πριν σερβίρεις βάζεις λίγο λεμόνι. Την επόμενη φορα, φανταζομαι τώρα δεν εμεινε ούτε σταλα, ε;