Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

ΤΡΟΠΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΘΕΡΜΙΔΕΣ


Ο τρόπος μαγειρέματος αποτελεί μία ουσιαστική παράμετρο στη σύγχρονη προσέγγιση του τεράστιου προβλήματος της παχυσαρκίας, καθώς μπορεί να επηρεάσει δραματικά το σύνολο των προσλαμβανόμενων θερμίδων.

Εάν το αγαπημένο σας φαγητό είναι ο μουσακάς, αυτός που τρώτε στο εστιατόριο έχει περίπου 700 θερμίδες, ενώ αυτός που παρασκευάζετε με προσεκτικό τρόπο στην κουζίνα σας δεν ξεπερνά τις 400 θερμίδες.

Όσο μεγαλύτερη είναι η θερμοκρασία μαγειρέματος, τόσο περισσότερη ποσότητα λαδιού απορροφάται από το τρόφιμο και τόσο περισσότερο αυξάνεται η θερμιδική του αξία. Έτσι, είναι σαφές ότι το μαγείρεμα με λάδι ή το τηγάνισμα προσθέτουν περισσότερες θερμίδες από ότι το απλό ψήσιμο, το βράσιμο και το μαγείρεμα στον ατμό.

Φυσικά, μια σημαντική παράμετρος είναι το είδος το λαδιού και ο χρόνος χρησιμοποίησής του. Το ελαιόλαδο είναι πιο ανθεκτικό από τα σπορέλαια, αλλά ακόμα κι αυτό δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται περισσότερο από 3-4 φορές.

Τα πολυχρησιμοποιημένα φτηνά σπορέλαια των εστιατορίων (κυρίως γρήγορης εστίασης) μειώνουν τη θρεπτική αξία των τροφών που τηγανίζονται (πχ. πατάτες) και τα καθιστούν από τρόφιμα συχνής κατανάλωσης σε τρόφιμα κατανάλωσης με μικρότερη συχνότητα. Επιπλέον, αν το τηγάνισμα γίνεται στο σπίτι μας με αγνά υλικά, τότε ακόμα και τα τηγανιτά φαγητά μπορούμε να τα γευόμαστε σε μια δίαιτα αδυνατίσματος.

Συγκεκριμένα μάλιστα για τις αγαπημένες μας τηγανητές πατάτες, έχει βρεθεί ότι οι ψιλοκομμένες πατάτες έχουν διπλάσιο ποσοστό λίπους από τις χοντροκομμένες και αν μάλιστα μετά το τηγάνισμα τις στραγγίξουμε σε διηθητικό χαρτί (χαρτί κουζίνας) το λίπος πέφτει στο 5% περίπου.

Αν μάλιστα χρησιμοποιήσουμε ελαιόλαδο (και όχι τα φτηνά πολυχρησιμοποιημένα σπορέλαια των εστιατορίων), τότε οι πατάτες τηγανιτές αποκτούν μια πιο θρεπτική διάσταση, ενώ πλέον κυκλοφορούν στην αγορά και συσκευές οι οποίες τηγανίζουν με πολύ μικρή ποσότητα ελαιόλαδου, βοηθώντας μας να εντάξουμε τα τηγανιτά φαγητά σε ένα υγιεινό και ισορροπημένο διαιτολόγιο.

8 σχόλια:

Alice World είπε...

Πολύ χρήσιμα όλα αυτά καλέ μου φίλε! Αναμένουμε και πιο υγειινές συνταγές των αγαπημένων μας αμαρτωλών πιάτων, μετά το αφιέρωμα για τον καλό καφέ εννοείται. ;o)

Καλό απόγευμα!

Savvina είπε...

ΔΥΣΠΙΣΤΕ
καλώς σε βρήκα.
Μπορώ να πώ ότι είμαι από τις ελάχιστες γυναίκες που δεν έχουν καλή σχέση με το μαγείρεμα.
Αυτή την δουλειά σπιτιού την έχει αναλάβει ο τρελός - Ευρύνοος.
Κοντά του όμως μαθαίνω κάποια πράγματα αλλά δεν με ευχαριστεί όσο εκείνον να μαγειρεύω.
Το θέμα σου όμως είναι πολύ καλό.
Μπράβο σου!!!

Καλό απόγευμα να έχεις.

zoyzoy είπε...

Εχεις δίκιο πάντα πρέπει να προσέχουμε να μαγειρεύουμε με τον υγιεινότερο τρόπο τουλάχιστον για την οικογένειά μας!
Τρώμε ένα σωρό αηδίες έξω τουλάχιστον ας φροντίζουμε τα δικό μας φαγητό!

Καλό σου βράδυ!

Και λοιπόν;E allora? είπε...

Πόσο δίκιο έχεις!Αν και μου αρέσει πολύ να βγαίνω για φαγητό έξω το έχω μειώσει για δύο σημαντικούς λόγους το οικονομικό και για την ποιότητα των φαγητών που τρώμε.Στην κουζίνα μου,στο τραπέζι μου γενικότερα στο διαιτολόγιό μου δε λείπει απολύτως τίποτα,απλά υπάρχει μέτρο και προσοχή.

Καλό βράδυ :)

Betty's Cuisine είπε...

Ωραία όλα αυτά και πολύ χρήσιμα, μακάρι να τα θυμόμαστε πάντα και να τα κάνουμε πράξη στην καθημερινότητα...
καλό βράδυ!

Magia da Inês είπε...

Olá amiga!
Passei para rever seu cantinho e é tudo de bom!...
Sempre uma novidade nutritiva e deliciosa!...
Amei mesmo!!!
Parabéns pelo seu talento!
Espero você em:
magiadaines.blogspot.com
Beijinhos carinhosos.
Itabira - Brasil

Ανώνυμος είπε...

ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΤΩΡΑ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΣΟΥ?ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ.

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Ανώνυμος: Φυσικά και ΔΕΝ είναι δικό μου.
Δεν υπάρχει όμως ΠΗΓΗ στο απόκομμα που βρήκα στο ντοσιέ με τα αποκόμματα από περιοδικα και εφημερίδες.
Οι τακτικοί αναγνώστες βλέπουν ότι ΠΑΝΤΑ έχω, όχι μόνο την πηγή, αλλά και το σχετικό link.
Θεώρησα ότι είναι χρήσιμο και το δημοσίευσα.
Το ίδιο ακριβώς θα κάνω και στο μέλλον.
Αν όμως, εσύ αγαπητέ "Ανώνυμε" αν ξέρεις κάτι, ΠΕΣ ΤΟ. Αυτά είναι πράγματα που διορθώνονται. Έστω και όταν λέγονται από "κρυφούς".