Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ..........ΤΟΥΡΝΑ !!

Η γιαγιά μου η Δήμητρα, τούρνα έλεγε τον άνθρωπο που μέθυσε και δεν του έμεινε ίχνος μυαλού.
Έτσι έμαθα και εγώ αυτή τη λέξη, παρ'όλο που στην πραγματικότητα είναι ψάρι, αρπαχτικό, που το βρίσκεις στη λίμνη της Καστοριάς και αλλού.
Ίσως επειδή έχει μικρό κεφάλι (και με μικρή χωρητικότητα) έδωσε το όνομα της και στον άμυαλο.
Πιο κάτω θα δείτε γιατί το λέω Τούρνα = μεθυσμένο.
Το χοιρινό δεν είναι και πολύ δημοφιλές στο σπίτι μας. Βρήκα όμως ωραίες μπριζόλες λαιμού και πήρα τρείς.
Τις ξεκοκκάλισα και τις έκοψα κομμάτια, λίγο πιο μεγάλα από σπιρτόκουτο.
Υπήρχαν και δαμάσκηνα Καλιφόρνιας (!) χωρίς κουκούτσι και ήρθε η ιδέα.....

ΥΛΙΚΑ για 4 μερίδες (για τόσα είχαμε...)
750 γραμ. Χοιρινό (από όποιο σημείο θέλουμε, ακόμη και "τηγανιά")
2 νεροπότηρα κρασί άσπρο
2 κουτ.σουπ. Φυτικό λίπος και λίγο ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
250 γραμ. Δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
Αλάτι - Πιπέρι
Προαιρετικά 1 κουτ.σουπ. μέλι (εγώ δεν έβαλα)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Από βραδύς μουσκεύουμε τα δαμάσκηνα με το ένα ποτήρι κρασί και τα αφήνουμε στο ψυγείο.
Στη χύτρα ταχύτητος ζεσταίνουμε το λίγο λάδι με το φυτικό λίπος και σωτάρουμε το κρέας, μέχρι να αλλάξει χρώμα.
Ρίχνουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι, πιπέρι και συνεχίζουμε για λίγα λεπτά ακόμη. Όχι αλάτι σ'αυτή τη φάση.
Σβήνουμε με το δεύτερο ποτήρι κρασί, κλείνουμε τη χύτρα και σιγοβράζουμε για 30' .
Ανοίγουμε τη χύτρα και ρίχνουμε τα δαμάσκηνα μαζί με το ζουμί τους.
Τώρα ρίχνουμε το αλάτι.
Βράζουμε με ανοικτή τη χύτρα για 15-20' ακόμη.
Αν χρησιμοποιήσουμε κανονική κατσαρόλα, τότε οι χρόνοι πρέπει να διπλασιαστούν.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό προς το τέλος.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα, σερβιρισμένο με ρύζι. Εναλλακτικά σερβίρουμε με πουρέ ή και ζυμαρικά, κατά τις ορέξεις μας.
Καλή όρεξη.

Posted by Picasa

12 σχόλια:

Alice World είπε...

Α ρε Δύσπιστε πάνω που είπα να κάνω δίαιτα. Γιατί μου το κάνεις αυτό; :ο)))))

Ανώνυμος είπε...

Σταύρο φοβερό το φαγητό!!
Το φιάχνω σήμερα.
Καλησπέρα.

Ελιά Μαϊστρα είπε...

Παρ όλο που δεν μ'αρέσει το ρύζι
νομίζω πως μόνο αυτό του πάει...
Και κρασάκι βεβαιως!
Αντε πάλι τρέχουν τα σάλια μου.
Καλό βράδυ

ΦΟΥΛΗ είπε...

Συγνώμη μάγειρας είσαι;;; τέλειο!!!
Καλησπέρα...

ELENI είπε...

ΝΟΣΤΙΜΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ.....ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕς ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ......ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ.....(ΑΣΧΕΤΟ Ο ΣΚΥΛΑΚΟΣ ΣΟΥ ΜΕ ΕΧΕΙ ΞΕΤΡΕΛΑΝΕΙ....ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΣΑΣ ΠΕΤΥΧΩ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΑΣ .....)

Betty's Cuisine είπε...

Σε μένα αρέσει πολύ ο συνδυασμός, αν το φτιάξω θα το φάω μόνη μου όμως, οπότε αρκούμαι στο μεζεδάκι που θα μου προσφέρεις!

Και λοιπόν;E allora? είπε...

εγώ το λατρεύυυυυυυυω το χοιρινό και ιταλία βρίσκω ελληνικά δαμάσκηνα ;)))

θα το φτιάξω άμεσα

καλό σου βράδυ

Lila Xagorari είπε...

Αυτό το φαγάκι σηκώνει κρασάκι μπόλικο!! Στην υγειά σας!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Alice: Είπαμε, δίαιτα να γίνεται προ και μετά του φαγητού.
Καλό βράδυ.
__________
@ Thalassokrator: Φίλε μου και όμως, μπορεί να γίνει και πιο πικάντικο, με αγριογούρουνο, αλλά μη μας καθίσει και στο στομάχι...
Να'σαι καλά, Καλό βράδυ.
__________
@ Ελίτσα: Το καλύτερο συνοδευτικό δεν το έγραψα. Θα σε το πω όμως: πατάτες τηγανητές.
Και κρασί κόκκινο ξερό βέβαια.
Καλό βράδυ
__________
@ ΦΟΥΛΗ: Δεν είμαι μάγειρας. Απλώς τα τελευταία χρόνια ανέλαβα το φαγητό μας στο σπίτι.
__________
@ Allora: Φαίνεται ότι η Καλιφόρνια είναι πιο κοντά μας.
Περιμένω νέα.
Καλό βράδυ
__________
@ Λίλα: Αν σηκώνει λέει; Τόνους!!
Να'σαι καλά.

Ανώνυμος είπε...

Eίναι τέλειος ο συνδυασμός χοιρινού με δαμάσκηνα.
Όταν φτιάχνω αυτό το φαγητό ρίχνω μετά το σωτάρισμα και 2 κουταλιές πετιμέζι. Και να σου πω και κάτι;Μπορείς να κόψεις και πατάτες στρογγυλές να τις τηγανίσεις λίγο και να τις προσθέσεις στην κατσαρόλα να βράσουν με το κρεας, αντί να φτιάχνεις ρύζι.

Μπράβο που μας υπενθύμισες αυτό το πεντανόστιμο φαγητό!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ ELENI: Η συμβουλή είναι κλασσική: Λίγο απ'όλα για να μη ξεχνάμε τις γεύσεις.
Για το "άσχετο", εξαρτάται από τα ωράρια του καθενός και σε ποιό κομμάτι της.
________
@ Betty's: Μόνο ένα μεζεδάκι; Είναι πολύ λίγο, εκτός αν κρατάς χώρο και για τα υπόλοιπα...
________
@ Χρωματιστή: Οι τηγανητές πατάτες θα είναι ιδανικό συνοδευτικό, είτε όπως προτείνεις, είτε αυτές τις "φούρνου σαν τηγανητές" που κάνω τα τελευταία χρόνια.
Καλό βράδυ

ΕΥΗ ΚΟΥΚ είπε...

Σταύρο ημέρα κρέατος σήμερα... Στις περισσότερες blogokουζίνες κεράστηκα κρεατομεζέδες.
Ο συνδιασμός αυτός είναι απο τα αγαπημένα μου, εξάλλου τρελλαίνομαι για τα δαμάσκηνα!!
Παίρνω μεζέ και φεύγω, γιατί είναι και περασμένη η ώρα.....
ΑΑΑ όταν διάβασα τον τίτλο της ανάρτησής σου στα links μου, νόμιζα ότι φώναζες τον Τουρνά τον τραγουδιστή και ότι θα έβαζες και κάποιο videaκι του χιχιχιχιχιχι Δεν είχα ξανακούσει ούτε για το ψάρι αλλά ούτε και για τον άμυαλο....
Να σαι καλά :))))