Σάλτσες με σολομό μπορεί να γίνουν άπειρες και έχω κάνει και κόκκινη και άσπρη.
Όλες για να συνοδεύσουν ζυμαρικά.
Σήμερα έγινε κάτι διαφορετικό, στα υλικά, αλλά με διαφορετική, ακόμη καλύτερη γεύση.
Υ Λ Ι Κ Α
1 κουτ.σουπ. Κρεμμύδι ξερό σε χοντρά κομμάτια
2 κουτ.σουπ. Κρεμμυδάκι φρέσκο σε ροδέλλες
1 κουτ.σουπ. Άνιθο ψιλοκομμένο
2 κουτ.σουπ. Μαϊντανό ψιλοκομμένο
6-8 σταγόνες Ταμπάσκο κόκκινο
50 ml Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο + 2 κουταλιές
100 γραμ. Κατίκι Δομοκού (ή άλλο κρεμμώδες)
50 ml Γάλα εβαπορέ light αδιάλυτο
200 γραμ. Σολομό Καπνιστό σε κομματάκια
1 κρασοπότηρο Κρασί άσπρο
Πιπέρι άσπρο
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Λυώνουμε τα κρεμμύδια στο multi.
Ζεσταίνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι τις 2 κουταλιές λάδι, σε μέτρια φωτιά και σωτάρουμε τα πολτοποιημένα κρεμμύδια, μέχρι να γίνουν διάφανα.
Βάζουμε σε μπωλάκι το κατίκι και το γάλα με το λάδι και τα πολτοποιούμε με το μπλέντερ/ράβδο χειρός.
Ρίχνουμε το μείγμα στο τηγάνι, μαζί τον άνιθο,το κρασί, τον μαϊντανό, το ταμπάσκο και συνεχίζουμε ανακατεύοντας σε μέτρια φωτιά.
Όταν αρχίσει να πήζει, ρίχνουμε τα κομματάκια του σολομού και σε 2' βγάζουμε από την φωτιά.
Αν το μείγμα του κατικιού γίνει πολύ νερουλό, μπορούμε να πήξουμε την σάλτσα με ένα διάλυμα κορν-φλάουερ (1 κ.γλ.) σε νερό (βαζάκι σαν σέηκερ).
Σερβίρουμε ζεστό, στα ζεστά ζυμαρικά ή ρύζι.
=====================
Σήμερα η μανάβισσα της γειτονιάς είχε φρέσκα κολοκυθάκια baby, με ανθούς και πήρα μερικά.
Επειδή τις βραστές σαλάτες τις έχω συνδέσει με χειμώνα και τα βραστά κολοκυθάκια με νοσοκομείο, είπα να κάνω ένα dressing διαφορετικό.
Και, μαζί με μερικά καρότα, έγινε αυτό
Τους κολοκυθοανθούς, αυτή τη φορά, τους κράτησα για μελλοντική κατασκευή.
Τα κολοκυθάκια δεν τα ξεφλούδισα όπως πάντα, αλλά τα έτριψα κάτω από την βρύση με σφουγγαράκι πιάτων, το σκληρό μέρος
50 γραμ. Κατίκι Δομοκού
50 γραμ. Γιδοτύρι Ηπείρου
1 σκελίδα Σκόρδο Νέας Βύσσης Έβρου
3-4 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο Χανίων Κρήτης
1 κουτ.γλ. Ξύδι άσπρο Καλαμάτας
3-4 κουτ.σουπ. Γάλα φρέσκο Μακεδονίας
Αλάτι από τις Αλυκές Μεσολογγίου
Πιπέρι άσπρο από το super-market (δεν γράφει προέλευση)
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Όλα τα υλικά στο multi και χτύπημα μέχρι να ομογεννοποιηθούν.
Ομολογώ ότι η μία σκελίδα σκόρδο "έπεσε" πολύ και το σύνολο αφήνει μια σκορδένια επίγευση, εντελώς ακατάλληλη για το σπορ φιλιών Γαλλικού τύπου.
Μπαρούτι αυτή η Νέα Βύσσα, στον Έβρο.......
==========================
Και κάτι νέο, πολύ νέο και ακυκλοφόρητο
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ (νέο κι ακυκλοφόρητο)
Μουσική: Βασίλης Παπακωνσταντίνου
Στίχοι: Γεώργιος Σουρής (100 χρόνια πριν)
Dim lights
Ποιος είδε κράτος λιγοστό
σ' όλη τη γη μοναδικό,
εκατό να εξοδεύει
και πενήντα να μαζεύει;
Να τρέφει όλους τους αργούς,
νά 'χει επτά Πρωθυπουργούς,
ταμείο δίχως χρήματα
και δόξης τόσα μνήματα;
Δυστυχία σου, Ελλάς,
με τα τέκνα που γεννάς!
Ώ Ελλάς, ηρώων χώρα,
τί γαϊδάρους βγάζεις τώρα;
Νά 'χει κλητήρες για φρουρά
και να σε κλέβουν φανερά,
κι ενώ αυτοί σε κλέβουνε
τον κλέφτη να γυρεύουνε;
Σπαθί αντίληψη, μυαλό ξεφτέρι,
κάτι μισόμαθε κι όλα τα ξέρει.
Κι από προσπάππου και παππού
συγχρόνως μπούφος και αλεπού.
Δυστυχία σου, Ελλάς,
με τα τέκνα που γεννάς!
Ώ Ελλάς, ηρώων χώρα,
τί γαϊδάρους βγάζεις τώρα;
Θέλει ακόμα -κι αυτό είναι ωραίο-
να παριστάνει τον ευρωπαίο.
Στα δυό φορώντας τα πόδια που 'χει
στο 'να λουστρίνι, στ' άλλο τσαρούχι.
Όλα σ' αυτή τη γη μασκαρευτήκαν
ονείρατα, ελπίδες και σκοποί,
οι μούρες μας μουτσούνες εγινήκαν
δεν ξέρομε τί λέγεται ντροπή.
Δυστυχία σου, Ελλάς,
με τα τέκνα που γεννάς!
Ώ Ελλάς, ηρώων χώρα,
τί γαϊδάρους βγάζεις τώρα;
Με μια δύσπιστη ένσταση! Τα καημένα τα γαϊδουράκια, καμιά σχέση δεν έχουν με τα σημερινά αποβράσματα!
Πέρασαν όμως 100+ χρόνια ............
19 σχόλια:
ακου. διαβασα με πολυ προσοχη αυτα που εγραψες σε αυτο το ποστ.
εχω να πω οτι και για εμενα τα βραστα κολοκυθακια ειναι ανιαρα.
η συνταγη σου για το ντιπ με ενθουσιασε επισης επειδη ολα τα υλικα εχουν ονομα, επωνυμον και τοπο προελευσης ελληνικο.
συγχαρητηρια!!!!!!!!!!!!!!!!!
@ grEAT :
Μόνο για το πιπέρι δεν ξέρω.
Πάντως τα καρότα και τα κολοκυθάκια είναι από τα Βασιλικά Θεσσαλονίκης.
__________________
Το πρώτο πιάτο φαίνεται υπέροχο!!!!
Για το ..αντινοσοκομειακό δεν έχω λόγια!
Η πλήρης μεταμόρφωση!
Και έχω πείρααααα άσε δεν λέγεται..χαχαχα
δεν ξερω εαν πρεπει να βαλω τα γελια η τα κλαματα!
@ grEAT :
Μάλλον για κλάμματα είμαστε, αλλά την κατάσταση την σημερινή περιγράφει ΚΑΙ ο Εθνικός μας Ποιητής, Διονύσιος Σολωμός, στον Ύμνο εις την Ελευθερίαν, οι πρώτες στροφές του οποίου, τελείως συμπτωματικά, είναι ο Εθνικός μας Ύμνος....
____________________
@ Γιαγιά Αντιγόνη :
Όταν στο σπίτι είμαστε δύο και η μία θέλει κολοκυθάκια, δημοκρατικά είναι το 50%.
Με μια μικρή απάτη το υπόλοιπο 50%, βάζει χέρι και τα βολεύει.
_______________________
Πολύ καλό μενού!!!!
Να'σαι καλά Δύσπιστε!!
:))
@ eirini katsa :
Το μενού συμπληρώνεται με τυρί και φρεσκοψημένο ψωμί. Χωρίς ποτό (αυτή τη φορά).
Thanks!!!!!!
______________
Εμένα μου αρέσουν τα κολοκυθάκια αλλά ποτέ δεν με χόρτασαν σαν σαλάτα!! Ωραία η πρότασή σου!
Οσο για το τραγούδι ...όσα χρόνια και αν περάσουν έχουμε σταθερές αξίες εμείς οι Ελληνες....και μυαλό δεν βάζουμε δυστυχώς!
όλη η Ελλάδα παρέλασε στο ντρέσσινγκ της σαλάτας! το σκορδάκι ότι πρέπει για να διώχνει τα κακά πνεύματα!!
@ Έφη :
Εγώ "δεν τα πάω" και γιαυτό έβρασα και καρότα μαζί!
___________________
@ ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ :
Αυτό το σκόρδο είναι πολύ δυνατό. Για αυτή τη "δύναμη" των κρεμμυδιών και των σκόρδων, κάτι έλεγε η γιαγιά μου, αλλά ντρέπομαι να το πω εδώ! ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!!!!!
___________________
ΤΟΚ ΤΟΚ ΗΡΘΑ ΤΑΠΕΡΑΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ...ΑΝ ΘΕΣ ΣΟΥ ΔΙΝΩ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ Κ ΠΙΠΕΡΙΑ ΤΗΓΑΝΙΤΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ!!!! ΦΙΛΑΚΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ
Πολύ ελληνική η σάλτσα σου για τον ξενόφερτο σολομό! Πολύ μου αρέσει! Και το dressing πολύ καλό αν και τέτοια ωραία κολοκυθάκια δεν έχω πρόβλημα να τα φάω μόνο βραστά!
Όσο για το ποίημα του Σουρή τι να πω! Ακούγοντας το τραγούδι ένα πράγμα σκεφτόμουνα. Δεν αντέχω άλλο!!!!
O σολομός μου μου αρέσει πολύ με τη σαλτσούλα και τα κολοκυθάκια επίσης γίνονται πιο νόστιμα με τη σάλτσα τους.
Φιλιάααα
@ LENA :
Δεκτή η ανταλλαγή!!!!!!
Και κανένα τηγανιτό....πότε-πότε...
______________
@ mia maria :
Ναι μεν ξενόφερτος, αλλά τίγκα σε Ω3 λιπαρά, τόσο χρήσιμα!
Όχι ότι και η σαρδέλλα πάει πίσω, αλλά με σπαγγέτι....δεν λέει!
_______________
@ Marί :
Έτσι έγιναν υποφερτά τα άνοστα κολοκυθάκια.
Κράτησα όμως τους ανθούς και θα τους εξηγηθώ ανάλογα.
________________
Με σολωμό δεν το έχω δοκιμάσει..θα ήθελα!
@ Αχτίδα :
Πολύ καλός ο συνδυασμός με σολομό, αλλά και με τόνο.
Μόνο που θέλει προσοχή στο αλάτι στα υπόλοιπα.
__________________
Πολύ ωραία πρόταση για τη σάλτσα σολωμου...αλλά προσωπικά επειδή λατρεύω τις βραστές σαλάτες μου άρεσε απίστευτα η σάλτσα για πάνω από τα βραστά και σίγουρα θα τη δοκιμάσψ!!!
@ Pansofix :
Μια παρόμοια σάλτσα σαλάτας κάνω με την προσθήκη και ροκφόρ, αλλά σε κουνουπίδι ή μπρόκολο. Να μη πηγαινει χαμένο το ροκφόρ στα κολοκυθάκια!!!!!
___________________
Δημοσίευση σχολίου