Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

ΜΙΑ ΟΜΕΛΕΤΑ ΚΑΙ...ΜΙΑ ΣΠΑΝΑΚΟ-ΤΑΡΤΑ ή....


........ανοικτή Σπανακόπιτα, με μπεσαμέλ.


Και η αρχή έγινε το μεσημέρι.
Απόφαση για ομελέτα με πατάτες. Το απλούστερο πράγμα του κόσμου.
Για πιο υγειινό τρόπο, ακολουθήστε τον ΣΥΝΔΕΣΜΟ

ΥΛΙΚΑ (για ένα άτομο)
2 Πατάτες μέτριες , κομμένες κυβάκια
3 Αυγά
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
Ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Τηγανίζουμε τις πατάτες σε μπόλικο καυτό λάδι, τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και αδειάζουμε το λάδι (σε τάπερ, για επόμενη φορά).
Έχουμε ήδη κτυπημένα τα αυγά σε ένα μπώλ, με όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα αδειάζουμε στο τηγάνι, όπου ξαναβάλαμε τις πατάτες.
Σκεπάζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά.





Έτοιμη !!!!!!!

Αν δεν έχουμε το ανάλογο καπάκι, τότε πρέπει να την γυρίσουμε, είτε πετώντας στον αέρα (!), είτε χρησιμοποιώντας άλλο καπάκι και γλυστρώντας την.

Το απόγευμα, μαζί με την συμβία, φτιάξαμε μια τάρτα με σφολιάτα, σπανάκι και μπεσαμέλ.

Υ Λ Ι Κ Α
1 φύλλο Μακεδονική Σφολιάτα (από τα 2 που έχει το πακέτο)
400 γραμ. Σπανάκι extra fine
1 μέτριο Κρεμμύδι
2 κουτ.σουπας Άνιθο ψιλικομμένο
200 γραμ. Γιδοτύρι ή φέτα
100 γραμ. Μυζήθρα ξερή
(τα τυριά τριμμένα στο χοντρό του τρίφτη)

Για την Μπεσαμέλ
3 κουτ.σουπ. Αλεύρι κοινό
3 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο
500 γραμ. Γάλα
1 Αυγό

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Ξεπαγώνουμε τη σφολιάτα για 1-2 ώρες, ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία.
Λαδώνουμε ένα ταψάκι 40x25 εκατοστά και την στρώνουμε, με τρόπο που οι άκρες να ανεβαίνουν στα τοιχώματα του ταψιού. Κόβουμε τα περισσεύματα (στο τέλος θα πω τι τα έκανα. Δεν πετιέται τίποτα).
Σε αντικολλητικό τηγάνι σωτάρουμε το κρεμμύδι, σε δύο κουταλιές λάδι, για μερικά λεπτά.
Ρίχνουμε το σπανάκι και συνεχίζουμε το σωτάρισμα μέχρι να σωθούν τα υγρά που βγαίνουν.
Πρός το τέλος ρίχνουμε τον άνιθο και αλατοπιπερώνουμε.
Φτιάχουμε την μπεσαμέλ, χρησιμοποιώντας μίξερ χειρός.
Σε κατσαρολάκι ρίχνουμε το λάδι και το αλεύρι, σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να ομογεννοποιηθούν.
Ρίχνουμε σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας, μέχρι να αρχίσει να πήζει.
Αν θέλουμε ρίχνουμε αλάτι και λευκό πιπέρι.
Βγάζουμε από την φωτιά, περιμένουε λίγο να κρυώσει και ρίχνουμε το αυγό, πάντα ανακατεύοντας .
Αυτό το συνεχόμενο ανακάτωμα είναι ο λόγος που χρησιμοποιούμε το μιξεράκι.
Με το χέρι θα μας έπεφταν τα νεφρά και κινδυνεύει να σβωλιάσει.

Ρίχνουμε την μισή στο μείγμα που κάναμε με το σπανάκι και τα τυριά, ανακατεύουμε και στρώνουμε στο ταψάκι.
Από πάνω στρώνουμε την υπόλοιπη κρέμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς (αντιστάσεις+αέρα, στη μεσαία σχάρα), για 45'.
Κόβουμε μικρά κομμάτια και την στέλνουμε πεσκέσι στην συγκέντρωση της φιλισοφικής λέσχης, που είναι απόψε.

Τα υπόλοιπα της σφολιάτας που κόψαμε, τα πλάθουμε με το χέρι σε μπαλλάκι, το ανοίγουμε σαν φύλλο με την παλάμη, βάζουμε κομματάκια τυριού (έβαλα κασέρι) στο μισό, κλείνουμε με το άλλο μισό, βρέχουμε τα χείλη με νερό και τα κολλάμε.
Ψήνουμε σε μικρό πυρεξάκι, δίπλα στην τάρτα.
Φωτογραφία από το τυροπιτάκι δεν πρόλαβα να βγάλω. Καταλαβαίνεις το γιατί!!

Μια παλιότερη ανάρτηση θα βρεις ΕΔΩ

Posted by Picasa

16 σχόλια:

Magda^_^ είπε...

Ωωωωω καταπληκτικά φαγητά!!!!!
Αλλά πιο πολύ μαρέσει η πίτα(είμαι φαν των πιτών κάθε είδους!:))
Μμμμμμμμ:))

Magda^_^ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Drmakspy είπε...

Καλά με κάνεις να λυσσάω για φαγητό κάθε φορά... Για την ομελέτα δε βαρυέσαι δεν τρελλαίνομαι.... Αλλά η πίτα μάλλον είναι ΣΛΟΥΡΠ ΓΙΑΜ ΓΙΑΜ!!! Όσο για την έλλειψη φωτογραφίας από τα τυροπιτάκια.... άμα σε είχα κοντά θα σε βούταγα να σε πάω για ακτινογραφία στομάχου!!!!

Frezia είπε...

Γιατί να βάλουμε έτοιμο φύλλο σφολιάτας, και να μην ανοίξουμε μόνοι μας?

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Magda:
Δεν ξέρω πολλούς που να μη τους αρέσουν οι πίτες, το κατ'εξοχήν Ελληνικό σνακ.
_______________
@ Drmaksry:
Ανάρπαστη γίνεται κάθε φορά.
Το κασεροπιτάκι όμως ήταν όλα τα λεφτά.
Αυτά που γίνονται με τα περισσεύματα, είναι τα καλύτερα.
________________
@ Frezia:
Έχεις δίκιο. Πιο καλή γίνεται όταν φτιάχνω φύλλο κουρού, με λίγο λευκό ξύδι για να γίνει τραγανό.
Η έτοιμη σφολιάτα βγάζει λίπος και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα υγρα του σπανακιού, την επόμενη είναι λασπωμένη.
Ενώ την ζύμη κουρού την κάνω με λιγότερο λάδι και, ακόμη με τα υγρά, στέκεται τραγανή.
Η ζυμη κουρού περιγράφεται ΕΔΩ και είναι δοκιμασμένη!
___________________

Και λοιπόν;E allora? είπε...

μάντεψε τι διαλέγω.....ε δεν είναι δύσκολο :))))

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ ...E allora:
Αυτού του είδους η τάρτα είναι ασυνήθιστη.
Η ομελέτα...ε! την βρίσκεις παντού. Δεν πιστεύω να την διάλεξες!
________________

Frezia είπε...

Διάβασα για τη ζύμη κουρού...
Πλιν όμως δεν μου άρεσε, άλλο τα
κουρού άλλο η πίτα.
Αμα ξαναπάς στο κολινδρό, ζήτα να φας
πίτα και θα καταλάβεις!

Asteri (Maria) είπε...

Tέλεια και τα 2 φαγητά αλλά θα βουτήξω μια μεριδούλα απ΄οτην τάρτα χεχε
Καλό απόγευμα και καλό ΣΚ

Ανώνυμος είπε...

Φονιάς .....ναι φονιάς όχι Δύσπιστος.
Μας έχεις κατακολάσει με τα εδέσματά σου...
Καλη σου μέρα φίλε μου.

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Frezia:
Να προτείνεις κανένα μαγαζί και μποώ να πεταχτώ, έστω και καθημερινή.
_______________
@ Αsteri:
Βλέπω ότι τα πιτοειδή είναι πολύ δημοφιλή.
_______________
@ Thalassokrator:
Ακρωτήριο Φονιάς ΒΔ της Κέρκυρας, ή μήπως ποταμός/καταρράκτης Φονιάς στη Σαμοθράκη;
Πήγα και στα δύο και δεν είχαν καμιά σχέση με το όνομα.
Καλή σου μέρα.
_______________

Margo είπε...

H τάρτα μας λίγωσεεεεεεε:-)

Θα την δοκιμάσω με δικό μου φύλλο.. η ιδέα με τη μπεσαμέλ πολύ πρωτότυπη.. για μένα.

Καλό απόγευμα!

ELENI είπε...

εγω παλι μολις γυρισα ...ακομα με το μαγιω ειμαι......δεν θα την τιμησω ...κερναω καφε στην βεραντα ...και ειναι τοσο ωραια .....τετοια ωρα!!!!!!!!!!!!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Margo:
Παλιά βάζαμε, μαζί με το σπανάκι, γάλα, τυρί, αυγό, για να φουσκώσει.
Τώρα επί πλέον έχει λίγο αλεύρι και αποκτά μια πιο κρεμώδη υφή.
Δοκίμασε και πες μου και αν την κάνεις και με δικό σου φύλλο, περνάς σε άλλη δάσταση.
_________________
@ ELENI:
Μάλλον συγχρόνως γυρίσαμε!
_________________

ΦΟΥΛΗ είπε...

Μια χαρά ομορφιά!!
Καλησπέρα από την πανέμορφη Κρήτη!!!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ ΦΟΥΛΗ:
Πήρες και "εξοπλισμό" μαζί, ή μπαίνεις από "καφέ";
_________________