Τρίτη, 11 Μαΐου 2010

Η ΡΩΣΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ και η Ιστορία της !!!

Σχεδόν από "γεννησιμιού" μου είχα την απορία, γιατί τον "αχταρμά" αυτόν, με τα διάφορα και ασύνδετα υλικά, τον λένε "Ρωσική Σαλάτα"!
Τα τελευταία χρόνια, που ήρθαμε σε κοντινότερη επαφή με Ρωσο-Ουκρανο-Γεωργιανο-Αρμένιους, ρωτούσα αν την είχαν σαν "Εθνική" σαλάτα, όπως έχουμε εμείς την "Χωριάτικη" και μάλιστα στο εξωτερικό την λένε "Greek Salad".
Όλοι με κοιττούσαν με γουρλωμένα μάτια.
Κανείς τους/τες δεν είχαν ιδέα.
Όλοι είπαν ότι εδώ την γνώρισαν.....

Μέχρι σήμερα, που έπεσα επάνω στην καταγωγή της, την διασταύρωσα και την μοιράζομαι μαζί σας, απαντώντας έτσι και στα ερωτηματικά μερικών, σαν εμένα.

Η ιστορία τραβάει πολύ μακρυά, περίπου στο 1928, όταν στη Ρωσία είχαν τα γεγονότα με τους Μπολσεβίκους, μετά την Επανάσταση του 1917 και την επικράτηση του Κομμουνισμού. Έκρυθμη κατάσταση!
Επειδή όμως στην Ελλάδα η ανατροπή του Βασιλέως ήταν αδιανόητη, επικράτησε υποτιμητικά η έκφραση "Τα έκαναν σαλάτα".

Με αυτά σαν κίνητρο, ο παππούς Ρογκότης (ξέρετε τώρα, "Σουτζουκάκια Ρογκότη", οδός Ρογκότη, μεταξύ Βενιζέλου και Ι.Δραγούμη, το στενό από την Πλατεία Ελευθερίας μέχρι την Τσιμισκή), έδωσε αυτό το όνομα.

Επικράτησε λοιπόν αυτός ο τίτλος για την ανάμειξη διαφόρων υλικών με μαγιονέζα, πράγμα που γενικεύτηκε.

Υπήρχε πληθώρα υλικών στα αρχικά στάδια, που δεν χρησιμοποιούνται πια, όπως θαλασσινά, γαρίδες-καραβίδες και διάφορα λαχανικά.
Αυγό μπαίνει βρασμένο και κομμένο στα τέσσερα ή στα οκτώ, σαν ντεκόρ.
Τα υλικά που συναντάμε στις έτοιμες, που η μαγιονέζα τους έχει υποκατάστατο αυγού, είναι πολλά. Συνήθως
Αρακά βρασμένο (για να δώσει χρώμα, μιας και η κάπαρη είναι ακριβή)
Καρότα - Πατάτες βρασμενα και κομμένα κυβάκια
Ζαμπόν σε κύβους ή χοιρομέρι
Κασέρι σε κύβους
Καλαμπόκι βρασμένο (εμείς το δίναμε στις κότες και μετά μας το επέβαλλαν οι Αμερικάνοι, μαζί με την Σόγια)
Μαγιονέζα.

Σήμερα αποφάσισα να κάνω μια Μαγιονέζα Χωρίς Αυγό και να την μετατρέψω σε
Ρωσική Σαλάτα.
Να το αποτέλεσμα



Υ Λ Ι Κ Α για την Μαγιονέζα χωρίς αυγό
3/4 φλ.τσαγ. Γάλα Εβαπορέ light (4%)
1 φλ.τσαγ. Ελαιολαδο (ή και καλαμποκέλαιο)
1 κουτ,γλυκ. μουσταρδα (έβαλα Dijon, καυτερή)
1 κουτ.γλυκ. ξύδι (έβαλα λευκό)
1 κουτ.γλυκ. χυμος λεμονιού
1/2 κουτ.γλυκ. Ζάχαρη
1/2 κουτ.γλυκ. Αλάτι

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Όλα τα υλικά στο multi και χτύπημα για 3-4'.
Μόλις πήξει, έτοιμη για όλα!

Για την δική μου Ρωσική, έβρασα πατάτες και καρότα, τα έκοψα μικρά κυβάκια, έκοψα μικρά κυβάκια μερικά αγγουράκια τουρσί, μερικές κουταλιές Καπαρη και τα ανακάτωσα όλα με την μαγιονέζα.
Οι ποσότητες και η ποικιλία των υλικών είναι στο γούστο του καθενός και εξαρτάται και από τα διαθέσιμα της στιγμής εκείνης.

Την μαγιονέζα αυτήν, αλλά και την άλλη, την εύκολη με αυγά
την χρησιμοποιώ και σε ψάρι βραστό και ξεψαχνισμένο και όπου αλλού χρειάζεται.

Η δεύτερη φωτό είναι με διαφορετικό φόντο και φωτισμό

Σήμερα, το Ιστορικό εστιατόριο "ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΡΟΓΚΟΤΗ" έκλεισε, ακολουθώντας την μοίρα του "ΣΤΡΑΤΗ", της "ΚΛΗΜΑΤΑΡΙΑΣ" , του "ΟΛΥΜΠΟΣ-ΝΑΟΥΣΑ" και του "ΚΑΪΡΟΥ".

Posted by Picasa

32 σχόλια:

zoyzoy είπε...

Και την ήθελα αυτή τη συνταγή της μαγιονέζας χωρίς αυγό!
Πάνω στην ώρα ήρθε η συνταγή σου.
Την κρατώ!
Η ρώσικη αγαπημένη σαλάτα με λαχανικά!
Και τα ιστορικά στοιχεία τέλεια!

ELENI είπε...

ΤΡΕΛΑΙΝΟΜΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΑΛΑΤΑ!!
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ .....
ΑΣΧΕΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ...ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ....
http://www.youtube.com/watch?v=BpjsLftN66Q

Λίλα είπε...

Πολύ μου αρέσει η Ρώσικη και ακόμα περισσότερο η μαγιονέζα χωρίς αυγά!!

ελίτσα είπε...

Πείνασα και ήρθα..
Ψωμί όσο κι αν έψαξα δεν βρήκα..που το βάζεις;
ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ!!! ΘΑ ΕΡΧΟΜΑΙ ΜΕ ΤΟ ΨΩΜΙ ΜΟΥ????

aKanonisti είπε...

Η Ρογκότη είχε κλείσει προ πολλού...
Από όταν μάλλωσαν τα δύο αδέρφια...
Τα τελευταία χρόνια... ήταν κρίμα να λειτουργεί με ξένη διεύθυνση... γιατί αμαύρωνε την ιστορία της....

:-(((

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Zoyzoy: Αυτή θέλει λίγο προσοχή.
Κόβει σαν τις άλλες.
Το έπαθα μια φορά, αλλά την έσωσα με θέρμανση.
Το υλικό από το multi σε κατσαρολάκι, 2 κουταλιές αλεύρι και γρήγορα με το μιξεράκι στα χτυπητήρια. Θέρμανση, όχι βράσιμο!
Έγινε λίγο πιο σφιχτή από τις προδιαγραφές. Ίσως ήθελε λιγότερο αλεύρι, αλλά μέσα στην πίεση του χρόνου, τι περιμένεις.
Έπρεπε να την ρίξω στην ξεψαχνισμένη συναγρίδα και οι καλεσμένοι ήταν ήδη στην πόρτα (είχα και ένα βάζο έτοιμη, καλού-κακού).
__________________
@ ELENI: Εξαιρετική η Πρωτοψάλτη. Είναι και ζωόφιλη (απένειμε στον Έρικ το βραβείο, σε διαγωνισμό ημίαιμων, δίπλα στο πάρκο του Φωκά).
__________________
@ Λίλα: Δεν λέω όχι στα αυγά, αλλά μόνο όταν ξέρω τον προμηθευτή (Αμερικ.Γεωργ.Σχολή).
__________________
@ Ελίτσα: Ψωμιά είπες;
Πάτα ΕΔΩ.
Στο κάτω-κάτω εσύ μου έδειξες τον κώδικα και το δικαιούσαι.
___________________
@ aKanonisti: Είχαν τέτοιο χρυσορυχείο και ήταν ηλίθιοι.
Όταν όμως το παραχώρησαν, έχασε θεαματικά την ποιότητα.
Τα σουτζουκάκια έγιναν σαν μπαλλάκια του πινκ-πονκ, και το σέρβις....άστα.
Υπάρχουν και σήμερα επισκέπτες που το αναζητούν, όταν έρχονται στην πόλη.
Αλλά και τα άλλα είχαν την φήμη τους, αλλά εσύ θα ήσουν αγέννητη τότε!
________________

VAD είπε...

Πάει κι Ρογκότης ,ε;Στέκομαι στα τελευταία,Στρατής κλπ,κλπ.
Αλήθεια,εσυ που ζεις στην πόλη,υπάρχουν μαγαζιά με τέτοια ποιότητα σήμερα;Μπα,κανεις δεν μπορεί να τους μοιάσει...

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ VAD: Μονολεκτική απάντηση: ΟΧΙ.
Και ας λένε τα διάφορα γκουρμεδιάρικα άρθρα για μερικά μαγαζιά.
Ο γύρος του Στρατή γυρνούσε με το χέρι του ψήστη, εμπρός σε κάρβουνα που ήταν σε πατώματα βαλμένα.
Το τας-κεμπάπ του Κάϊρου, στην Τσιμισκή, ήταν το νοστιμώτερο.
Οι μπριζόλες του Ζεϊμπέκη, στην Νίκης με Δ.Γούναρη, οι πιό τρυφερές.
Το σνίτσελ Βιενουά του ΟΛΥΜΠΟΣ-ΝΑΟΥΣΑ, στην παραλία, υπέροχο.
Οι σούβλες της Κληματαριάς, στην Αγίας Σοφίας, σπάγανε μύτες.
Οι υποχρεςωτικές πατάτες σαν τσιπς και η ρόκα του Κρητικού, στην Τούμπα, έσβηναν την εμφάνιση του ίδιου, με την λερωμένη ποδιά με την μπροστινή τσέπη, όπου σκάλιζε τα λεφτά και, ποιός ξέρει τι άλλο από πίσω! Αλλά τότε είμασταν φοιτητές και σπάγαμε πλάκα.

Θες κι άλλα; Έχω! Τόμους μπορώ να γράψω....
__________________

ΦΟΥΛΗ είπε...

θαύμα νόστιμοοοοο
Νασε καλά καλησπέρα

pandora είπε...

πολύ εμφανίσιμη και φαντάζομαι γευστική...δεν εχω φτιάξει ποτέ ρώσικη :)

Ανώνυμος είπε...

ΥΠΕΡΟΧΗ ΣΥΝΤΑΓΗ. ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ. ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΟΛΑ ΜΑΖΙ Ή ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ ΜΕ ΤΑ ΑΥΓΑ. ΔΗΛΑΔΗ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΛΙΓΟ ΤΟ ΛΑΔΙ; ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΜΟΥ ΤΟ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΕΙΣ.

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ ΦΟΥΛΗ: Η γεύση παίζεται. Εγώ την προτιμώ ξυνή και αυξάνω τα τουρσιά, άλλος βάζει ζαμπόν σε κυβάκια, αυγό βρασμένο και ότι άλλο θέλει να τονίσει την γεύση, που του αρέσει.
__________________
@ Pandora: Εύκολη είναι. Πιο πολύ χρόνο παίρνει το βράσιμο και το κόψιμο.
__________________
@ Ανώνυμος: Στις πρώτες φορές που την έκανα στο multi, έβαλα το μισό λάδι στην αρχή, μαζί με τα υπόλοιπα και το άλλο μισό στο τέλος.
Μετά δοκίμασα όλα από την αρχή και πετυχαίνει μια χαρά.
Χωρίς multi δεν την έκανα αυτήν, την χωρίς αυγά.
Αλλά και στην κλασσική βάζω το λάδι απο την αρχή, αλλά το μυστικό της είναι ο χρόνος που παραμένουν τα υλικά στο μπωλ, χωρίς ανακάτεμα.
ΔΕΣ ΕΔΩ.
___________________

zeidoron είπε...

Αγαπητέ Σταύρο να είσαι καλά για τις ιστορικές πληροφορίες προέλευσης της ονομασίας της "ρώσικης σαλάτας".
Προσωπικά δεν την τρώω αλλά επειδή δεν λείπει από κανένα τραπέζι πάντα είχα την ίδια απορία με σένα.
Τα τελευταία χρόνια δε που γνώρισα οικογένειες ποντίων πραγματικά δεν είχαν ιδέα για τη "ρώσικη σαλάτα"!

η σιωπηλή κραυγή είπε...

ρωσικη η καλυτερη σαλατα του κοσμου!!!!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Zeidoron: Έφθασα σε σημείο να ρωτήσω και κάτι Ρώσους, που τους βάλανε δίπλα μου, στην μαρίνα, αλλα και αυτοί δεν είχαν ιδέα.
_________________
@ Η σιωπηλή κραυγή: Καλώς τηνε κι ας άλλαξε πάλι όνομα!!!
Ε! Όχι και η καλύτερη! Εξαρτάται τι θα συνοδέψει!
_________________

Peny είπε...

Στο Όλυμπος-Νάουσα εργάζονταν 10ετίες μέχρι την σύνταξή του ο παππούς μου στην κουζίνα όπου και έκλεισε λίγο μετά μια και δεν υπήρχαν άλλοι κληρονόμοι από τους 7[αν θυμάμαι καλά] που το ξεκίνησαν. Ποτέ δεν βγήκε συνταγή από τους σεφ εκτός κουζίνας!Το σνίτσελ Βιεννουά με τα 7 υλικά και τα μελιτζανοπιτάκια ήταν τα αγαπημένα του βασιλιά όταν ερχόταν στον Όλυμπο για κυνήγι με τους συνοδούς και γίνονταν ειδική παραγγελία-delivery εκείνα τα χρόνια στο βουνό!! Αυτά τα λίγα λόγια για την ιστορία της Salonique και της αναμνήσεις που σκαλίστηκαν στα βαθειά της ψυχής των παιδικών μας χρόνων ώσπου φεύγοντας από αυτήν την κουβαλήσαμε σαν πολύτιμο λίθο όπου κι αν βρεθήμαμε στον κόσμο...

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Peny: Το σχόλιο σου με συγκίνησε, ειδικά όταν απομόνωσα το κομμάτι

"...ώσπου φεύγοντας από αυτήν την κουβαλήσαμε σαν πολύτιμο λίθο...".

Αυτό το "φεύγοντας" με απασχόλησε και άλλες φορές στη ζωή μου. Τώρα όμως ήρθε πολύ κοντά, χωρίς να ξέρω για που!

Φυσικά και τα μελιτζανομπουρεκάκια. Ήταν τα αγαπημένα της γιαγιάς και της μητέρας μου. Τα τσάκιζαν κάθε φορά.
Ευχαριστώ για την κατάθεση αναμνήσεων.
Να'σαι καλα, όπου και αν είσαι !!!

you may say i'm a dreamer.. είπε...

Καλημέρα και καλές δημιουργίες!Ήρθα να τονίσω τη παρουσία μου!
Κρίμα για τη Ρογκότη,είχαμε περάσει εκεί πολλές οικογενειακές και μη στιγμές..

Και λοιπόν;E allora? είπε...

είναι απ΄τις λίγες σαλάτες που τρώω σπάνια,δεν την έχω φτιάξει ποτέ μου...δεν ξέρω,μάλλον η μαγιονέζα μου πέφτει βαριά.Ισως να πρέπει να δοκιμάσω να τη φτιάξω όπως εσύ

καλημέρα

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ ...I'm a dreamer: Η παρουσία σου αιωρείται πάντα, μιας και δηλώνεις "dreamer".
Συμπτωματικά και εγώ οικογενειακά πήγαινα, συνήθως μεσημέρι. Σπάνια βράδυ!
________________
@ ...E allora: Δοκίμασε την έτσι και για πιό ελαφριά εκδοχή, βάλε καλαμποκέλαιο.
________________

big mama είπε...

Η μαγιονέζα χωρίς αυγά, είναι αυτή που προτιμώ τελευταία. Η "ρώσικη" είναι αγαπημένη μας σαλάτα!

Ανώνυμος είπε...

Γιατί φίλε δύσπιστε, ενώ την έκανα με τις ακριβείς αναλογίες που δίνεις δεν έπηζε με τίποτα; Πάει το μυαλό σου που μπορεί να έγινε το λάθος; Αν δεν την πέταγα τελικά θα μπορούσα να την σώσω; Αν ναι, με ποιο τρόπο;

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Ανώνυμος:
Πολύ χτύπημα με υπομονή. Εγώ χρησιμοποιώ multi.
Αν μετά από 5' χτύπημα, δεν πήξει, λίγο λάδι ακόμη, σταγόνα-σταγόνα.
____________________

Ginger είπε...

ΠΕΣ ΤΟ ΡΕ ΣΤΑΥΡΕ και μ'εχει φάει η απορία γιατί εδώ στην Ουγγαρία δεν υπάρχει Ρώσικη σαλάτα αλλά υπάρχει όμως μιά που την λένε Γαλλική σαλάτα και μοιάζει απαράλαχτη με την Ρώσικη χαχαχα. Ηλθα γιά να βρω τη μαγιονέχα χωρίς αυγά γιά τη συλλογή μου (κι όταν ανεβαίνει η χοληστερίνη χαχαχα) κι έπεσα επάνω στην ανακάλυψη. Φιλιά

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Ginger:
Μερικές φορές, τώρα τελευταία, αντικαθιστώ το γάλα με γιαούρτι στραγγιστό 2%.
Γίνεται νοστιμότερη και πήζει εύκολα.
________________

Αστοριανή είπε...

Σταύρο μου, έξω χιονίζει!!!!!!!!!!!μα μας έγραψες και για...
μελιτζανομπουρεκάκια!
ΠΩΣ γίνονται;;;;;;;

Όταν βρεις ευκαιρία, γράψε μου!
Βλέπεις, δεν αφήνω και τις απαντήσεις σου, εκτός από τις συνταγές σου!

Φιλάκια ολόλευκα...
Υιώτα
αστοριανή
ΝΥ

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Αστοριανή :
Έστειλα λεπτομέρειες στο mail σου!
Σας χιονίζει, ε; Νωρίς δεν είναι;
Φιλιά σε όλους, Καλό βράδυ!
_______________

Ανώνυμος είπε...

Μεχρι και την τελευταια ημερα λειτουργειας του εστιατοριου "Σουτζουκακια Ρογκοτη" η διευθυνση ανηκε ιδια οικογενεια, στην οικογενεια Βαϊρλη. Οποιος ισχυριζεται το αντιθετο ειναι ανενημερωτος.

Χριστιάνα Βαϊρλη είπε...

Απο την πρωτη μεχρι και την τελευταια ημερα λειτουργειας του εστιατοριου "Σουτζουκακια Ρογκοτη" η διευθυνση ανηκε στην ιδια οικογενεια, στην οικογενεια Βαϊρλη. Οποιος ισχυριζεται το αντιθετο ειναι ανενημερωτος

Χριστιάνα Βαϊρλη είπε...

Απο την πρωτη μεχρι και την τελευταια ημερα λειτουργειας του εστιατοριου "Σουτζουκακια Ρογκοτη" η διευθυνση ανηκε στην ιδια οικογενεια, στην οικογενεια Βαϊρλη. Οποιος ισχυριζεται το αντιθετο ειναι ανενημερωτος

Χριστιάνα Βαϊρλη είπε...

Απο την πρωτη μεχρι και την τελευταια ημερα λειτουργειας του εστιατοριου "Σουτζουκακια Ρογκοτη" η διευθυνση ανηκε στην ιδια οικογενεια, στην οικογενεια Βαϊρλη. Οποιος ισχυριζεται το αντιθετο ειναι ανενημερωτος

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Χριστιάνα Βαϊρλη :
Δεν την γνωρίζω την οικογένεια.
Λυπάμαι που είμαι ανενημέρωτος, σαν τους περισσότερους Θεσσαλονικιούς.

Τώρα ξέρω ποιά είναι η οικογένεια που "πυροβόλησε" και "σκότωσε" ένα μνημείο της πόλης μας....

Κρίμα!!!!!