Πολύς κόσμος, πολλά φυτά και ολοι έφευγαν με σακκούλες και διάφορα φυτά, λουλούδια και δενδράκια.
Και εμείς φύγαμε με πέντε ρίζες βασιλικού, Αγιορείτικου, γιατί κανείς παραγωγός δεν είχε τον πραγματικό πλατύφυλλο.
Μέσα σε όλα αυτά τα λουλούδια, ο νους μου γύρισε πίσω στις ντάλιες, τις ζίνες, τις τριανταφυλλιές, τα χρυσάνθεμα, τα γεράνια, τις σκουλαρικιές και τα σκυλάκια, τους κρίνους της Παναγιάς, το φούλι και τις πασχαλιές και τόσα άλλα, σε γλάστρες και σε παρτέρια, που τα περιποιόταν η μητέρα μου και τα πολλαπλασίαζε κάθε χρόνο, με ανταλλαγές με τις γειτόνισσες και τις φίλες της.
Σήμερα, που είναι η Γιορτή της Μητέρας και δεν έχω που να δώσω λουλούδια, λέω Χρόνια Πολλά και προσφέρω αυτές τις ζίνες σε όλες τις Μαμάδες, όλου του κόσμου!!
________________________________________________________
Και αν απορεί κανείς για το πως κολλάει το ψαρονέφρι με την ημέρα αυτή, θα το καταλάβει αμέσως μετά.
Έπρεπε να βρούμε κάτι να φάμε στην επιστροφή και η διαδικασία ξεκίνησε από το προηγούμενο βράδυ, με το μαρινάρισα των βερύκοκκων.
Το ψαρονέφρι έγινε σε δύο εκδόσεις, με μερικά υλικά ίδια, αλλά με τελείως διαφορετικές γεύσεις και χρώμα (φωτό)
ΨΑΡΟΝΕΦΡΙ ΜΕ ΒΕΡΥΚΟΚΚΑ ΚΑΙ ΜΑΥΡΟΔΑΦΝΗ (δεξιά φωτό)
Υ Λ Ι Κ Α (για ΜΙΑ μερίδα, ειδικά για μοναχικούς, για φοιτητές ή και εργένηδες)
200 γραμ. Ψαρονέφρι, κομμένο φετάκια κάθετα
100 γραμ. Βερύκοκκα ξερά, κομμένα στα τέσσερα
2 φλ.τσαγ. Μαυροδάφνη Πατρών
2 σκελίδες Σκόρδο κομμένο φετάκια
Φλούδα από μισό Λεμόνι κομμένη κυκλικά
1 ξυλάκι Κανέλλας
1 κουτ.γλυκού Πιπέρι σε κόκκους (είχαμε πολύχρωμο)
Αλάτι
1 κουτ.σουπ. Ρίγανη (ή θυμάρι, ή δενδρολίβανο)
6 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1 κουτ.σουπ. μαργαρίνη ΜΙΝΕΡΒΑ BENECOL με ελαόλαδο
Αλεύρι για το αλεύρωμα
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Μαρινάρουμε τα βερύκοκκα, από το προηγούμενο βράδυ, βάζοντας τα σε τάπερ μαζί με το 1 φλ. Μαυροδάφνη, το σκόρδο, τη φλούδα του λεμονιού, τους κόκκους του πιπεριού, την ρίγανη και το ξυλάκι της Κανέλλας.
Τα βερύκοκκα τα έχουμε κομμένα στα 4 για να βγάλουν τα σάκχαρα τους και να διαλυθούν με την μαυροδάφνη. Αν θέλουμε να τα αφήσουμε ολόκληρα, πρέπει αυτή η διαδικασία να διαρκέσει 24 ώρες, για να μπορέσει να γίνει η όσμωση των υλικών.
Στην φωτό τα υλικά πριν την μαυροδάφνη
Πλένουμε το ψαρονέφρι, το σκουπίζουμε, το αλευρώνουμε και το σωτάρουμε στις τρείς κουταλιές ελαιόλαδου, που το ζεσταίνουμε σε κατσαρολάκι, η βαθύ αντικολλητικό τηγάνι.
Το ροδίζουμε και το σβύνουμε με το δεύτερο φλυτζάνι μαυροδάφνη.
Βγάζουμε από την μαρινάδα το ξυλάκι της κανέλλας και την φλούδα του λεμονιού και αδειάζουμε τα υπόλοιπα στο κρέας.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20'. Προς το τέλος ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι και τη μαργαρίνη, ανακατεύουμε και αφήνουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Σερβίρουμε με ότι μας κάνει κέφι. Ρύζι (όπως εδώ), πουρέ, τηγανητές πατάτες κλπ.
Αυτό το κατασκεύασμα μπορεί να γίνει και με δαμάσκηνα ξερά, με κρασί Μοσχάτο γλυκό, Λήμνου ή Σάμου, λευκό, οπότε γίνεται και πιο ανοικτόχρωμο.
________________________________________
Το υπόλοιπο ψαρονέφρι (200 γραμ.), έγινε στο φούρνο με λαχανικά και το αντιγράφω
Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2010
ΨΑΡΟΝΕΦΡΙ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Η πρώτη μας "επαφή" με τη λέξη "ψαρονέφρι" ήταν στην Κεφαλλονιά, σε ψησταριά 7 χλμ από το Αργοστόλι.
Είδα στον κατάλογο ΨΑΡΟΝΕΦΡΙ και το ζήτησα για να δω τι ήταν, σίγουρος ότι αποκλείεται να έχει ψάρια εκεί και ότι τα ψάρια δεν έχουν νεφρά.
Φέρανε ένα ωραίο ζουμερό φιλέτο χορινό!
Από τότε έγινα fun και, μερικές φορές το χρόνο, δεν χάνω την ευκαιρία να φτιάξω κάτι, διαφορετικό από την σχάρα.
Χθες ξεπάγωσα ένα κομμάτι, λίγο περισσότερο από 500 γραμ. και έγινε το.....εικονιζόμενο, σε μια ποσότητα για τρείς μερίδες
Είδα στον κατάλογο ΨΑΡΟΝΕΦΡΙ και το ζήτησα για να δω τι ήταν, σίγουρος ότι αποκλείεται να έχει ψάρια εκεί και ότι τα ψάρια δεν έχουν νεφρά.
Φέρανε ένα ωραίο ζουμερό φιλέτο χορινό!
Από τότε έγινα fun και, μερικές φορές το χρόνο, δεν χάνω την ευκαιρία να φτιάξω κάτι, διαφορετικό από την σχάρα.
Χθες ξεπάγωσα ένα κομμάτι, λίγο περισσότερο από 500 γραμ. και έγινε το.....εικονιζόμενο, σε μια ποσότητα για τρείς μερίδες
Υ Λ Ι Κ Α
1 Ψαρονέφρι (χοιρινό φιλέτο) περίπου 600 γραμμάρια
450 γραμ. Μανιτάρα σε φέτες
2 Πιπεριές κέρατο σε κομμάτια ή ροδέλλες
1 νεροπότηρο (250 ml) Κρασί λευκό
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Καρότο σε κυβάκια ή ροδέλλες
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουτί Κονκασέ
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
1/2 φλ.τσαγ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Βάζουμε στο μπλέντερ (multi) το κονκασέ, το σκόρδο και αλατοπίπερο και τα κάνουμε ένα χυλό. Το αφήνουμε στην άκρη.
Κόβουμε το ψαρονέφρι σε κομμάτια των 100 γραμ., αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε και ρίγανη και το αφήνουμε και αυτό στην άκρη.
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε έλαφρά το κρεμμύδι. Σε λίγο ρίχνουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σωτάρισμα για 5' ακόμη.
Ρίχνουμε τα υπόλοιπα λαχανικά και σε λίγο σβήνουμε με το κρασί.
Περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε και το περιέχόμενο του μπλέντερ.
Σκεπάζουμε το τηγάνι και βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 15', χωρίς να προσθέσουμε νερό.
1 Ψαρονέφρι (χοιρινό φιλέτο) περίπου 600 γραμμάρια
450 γραμ. Μανιτάρα σε φέτες
2 Πιπεριές κέρατο σε κομμάτια ή ροδέλλες
1 νεροπότηρο (250 ml) Κρασί λευκό
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Καρότο σε κυβάκια ή ροδέλλες
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουτί Κονκασέ
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
1/2 φλ.τσαγ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Βάζουμε στο μπλέντερ (multi) το κονκασέ, το σκόρδο και αλατοπίπερο και τα κάνουμε ένα χυλό. Το αφήνουμε στην άκρη.
Κόβουμε το ψαρονέφρι σε κομμάτια των 100 γραμ., αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε και ρίγανη και το αφήνουμε και αυτό στην άκρη.
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε έλαφρά το κρεμμύδι. Σε λίγο ρίχνουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σωτάρισμα για 5' ακόμη.
Ρίχνουμε τα υπόλοιπα λαχανικά και σε λίγο σβήνουμε με το κρασί.
Περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε και το περιέχόμενο του μπλέντερ.
Σκεπάζουμε το τηγάνι και βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 15', χωρίς να προσθέσουμε νερό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 οC για 1 ώρα.
Ενδιάμεσα γυρνάμε τα φιλέτα και συμπληρώνουμε ένα φλυτζάνι νερό.
Με όλα αυτά φθάνουμε σ'αυτό το αποτέλεσμα
___________________
Αυτό είναι το σημερινό αποτέλεσμα, σε ίδιο πιάτο, για να φανεί η διαφορά.
_______________________________________
Επί πλέον όλων αυτών, έκανα και μια άσπρη σάλτσα μανιταριών, για κανένα ζυμαρικό.
Μπορείτε να την δείτε πατώντας ΕΔΩ
12 σχόλια:
Χρόνια πολλά στις μαμάδες.
Καλή και λουλουδάτη εβδομάδα.
τελεια τα λουλουδια και εγω στην αθηνα επισκεφθηκα την ανθοκομικη στο γουδι και κατεθεσα τον οβολομου...το ψαρονεφρι σουπερ και αυτη η σαλτσα μανιταριων με αποτελειωσε...
Τι ωραίο που είναι το ψαρονέφρι! Και οι 2 εκδοχές ωραίες!
Και εγώ περίμενα να μας κάνεις πέστο....
Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα
Την επόμενη φορά... μετά την φύτευση....
:-))))
Χρόνια πολλά στις μάνες!!
Άντε φάγαμε και σήμερα!!
Καλημέρα...
Πολύ καλές και οι δύο εκδοχές για το ψαρονέφρι.. δεν συνηθίζω να μαγειρεύω ψαρονέφρι αλλά αυτές τις συνταγές θα τις δοκιμάσω.
Καλή βδομάδα εύχομαι
Πολύ καλές και οι δύο εκδοχές
Καλημέρα :)
Χρόνια πολλά στις μαμάδες,αλλά και στους μπαμπάδες που αντέχουν τις μαμάδες!Χιχι!Τι όμορφες που είναι αυτές οι εκθέσεις βρε Δυσπιστάκο!Γεμίζει το μέσα σου με χρώματα και αρώματα!Σε ζηλεύω (πάλι)!
Το ψαρονέφρι δεν αποτελεί αδυναμία μου μεν,αλλά τα μανιτάρια τα αγαπώ πολύ!Τα φιλιά μου και τη γλυκιά καληνύχτα μου!
Καλέ μας ΔΥΣΠΙΣΤΕ, έρχομαι από κρασάκι και φαγάκι του σκασμού.
Δεν αντέχω να διαβάζω για ψαρονέφρι αν και οι φωτογραφίες το δείχνουν εκπληκτικό και είμαι σίγουρη έτσι είναι.
Κρατώ τα λουλούδια μόνο που μου αρέσουν και είναι παντός καιρού και ώρας.
Σας χαιρετώ.
Αφού είναι αδύνατη η ψυχική μας άνοιξη, ας χαρούμε τουλάχιστον την άνοιξη της φύσης!
Καλημέρες
Ευχαριστούμε για τα λέλουδα πανέμορφα!
Και οι συνταγές σου τέλειες.
Οι περισσότεροι έχουν αυτή την απορία με το αν τρώγεται το νεφρό του ψαριού!
Υπέροχο κρέας!
Και του χρόνου να είσαι καλά!
Θα δοκιμάσω το δελυτερο με λαχανικά.
Δημοσίευση σχολίου