Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2009

ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΚΟΥΡΟΥ (και κουρουμπουγατσάκι !!)

Στον πλανήτη Γη, όλα τα ζωντανά πλάσματα έχουν τα
βίτσια τους, καλά και κακά.
Έτσι και εγώ, μέσα σ'όλα τ'άλλα, έχω και το βίτσιο με τις
πίτες με ζύμη κουρού, είτε σε ταψί, είτε ατομικές, είτε μικρά
κουρουμπουγατσάκια, όπως τα έλεγε η γιαγιά μου από την
Πόλη.
Όπου έβρισκα συνταγή για κουρού, την δοκίμαζα, στο τέλος
όμως κατέληξα εκεί που ξεκίνησα, στη συνταγή της γιαγιάς, ελαφρά τροποποιημένη
προς το υγειινότερο, ως προς τα λιπαρά.
Στα υλικά φαίνεται.........
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ ΚΟΥΡΟΥ
500 γραμ. Αλεύρι κίτρινο (ανάμεικτο καλαμποκίσιο με σίτου), αντι για κανονικό ή ολικής
1 κουτ,σουπ. μπέϊκιν πάουντερ
200 γραμ. Γιαούρτι στραγγιστό 2%, αντί για αγελαδινό πλήρες
2 κρόκους αυγών
120-150 γραμ. (ml σωστότερα) ελαιόλαδο έξτρα παρθένο, αντί για βούτυρο ή μαργαρίνη
Προαιρετικά 1 φλ.τσαγ. ξερή μυζήθρα, αντί για κεφαλοτύρι, ψιλοτριμμένο,
Πιπέρι λευκό
Αλάτι, αν δεν βάλουμε τυρί στη ζύμη.
2 κουτ.σουπ. ξύδι άσπρο ή κόκκινο (αυτό είναι το μυστικό για να γίνει τραγανή !!!)

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ
400 γραμ. τυρί κατσικίσιο (γιδοτύρι) ή φέτα, θρυματισμένη με το χέρι
2 κρόκους αυγών
Πιπέρι
Λίγο γάλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζυμώνουμε όλα μαζί τα υλικά της ζύμης και τα αφήνουμε, σκεπασμένα με μεμβράνη, στο ψυγείο για μια ώρα.
Για τη γέμιση, κτυπάμε ελαφρά με πηρούνι τους κρόκους και τους ανακατεύουμε με το τυρί και το πιπέρι, αραιώνοντας το μείγμα στο επιθυμητό με γάλα.
Βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο, στην ώρα της, την χωρίζουμε στα δύο και, ανάλογα με το ταψί μας, ανοίγουμε ένα φύλλο για κάτω, λίγο μεγαλύτερο από το ταψί, να ανεβαίνει στα τοιχώματα και να περισσεύει λίγο. Το ταψί πρέπει να είναι λαδωμένο.
Στρώνουμε τη γεμιση και την σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο που ανοίγουμε με το άλλο κομμάτι.
Γυρίζουμε προς τα μέσα το περίσσευμα του κατω φύλλου και χαράζουμε ελαφρά με κοφτερό μαχαίρι την επιφάνεια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 οC, για 30-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια, όσο θέλουμε. Για καλύτερο αποτέλεσμα σκεπάζουμε τα πρώτα 20' με αλουμινόχαρτο.
Κόβουμε ένα κομμάτι σαν αυτό..........
.........όταν κρυώσει λίγο και του δίνουμε να καταλάβει "τι εστί βερύκοκο".

Σημείωση Α': Αν θέλουμε ατομικά μισοφέγγαρα, παίρνουμε κάθε φορά από την ζύμη ποσότητα σαν μανταρίνι, την ανοίγουμε στρόγγυλο φύλλο και βάζουμε μια κουταλιά γέμιση στη μια πλευρά. Διπλώνουμε την άλλη πλευρά επάνω από την γέμιση και κλείνουμε πιέζοντας τα χείλη με τα δάκτυλα για να κλείσει. 'Ετσι γίνονται καμιά δεκαριά ατομικά.

Σημείωση Β': Το κάτω φύλλο της συγκεκριμένης στην φωτό, βγήκε αρκετά μεγαλύτερο, ήταν και οβάλ το πυρέξ και το έκοψα κυλώντας τον πλάστη στο χείλος. Τα κουρέλια που βγήκαν τα ξαναέπλασα, άνοιξα ένα φύλλο πιέζοντας με την παλάμη, πάχους 1 εκατοστού, έβαλα και λίγο από την γέμιση και έγινε το μικρό κουρουμπουγατσάκι που φαίνεται.
Όχι για άλλο λόγο, αλλά για να μη πετάμε τίποτα...
Posted by Picasa

Δεν υπάρχουν σχόλια: